02.11.2015

15 рецептів простих та незвичних дерунів

Власне, від способу приготування оладок (тертої або як кажуть у деяких регіонах – дертої картоплі) й походить назва «деруни». Рецепти картопляних оладок можна зустріти у Польщі, у Росії і навіть в Ізраїлі. Однак саме білоруси вважають деруни («драніки») своєю національною стравою.


В Україні деруни шанують не менш свято. Залежно від регіону, вони мають різні назви (деруни, картопляники, кремзлики, беці). А в місті Коростені, що на Житомирщині, навіть щорічно проводять Міжнародний фестиваль дерунів, на якому, окрім масового готування та поїдання картопляних оладок, обов’язковим є встановлення гіннесівських рекордів.

Так, у 2008 році там випекли велетенський дерун вагою 118 кг, 240 см завдовжки та 114,5 см завширшки. У цьому місті так шанують смажені деруни, що навіть встановили пам’ятник улюбленій картопляній страві!

15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт дерунів з овочами.

Традиційно деруни готують із тертої сирої картоплі з додаванням цибулі, часнику та яєць. Технологія приготування дуже проста: натерти картоплю, перемішати всі інгредієнти і смажити на пательні. Однак, як і у всіх рецептах, у цієї страви теж є свої секрети.

  • Найкраща картопля дерунів – з підвищеним вмістом крохмалю. Звертайте увагу на зрілі і міцні картоплини, які мають шорстку шкірку і жовтувату серединку. Така картопля не тільки впливає на смакові якості, а також допоможе зберегти форму готових дерунів. Молода картопля не підходить для дерунів саме через низький вміст крохмалю.
  • Натирати очищену картоплини потрібно на дрібній терці, чергуючи з цибулею. Тоді суміш не потемніє. Можна перекрутити картоплю у м’ясорубці, у блендері або в кухонному комбайні. А деякі рецепти дерунів вимагають натирання картоплі на грубій тертці.
  • Якщо суміш вийшла надто рідкою, не варто додавати багато борошна, краще обережно злийте зайвий сік і всипте максимум 2-3 столові ложки. Через надмірну кількість борошна у дерунів буде «гумова» консистенція.
  • Смажити деруни необхідно на добре розігрітій чавунній або керамічній пательні з достатньою кількістю соняшникової олії – щоб вона наполовину покривала картопляну суміш. Тоді оладки вийдуть рум’яними, з хрусткою скоринкою і ніжною серединкою. А щоб деруни не були надто жирними, викладайте їх на паперові серветки, щоб увібрати зайвий жир.

А тепер – до роботи!15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт білоруської картопляної бабки.

1. Деруни з грибами

 

Інгредієнти

  • 600 г картоплі

  • 300 печериць

  • 2 цибулини

  • 2 яйця

  • 4 ст. ложки борошна

  • 100 мл сметани

  • сіль, перець на смак

  • олія для смаження

Приготування

  • Гриби помити під проточною водою, порізати дрібно, обсмажити в невеликій кількості олії до повного випарування рідини.
  • Цибулю й картоплю натерти на дрібній тертці, додати сметану, сіль і перець, перемішати.
  • Додати яйця, борошно і гриби, ретельно перемішати.
  • Смажити деруни на розігрітій сковороді з двох сторін до золотистої скоринки.
  • Подавати зі сметаною.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

9 найкращих рецептів страв у горщиках.

2. Деруни в горщиках

Інгредієнти

  • 1 кг картоплі

  • 300 г печериць

  • 300 м’яса (свинини або курятини)

  • 1 яйце

  • 300 мл сметани

  • 2 цибулини

  • 2 столові ложки борошна

  • сіль, перець

Приготування

  • М’ясо порізати маленькими шматочками і обсмажити на олії. Додати порізані соломкою печериці, смажити до випарування рідини. Тоді додати дрібно посічену цибулю. Обсмажити все до золотистого кольору. Посолити, поперчити.
  • Картоплю натерти на дрібній тертці, додати яйце, борошно, сіль і перець. Добре вимішати і підсмажити маленькі дерунчики.
  • У горщики шарами викладати деруни і м’ясно-грибну засмажку. Кожен шар змащувати сметаною.
  • Закрити кришечками і поставити в розігріту духовку на хвилин 30.
  • Подавати зі сметаною або квашеними овочами.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт дерунів з курятиною.

3. Деруни з сиром і шинкою

Інгредієнти

  • 600 г картоплі

  • 100 г твердого сиру

  • 100 г шинки

  • 1 яйце

  • 2 ст. ложки борошна

  • олія для смаження

  • сіль, перець, зелень на смак

Приготування

  • Сир натерти на крупній тертці.
  • Шинку порізати дуже дрібними кубиками.
  • Очищену картоплю натерти на дрібній тертці.
  • Додати до картопляної маси сир та шинку, вбити яйце, посолити, поперчити на смак, всипати посічену зелень, борошно, ретельно вимішати.
  • Смажити невеличкі деруни на помірно-сильному вогні до золотистого кольору.
  • Подавати гарячими. Гарно смакує зі сметанним соусом.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт справжніх гуцульських кремзликів.

4. Дерунний торт з грибами

Інгредієнти

  • 600 г почищеної картоплі

  • 3 яйця

  • 3 цибулини

  • 200 мл сметани

  • 400 г печериць

  • сіль, перець, зелень

  • олія для смаження

Приготування

  • Почищену картоплю та 2 цибулини натерти на дрібній тертці. Додати яйця, сіль, перець, 3 столові ложки сметани, ретельно вимішати, щоб тісто було рідке і однорідне.
  • На невеликій розігрітій пательні смажити тонкі (наскільки це можливо) млинці , наливаючи картопляну суміш черпаком у центр сковорідки, а потім «розмазуючи» картопляну масу ложкою по всій поверхні. Обережно перевертати лопаткою, щоб млинець не порвався. Виходить у середньому 4-6 млинців.
  • Цибулю порізати дрібними кубиками, печериці – пластинками. Підсмажити на олії цибулю, туди ж покласти гриби та смажити до готовності. Додати решту сметани і смажити ще 10-15 хвилин, постійно помішуючи. Охолодити.
  • Картопляні коржі змастити сметанно-грибною начинкою. Зверху прикрасити цілими печерицями.
  • Поставити тортик на 10-15 хвилин у духовку, щоб нагрівся, прикрасити зеленню та подавати.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт кабачкового торта з м’ясною начинкою.

5. Деруни зі смаженою цибулею

Інгредієнти

  • 500-600 г картоплі

  • 1 яйце

  • 3 цибулини

  • 2 ст. ложки борошна

  • сіль та перець

  • олія для смаження

Приготування

  • Цибулю порізати дрібними кубиками і обсмажити на розігрітій пательні в олії до золотистого кольору.
  • Почищену картоплю натерти на дрібній тертці, злити сік. Додати обсмажену цибулю, яйце, сіль, перець, борошно, перемішати.
  • Смажити деруни на розігрітій пательні до золотистої скоринки.
  • Усі підсмажені деруни скласти в глибоку форму або пательню, накрити кришкою і поставити в духовку або пропарити на плиті на мінімальному вогні 10-15 хвилин.
  • Подавати зі сметаною та зеленню.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт оладок на кисломолочному сирі.

6. Деруни з кисломолочним сиром

Інгредієнти

  • 500 г картоплі

  • 2 яйця

  • 1 ст. ложка майонезу

  • 200 г кисломолочного сиру

  • 2 зубці часнику

  • сіль та перець

  • свіжа або сушена зелень

  • олія

Приготування

  • Почищену картоплю натерти на дрібній тертці, злити рідину. У картопляну масу додати яйця, майонез, сіль приправи. Добре перемішати до однорідної маси.
  • Сир розім’яти виделкою, якщо домашній і надто зернистий – перекрутити через м’ясорубку, додати в нього дрібно посічену зелень, розтертий в пюре часник, сіль і перець, ретельно вимішати.
  • На розігріту пательню влити кілька ложок олії.
  • Столовою ложкою викладати картопляну масу, чайною ложкою в центр кожного деруна класти сирну масу, накривати картопляною масою.
  • Смажити з обох сторін на невеликому вогні, оскільки деруни виходять досить грубенькі і мусять просмажитися.
  • Подавати зі сметаною. До речі, замість сиру в якості начинки можна використовувати м’ясний фарш або печінковий паштет.

.

15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт оладок з морквою на кефірі.

7. Пісні деруни з морквою (без яєць)

Інгредієнти

  • 800 г картоплі

  • 1-2 ст. ложки борошна

  • 1 цибулина

  • 1 морквина

  • сіль, перець на смак

  • олія для смаження

Приготування

  • Картоплю, моркву і цибулю почистити, помити, натерти на дрібній тертці. Посолити, поперчити. Перемішати, додати борошно.
  • На розігріту пательню налити олії.
  • Столовою ложкою викладати деруни, смажити на середньому вогні до золотистої скоринки з обох сторін.
  • Подавати з пісним майонезом або смаженими печерицями.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт пиріжків з плавленим сиром.

8. Деруни з плавленим сирком

Інгредієнти

  • 1 кг картоплі

  • 3 ст. ложки борошна

  • 2 яйця

  • 3 зубці часнику

  • 2 плавлені сирки по 100 г кожний

  • пучок зеленої цибулі

  • 1 ріпчаста цибулина

  • олія, сіль, перець

Приготування

  • Очищену картоплю та ріпчасту цибулину натерти на дрібній тертці. Посолити, додати дрібно порізану зелену цибулю, яйця та борошно, добре вимішати.
  • Сирки порізати тонкими квадратиками.
  • На розігріту пательню ложкою класти картопляну масу, зверху по центру квадратик плавленого сиру і накривати ложкою тертої картоплі.
  • Смажити з обох боків на помірному вогні.

.

15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт гарбузових кексиків.

9. Деруни картопляно-гарбузові

Інгредієнти

  • 500 г картоплі

  • 500 г гарбуза

  • 2 яйця

  • 3 ст. ложки борошна

  • 100 мл молока

  • сіль, перець на смак

  • олія для смаження

  • сметана для подачі

Приготування

  • Почищену картоплю натерти на дрібній тертці.
  • Молоко закип’ятити. Тонкою цівкою гаряче молоко влити в картопляну масу, постійно помішуючи. Дати постояти 5-7 хвилин. Після цього злити зайву рідину.
  • Гарбуз очистити від насіння, волокон та шкірки, натерти на дрібній тертці. Відокремити жовтки від білків.
  • До картоплі додати потертий гарбуз, жовтки яєць, борошно, посолити і поперчити на смак.
  • Яєчні білки збити у густу піну, акуратно ввести їх у гарбузово-картопляну масу.
  • Розігріти пательню, влити олію. Ложкою викладати картопляно-гарбузову масу, смажити деруни на середньому вогні з обох сторін до рум’яної скоринки.
  • Подавати гарячими, зі сметаною.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт картопляних зразів з печінкою.

10. Деруни з печінкою

Інгредієнти

  • 1 кг картоплі

  • 2 цибулини

  • 1 яйце

  • 2-3 ст. ложки сметани

  • 250 яловичої або курячої печінки

  • 1 столова ложка борошна

  • сіль, перець на смак

  • олія для смаження

Приготування

  • Печінку промити, очистити від плівочок, порізати на шматочки і підсмажити на олії.
  • Перекрутити через м’ясорубку або змолоти у блендері.
  • Картоплю і цибулю натерти на дрібній тертці, додати подрібнену печінку, яйце, борошно, сіль, спеції, добре вимішати до однорідності.
  • На розігріту пательню налити олії.
  • Столовою ложкою викладати деруни і смажити з обох сторін.
  • Подавати печінкові деруни з грибним або часниковим майонезом.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт картопляної бабки з грибами.

11. Панські деруни з м’ясом та грибами

Інгредієнти

  • 1 кг картоплі

  • 2 яйця

  • 4 цибулини (2 в картоплю, 2 в начинку)

  • 2 ст. ложки борошна

  • 500 г м’ясного фаршу

  • 300 г печериць

  • олія для смаження

Приготування

  • 2 цибулини порізати кубиками, обсмажити на олії, додати порізані дрібно гриби та фарш. Смажити на малому вогні, час від часу помішуючи до випарування рідини. Посолити, поперчити, зняти з вогню.
  • Почищену картоплю та дві цибулини потерти на дрібній тертці, додати яйця, борошно, сіль, перець.
  • Картопляну суміш викладати тонким шаром на розігріту пательню невеликого діаметру. На одну половину великого деруна рівномірно викладати ложку грибно-м’ясної начинки, обережно, з допомогою лопатки згорнути його вдвоє (тобто, накрити начинку іншою половиною млинця) і смажити до появи золотистої скоринки.
  • Подавати з будь-яким соусом. Найкраще смакує із сирним (рецепт сирного соусу “Бешамель” тут).
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт цибулевих кілець у пивному клярі.

12. Деруни-цибульники

Інгредієнти

  • 5 цибулин

  • 3 яйця

  • 3 ст. ложки борошна

  • олія для смаження

  • сіль, перець, зелень на смак

Приготування

  • Цибулю натерти на дрібній тертці, додати яйця та борошно, посолити, поперчити, додати посічену або сушену зелень.
  • Столовою ложкою викладати цибульну масу на розігріту пательню з олією.
  • Смажити на невеликому вогні тонкі деруни.
  • Найкраще подавати зі сметанно-грибним сосом.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт оладок із крабових паличок.

13. Деруни з крабовими паличками

Інгредієнти

  • 600 г картоплі

  • 1 яйце

  • 2 зубці часнику

  • 100 г крабових паличок

  • 2 ст. ложки борошна

  • сіль, перець на смак

  • олія

Приготування

  • Почищену картоплю натерти на грубій тертці. Додати сіль, перець, яйце. Перемішати.
  • Крабові палички потерти на грубій тертці.
  • Покласти їх до картопляної маси, посолити, поперчити, додати подрібнений часник, вимішати.
  • Смажити деруни на розігрітій пательні з обох боків до золотистої скоринки.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт дерунів з кабачками та печерицями.

14. Деруни з беконом

Інгредієнти

  • 500 г картоплі

  • 2 цибулини

  • 300 г копченого бекону

  • 2 яйця

  • олія

  • сіль

  • перець на смак

Приготування

  • Картоплю і цибулю потерти на дрібній тертці, злити сік.
  • Бочок порізати дрібними кубиками, додати до картопляної маси. Додати яйця, посолити, поперчити, добре вимішати.
  • Розігріти пательню, влити олію.
  • Столовою ложкою набирати картопляну суміш і викладати деруни по одному на розігріту пательню.
  • Смажити на середньому вогні до золотистого кольору.
  • Готові деруни подавати зі сметаною або квашеною капустою.
15 перевірених та незнайомих рецептів дерунів

Рецепт гарячих бутербродів з картопляним пюре.

15. Деруни на хлібі

Інгредієнти

  • 300 г картоплі

  • півбуханки чорного хліба

  • 1 цибулина

  • 1 яйце

  • 2 зубці часнику

  • 1 ст. ложка майонезу

  • олія для смаження

  • сіль, перець

Приготування

  • Картоплю, цибулю і часник потерти на дрібній тертці. Додати яйце, майонез, спеції, усе ретельно вимішати.
  • Хліб порізати скибочками або квадратиками (залежно від форми буханки).
  • Намастити одну сторону хлібного шматочка картопляною масою товщиною приблизно 0,5 см.
  • Викладати на розігріту пательню з олією картопляною стороною вниз.
  • Смажити деруни-грінки до золотистого кольору. Потім перевернути і підсмажити сам хліб.

Дізнайтеся також 16 цікавих та несподіваних фактів про український борщ.

Якщо вам сподобалися рецепти дерунів, висловіть свої думки на сайті Їсти та поділіться посиланням на публікацію у соціальних мережах.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.