10.09.2016

Доступний каротин: 10 незвичайних страв зі звичайної моркви

Сказати, що морква просто корисна – нічого не сказати. Адже це незамінне джерело вітамінів та мінеральних елементів, без яких організм людини не здатен нормально функціонувати. Морква є незамінним продуктом у сферах краси, оскільки сприяє здоров’ю шкіри і уповільнює процеси старіння. Також вона багата лужними елементами, що очищують кров. Більш того, вона є природним цілителем при онкологічних захворюваннях. А ще – це надзвичайно смачний овоч, з якого можна приготувати безліч цікавих і корисних страв. Тож сьогодні ми поговоримо не тільки про користь моркви, а й поділимося незвичайними рецептами її приготування.


Морква: сира чи варена – однаково корисна

корисна морквинка

Ні дня без солоденького: морквяний торт із сирним кремом

Морква – експерт у питаннях краси і здоров’я жінок. Зокрема, в цьому овочі міститься багато клітковини, яка покращує перистальтику кишечника, а отже, очищує організм від шлаків і токсинів.

Антиоксиданти, які є в моркві, гальмують процеси старіння, виводять з організму холестерин, що сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Калій забезпечує правильну роботу м’язів, судин, нирок та печінки.

Корисна морква як для вагітних, так і дітей. Морквою лікують молочницю у немовлят та закрепи. Овоч захищає дитячі зуби, ефективно бореться з недокрів’ям та авітамінозом.

Звісно, не всі люблять моркву, а для того, аби вона приносила користь організму, її потрібно вживати у щоденний раціон у немалих кількостях – не менше, ніж два плоди.

Цікаво, що варена морква не втрачає своїх корисних властивостей. Більш того, саме у вареній міститься втричі більше фалкаринолу, завдяки якому покращуються пам’ять і зір, а також знімається нервова напруга.

Фітонциди, які містяться у вареному овочі, вбивають мікроби всередині людського організму. Корисна варена морква і при наявності пухлин, нефриті та дисбактеріозі кишечника.

Саме тому ми підібрали для вас 10 простих, але надзвичайно смачних і корисних рецептів з моркви. Їжа без сумніву знайде свого поціновувача і серед дорослих солодкоїжок, і серед дітей. Також підійде для тих, хто стежить за своєю фігурою.

Отже, 10 рецептів з моркви: просто, дешево і надзвичайно смачно

корисна морквинка

12 зимових рецептів смузі – ТУТ

1. Цукати з моркви

Інгредієнти

  • 1 кг моркви

  • 0,5 кг цукру

  • 200 мл води

  • трішки лимонного соку

Приготування

  • Моркву помити, почистити, порізати брусочками чи кружечками. З води та цукру зварити густий сироп, викласти в нього моркву, варити 15 хвилин. Дати настоятися кілька годин. Процедуру повторити 3 рази, доки морква не стане прозорою.
  • При останньому варінні додати лимонний сік. Далі моркву відцідити і просушити (можна просто на серветці, а можна в духовці).
  • Готові цукати обкатати в цукрові чи цукровій пудрі. Зберігати їх можна в щільно закритій банці в холодильнику кілька тижнів.
tsukati-z-morkvi

Приготуйте також смачні цукати з апельсинових шкірок

2. Ікра з моркви

Інгредієнти

  • 1 кг моркви

  • 0,5 кг цибулі

  • 3 зубки часнику

  • 200 мл олії

  • 1 шт. лаврового листа

  • сіль, перець – за смаком

Приготування

  • Розбавити томатну пасту і воду, вилити в каструлю. Додати дрібно порізану цибулю, олію, лавровий листок, сіль, перець. Накрити кришкою, поставити на сильний вогонь, щоб закипіло.
  • Потім вогонь збавити і продовжувати варити, доки суміш стане червонуватого кольору. Моркву натерти на великій тертці, підсмажити, періодично доливаючи воду.
  • Змішати цибулеву суміш і моркву і поставити в розігріту духовку. Коли ікра буде готова, додати до неї перетертого з сіллю часника.
  • Коли схолоне, розкласти в банки, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.
корисна морквинка

 Баклажанна ікра-гриль з грибами – доречно і сезонно

3. Морквяні деруни з гірчичним соусом

Інгредієнти

  • 2 скл. натертої на дрібній тертці моркви

  • 6 скл. води

  • ¼ скл. пшеничного борошна

  • 2 яйця

  • 3 ст. ложки молока

  • 2 ст. ложки дрібно порізаної цибулі

  • ¼ ч. ложки солі

  • 2 ст. ложки подрібненої петрушки

  • олія для смаження у фритюрі

  • Для соусу:
  • 1 ст. ложка подрібненої петрушки

  • 1 ст. ложка винного оцту

  • 1 ст. ложка готової гірчиці

  • 1 ч. ложка дрібно порізаної зеленої цибулі

  • ¼ скл. оливкової олії

Приготування

  • В каструлі закип’ятити 6 склянок води. Викласти подрібнену моркву, накрити кришкою і варити 3 хвилини. Відцідити і промити в холодній воді.
  • Знову процідити і викласти на паперовий рушник. У великій посудині змішати борошно, сіль і перець.
  • В іншій – молоко і жовтки, збити. З’єднати обидві маси, добре перемішати. В тісто викласти варену морку, подрібнену петрушку, цибулю.
  • В невеликій посудині на швидкому режимі міксером збити білки до пишноти. Додати білки в тісто, перемішати. У велику сковорідку налити олії, сильно розігріти.
  • В склянку на третину налити тіста, вилити на сковорідку і смажити близько 2-ох хвилин з кожного боку.
  • Так – все тісто. У посудині змішати петрушку, оцет, гірчицю і зелену цибулю. Подавати деруни з соусом.
корисна морквинка

Спеціально для вас – 15 рецептів простих і незвичних дерунів

4. Пиріжки з морквою та горіхами

Інгредієнти

  • Для тіста:
  • 700 г борошна

  • 1 скл. молока

  • 3 яйця

  • 100 г вершкового масла

  • 2 ч. ложки сухих дріжджів

  • 2 ч. ложки цукру

  • Для начинки:
  • 4 морквини

  • 150 г очищених грецьких горіхів

  • 4 ст. ложки меду

  • 20 г вершкового масла

  • кориця мелена, цукор – за смаком

Приготування

  • 2/3 борошна просіяти в миску, зробити поглиблення, збити 2 яйця і помішуючи, тонкою цівкою влити молоко. Додати сіль, цукор і дріжджі, все перемішати.
  • Розтопити вершкове масло і теплим додати до суміші. Замісити не дуже круте тісто, зробити з нього овал, накрити полотенцем і поставити в тепле місце, щоб сходило. Як зійде, ще 2 рази замісити.
  • Тісто розділити на шматочки, зробити з них кульки, величиною, як грецький горіх, накрити і лишити на 20 хвилин. Потім кожен шматочок тоненько розкачати.
  • Моркву нашинкувати і протушити на вершковому маслі до м’якості. Додати перемелені горіхи, мед і зняти з вогню. Додати корицю і цукор. На кожен шматочок тіста викласти 1-2 ч. ложки начинки. з’єднати краї і викласти на змащене олією і присипане борошном деко.
  • Змастити збитим жовтком і лишити на 15 хвилин. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності.
pirizhki-z-morkvoyu

Сирні пиріжки з начинкою із сухофруктів – незвичний рецепт смачної страви

5. Морквяний салат на зиму

Інгредієнти

  • 1 кг моркви

  • 1 кг цибулі,

  • 10 штук солодкого перцю

  • 1,5 кг помідорів

  • 250 г томатного соусу

  • 1 скл. цукру

  • 1 скл. олії

  • сіль – за смаком

Приготування

  • Моркву помити, почистити, порізати соломкою. Перець помити, почистити, порізати невеликими шматочками. Помідори порізати, змолоти у блендері на пюре. Цибулю почистити і порізати чвертькільцями.
  • Овочі скласти в каструлю так, щоб перець і помідори були зверху. Додати сіль, цукор, олію, соус. Тушкувати 2,5 години, коли овочі стануть м’якими – періодично помішувати.
  • Розкласти в стерилізовані банки, закатати. Перевернути банки і вкутати теплою тканиною.
корисна морквинка

Заготуйте також салат з моркви і квасолі “Зимовий вітамін”

6. Салат з моркви й кураги

Інгредієнти

  • 2 морквини

  • 10 штук кураги

  • 2 ст. ложки меду

Приготування

  • Моркву помити, почистити, натерти на дрібній тертці.
  • Курагу дрібно порізати. Все змішати, заправити медом.
morkvyanij-salat-z-kuragoyu

Любите сухофрукти? Ось рецепт салату з капустою, морквою і чорносливом

7. Морква по-французьки

Інгредієнти

  • 600 г моркви

  • 50 г вершкового масла

  • 2 ч. ложки цукру

  • 100 г води

  • дрібка соди, сіль, петрушка

Приготування

  • Моркву помити, почистити, порізати кружальцями або брусочками. Викласти в каструлю, додати масло, цукор, сіль, соду і воду, добре перемішати.
  • Закрити кришкою, довести до кипіння і продовжувати варити на слабкому вогні. Через 30 хвилин варіння, помішувати моркву кожні 10 хвилин.
  • Рідина має випаруватись. Подавати моркву з дрібно посіченою петрушкою.
morkva-po-frantsuzki

Також спробуйте салат “Французький” з морквою і свіжим яблуком

8. Морква в молоці з грінками

Інгредієнти

  • 200 г моркви

  • 200 г грінок

  • 1 ст. ложка вершкового масла

  • 1 ст. ложка борошна

  • ¼ скл. молока

  • сіль

Приготування

  • Моркву помити, почистити, натерти на великій тертці. Просмажити у вершковому маслі і молоці до готовності.
  • Змішати борошно з молоком, влити в моркву, трішки протушити. Додати сіль, цукор.
  • Подавати пюре з підсмаженими грінками.
корисна морквинка

Якщо лишився хліб, у вас є щонайменше 9 варіантів, як його використати

9. Запіканка з морквою та сиром

Інгредієнти

  • 4 морквини

  • 1 скл. кисломолочного сиру

  • 3 ст. ложки вершкового масла

  • 0,5 скл. манки

  • 1,5 скл. молока

  • 4 яйця

  • 4 ст. ложки мелених сухарів

  • 4 ст. ложки сметани

  • цукор, сіль

Приготування

  • Моркву помити, почистити, перекрутити через м’ясорубку, додавши трішки води. Зварити густу манку на молоці. Додати цукор, масло, жовтки, сіль, змішати з перекрученою на м’ясорубці морквою.
  • Збити білки, додати до моркви. Викласти на змащене жиром і посипане сухарями деко, поставити в розігріту духовку.
  • Запікати до готовності. Подавати зі сметаною.
корисна морквинка

Помаранчева запіканка з морквою і курагою – спробуйте, це смачно

10. Запечена морква

Інгредієнти

  • 450 г моркви

  • 2 ст. ложки оливкової олії

  • 1 ст. ложка меду

  • 1 ч. ложка кінзи і коріандру

  • 0,5 ч. ложки тмину

  • 4 зубки часнику

  • 2 ст. ложки петрушки

  • 1 ст. ложка цедри лимона

  • сіль, перець – за смаком

Приготування

  • Моркву помити, почистити.
  • Духовку розігріти до 200 градусів.
  • У посудині змішати оливкову олію, коріандр, мед, тмин. Моркву і зубки часнику викласти в змащену олією форму для запікання. Приправити сіллю і перцем, полити сумішшю з оливкової олії та меду. Запікати хвилин 30 до золотаво-коричневого кольору, періодично помішуючи.
  • Дістати з духовки, подрібнити печений часник, змішати його з петрушкою і цедрою лимона. Посипати цим моркву.
корисна морквинка

Запечена курка в банці – прекрасне доповнення до печеної моркви

Сподіваємось, рецепти вам сподобаються і відтепер ви готуватимете цей диво овоч мало не щодня. Однак, тепер, замість того, щоб їсти “бо так треба, бо це корисно”, ви отримуватиме ще й гастрономічне задоволення.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.