15 рецептів дерунів: з грибами, з м’ясом | Як готувати пісні тертюхи

Як приготувати деруни? Вони можуть бути з різною начинкою: грибами, м’ясом, творогом, сиром або ж пісні без яєць. Пропоную 15 рецептів приготування в сковорідці, горщику, духовці та мультиварці. Дізнайтеся, як зробити деруни з начинкою пухкими та як приготувати грибну підливу.

Власне, від способу приготування оладок (тертої або як кажуть у деяких регіонах – дертої картоплі) й походить назва «деруни». Рецепти картопляних оладок можна зустріти у Польщі і навіть в Ізраїлі. Однак саме білоруси вважають деруни («драніки») своєю національною стравою.


В Україні деруни шанують не менш свято. Залежно від регіону, вони мають різні назви (деруни, картопляники, кремзлики, беці). А в місті Коростені, що на Житомирщині, навіть щорічно проводять Міжнародний фестиваль дерунів, на якому, окрім масового готування та поїдання картопляних оладок, обов’язковим є встановлення гіннесівських рекордів.

Так, у 2008 році там випекли велетенський дерун вагою 118 кг, 240 см завдовжки та 114,5 см завширшки. У цьому місті так шанують смажені деруни, що навіть встановили пам’ятник улюбленій картопляній страві!

15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт дерунів з овочами.

Як приготувати деруни з картоплі

Традиційно деруни готують із тертої сирої картоплі з додаванням цибулі, часнику та яєць. Технологія приготування дуже проста: натерти картоплю, перемішати всі інгредієнти і смажити на пательні. Однак, як і у всіх рецептах, у цієї страви теж є свої секрети.

  • Найкраща картопля дерунів – з підвищеним вмістом крохмалю. Звертайте увагу на зрілі і міцні картоплини, які мають шорстку шкірку і жовтувату серединку. Така картопля не тільки впливає на смакові якості, а також допоможе зберегти форму готових дерунів. Молода картопля не підходить для дерунів саме через низький вміст крохмалю.
  • Натирати очищену картоплини потрібно на дрібній терці, чергуючи з цибулею. Тоді суміш не потемніє. Можна перекрутити картоплю у м’ясорубці, у блендері або в кухонному комбайні. А деякі рецепти дерунів вимагають натирання картоплі на грубій тертці.
  • Якщо суміш вийшла надто рідкою, не варто додавати багато борошна, краще обережно злийте зайвий сік і всипте максимум 2-3 столові ложки. Через надмірну кількість борошна у дерунів буде «гумова» консистенція.
  • Смажити деруни необхідно на добре розігрітій чавунній або керамічній пательні з достатньою кількістю соняшникової олії – щоб вона наполовину покривала картопляну суміш. Тоді оладки вийдуть рум’яними, з хрусткою скоринкою і ніжною серединкою. А щоб деруни не були надто жирними, викладайте їх на паперові серветки, щоб увібрати зайвий жир.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

А тепер – до роботи!

Рецепт білоруської картопляної бабки.

1. Деруни з грибами та сметаною

Смачні картопляні деруни з грибами – відмінна гаряча закуска. А з додаванням сметани, вони будуть м’які та ніжні. Щоб деруни не темніли , потрібно віджати зайву рідину, та додати трішки молока або кефіру.

Ingredients

  • 600 г картоплі

  • 300 печериць

  • 2 цибулини

  • 2 яйця

  • 4 ст. ложки борошна

  • 100 мл сметани

  • сіль, перець на смак

  • олія для смаження

Directions

  • Гриби помити під проточною водою, порізати дрібно, обсмажити в невеликій кількості олії до повного випарування рідини.
  • Картоплю та цибулю, натерти на дрібній тертці. Додати сметану, сіль і перець, перемішати.
  • Додати яйця, борошно і гриби, ретельно перемішати.
  • Смажити деруни на розігрітій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки.
  • Подавати зі сметаною.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

9 найкращих рецептів страв у горщиках.

2. Деруни з молодої картоплі та печериць в горщиках

У горщики можна додавати не лише гриби, а й свинину, курятину чи овочі. Чудовим варіантом буде, посипати зверху смачні тертюхи, твердим сиром. Деруни в горщиках духовці з сметаною, виходять м’які, що тануть в роті, адже вони не смажаться, а мліють.

Ingredients

  • 1 кг картоплі

  • 300 г печериць

  • 300 м’яса (свинини або курятини)

  • 1 яйце

  • 300 мл сметани

  • 2 цибулини

  • 2 столові ложки борошна

  • сіль, перець

Directions

  • М’ясо порізати маленькими шматочками і обсмажити на олії. Додати порізані соломкою печериці, смажити до випарування рідини. Тоді додати дрібно посічену цибулю. Обсмажити все до золотистого кольору. Посолити, поперчити.
  • Картоплю натерти на дрібній тертці. Так як картопля молода, злити зайвий сік. Додати яйце, борошно, сіль і перець. Добре вимішати і підсмажити маленькі дерунчики.
  • У горщики шарами викладати деруни і м’ясно-грибну засмажку. Кожен шар змащувати сметаною.
  • Закрити кришечками і поставити в розігріту духовку на хвилин 30.
  • Подавати зі сметаною або квашеними овочами.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт дерунів з курятиною.

3. Смачні деруни з сиром і шинкою

Ароматні та хрусткі деруни чудово поєднуються з пікантним та трішки солонуватим смаком шинки та сиру. Можете подавати з грибною підливою, смакує реально смачно. Подавати можна на сніданок, обід, вечерю та навіть підійдуть на святковий стіл.

Ingredients

  • 600 г картоплі

  • 100 г твердого сиру

  • 100 г шинки

  • 1 яйце

  • 2 ст. ложки борошна

  • олія для смаження

  • сіль, перець, зелень на смак

Directions

  • Сир натерти на крупній тертці.
  • Шинку порізати дуже дрібними кубиками.
  • Очищену картоплю натерти на дрібній тертці.
  • Додати до картопляної маси сир та шинку, вбити яйце, посолити, поперчити на смак, всипати посічену зелень, борошно, ретельно вимішати.
  • Смажити невеличкі деруни на помірно-сильному вогні до золотистого кольору.
  • Подавати гарячими. Гарно смакує зі сметанним соусом.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт справжніх гуцульських кремзликів.

4. Торт “Великий дерун з грибами”

Дерунний торт може прикрасити не лише сімейний обід чи вечерю, а й святковий стіл, наприклад на день народження. Кожен, великий дерун потрібно щедро змазати сметаною, щоб закуска була ніжною, навіть на наступний день.

Грибна начинка зробить його ароматним та соковитим. Замінити її можна і свинним чи курячим фаршем. Альтернативою печерицям слугуватимутьлісові грибочки, особливо смачно буде з білими грибами.

Ingredients

  • 600 г почищеної картоплі

  • 3 яйця

  • 3 цибулини

  • 200 мл сметани

  • 400 г печериць

  • сіль, перець, зелень

  • олія для смаження

Directions

  • Почищену картоплю та 2 цибулини натерти на дрібній тертці. Додати яйця, сіль, перець, 3 столові ложки сметани, ретельно вимішати, щоб тісто було рідке і однорідне.
  • На невеликій розігрітій пательні смажити тонкі (наскільки це можливо) млинці , наливаючи картопляну суміш черпаком у центр сковорідки, а потім «розмазуючи» картопляну масу ложкою по всій поверхні. Обережно перевертати лопаткою, щоб млинець не порвався. Виходить у середньому 4-6 млинців.
  • Цибулю порізати дрібними кубиками, печериці – пластинками. Підсмажити на олії цибулю, туди ж покласти гриби та смажити до готовності. Додати решту сметани і смажити ще 10-15 хвилин, постійно помішуючи. Охолодити.
  • Картопляні коржі змастити сметанно-грибною начинкою. Зверху прикрасити цілими печерицями.
  • Поставити тортик на 10-15 хвилин у духовку, щоб нагрівся, прикрасити зеленню та подавати.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт кабачкового торта з м’ясною начинкою.

5. Рецепт цибульників в духовці

Цибульники – традиційна українська страва, яку ще називають “цибулеві оладки”. Різкий смак та гіркота самої цибулі нейтралізується за рахунок термічної обробки. Тому, обов’язково спробуйте такі оладки, які, до речі, можна подавати в якості закуски до борщу.

Ingredients

  • 3 цибулини

  • 3 яйця

  • 1 ст. ложка борошна

  • сіль та перець

  • олія для смаження

  • ½ ч. л. соди (погашена оцтом)

Directions

  • Цибулю порізати дрібними кубиками і посолити. Залишити на 5 хвилин.
  • Збити яйця, додати просіяне борошно. Додати їх з содою до цибулі.
  • Смажити цибульники на розігрітій пательні до золотистої скоринки.
  • Усі підсмажені цибульники скласти в глибоку форму або пательню, накрити кришкою і поставити в духовку або пропарити на плиті на мінімальному вогні 10-15 хвилин.
  • Подавати зі сметаною та зеленню.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт оладок на кисломолочному сирі.

6. Деруни з кисломолочним сиром

Готуються деруни з кисломолочним сиром, так само як і традиційні, проте інгредієнти трішки відрізняються. Сир підійде будь-якої жирності. Можна приготувати і з бринзою або адигейським сиром,додавши свіжу зелень кропу. В такому випадку, попередньо подрібніть його виделкою або на тертці.

Ingredients

  • 500 г картоплі

  • 2 яйця

  • 1 ст. ложка майонезу

  • 200 г кисломолочного сиру

  • 2 зубці часнику

  • сіль та перець

  • свіжа або сушена зелень

  • олія

Directions

  • Почищену картоплю натерти на дрібній тертці, злити рідину. У картопляну масу додати яйця, майонез, сіль приправи. Добре перемішати до однорідної маси.
  • Сир розім’яти виделкою, якщо домашній і надто зернистий – перекрутити через м’ясорубку, додати в нього дрібно посічену зелень, розтертий в пюре часник, сіль і перець, ретельно вимішати.
  • На розігріту пательню влити кілька ложок олії.
  • Столовою ложкою викладати картопляну масу, чайною ложкою в центр кожного деруна класти сирну масу, накривати картопляною масою.
  • Смажити з обох сторін на невеликому вогні, оскільки деруни виходять досить грубенькі і мусять просмажитися.
  • Подавати зі сметаною. До речі, замість сиру в якості начинки можна використовувати м’ясний фарш або печінковий паштет.

.

15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт оладок з морквою на кефірі.

7. Пісні деруни з морквою (без яєць)

Це один з найдешевших, проте смачних способів приготування дерунів. Цей рецепт підійде навіть в піст, або на кожен день. Особливо смачні, якщо готувати їх саме з молодою морквою. Підійдуть в якості гарніру до м’ясних або рибних страв (якщо ви не дотримуєтесь посту).

Ingredients

  • 800 г картоплі

  • 1-2 ст. ложки борошна

  • 1 цибулина

  • 1 морквина

  • сіль, перець на смак

  • олія для смаження

Directions

  • Картоплю, моркву і цибулю почистити, помити, натерти на дрібній тертці. Посолити, поперчити. Перемішати, додати борошно.
  • На розігріту пательню налити олії.
  • Столовою ложкою викладати деруни, смажити на середньому вогні до золотистої скоринки з обох сторін.
  • Подавати з пісним майонезом або смаженими печерицями.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт пиріжків з плавленим сиром.

8. Деруни з плавленим сирком

Якщо взяти не класичний вершковий сирок, а наприклад з смаком грибів чи шинки, деруни набудуть приємного та яскравого аромату, але це все по бажанню. Саме завдяки цибулі, деруни не потемніють а будуть яскравого та апетитного кольору. Якщо хочете м’які деруни, під час смаження, накрийте їх кришкою.

Ingredients

  • 1 кг картоплі

  • 3 ст. ложки борошна

  • 2 яйця

  • 3 зубці часнику

  • 2 плавлені сирки по 100 г кожний

  • пучок зеленої цибулі

  • 1 ріпчаста цибулина

  • олія, сіль, перець

Directions

  • Очищену картоплю та ріпчасту цибулину натерти на дрібній тертці. Посолити, додати дрібно порізану зелену цибулю, яйця та борошно, добре вимішати.
  • Сирки порізати тонкими квадратиками.
  • На розігріту пательню ложкою класти картопляну масу, зверху по центру квадратик плавленого сиру і накривати ложкою тертої картоплі.
  • Смажити з обох боків на помірному вогні.

.

15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт гарбузових кексиків.

9. Деруни з гарбуза та картоплі в мультиварці

Такі оладки вийдуть яскраві та корисні. Адже готуватимуться з додаванням корисного гарбуза, та ще й в мультиварці. Їх можна спокійно готувати для дітей або якщо ви дотримуєтесь дієтичного харчування. Співвідношення гарбуза та картоплі, можна варіювати, в залежності від уподобань.

Ingredients

  • 500 г картоплі

  • 500 г гарбуза

  • 2 яйця

  • 3 ст. ложки борошна

  • 100 мл молока

  • сіль, перець на смак

  • олія для смаження

  • сметана для подачі

Directions

  • Почищену картоплю натерти на дрібній тертці.
  • Молоко закип’ятити. Тонкою цівкою гаряче молоко влити в картопляну масу, постійно помішуючи. Дати постояти 5-7 хвилин. Після цього злити зайву рідину.
  • Гарбуз очистити від насіння, волокон та шкірки, натерти на дрібній тертці. Відокремити жовтки від білків.
  • До картоплі додати потертий гарбуз, жовтки яєць, борошно, посолити і поперчити на смак.
  • Яєчні білки збити у густу піну, акуратно ввести їх у гарбузово-картопляну масу.
  • Виберіть режим “Випічка” або “Мультиповар”. Виставте температуру 160 градусів. Влийте трішки олії на дно чаші.
  • Коли вона розігріється, акуратно викладайте столовою ложкою тісто. Смажте з двох сторін по 5 хвилин.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт картопляних зразів з печінкою.

10. Деруни з печінкою

Печінка, є дуже корисною, але не всі її полюбляють, особливо в чистому вигляді. Тому гарною альтернативою, буде приготувати печінкові деруни. А щоб печінка була ніжна, вимочіть її попередньо в холодній воді, хвилин на 30. Чудово смакуватимуть з грибним соусом, рецепт якого, ви знайдете внизу статті.

Ingredients

  • 1 кг картоплі

  • 2 цибулини

  • 1 яйце

  • 2-3 ст. ложки сметани

  • 250 яловичої або курячої печінки

  • 1 столова ложка борошна

  • сіль, перець на смак

  • олія для смаження

Directions

  • Печінку промити, очистити від плівочок, порізати на шматочки і підсмажити на олії.
  • Перекрутити через м’ясорубку або змолоти у блендері.
  • Картоплю і цибулю натерти на дрібній тертці, додати подрібнену печінку, яйце, борошно, сіль, спеції, добре вимішати до однорідності.
  • На розігріту пательню налити олії.
  • Столовою ложкою викладати деруни і смажити з обох сторін.
  • Подавати печінкові деруни з грибним або часниковим майонезом.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт картопляної бабки з грибами.

11. Великий дерун з начинкою по-закарпатськи

Деруни по-закарпатськи з м’ясною начинкою, одна з найулюбленіших страв закарпатської кухні. Можна підлаштувати цю страву й до посту, замінивши фарш – грибами, а яйця взагалі не додавати. Але що робити, коли деруни розвалюються? Для цього, залиште трохи соку, який виділився з картоплі, в ньому міститься багато крохмалю, який буде тримати оладки.

Ingredients

  • 1 кг картоплі

  • 2 яйця

  • 4 цибулини (2 в картоплю, 2 в начинку)

  • 2 ст. ложки борошна

  • 500 г м’ясного фаршу

  • 300 г печериць

  • олія для смаження

Directions

  • 2 цибулини порізати кубиками, обсмажити на олії, додати порізані дрібно гриби та фарш. Смажити на малому вогні, час від часу помішуючи до випарування рідини. Посолити, поперчити, зняти з вогню.
  • Почищену картоплю та дві цибулини потерти на дрібній тертці, додати яйця, борошно, сіль, перець.
  • Картопляну суміш викладати тонким шаром на розігріту пательню невеликого діаметру. На одну половину великого деруна рівномірно викладати ложку грибно-м’ясної начинки, обережно, з допомогою лопатки згорнути його вдвоє (тобто, накрити начинку іншою половиною млинця) і смажити до появи золотистої скоринки.
  • Подавати з будь-яким соусом. Найкраще смакує із сирним (рецепт сирного соусу “Бешамель” тут).
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт цибулевих кілець у пивному клярі.

12. Деруни-цибульники

Замінити крохмаль, можна борошном, проте не раджу. Адже саме крохмаль, робить цибульники ніжними та оригінальними. Окрім свинини, підійде м’ясо курки або індички. Найкраще подавати зі сметанно-грибним сосом.

Ingredients

  • 500 г свинини

  • 5 цибулин

  • 4 яйця

  • 3 ст. ложки крохмалю

  • 150 г майонезу

  • сіль, перець, зелень на смак

  • олія для смаження

Directions

  • Збиваємо яйця, додаємо майонез, крохмаль, перемішуємо і відставляємо.
  • Свинину пропускаємо через м’ясорубку, заправляємо сіллю, перцем та спеціями. Легенько обсмажуємо, приблизно 6-7 хвилин.
  • Цибулю нарізаємо якомога дрібніше, додаємо до фаршу. Заливаємо суміш кляром та перемішуємо.
  • Смажити на невеликому вогні м’ясні цибульники.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт оладок із крабових паличок.

13. Деруни з крабовими паличками

Картопляні деруни з крабовими паличками – оригінальний варіант ситного сніданку, обіду або вечері. Щоб не витрачати час на нарізання крабових паличок, можете їх потерти на грубій тертці. За можливості, замініть палички, крабовим м’ясом, вийде ситніше.

Ingredients

  • 600 г картоплі

  • 1 яйце

  • 2 зубці часнику

  • 100 г крабових паличок

  • 2 ст. ложки борошна

  • сіль, перець на смак

  • олія

Directions

  • Почищену картоплю натерти на грубій тертці. Додати сіль, перець, яйце. Перемішати.
  • Крабові палички ріжемо соломкою або кубиками.
  • Покласти їх до картопляної маси, посолити, поперчити, додати подрібнений часник, вимішати.
  • Смажити деруни на розігрітій пательні з обох боків до золотистої скоринки.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт дерунів з кабачками та печерицями.

14. Деруни з беконом

Деруни з беконом на сніданок, здатні наситити вас на весь день. До того ж, приготувати їх можна не лише з сирої тертої картоплі, а й відвареного, картопляного пюре. Готові деруни подавати зі сметаною або квашеною капустою.

Ingredients

  • 500 г картоплі

  • 2 цибулини

  • 300 г копченого бекону

  • 2 яйця

  • олія

  • сіль

  • перець на смак

Directions

  • Картоплю і цибулю потерти на дрібній тертці, злити сік.
  • Бочок порізати дрібними кубиками, додати до картопляної маси. Додати яйця, посолити, поперчити, добре вимішати.
  • Розігріти пательню, влити олію.
  • Столовою ложкою набирати картопляну суміш і викладати деруни по одному на розігріту пательню.
  • Смажити на середньому вогні до золотистого кольору.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт гарячих бутербродів з картопляним пюре.

15. Деруни на хлібі

Деруни на хлібі або простіше кажучи бутерброди з дерунами. Якщо намастити кожен бутерброд соусом зі сметани та часнику або приготувати домашній грибний соус, вийде дуже смачно. Можна готувати для обіднього перекусу у школу або на роботу.

Ingredients

  • 300 г картоплі

  • півбуханки чорного хліба

  • 1 цибулина

  • 1 яйце

  • 2 зубці часнику

  • 1 ст. ложка майонезу

  • олія для смаження

  • сіль, перець

Directions

  • Картоплю, цибулю і часник потерти на дрібній тертці. Додати яйце, майонез, спеції, усе ретельно вимішати.
  • Хліб порізати скибочками або квадратиками (залежно від форми буханки).
  • Намастити одну сторону хлібного шматочка картопляною масою товщиною приблизно 0,5 см.
  • Викладати на розігріту пательню з олією картопляною стороною вниз.
  • Смажити деруни-грінки до золотистого кольору. Потім перевернути і підсмажити сам хліб.

Грибна підлива з сметаною

Звичайно, деруни смакують чудово і і сметаною або натуральним йогуртом, проте хочу поділитись смачною, підливою із сушених грибів з сметаною. Вона підійде до будь-яких дерунів.

Грибна підлива з сушених білих грибів

На 100 г сушених грибів, візьміть 5 цибулин, 100 г сметани, 2 ст. л. борошна та сіль, спеції за смаком. Спочатку, замочіть гриби на кілька годин у воді, після чого відваріть їх протягом години у підсоленій воді. Порізану цибулю тушкуємо у каструлі, на воді до прозорості. Туди кидаємо відварені гриби (бажано порізати) і тушкуємо ще 25 хвилин. Додаємо спеції, я додаю лавровий лист, духмяний і чорний перець, сіль.

На розігрітій сковорідці смажимо до золотистості борошно, вливаємо кілька ложок грибного бульйону. Розмішуємо до однорідності. Готове борошно перекладаємо до грибів з цибулею, додаємо сметану та готуємо приблизно 20 хвилин.

Простий спосіб, зробити деруни пухкими, запікати в духовці або смажити на мінімальній кількості олії, під кришкою. А ще можна додати трішки розпушувача або соди погашеної оцтом, проте мені подобається перший варіант.

Дізнайтеся також 16 цікавих та несподіваних фактів про український борщ.

Якщо вам сподобалися рецепти дерунів, висловіть свої думки на сайті Їсти та поділіться посиланням на публікацію у соціальних мережах.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора