Баклажани на зиму: 7 перевірених рецептів консервування

Про консервація баклажанів на зиму. Розглянемо 7 рецептів закруток. Пограємо зі смаками. Мариновані баклажани можуть бути гострі з часником, а на смак, як гриби. Зручно консервувати у вигляді салату з перцем. Оригінально, по своєму пікантно виходить в томатному соусі.
Літо дарує нам можливість сповна насолодитися своїми дарами, а організму – запастися необхідними вітамінами. Однак не варто забувати і про заготовки (закрутки) на зиму, адже існують рецепти, випробувавши які, ви будете лише у виграші.
Недорогі, легкі у приготуванні, оригінальні і надзвичайно вдалі – саме такі рецепти консервування баклажанів ми приготували для вас. Крім того, усі вони випробувані і схвалені господинями, тому, власне, і увійшли в топ-7 найкращих.
Як закривати мариновані баклажани
При консервуванні баклажанів у всіх господинь одразу виникає питання, чи варто очищати їх від шкірки. Відповідь проста: можна очищати, можна й ні. Смак консервації від цього не зміниться.
Єдине – неочищені від шкірки овочі у банках матимуть ефектніший вигляд, більш апетитний, так би мовити. Тому це вже особиста справа самої господині.
Про “заморську” баклажанну ікру та ще деякі цікаві факти про фіолетовий овоч – ТУТ
Що стосується гіркого присмаку баклажанів, є кілька порад. У кількох рецептах, поданих нижче, порізані баклажани рекомендується кілька годин протримати засоленими, що дозволить вийти з них гіркоті.
Також баклажани мають здатність «стріляти» і шкварчати при обсмажуванні. Тому овоч можна обдати окропом, потримати в ньому кілька хвилин, а тоді вже смажити.
А загалом не потрібно боятися, в будь якому разі при варінні баклажан частково втрачає свої гіркувато-терпкуваті якості, а шкірка – легко відділяється. А смак – просто надзвичайний.
Рецепт салату “Баклажани по-турецьки”
1. Баклажани в майонезі
Новинка цього літа – рецепт консервованих з майонезом баклажанів. Смак – ніжний і пікантний. Асоціація – наче гриби, тушковані у сметані.
Directions
- Баклажани помити, очистити від шкірки, порізати соломкою і обсмажити. Цибулю порізати півкільцями і також обсмажити. Потім обсмажені овочі перемішати, додати до них майонез і грибну приправу, викласти в каструлю і поставити на вогонь.
- Тушкувати 30 хвилин. Після чого викласти в чисті банки і стерилізувати ще 20 хвилин. Закатати стерильними кришками.
- З цієї порції виходить приблизно 10 півлітрових банок.
Рецепт гострих баклажанів для дорослих
2. Баклажанна заправка до піци
Взимку, коли готуватимете смачну піцу, після того, як намастите її майонезом і кетчупом, викладіть 2-3 ст. ложки цієї заправки, а тоді – основні інгредієнти. Смак вас приємно здивує.
Ingredients
2 кг баклажанів
3 кг помідорів
1 кг перцю солодкого
2 кг печериць
200 г оцту
200 г цукру
200 г олії
2 ст. ложки солі
2 головки часнику
Directions
- Баклажани помити, очистити від шкірки і порізати кубиками. Помідори пропустити через м’ясорубку. Перець і шампіньйони помити, почистити і порізати соломкою. Часник почистити і потовкти в ступці. Всі інгредієнти змішати у великій каструлі, поставити на вогонь і варити одну годину.
- Щоб не пригоріло, потрібно постійно помішувати. Потім розкласти готову заправку в чисті банки і стерилізувати ще 20 хвилин. Закатати кришками.
Рецепт баклажанної ікри з грибами
3. Баклажани в томатному соку
Сік для цього рецепту можна використовувати як куплений, так і приготований в домашніх умовах. У будь-якому разі ви отримаєте ефектну як на вигляд, так і смак консервацію. Єдине – більш якісною та корисною вона все ж таки буде з домашнім соком.
Ingredients
3 кг баклажанів
3 літри томатного соку
6 морквин
10 штук червоного солодкого перцю
2 головки часнику
0,5 л цукру
1 ст. ложка солі
250 г олії
200 г оцту
Directions
- Усі овочі помити, обсушити. Баклажани почистити від шкірки, розрізати уздовж на половинки і кожну половину ще на 4 частини. Моркву потерти на тертці для моркви «по-корейськи».
- Перець очистити і порізати соломкою. Часник почистити. Моркву змішати з соком і проварити 15 хвилин. Додати баклажани, перець і варити ще 50 хвилин. Потім додати зубки часнику і варити ще 5 хвилин.
- Готову суміш викласти в стерилізовані банки і закатати. З порції виходить приблизно 6 літрових банок.
Рецепт баклажанів з кетчупом чилі в мультиварці
4. Мариновані баклажани «Як гриби»
Відомо, що при смаженні баклажани набувають грибного смаку, не кожен одразу може й відрізнити, що ж це гриби чи все ж таки ні. Саме за це більшість з нас і полюбляють готувати цей овоч.
А приготувавши за цим рецептом консервацію, ви отримаєте той же грибний смак, плюс – значно більше користі, ніж від лісових грибочків.
А коли взимку захочеться поласувати цими баклажанами, перед подачею на стіл до них потрібно додати порізану цибулю, часник і заправити олією.
Ingredients
3 кг баклажанів
головка часнику
2,5 літри води
150 мл оцту
0,5 ст. ложки солі
лавровий лист
Directions
- Баклажани помити, відрізати хвостики. Розрізати повздовж на дві частини. Кожну з частин ще раз розрізати вздовж. Щоб позбутися гіркоти, викласти шматки баклажанів у посудину, засипати сіллю і лишити на 2 год.
- Далі потрібно підготувати банки: помити, простерилізувати, кришки прокип’ятити. Після цього приготувати розсіл: у каструлю влити воду, сіль, оцет і додати лавровий лист. Довести до кипіння.
- У киплячий розсіл викласти баклажани (порціями, так як всі одразу не помістяться) і варити 15 хвилин. Вибрати шумівкою і одразу викласти в банки. У кожну банку вкинути зубок часнику і залити гарячим розсолом. Рекомендовано брати пів літрові банки – їх вийде приблизно 8 штук.
Ще один варіант рецепту маринованих баклажанів “Як гриби”
5. Аджика з баклажанів
Ну як же без неї? Аджику готують з помідорів, кабачків, перцю – усього разом або ж окремо. Пропонуємо рецепт аджики з баклажанів.
Ingredients
1 кг баклажанів
1 кг помідорів
2 штуки великих солодких перці і 5 – гострих
250 г часнику
100 г олії
1 ст. ложка солі
50 г оцту
за бажанням можна ще пучок петрушки
Directions
- Овочі помити, баклажани звільнити від шкірки, перець очистити. Все пропустити через м’ясорубку.
- Додати олію, сіль і варити годину на невеликому вогні. Додати оцет і ще проварити хвилин 5.
- Викласти готову суміш у стерилізовані банки і закатати. Виходить три півлітрові банки.
Рецепт гострої закуски з баклажанів “Тещин язик”
6. Баклажани-язички
Ну які ж зимові свята без гостренької закуски? Ця консервація стане чудовим доповненням до святкового столу навіть як самостійна страва.
Ingredients
8 штук середніх баклажанів
0,5 кг солодкого перцю
3 штуки гострого перцю
300 г часнику
1 склянка води
оцет до смаку – від 1 склянки до півлітра
чорний мелений перець – 0,5 чайної ложки
Directions
- Баклажани нарізати поздовж «язичками». Посолити і лишити на годину, щоб вийшла гіркота. Приготувати заправку: перець і часник пропустити через м’ясорубку. Додати оцет, воду, мелений перець.
- Все викласти в каструлю, розмішати, поставити на вогонь і довести до кипіння. Баклажани обсмажити і скласти в банки. Кожен шар баклажанів полити заправкою.
- Потім стерилізувати ще 20 хвилин і закатати кришками. З порції вийде 4 півлітрових банки.
Рецепт баклажанових рулетиків із сиром фета
7. Баклажани «Вогник»
Любителям гострих «вогняних» страв, від яких мало не сльози на очі, цей рецепт стане якраз у нагоді.
Ingredients
2 кг баклажанів
1 кг солодкого перцю
1 кг помідорів
1 склянка цукру
півсклянки оцту
1 склянка олії
2 ст. ложки солі
4 головки часнику
2 штуки гострого стручкового перцю
Directions
- Баклажани порізати кубиками. Солодкий перець і помідори пропустити через м’ясорубку.
- Викласти все в каструлю і довести до кипіння. Додати цукор, оцет, олію, сіль і варити ще 20 хвилин.
- Потім додати потовчений часник, дрібно порізаний гострий перець і проварити ще 10 хвилин. Викласти в стерилізовані банки і закатати. Виходить приблизно 5 півлітрових банок.
Рецепт фаршированих баклажанів
Рецептів консервування баклажанів – безліч. Усі вони дещо схожі між собою, деякі – зовсім відмінні. Але знайти дійсно свою коронну страву можна лише розпочавши готувати і набивши руку. Тож, готуйте, дивуйте і смакуйте!