Як приготувати тушені лисички в сметані | Підлива з лисичок

Як приготувати тушені лисички в сметані або томатному соусі з часником в домашніх умовах? Грибна підлива, може бути приготована в духовці з сушених лисичок, яка чудово смакує до картоплі пюре. Чи потрібно відварювати лисички, як їх чистити і заморозити? Все це, ви дізнаєтесь у цій статті.

Лисички – вважаються одними з найсмачніших грибів та практично ніколи не бувають пошкоджені різними паразитами, завдяки спеціальній речовині. Мають яскравий світло-помаранчевий відтінок. Багаті на амінокислоти, вітамін А, С, Е, В1, В2, а також, залізо, цинк та кальцій.

Як приготувати лисички

Перед приготування, варто зрізати кінці ніжок, на яких міститься багато бруду. Готувати їх потрібно одразу після збирання або купівлі. Після того, як відварили гриби, промивати їх не потрібно, щоб зберегти весь смак та користь. Урізноманітними страви з лисичок, можна додавши м’ясо курки, індички, тощо. Рецепти цих грибів, не повинні містити велику кількість спецій, особливо кінзу та розмарин, вони переб’ють весь аромат.

Тому, пропонуємо кілька простих рецептів смачних лисичок в сметанному соусі та в томаті. А ще, розповімо як правильно обробити гриби лисички, перед приготуванням перших та основних страв.

Смажені (тушені) лисички в сметані

Смажені (тушені) гриби лисички в сметані

Звісно, можна приготувати тушковані лисички без сметани або замінити її на вершки, в будь-якому варіанті, страва вийде смачна та ситна. Чудово поєднується з різними крупами, макаронами, картоплею та запеченим чи смаженим м’ясом. Можна смажити на рослинній олії, але все таки краще обрати вершкове, для ніжного смаку.

Ingredients

  • 400 г лисичок

  • 1 цибулина

  • 150 мл сметани

  • Вершкове масло, сіль, перець

Рекомендуємо, мариновані лисички на зиму.

Directions

  • Гриби промиваємо, якщо великі, розрізаємо на частини, малі, залишаємо як є.
  • Ставимо воду на вогонь, підсолюємо і додаємо лисички після закипання. Варимо 10 хвилин.
  • На вершковому маслі підсмажуємо цибулю до прозорого кольору, кидаємо відваоені лисички і готуємо 10 хвилин.
  • До сковорідки, додаємо сметану, накриваємо кришкою і тушкуємо ще 35 хвилин. Додаємо зелень і знімаємо з вогню.

Грибна підлива із сушених лисичок з сиром

Грибна підлива із сушених лисичок з сиром

Грибна підлива з лисичок в сковороді, смакує зі свіжою зеленню та сиром, тому обов’язково додавайте ці компоненти. Вживати грибний соус з лисичками можна і в самостійному вигляді, або подавати до картопляного пюре, подавати лише в гарячому вигляді. В якості приправ, найкраще, підходить базилік, чебрець, майоран. Не забудьте, попередньо замочити сушені лісові гриби.

Ingredients

  • 600 г лисичок

  • 200 г сиру пармезан

  • 50 г вершкового масла

  • 1 ст. л. сметани

  • 3 ст. л. олії

  • Зелень, сіль, перець

Рекомендуємо, смажена картопля з лисичками і фаршем.

як приготувати сушені лисички

  • Гриби миємо, за потреби ріжемо на частини. Обсмажуємо лисички на олії з подрібненою цибулею.
  • В сковорідку кидаємо порізану зелень і готуємо до повного випаровування рідини.
  • Натертий сир змішуємо з вершками та сметаною, готову масу вливаємо до сковорідки і тушкуємо 7-8 хвилин. Грибна підлива — готова!

Картопля з лисичками під сметаною в духовці

Картопля з лисичками під сметаною в духовці

Картопля з грибами, мабуть, найкраще поєднання. Таку старву можна готувати порційно, в горщиках. Головне, не використовуйте чавунний, мідний посуд. Якщо гриби заморожені, викладіть їх спочатку в холодильник, а коли вони розморозяться, починайте готувати.

Ingredients

  • 500 г лисичок

  • 5-6 картоплин

  • 1 цибулина

  • 8 ст. л. сметани

  • 2-3 зубчики часника

  • 20 г вершкового масла

  • 25 г твердого сиру

  • Сіль, перець, спеції

Приготуйте, жульєн з лисичками і куркою.

Directions

  • На розігріту сковорідку викласти вершкове масло, порізану цибулю та очищені лисички, готувати до готовності грибів під кришкою.
  • Картоплю очистити і нарізати на середні шматочки.
  • Форму для запікання змащуємо маслом, викладаємо картоплю, солимо перчимо, додаємо спеції. Зверху кладемо гриби та накриваємо шматочками картоплі, що залишилися.
  • До сметани додаємо пропущений через прес часник, подрібнену зелень, сіль та перець.
  • Соусом поливаємо лисички з картоплею і посипаємо тертим сиром.
  • Ставимо у розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин.

Лисички в томатному соусі з часником і морквою

Лисички в томатному соусі з часником і морквою

Зберігати тушковані гриби варто не більше 2 діб. Замінити томатний соус можна кетчупом, свіжими томатами або змішати томатну пасту з водою. Іноді, готують їх як консервацію на зиму, викладаючи їх у стерилізовані банки, але тоді, потрібно додати трішки оцту, приблизно 20-25 мл, щоб заготовка довше збереглася.

Ingredients

  • 1 кг лисичок

  • 300 г цибулі

  • 300 г моркви

  • 200 мл томатного соусу

  • 2-3 зубчики часнику

  • По 3 горошини чорного і духм’яного перцю

  • Сіль, зелень

  • Олія для смаження

Спробуйте, опеньки в томатному соусі на зиму.

як приготувати лисички в томаті

  • Лисички очищуємо та відварюємо у підсоленій воді 10 хвилин.
  • На розігрітій з олією сковороді смажимо нарізану півкільцями цибулю, подрібнений часник та відварені лисички до м’якості.
  • Очищену моркву натираємо на тертці і смажимо на окремій сковороді.
  • З’єднуємо гриби з морквою, вливаємо томатний соус, сіль, перець горошком і тушкуємо 20 хвилин під кришкою. Після чого знімаємо кришку, і готуємо ще 5-7 хвилин.

Приготуйте, мариновані маслюки на святковий стіл.

Як чистити і чи потрібно відварювати лисички

 Як чистити і чи потрібно відварювати лисички

Для початку, лисички варто ретельно очистити від сміття, комах та пошкоджених плодів. Проте, хочемо зауважити, що лисички, практично не бувають червиві, тому відходів може й не бути. Очистити лисички, найкраще, за допомогою щіточки або губки. Потім, ретельно промити, замочити на 15-20 хвилин у воді.

Рекомендуємо яєчню з лисичками.

Тепер стає питання, чи потрібно варити лисички? Взагалі, будь-які гриби, перед смаженням, тушкуванням, запіканням, тощо, рекомендується відварювати. Тому точну відповідь дати складно. Проте, якщо ви не впевнені, що зібрали справжні лисички або якщо ви бачите на них пошкодження, темні плями, краще перестрахуватися і відварити їх у підсоленій воді. Але це не обов’язково, тому що вони, як і печериці, рижики, не потребують теплової обробки. Їх можна замочити на 1-2 години у молоці. Хоча несправжні (хибні) лисички, теж можна вживати. Отже, варити лисички чи ні, обирати вам,адже багато хто вважає, що теплова обробка, псує смак та вигляді самих грибів.

Приготуйте, грибний суп з сухариками.

Як чистити гриби лисички

Скільки часу варити лисички? Часте питання, яким задаються багато гоподинь. Гриби відварюються лише в тому випадку, якщо вони свіжі, якщо вони заморожені або сушені, теплова обробка перед смаженням, не потрібна. Отож, заливаємо воду в каструлю так, щоб вона повністю покрила гриби. Туди ж, кладемо цілу цибулину і лавровий листок. Після закипання, робимо малий вогонь і варимо не більше 15 хвилин, постійно знімаючи піну, що утворюється.

Приготуйте ризото з картоплі на святковий стіл.

Як правильно заморозити лисички

Як правильно заморозити лисички

Що під час заморозки, гриби не зіпсувались, потрібно обрати лише молоді та міцні плоди. Їх звичайно можна заморозити у свіжому вигляді, але цього робити не рекомендуємо. Адже з невідомих причин, лисички після кількох тижнів у морозилці, стають гіркими, позбутися такого смаку неможливо. Щоб цього не сталося, краще їх відварити, як описано вище, але не більше 10 хвилин. Потім, викласти на друшляк і зачекати, поки стече рідина. Далі, викладіть їх на паперовий або вафельний рушник, щоб обсохли. Викладіть їх на піднос, відправте в морозильну камеру на 10-12 годин, після чого розкладіть у контейнери. Тепер лисички назиму — готові!

Спробуйте, паштет із сушених грибів.

Після заморожування, можна одразу готувати з ними різні страви, ще раз варити не потрібно. Щоб правильно заморозити лисички, після варіння, не потрібно залишати їх у холодильнику, чим швидше їх заморозити, тим краще вони зберігатимуться. Зберігати їх рекомендується не більше 3-4 місяців.

Пропонуємо, підлива з грибів (печериць) в сметані.

Теги: