Як приготувати опеньки в сметані VS Рецепт в томаті

Як приготувати опеньки в сметані, або томаті. Пропонуємо 2 смачних рецепти приготування: смажені лісові гриби з сметаною та цибулею та мариновані опенькі в томатному соусі на зиму. Страви з маринованих опеньків, дуже популярні, особливо взимку. Тому, спробуйте 2 варіанти: один для приготування сімейного обіду або вечері, інший в якості ситної закуски- для вживання взимку на кожен день, чи на святковий стіл.
Осінні опеньки – одні з найулюбленіших грибів, хоч і відносяться до третьої категорії. Вони ідеальні для приготування різних зимових салатів, маринування, соління, або просто засмажити з цибулею. Їх навіть іноді сушать, проте, це робити не рекомендується.
Рекомендуємо, пісний плов з грибами.
Як правильно готувати опеньки
Для початку, гриби потрібно очистити та ретельно помити, приблизно 3-5 разів. Потім, помістити в емальовану каструлю та довести до кипіння на сильному вогні. Через 5 хвилин бурління, злити воду, налити знову чистої, додати трохи солі, і знову варити на великому вогні. Коли вода знову закипить, зменшити вогонь та готувати 20-30 хвилин. Час залежить від розміру опеньок, якщо вони маленькі, то вистачить 20 хвилин, в іншому випадку потрібно протримати хвилин 30. Коли вони будуть готові, зкинути на друшлак, щоб стекла вся вода.
Рідину, в якій варились опеньки, слід вилити, так як користі вона не приносить, проте, є загроза нашкодити організму. Рекомендується розділити опенькі на дві частини: малі та великі, і варити їх окремо. Це пояснюється тим, що малі будуть перевареними та розпадатись, в той час коли великі – можуть бути недовареними. Після того, як ви правильно відварили опеньки, можна готувати різноманітні страви: супи, гарніри, пиріжки, тушкувати, смажити, маринувати, тощо.
Спробуйте, мариновані лисички з цибулею.
Лісові гриби в сметані

Для більш ніжного смаку, можна смажити на вершковому маслі, а сметану, замінити жирними вершками. Щоб зробити страву пікантною, пропустіть через прес кілька зубців часнику та додайте в кінці приготування. Підходить до будь-якого гарніру, наприклад до смаженої картоплі.
Власне опеньки є низькокалорійними, всього 19 ккал. на 100 грам, а от приготувавши, збільшується до 186 ккал. на 100 грам. Тому щоб знизити рівень калорій, використовуйте сметану з низьким відсотком жирності.
Ingredients
800 г. опеньок
250 г. цибулі
450 г. сметани
40 мл. соняшникової олії
сіль, перець, кріп за смаком
Приготуйте, грибний паштет у мультиварці.
Directions
- Цибулю очищуємо та нарізаєм півкільцями.
- В розігріту сковороду вливаємо олію, додаємо цибулю. Смажимо до золотистого кольору.
- Додаємо гриби, солимо та перчимо, тушкуємо 10 хвилин, постійно помішуючи.
- Додайте сметану, та тушкуйте ще 10 хвилин. В кінці додаємо дрібно нарізаний кріп та перемішуємо.
Пропонуємо також, гречаний суп з печерицями та картопляними кнедликами.
Опеньки в томаті на зиму

Гриби мариновані з томатним соусом, за нашим рецептом, не потребують стерилізації, що значно спрощує приготування. А завдяки натуральним консервантам, страва виходить не лише смачною, а й корисною. Можна взяти готовий томатний соус, або пропустити помідори через м’ясорубку. За бажанням можна додати трішки гострого перцю.
Для цієї страви, краще використовувати маленькі грибочки, так вони краще вберуть весь маринад і смакуватимуть краще. Зберігати таку закуску рекомендується не більше 6 місяців. Чудово смакує до картоплі та макаронних виробів. За можливості, подавати зі свіжою зеленню.
Ingredients
3 л. відварених опеньків
2 кг. моркви
2 кг. цибулі
0,5 л. томатного соусу
400 мл. рослинної олії
сіль. перець за смаком
Дізнайтесь, як закривати мариновані білі гриби на зиму.
Directions
- Цибулю нарізаєм півкільцями, моркву тремо на тертці.
- На олії смажимо цибулю, до золотистості, додаємо моркву. Тушкуємо до готовності.
- Овочеву суміш додаємо до опеньок, вливаємо томатний соус, солимо та перчим. Тушити на середньому вогні 2 години.
- Готовий салат розкладаємо по стерилізованих банках, закатуємо металевими кришками.
Пропонуємо ще, мариновані польські гриби.
Порада: Щоб страва не гірчила, обов’язково зрізайте з опеньків “спідничку”.