19.11.2015

Cоус до пасти: 10 найкращих рецептів соусів до макаронів

Який приготувати соус до пасти? Пропонуємо 10 найкращих рецептів приготування заправки до макаронів або спагетті: вершковий, томатний, сметанний, пісний грибний, гарбузовий, кабачковий, гірчичний, “Карбонара”, м’ясний “Болоньєз”, та навіть підлива з ковбаси.

Макарони – просто знахідка для гурманів, які люблять різноманітність, адже, опанувавши азами та загальними принципами приготування соусів для них, можна щораз тішити своїх близьких новими й несподіваними рецептами.


Запам’ятайте кілька головних правил приготування соусів до макаронів

  • Соус, який додається до макаронів, повинен бути гарячим.
  • Готувати його найкраще у глибокій пательні з кришкою.
  • Ідеальна макаронної підливи – оливкова олія (цілком згодиться і соняшникова, але смак буде зовсім не той).
  • Алгоритм приготування заправок для макаронів такий: розігріти оливкову олію, обсмажити цибулю і часник, додати основні інгредієнти (овочі, м’ясо, рибу), заправити вершками, томатами або готовим томатним соусом, додати сіль, спеції.

7 несподіваних фактів про макарони – читайте ТУТ

10 рецептів соусів до макаронів

Рецепт запіканки з макаронів та ковбаси 

1. Сметанний соус для макаронів з грибами і фаршем

Інгредієнти для соусу з м'яса та грибів

  • 200 г свіжих печериць

  • 200 г яловичого або телячого фаршу

  • 1 ріпчаста цибулина

  • 4 зубці часнику

  • 200 мл сметани

  • 100 г твердого сиру

  • сіль, перець, свіжа зелень або сушені трави до смаку

Приготування підливи з фаршем

  • Обсмажити в оливковій олії часник, цибулю, порізані невеликими шматочками гриби та фарш.
  • Коли фарш повністю змінить колір, посолити і добре вимішати, щоб він не злипнувся котлетою. Через 5 хвилин додати сметану, перець та зелень, закип’ятити, зняти з вогню.
  • Додати макарони, вимішати, викласти на широку таріль, щедро посипати тертим сиром.
10 рецептів соусів до макаронів

Рецепт підливи для макаронів з м’ясом та помідорами

2. Вершковий соус для макаронів

Інгредієнти

  • 200 мл жирних вершків

  • 3 ст. ложки тертого твердого сиру

  • 1 ч. ложка вершкового масла

  • сіль і чорний перець

  • зелень петрушки до смаку

Приготування

  • Вершки збити з сиром
  • Приправити сіллю і перцем.
  • Додати в готові макарони вершкове масло, залити соусом і посипати зеленню.
10 рецептів соусів до макаронів

Рецепт італійського салату з макаронами

3. Соус до макаронів із копченою ковбасою

Інгредієнти

  • 1 ст. ложка оливкової олії

  • 100 г салямі або іншої копченої ковбаси

  • 150 мл томатного соусу

  • 100 г оливок без кісточок

  • свіжа зелень до смаку

Приготування

  • Ковбасу порізати соломкою, додати її у томатний соус.
  • Туди ж покласти порізані маслини, оливкову олію та дрібно посічену зелень.
  • Все перемішати, прогріти і додати у відварені макарони.
10 рецептів соусів до макаронів

Рецепт макаронів запечених помідорами

4. Гарбузовий соус для макаронів

Інгредієнти

  • 500 г гарбуза

  • 1 цибулина

  • 2 болгарські перці

  • вершкове масло для смаження

  • 1 склянка вершків

  • 4 ст. ложки тертого пармезану

  • сіль, мелений перець на смак

Приготування

  • Гарбуз очистити від насіння і шкірки, порізати маленькими кубиками.
  • Перець порізати соломкою.
  • Цибулю порізати дрібно та обсмажити в глибокій пательні на вершковому маслі, додати підсмажити цибулю та порізаний болгарський перець. Додати гарбуз, накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати близько 25-30 хвилин, помішуючи.
  • Коли гарбуз стане м’яким, влити вершки, додати пармезан. Посолити і поперчити.
  • Додати до гарбузового соусу зварені макарони, перемішати.
10 рецептів соусів до макаронів

Рецепт макаронів з баклажанами та помідорами

5. Пісний, грибний соус до макаронів

Інгредієнти для пісної заправки

  • 1 ст. ложка оливкової олії

  • 3 зубки часнику

  • 1 невелика цибулина

  • 200 г печериць

  • 150 мл томатного соусу

  • , свіжий кріп або петрушка до смаку

Приготування соусу з грибів

  • Обсмажити в олії подрібнений часник і цибулю, додати порізані гриби.
  • Тушкувати до готовності грибів, додати томатний соус і порізану зелень.
10 рецептів соусів до макаронів

Рецепт сирного “копченого” соусу 

6. Соус для макаронів із морепродуктами

Інгредієнти для підливки з морепродуктів

  • 2 ст. ложки оливкової олії

  • 1 велика цибулина

  • 1 болгарський солодкий перець

  • 3 зубки часнику

  • 400 г заморожених морепродуктів (мікс)

  • 0,5 лимона

  • сіль, перець, зелень петрушки та базиліка до смаку

10 рецептів соусів до макаронів

Приготування швидкого соусу

  • Дрібно порізати цибулину та трішки підсмажити в оливковій олії, туди ж покласти подрібнений часник і порізаний соломкою болгарський солодкий перець.
  • Підсмажити овочі до м’якості перцю.
  • Додати морепродукти, сіль, перець і трави, видушити сік з половини лимона і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин.

Рецепт пивного соусу 

7. Соус до макаронів «Карбонара»

Інгредієнти для м'ясного соусу

  • 2 ст. ложки оливкової олії

  • 100 г бекону

  • 1 зубчик часнику

  • дрібно порізаний

  • 4 яйця

  • 150 мл. жирних вершків

  • 100 г тертого пармезану

  • зелень петрушки, сіль, перець до смаку

Приготування соусу з бекону

  • Нагріти олію в пательні. Додати тонкі скибочки бекона і обсмажити їх, поки не стануть золотистими і  хрусткими. Дістати бекон з пательні, відкласти.
  • У пательню покласти порізаний часник, підсмажити його на малому вогні 2 хв. Відставити пательню.
  • У мисці перемішати яйця з вершками, приправити сіллю і чорним перцем. Вилити у пательню з часником, покласти підсмажений бекон, додати тертий пармезан.
  • Туди ж покласти щойно зварені гарячі макарони і перемішати їх із соусом – тепло від макаронів загустить яйця.
10 рецептів соусів до макаронів

Рецепт йогуртового соусу

8. Соус до макаронів «Болоньєз»

Інгредієнти м'ясної підливи

  • 1 ст. ложка оливкової олії

  • 25 г вершкового масла

  • 2 зубчики часнику

  • 1 цибулина

  • 1 морквина

  • 1 стебло селери

  • 85 г бекону

  • 500 г змішаного фаршу (яловичина + свинина)

  • 300 мл молока

  • 300 мл  сухого червоного вина

  • 2 ст. ложки томатної пасти

  • 0,5 кг свіжих або консервованих помідорів

  • тертий пармезан

  • сіль, суміш сухих прованських трав до смаку

Приготування

  • Налити оливкову олію у велику глибоку каструлю, додати вершкове масло, потім поставити каструлю на вогонь, помішувати ложкою 1-2 хв., поки масло не розтане. Додати порізані овочі, часник, порізаний бекон і, помішуючи, смажити на малому вогні 8-10 хв., поки овочі не стануть м’якими.
  • Додати фарш і обсмажити його протягом 5 хв. на помірному вогні. Влити молоко, трохи збільшити вогонь і продовжувати смажити, помішуючи, 10-15 хв., поки все молоко не вбереться в м’ясо.
  • Влити в соус вино і повторити процес, як і з молоком. Додати томатну пасту і подрібнені в пюре помідори. Додати 500 мл води. Всипати трави і сіль, додати чорний мелений перець. Зменшити вогонь до мінімуму і накрити каструлю кришкою, залишивши невеликий отвір, щоб виходив пар. Готувати 1-1,5 години, час від часу піднімаючи кришку і перемішуючи його.
  • Вимкнути вогонь, щільно закрити каструлю на час, поки варяться макарони.
  • Вилити більшу частину соусу на макарони і перемішати двома великими ложками.
  • Окремо подати тертий сир.
10 рецептів соусів до макаронів

Рецепт соусу “Цацики”

9. Вершково-кабачковий соус до макаронів

Інгредієнти для овочевого соусу

  • 5 ст. ложок оливкової олії

  • 3 невеликих кабачки цукіні

  • 2 цибулини

  • 1 зубчик часнику

  • 2 болгарських перці

  • 150 мл жирних вершків

  • 100 твердого сиру

  • сіль, мелений перець до смаку

Приготування кабачкової заправки

  • Нагріти оливкову олію у великій пательні на середньому вогні. Додати порізані кубиками цукіні та перець і швидко обсмажити до появи золотистого кольору. Викласти з пательні на тарілку.
  • У пательню покласти порізану дрібно цибулю і часник, обсмажити до золотистого кольору. Додати вершки і тушкувати, поки соус не випарується на одну третину. Додати у вершкову заправку тушковані цукіні та перець, посолити, поперчити. Ретельно перемішати і прогріти.
  • Змішати з відвареними макаронами, посипати тертим сиром.
10 найкращих рецептів соусів до макаронів

Рецепт домашнього майонезу

10. Вершково-гірчичний соус із червоною рибою

Інгредієнти для рибного соусу

  • 50 г вершкового масла

  • 1/2 цибулини

  • 500 г червоної риби (сьомги, форелі, горбуші)

  • 2 ст. ложки борошна

  • 1 склянка молока або вершків

  • 1 склянку води

  • свіжий або заморожений кріп

  • 2 ст. ложки діжонської гірчиці

  • сік 1 лимона

Приготування овочево-рибного соусу

  • Вершкове масло розтопити у великій сковороді на середньому вогні. Додати дрібно порізану цибулю і обсмажити її до прозорості. Додати порізану невеликими шматочками рибу і обсмажити близько 5-7 хвилин, помішуючи.
  • Додати борошно, обсмажити хвилинку, інтенсивно помішуючи, влити поступово молоко і воду. Додати сіль, перець і кріп. Тушкувати близько 5-7 хвилин на мінімальному вогні, щоб соус загус.
  • Вкінці додати гірчицю і лимонний сік, перемішати, довести до кипіння.
  • Додати макарони, добре прогріти, перемішати і зняти з вогню.
10 рецептів соусів до макаронів

Рецепт пісного горіхового майонезу

Якщо вам посмакували макарони з нашими соусами, та ви маєте у своєму кулінарному арсеналі ще смачніші та оригінальніші, напишіть про це у коментарях. Нам цікаво знати вашу думку. Смачного!

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

6 коментарів

  1. Tania

    09.10.2020

    Сподобався рецепт сметанного соусу, але в нас її не дуже люблять, чим можна замінити сметану?

    Reply
    • Максим Нікітін

      09.10.2020

      Доброго дня, в такому випадку, можете використати натуральний йогурт.

      Reply
  2. Tania

    09.10.2020

    А звичайні зробити соус з лісових грибів, замість шампіньйонів?

    Reply
    • Максим Нікітін

      09.10.2020

      Візьміть лисички, вийде теж, дуже смачно. Проте, не рекомендую використовувати інші, лісові гриби, адже смак буде відрізнятись від вказаного рецепту.

      Reply
  3. Tania

    09.10.2020

    Замість оливкової, підійде соняшникова??

    Reply
    • Максим Нікітін

      09.10.2020

      Орієнтуйтеся на власні уподобання, якщо не знайшлося на кухні оливкової, можете замінити будь-якою іншою. А ще, краще, якщо ви заготовили на зиму в’ялені помідори, використайте їх заправку. А якщо ще ні, то рецепт знайдете тут:https://jisty.com.ua/vyaleni-tomaty-pomidory-v-elektrosusharczi-v-domashnih-umovah/

      Reply

Залишити коментар

Your email address will not be published.