Який приготувати соус до пасти? Пропонуємо 10 найкращих рецептів приготування заправки до макаронів або спагетті: вершковий, томатний, сметанний, пісний грибний, гарбузовий, кабачковий, гірчичний, “Карбонара”, м’ясний “Болоньєз”, соус “Бешамель” та навіть підлива з ковбаси.
Макарони – просто знахідка для гурманів, які люблять різноманітність, адже, опанувавши азами та загальними принципами приготування соусів для них, можна щораз тішити своїх близьких новими й несподіваними рецептами.
Запам’ятайте кілька головних правил приготування соусів до макаронів
- Соус, який додається до макаронів, повинен бути гарячим.
- Готувати його найкраще у глибокій пательні з кришкою.
- Ідеальна макаронної підливи – оливкова олія (цілком згодиться і соняшникова, але смак буде зовсім не той).
- Алгоритм приготування заправок для макаронів такий: розігріти оливкову олію, обсмажити цибулю і часник, додати основні інгредієнти (овочі, м’ясо, рибу), заправити вершками, томатами або готовим томатним соусом, додати сіль, спеції.
7 несподіваних фактів про макарони – читайте ТУТ
Рецепт запіканки з макаронів та ковбаси
1. Сметанний соус для макаронів з грибами і фаршем
Інгредієнти для соусу з м'яса та грибів:
200 г свіжих печериць
200 г яловичого або телячого фаршу
1 ріпчаста цибулина
4 зубці часнику
200 мл сметани
100 г твердого сиру
сіль, перець, свіжа зелень або сушені трави до смаку
Приготування підливи з фаршем:
- Обсмажити в оливковій олії часник, цибулю, порізані невеликими шматочками гриби та фарш.
- Коли фарш повністю змінить колір, посолити і добре вимішати, щоб він не злипнувся котлетою. Через 5 хвилин додати сметану, перець та зелень, закип’ятити, зняти з вогню.
- Додати макарони, вимішати, викласти на широку таріль, щедро посипати тертим сиром.
Рецепт підливи для макаронів з м’ясом та помідорами
2. Вершковий соус для макаронів
Інгредієнти для вершкового соусу:
200 мл жирних вершків
3 ст. ложки тертого твердого сиру
1 ч. ложка вершкового масла
сіль і чорний перець
зелень петрушки до смаку
Приготування соусу з вершками:
- Вершки збити з сиром
- Приправити сіллю і перцем.
- Додати в готові макарони вершкове масло, залити соусом і посипати зеленню.
Рецепт італійського салату з макаронами
3. Соус до макаронів із копченою ковбасою
Інгредієнти для соусу з ковбасою:
1 ст. ложка оливкової олії
100 г салямі або іншої копченої ковбаси
150 мл томатного соусу
100 г оливок без кісточок
свіжа зелень до смаку
Приготування соусу з копченою ковбасою:
- Ковбасу порізати соломкою, додати її у томатний соус.
- Туди ж покласти порізані маслини, оливкову олію та дрібно посічену зелень.
- Все перемішати, прогріти і додати у відварені макарони.
Рецепт макаронів запечених помідорами
4. Гарбузовий соус для макаронів
Інгредієнти для соусу з гарбузом:
500 г гарбуза
1 цибулина
2 болгарські перці
вершкове масло для смаження
1 склянка вершків
4 ст. ложки тертого пармезану
сіль, мелений перець на смак
Приготування гарбузового соусу:
- Гарбуз очистити від насіння і шкірки, порізати маленькими кубиками.
- Перець порізати соломкою.
- Цибулю порізати дрібно та обсмажити в глибокій пательні на вершковому маслі, додати підсмажити цибулю та порізаний болгарський перець. Додати гарбуз, накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати близько 25-30 хвилин, помішуючи.
- Коли гарбуз стане м’яким, влити вершки, додати пармезан. Посолити і поперчити.
- Додати до гарбузового соусу зварені макарони, перемішати.
Рецепт макаронів з баклажанами та помідорами
5. Пісний, грибний соус до макаронів
Інгредієнти для пісного соусу:
1 ст. ложка оливкової олії
3 зубки часнику
1 невелика цибулина
200 г печериць
150 мл томатного соусу
, свіжий кріп або петрушка до смаку
Приготування соусу з грибами:
- Обсмажити в олії подрібнений часник і цибулю, додати порізані гриби.
- Тушкувати до готовності грибів, додати томатний соус і порізану зелень.
Рецепт сирного “копченого” соусу
6. Соус для макаронів із морепродуктами
Інгредієнти соусу з морепродуктами:
2 ст. ложки оливкової олії
1 велика цибулина
1 болгарський солодкий перець
3 зубки часнику
400 г заморожених морепродуктів (мікс)
0,5 лимона
сіль, перець, зелень петрушки та базиліка до смаку

Приготування соусу з морепродуктами:
- Дрібно порізати цибулину та трішки підсмажити в оливковій олії, туди ж покласти подрібнений часник і порізаний соломкою болгарський солодкий перець.
- Підсмажити овочі до м’якості перцю.
- Додати морепродукти, сіль, перець і трави, видушити сік з половини лимона і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин.
7. Соус до макаронів «Карбонара»
Інгредієнти для соусу "Карбонара"
2 ст. ложки оливкової олії
100 г бекону
1 зубчик часнику
дрібно порізаний
4 яйця
150 мл. жирних вершків
100 г тертого пармезану
зелень петрушки, сіль, перець до смаку
Приготування соусу "Карбонара" для макаронів:
- Нагріти олію в пательні. Додати тонкі скибочки бекона і обсмажити їх, поки не стануть золотистими і хрусткими. Дістати бекон з пательні, відкласти.
- У пательню покласти порізаний часник, підсмажити його на малому вогні 2 хв. Відставити пательню.
- У мисці перемішати яйця з вершками, приправити сіллю і чорним перцем. Вилити у пательню з часником, покласти підсмажений бекон, додати тертий пармезан.
- Туди ж покласти щойно зварені гарячі макарони і перемішати їх із соусом – тепло від макаронів загустить яйця.
8. Соус до макаронів «Болоньєз»
Інгредієнти соусу "Болоньєз":
1 ст. ложка оливкової олії
25 г вершкового масла
2 зубчики часнику
1 цибулина
1 морквина
1 стебло селери
85 г бекону
500 г змішаного фаршу (яловичина + свинина)
300 мл молока
300 мл сухого червоного вина
2 ст. ложки томатної пасти
0,5 кг свіжих або консервованих помідорів
тертий пармезан
сіль, суміш сухих прованських трав до смаку
Приготування соусу "Болоньєз":
- Налити оливкову олію у велику глибоку каструлю, додати вершкове масло, потім поставити каструлю на вогонь, помішувати ложкою 1-2 хв., поки масло не розтане. Додати порізані овочі, часник, порізаний бекон і, помішуючи, смажити на малому вогні 8-10 хв., поки овочі не стануть м’якими.
- Додати фарш і обсмажити його протягом 5 хв. на помірному вогні. Влити молоко, трохи збільшити вогонь і продовжувати смажити, помішуючи, 10-15 хв., поки все молоко не вбереться в м’ясо.
- Влити в соус вино і повторити процес, як і з молоком. Додати томатну пасту і подрібнені в пюре помідори. Додати 500 мл води. Всипати трави і сіль, додати чорний мелений перець. Зменшити вогонь до мінімуму і накрити каструлю кришкою, залишивши невеликий отвір, щоб виходив пар. Готувати 1-1,5 години, час від часу піднімаючи кришку і перемішуючи його.
- Вимкнути вогонь, щільно закрити каструлю на час, поки варяться макарони.
- Вилити більшу частину соусу на макарони і перемішати двома великими ложками.
- Окремо подати тертий сир.
9. Вершково-кабачковий соус до макаронів
Інгредієнти соусу з вершків і кабачків:
5 ст. ложок оливкової олії
3 невеликих кабачки цукіні
2 цибулини
1 зубчик часнику
2 болгарських перці
150 мл жирних вершків
100 твердого сиру
сіль, мелений перець до смаку
Приготування вершково-кабачкового соусу:
- Нагріти оливкову олію у великій пательні на середньому вогні. Додати порізані кубиками цукіні та перець і швидко обсмажити до появи золотистого кольору. Викласти з пательні на тарілку.
- У пательню покласти порізану дрібно цибулю і часник, обсмажити до золотистого кольору. Додати вершки і тушкувати, поки соус не випарується на одну третину. Додати у вершкову заправку тушковані цукіні та перець, посолити, поперчити. Ретельно перемішати і прогріти.
- Змішати з відвареними макаронами, посипати тертим сиром.

10. Вершково-гірчичний соус із червоною рибою
Інгредієнти соусу з червоною рибою:
50 г вершкового масла
1/2 цибулини
500 г червоної риби (сьомги, форелі, горбуші)
2 ст. ложки борошна
1 склянка молока або вершків
1 склянку води
свіжий або заморожений кріп
2 ст. ложки діжонської гірчиці
сік 1 лимона
Приготування вершково-гірчичного соусу:
- Вершкове масло розтопити у великій сковороді на середньому вогні. Додати дрібно порізану цибулю і обсмажити її до прозорості. Додати порізану невеликими шматочками рибу і обсмажити близько 5-7 хвилин, помішуючи.
- Додати борошно, обсмажити хвилинку, інтенсивно помішуючи, влити поступово молоко і воду. Додати сіль, перець і кріп. Тушкувати близько 5-7 хвилин на мінімальному вогні, щоб соус загус.
- Вкінці додати гірчицю і лимонний сік, перемішати, довести до кипіння.
- Додати макарони, добре прогріти, перемішати і зняти з вогню.
Рецепт пісного горіхового майонезу
Якщо вам посмакували макарони з нашими соусами, та ви маєте у своєму кулінарному арсеналі ще смачніші та оригінальніші, напишіть про це у коментарях. Нам цікаво знати вашу думку. Смачного!
Найцікавіші факти про макарони
1. Макарони — з давніх-давен
Історія макаронів сягає ще часів Стародавнього Риму. Кажуть, що саме Італія й стала батьківщиною цієї страви, і вже тоді макарони цінували за ситність і простоту приготування.
2. Легендарний винахід Гефеста і реалії XIX століття
За міфом, бог Гефест придумав інструмент для створення тоненьких тістяних ниток. Але насправді перше справжнє обладнання для виготовлення спагеті з’явилося саме в Італії лише на початку XIX століття.
3. Макаронний центр Неаполь
У XIX столітті Неаполь був справжньою меккою виробництва пасти. Фото 1875 року тому підтвердження — тоді це було одне з головних ремесел міста.
4. Лазанья — гордість британців?
Британці переконують, що саме їм належить честь першого рецепту лазаньї. Дослідники знайшли старий манускрипт XIV століття, де є згадка про страву «лазан». Хто б міг подумати!
5. Томас Джефферсон і американська паста
Подейкують, що президент США Томас Джефферсон винайшов машину для пасти. Насправді ж він просто привіз обладнання і кілька коробок макаронів із Європи — але любов до страви лишилася.
6. Перша велика макаронна фабрика
На початку XIX століття італійка Джулія Батіоні заснувала компанію, яка стала справжнім піонером виробництва пасти. І цей бренд досі в лідерах!
7. Цех у підвалі та кінь-робітник
Перший макаронний цех в Америці запрацював у середині XIX століття. Власник розмістив його просто у підвалі свого будинку, механізми крутив кінь, а сушили макарони на даху під сонцем. Чистота, як кажуть, була відносною.
8. Винайдення виделки — все через спагеті
Щоб було зручніше їсти довгі нитки пасти, на початку XVIII століття італійський гофмейстер придумав виделку з кількома зубцями — так і народився знайомий нам столовий прибор.
9. Китайська локшина — старша за італійську пасту?
Під час розкопок у Китаї археологи знайшли горщик із залишками локшини, якій понад 4000 років. Виходить, що батьківщина макаронів — під питанням!
10. Перша літературна згадка
Джованні Боккаччо у своєму «Декамероні» вже згадував макарони — класика!
11. Вермішель швидкого приготування — винахід XVI століття
Ще в Китаї один кухар сушив обсмажену локшину, щоб кинути її у гарячий бульйон пізніше. Так і народилася «швидка» вермішель. Щоправда, цей рецепт загубили.
12. Японське перевідкриття вермішелі
У XX столітті японський кулінар повторив цю ідею: макарони замочував у бульйоні зі спеціями, а потім обсмажував у великій кількості олії. І ось вона — основа сучасних «дошираків».
13. 600 видів італійської пасти
Італійці бережуть традицію: справжня паста має бути лише з твердих сортів пшениці. І варіантів — понад шістсот!
14. Паста — світовий мандрівник
Макарони давно перестали бути виключно італійським надбанням. Сьогодні вони є у багатьох національних кухнях і нерідко виступають основою чи доповненням страв.
15. Скільки пасти з’їдають італійці?
Італійці — справжні лідери у споживанні пасти. Кажуть, якщо перетворити всю пасту, яку вони з’їдають за рік, на спагеті, можна обмотати Землю 15 000 разів!








