Як зробити твердий сир в домашніх умовах? Спробуйте 10 рецептів приготування домашнього сиру: адигейський, плавлений, твердий, моцарела, фета, бринза на заквасці або на кефірі, маскарпоне з вершків або зі сметани.
Будь-які сири, назви яких раніше можна було зустріти хіба у книжках, нині можна придбати у першому-ліпшому супермаркеті. Однак у якості магазинного сиру, особливо якщо його ціна не захмарна, не можна бути впевненим. Сьогодні всі прагнуть до натуральності та прагнуть споживати якісні продукти. Щоб отримати хороший, смачний, корисний і на 100% натуральний сир – його варто готувати власноруч. Виготовлення сиру в домашніх умовах сьогодні набирає великої популярності. Це навіть стало однією з бізнес-ідей. Отож, готуємо різні види сиру в домашніх умовах за нашими рецептами.
1. Домашній твердий сир
Ingredients
1 кілограм домашнього кисломолочного сиру
1,5 літрів молока
1 чайна ложка соди
1 чайна ложка солі
яйце
100 грамів масла
Directions
- Сир залити молоком і поставити на маленький вогонь, варити до того моменту, коли сир стане в’язким. Викинути сир на друшляк, застелений марлею, гарно відтиснути. Додати в сир яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішати.
- Отриману масу варити на маленькому вогні близько 10 хвилин, поки не стане схожою на розплавлений твердий сир. Чим довше варити, тим твердішим сир буде.
- Сирну масу вилити у формочку застелену плівкою і охолодити.
Прислухайтеся до порад, як вибрати кисломолочний сир
2. Домашня «Бринза»
Ingredients
1 літр незбираного домашнього молока
250 грамів сметани
2 неповні столові ложки солі
3 яйця
Directions
- Молоко довести до кипіння, зменшити вогонь і додати сметану перемішану з яйцями до однорідної маси. Посолити і кип’ятити 5 хвилин на маленькому вогні (молоко має згорнутись), постійно помішуючи.
- Друшляк застелити марлею і вилити молочну суміш. Залишити в такому стані на декілька годин. Потім міцно зв’язати сир марлею, помістити під прес. Або сир в марлі покласти на тарілку, накрити дощечкою і поставити на верх каструлю з водою.
- Так сир має постояти ніч, після чого помістити його в холодильник.
Рецепт твердого сиру в маринаді по-італійськи
3. Домашня «Бринза» на заквасці
Ingredients
2 літри молока
2 столові ложки натурального йогурту без цукру та наповнювачів
10 крапель закваски на основі пепсину
вода і сіль
Directions
- Молоко підігріти до 35º, додати йогурт, закваску, перемішати і вилити в скляну банку. Закутати банку рушником і поставити в тепле місце на годину. Перемішати і знову залишити на пів години.
- В каструлю помістити друшляк накритий щільним шматком марлі, молочну суміш процідити і залишити на 30 хвилин, щоб стекла сироватка. Щільно зв’язати сир і покласти на ніч під прес.
- Отриману сироватку, кип’ячену воду і сіль перемішати і покласти в цей розчин сир на одну добу. Через добу бринза готова.
Рецепт домашнього розсільного сиру в мультиварці
4. Домашня «Бринза» на кефірі
Ingredients
1 літр молока
200 мілілітрів сметани
100 мілілітрів кефіру
3 яйця
столова ложка солі
Directions
- Молоко і сіль довести до кипіння, акуратно ввести збиті яйця, перемішуючи, додати сметану, кефір та варити 5-7 хвилин поки не виділиться сироватка.
- Друшляк застелити марлею (декілька шарів), вилити сирну суміш і дати стекти сироватці.
- Через 2-3 години щільно зв’язати сир марлею і помістити під прес на 4-5 годин. Сир готовий.
Рецепт сирного “копченого” соусу
5. Домашній «Маскарпоне» з вершків
Directions
- Вершки нагріти в каструлі до 85º, зняти з вогню, збивати вінчиком, поступово додаючи лимонний сік. Помістити каструлю в крижану воду, не припиняючи збивати вершки, а потім помістити на декілька годин у холодильник.
- Дістати з холодильника і знову збивати до кремоподібної густої маси, яку викласти в бавовняну тканину і згорнути, щоб вийшов мішечок.
- Зв’язати кінці, покласти в друшляк і поставити в холодильник на ніч.
- Дістати маскарпоне, нагріти до кімнатної температури, збити і знову – в холодильник, поки маскарпоне не загусне.
6. Сир домашній «Маскарпоне» зі сметани
Directions
- Сметану і молоко перемішати і поставити на вогонь, постійно помішуючи довести до температури 75ºС. Додати лимонний сік і декілька хвилин проварити, щоб сметана перетворилася на сир.
- Сирну масу вилити в друшляк, застелений марлею в декілька шарів, дати постояти близько години, щоб сироватка стекла.
- Акуратно віджати, щоб сир вийшов густим і помістити в холодильник. Зберігати не більше 3 діб.
Рецепт домашнього сиру на сметані та яйцях
7. «Моцарелла» в домашніх умовах
Ingredients
2 літри молока (високої жирності)
по 2 столові ложки лимонного соку і солі
1/4 чайної ложки сичужного ферменту (фермент який допомагає молоку згуститись)
пів склянки води
Directions
- Молоко нагріти до 70º додати лимонний сік і сичужний фермент розведений у воді, перемішати і тримати на такій температурі поки не утвориться сир, але щоб маса не закипіла. Відтиснути сир руками, для цього добре використовувати гумові рукавички, щоб не обпектись. В окрему каструлю налити воду, додати сіль і довести до кипіння.
- Сирну масу опускати в гарячу воду декілька разів на 2 хвилини, розминати щоб сир був однакової консистенції.
- Потім можна надавати йому форму. Найкраще формувати невеликі сирні кульки. А щоб сир тримав форму, його потрібно занурити у крижану підсолену воду на декілька хвилин.
Рецепт сиру “Панір” у домашніх умовах
8. Домашній сир «Фета»
Directions
- Молоко налити в скляну банку і залишити в теплому місці, щоб прокисло. Перелити молоко у каструлю, поставити у холодну духовку і розігріти її до температури 150º. Тримати там молоко до години і слідкувати щоб воно не закипіло.
- Потім сирну масу вилити у друшляк застелений марлею, сформувати мішечок з марлі і підвісити щоб сироватка стекла. Відгорнути марлю і посолити сир лише з одного боку. Соленою стороною викласти сир у форму, вирівняти, приплюснути щоб не було пустоти всередині і зверху ще посолити.
- Залишити його при кімнатній температурі на 2-3 години, а потім на ніч поставити у холодильник. Сир готовий.
Рецепт печериць фаршированих курятоною та сиром фета
9. «Адигейський сир» в домашніх умовах
Ingredients
1 кілограм кисломолочного сиру
1 літр молока
3 яйця
100 грамів масла
по чайній ложці соди і солі
Directions
- Молоко довести до кипіння, додати сир, проварити півгодини, постійно помішуючи.
- Друшляк застелити марлею, вилити всю суміш, щоб сироватка стекла. Трішки теплу сирну масу викласти в чистий посуд, додати яйця, м’яке масло, соду, сіль і ретельно вимішати.
- Помістити на середній вогонь, варити 10 хвилин постійно помішуючи. Викласти сир у форму змащену маслом, розрівняти, охолодити і відправити в холодильник на 2-3 години.
- Вийняти сир, перевернувши форму, порізати на шматочки.
Рецепт картопляних кексиків з куркою та сиром
10. Домашній плавлений сир
Ingredients
1 кілограм кисломолочного сиру
100 грамів масла
яйце
по чайній ложці солі і соди, інші спеції за смаком
Directions
- Кисломолочний сир потрібно пропустити через м’ясорубку. Викласти сир в каструлю, додати масло кімнатної температури, сіль, соду, ретельно вимішати і варити на мінімальному вогні до однорідності постійно помішуючи, доки крупинки сиру повністю розчиняться, а сам сира стане однорідним і розплавиться.
- Зняти з вогню, додати спеції, якщо бажаєте, ретельно вимішати, вилити гарячу масу в глибоку посудину і поставити на холод.
- Охолоджений сир можна мастити на канапки.
Рецепт домашнього плавленого сиру “Янтар”
Сир: 10 фактів, які вас точно здивують
Сир — це не просто смакота, яка пасує до вина або гарячого хліба. Це продукт із характером і дуже давньою історією. Насправді, люди їли сир ще задовго до того, як придумали писемність. Здається, він із нами ще від тих часів, коли головним транспортом була… вівця.
1. Сир народився… випадково!
Колись давно, десь на Близькому Сході, кочівники носили молоко у шлунках тварин. Так зручно було транспортувати. А потім — оп! — і молоко розділилося: частина стала густою масою (майже сир), а частина — сироваткою. Так і почалося…
2. Найстаріші сліди знайшли в Польщі
Уявіть собі: археологи викопали глиняні сита зі слідами молочного жиру — і з’ясувалося, що сир виготовляли ще 7500 років тому! А дехто припускає, що все почалось ще раніше — близько 8000 року до нашої ери, щойно люди приручили овець.
3. Стародавній Єгипет? Там теж їли сир!
На фресках у гробницях єгипетських знатних осіб видно, як робили сир. Щоправда, він був дуже солоний — спека ж! Схожі традиції мали і греки, і римляни — сир там шанували неабияк.
4. Чому в нас «сир», а не «чіз»
У Київській Русі його готували “по-сирому” — без варіння. Звідси й пішла назва «сир». І донині українці люблять творог, бринзу, домашній сир із сіллю або з медом.
5. Сиру більше, ніж ви уявляєте
Більше двох тисяч видів! М’які, тверді, сині, білі, копчені, з травами, з перцем… І всі вони — різні. Бо усе має значення: молоко, спосіб виготовлення, спеції, витримка.
6. Не тільки корова!
Сир роблять не лише з коров’ячого молока. Є ще козяче, овече, буйволине, верблюже і навіть кінське. А ще — пліснява. Так, їстівна пліснява! Вона додає смаку й характеру, особливо у французьких сортах.
7. Рецепт простий, але тисячолітній
Молоко зброджується, маса проціджується, гріється, солиться — і лишається дозрівати. Ніби нічого складного. Але як же все залежить від дрібниць!
8. Америка — сирна супердержава
Щороку у світі виготовляють близько 20 мільйонів тонн сиру! А чверть цього — у США. Для порівняння: Україна дає лише 100 тисяч тонн на рік. Але свої рецепти у нас — неповторні.
9. Сир — не просто смачний, а й корисний
У ньому є кальцій, білки, фосфор, вітаміни A, B2, B12. До речі, щоб зробити 1 кг пармезану — треба аж 16 літрів молока! А на одну головку — більше 500. Сир — справжній концентрат!
10. Миші й сир: міф розвінчано
Насправді миші… не дуже люблять сир. Їм більше до душі щось нейтральне — зерно, фрукти. Яскравий аромат сиру — не їхня історія.Наостанок: сир — це не просто їжа. Це культура. У Франції його подають після основної страви. У Швейцарії — з ритуалом. В Україні — із душею.
Готуйте і смакуйте, пригощайте друзів. Діліться рецептами в соціальних мережах.









