Кетчуп з помідорів | 5 рецептів домашнього кетчупу з крохмалем

Як приготувати кетчуп з помідорів в домашніх умовах? Вашій увазі 5 смачних рецептів домашнього кетчупу з крохмалем, яблуками, солодким і гострим перцем, та томатною пастою на зиму.

Любите кетчуп, їсте з ним будь-яку страву? Цей кислуватий соус червоного кольору уже давно оселився у вашому холодильнику, а кожна вилазка на природу з шашликами взагалі не уявляється без упаковки цієї улюбленої приправи? Тоді ви справжній поціновувач цієї томатної заправки, яка підходить до будь-яких страв, відрізняючись при цьому власним оригінальним смаком – пряним, гострим, ароматним або просто ніжним томатним.


Та останнім часом ви все більше побоюєтеся, що в магазинному варіанті цього продукту повно консервантів та інших шкідливих речовин? Радимо приготувати кетчуп в домашніх умовах — якість і смак вас приємно здивують. Готується кетчуп неймовірно просто і швидко – для нього не потрібні якісь рідкісні інгредієнти чи спеціальні пристрої.

Та й досвідчені кулінари вважають: домашній кетчуп набагато смачніший за той, який продається, не кажучи вже про корисні властивості та натуральність складових. Крім того, домашній кетчуп також можна зробити саме під ваш смак, додавши у нього улюблені приправи. Загалом, спробувати, безумовно, варто! Отже, вчимося готувати смачний кетчуп в домашніх умовах.

домашний-кетчуп-5

Рецепт домашнього кетчупу з імбиром та корицею 

Намагайтеся дотримуватися трьох головних правил у приготування кетчупу:

1. Які помідори потрібно використовувати

Головне, що необхідно для приготування смачного домашнього кетчупу, – хороші стиглі помідори. Найкраще використовувати помідори не магазинні, а дачні або сільські – вирощені на городі без застосування хімічних підживлень: кетчуп з таких томатів буде дуже ароматним і з насиченим смаком.

2. Яка повинна бути густина

Цінною властивістю хорошого кетчупу вважається його густота. Багато виробників для її досягнення застосовують крохмаль. У домашніх умовах такого ефекту можна досягти завдяки випарюванню. Цей процес відбувається протягом 1,5-2 годин. У деяких випадках він може тривати і довше. Томатну суміш необхідно довести до кипіння, потім зменшити вогонь до мінімуму і готувати при періодичному помішуванні, поки рідина не випарується. Тоді виходить потрібна густота.

Також важливо брати більш м’ясисті томати – помідори-сливочки у цьому варіанті будуть хорошим вибором.

3. Що потрібно для тривалого зберігання кетчупу

У магазинних кетчупах міститься бензоат натрію, який пригнічує плісняві гриби та дріжджі. Його додають для того, щоб продукт зберігався і не псувався якомога довше. Натуральним замінником можуть бути кориця, гірчиця, гвоздика, яблука, журавлина, родзинки. Також дуже сильним консервантом, який використовують у домашніх умовах, вважається оцет. Саме тому у багатьох народів світу його використовують в якості основного компонента при заготівлі овочів.

main_post_bbb53d2758986dafc94dea7d1173bb89

Перевірений та дуже вдалий рецепт домашньої аджики

1. Класичний домашній кетчуп

Інгредієнти для класичної заправки

  • 2,5 кг помідорів

  • 0,5 склянки цукру

  • 2 бутони гвоздики

  • 20-25 горошин чорного перцю

  • 2 ст. л. 9% оцту

  • 0,5 ст. л. солі

  • зелень, базилік, петрушка, кріп на смак

як Приготувати домашній кетчуп

  •  Ретельно вимити томати, вирізати у них плодоніжки і нарізати дрібними шматочками. Засипати в каструлю і довести до кипіння. З цього моменту варити ще 20 хвилин на середньому вогні, прикривши каструлю кришкою.
  • Дати суміші трохи охолонути, а потім протерти  її через сито, щоб отримати однорідну томатну масу, яку знову вилити в каструлю і поставити на середній вогонь, де вона повинна варитися уже без кришки протягом однієї години до хорошого загустіння. 
  • З марлі зробити невеликий мішечок, у який скласти всі спеції, а потім його опустити в киплячу масу, посолити, додати оцет і цукор.
  • Після цього все добре перемішати, зачекати 10 хвилин і спробувати на смак.
  • Якщо необхідних спецій вистачає, тоді кетчуп розлити у попередньо простерилізовані банки і закатати стерильними кришками.
maxresdefault (1)

Рецепт червоного абрикосового соусу

2. Домашній кетчуп до шашлику

Інгредієнти для соусу з солодким перцем

  •  5 кг помідорів

  • 300 г солодкого або болгарського перцю

  • 500 г ріпчастої цибулі

  • 200 г цукру

  • 1-2 ст. л. солі

  • 2 ч. л. перцю чилі

  • 0,5 склянки столового оцту

Приготування соусу до шашлику

  • Помити помідори, перець та цибулю. Перці очистити від насіння всередині. Помідори опустити в окріп і варити протягом 5 хвилин. Дістати помідори і опустити їх у миску з холодною водою. Таким чином шкірка сама почне злазити з помідора і його легше буде очистити. Нарізати помідори шматочками і покласти в миску. Цибулю та перець порізати великими шматками. Помідори, перець і цибулю перекрутити на м’ясорубці або змолоти в блендері.
  •  Потім ці овочі  перекласти в каструлю, додати цукор, сіль і перемішати. Поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння.
  • Варити суміш близько 30 хвилин.
  • Додати перець чилі і продовжити варити, поки суміш не загусне. Вимкнути вогонь і помішувати суміш ще кілька хвилин.
  • Розлити у банки і закрити. Кетчуп готовий!
45889

Рецепти 9 кращих соусів до м’яса

3. Домашній кетчуп з яблуками

Інгредієнти для заправки з яблуками

  • 2,5 кг помідорів

  • 10 горошин чорного перцю

  • 4 шт. солодкого перцю

  • 4 цибулини,

  • 4 середніх кислих яблука

  • 0,5 склянки цукру

  • 0,5 ч. л. оцтової есенції

  • сіль, кориця, гвоздика – за смаком

  • 4 зубки часнику

Приготування яблучного кетчупу

  • Всі овочі і фрукти промити, потім очистити яблука від серцевин, а перець від насіння. Відокремити помідори від плодоніжки і розрізати.  
  • . Потім всі овочі, крім часнику, пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Всю цю суміш перелити в каструлю і поставити на вогонь.
  • ПриготуванняПісля того, як овочева суміш закипить, зменшити вогонь і продовжити варити до тих пір, поки вся маса не зменшиться на третину. Тоді додати цукор, дрібку солі, дрібку кориці і трохи гвоздики, проварити ще 15 хвилин, а за 5 хвилин до зняття з плити покласти в каструлю подрібнений часник. Готовність визначається за густотою консистенції.
  • Далі кетчуп необхідно охолодити, а потім ретельно протерти через сито, додати оцет і все добре перемішати.
  •  Готовий соус можна розкласти у  простерилізовані банки і закрити на зиму або відразу після охолодження подавати до столу!
main_post_30218eb5fc8cfffd201c70d849c7764a

Приготуйте також кетчуп з хроном

4. Пікантний кетчуп

Інгредієнти для соусу з гострим перцем

  • 2 кг помідорів

  • 1 кг червоного болгарського перцю

  • 0,5 кг моркви

  • 0,5 кг цибулі

  • 0,2 кг томатної пасти (без солі)

  • 0,15 л олії

  • 0,15 кг перцю чилі

  • 100 г часнику

  • 70 мл яблучного оцту (6%)

  • 80 г цукру

  • сухий базилік, імбир, молотий коріандр – до смаку

  • 50 г кукурудзяного крохмалю

  • 1 л води

  • 20 г солі

Приготування гострого томатного соусу

  • Почистити моркву, перець і цибулю, пропустити овочі через м’ясорубку. Додати базилік, 200 г води і потушкувати 10 хв.
  • Перемолоти через м’ясорубку томати, гострий перець, часник і додайте суміш до овочів, що тушкуються. Все разом потримати на вогні ще 10 хв.
  • Розвести томатну пасту з 700 г води і теж додати до овочів. Потушкувати ще 10 хв. Коли маса захолоне, треба протерти її через сито і пюре, що утворилося, змолоти у блендері. Додати спеції, олію, оцет, сіль і цукор. Довести до кипіння і проварити 7 хв. У 100 г води розвести крохмаль і влити його тонкою цівкою в соус, постійно помішуючи.
  • Проварити ще декілька хвилин і можна розливати у банки.
maxresdefault

Рецепт кетчупу з базиліком та селерою

5. Домашній кетчуп від “Все буде добре”

Готуйте та смакуйте разом з нами! Якщо вам сподобалися рецепти домашніх кетчупів, будь ласка, поділіться своїми враженнями у коментарях. А найкращі з переписів поширте у соціальних мережах та смакуйте разом з друзями!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора