Кетчуп з помідорів | 5 рецептів домашнього кетчупу з крохмалем
Як приготувати кетчуп з помідорів в домашніх умовах? Вашій увазі 5 смачних рецептів домашнього кетчупу з крохмалем, яблуками, солодким і гострим перцем, та томатною пастою на зиму.
Любите кетчуп, їсте з ним будь-яку страву? Цей кислуватий соус червоного кольору уже давно оселився у вашому холодильнику, а кожна вилазка на природу з шашликами взагалі не уявляється без упаковки цієї улюбленої приправи? Тоді ви справжній поціновувач цієї томатної заправки, яка підходить до будь-яких страв, відрізняючись при цьому власним оригінальним смаком – пряним, гострим, ароматним або просто ніжним томатним.
Та останнім часом ви все більше побоюєтеся, що в магазинному варіанті цього продукту повно консервантів та інших шкідливих речовин? Радимо приготувати кетчуп в домашніх умовах — якість і смак вас приємно здивують. Готується кетчуп неймовірно просто і швидко – для нього не потрібні якісь рідкісні інгредієнти чи спеціальні пристрої.
Та й досвідчені кулінари вважають: домашній кетчуп набагато смачніший за той, який продається, не кажучи вже про корисні властивості та натуральність складових. Крім того, домашній кетчуп також можна зробити саме під ваш смак, додавши у нього улюблені приправи. Загалом, спробувати, безумовно, варто! Отже, вчимося готувати смачний кетчуп в домашніх умовах.
Рецепт домашнього кетчупу з імбиром та корицею
Намагайтеся дотримуватися трьох головних правил у приготування кетчупу:
1. Які помідори потрібно використовувати
Головне, що необхідно для приготування смачного домашнього кетчупу, – хороші стиглі помідори. Найкраще використовувати помідори не магазинні, а дачні або сільські – вирощені на городі без застосування хімічних підживлень: кетчуп з таких томатів буде дуже ароматним і з насиченим смаком.
2. Яка повинна бути густина
Цінною властивістю хорошого кетчупу вважається його густота. Багато виробників для її досягнення застосовують крохмаль. У домашніх умовах такого ефекту можна досягти завдяки випарюванню. Цей процес відбувається протягом 1,5-2 годин. У деяких випадках він може тривати і довше. Томатну суміш необхідно довести до кипіння, потім зменшити вогонь до мінімуму і готувати при періодичному помішуванні, поки рідина не випарується. Тоді виходить потрібна густота.
Також важливо брати більш м’ясисті томати – помідори-сливочки у цьому варіанті будуть хорошим вибором.
3. Що потрібно для тривалого зберігання кетчупу
У магазинних кетчупах міститься бензоат натрію, який пригнічує плісняві гриби та дріжджі. Його додають для того, щоб продукт зберігався і не псувався якомога довше. Натуральним замінником можуть бути кориця, гірчиця, гвоздика, яблука, журавлина, родзинки. Також дуже сильним консервантом, який використовують у домашніх умовах, вважається оцет. Саме тому у багатьох народів світу його використовують в якості основного компонента при заготівлі овочів.
Перевірений та дуже вдалий рецепт домашньої аджики
1. Класичний домашній кетчуп
Інгредієнти для класичної заправки
2,5 кг помідорів
0,5 склянки цукру
2 бутони гвоздики
20-25 горошин чорного перцю
2 ст. л. 9% оцту
0,5 ст. л. солі
зелень, базилік, петрушка, кріп на смак
як Приготувати домашній кетчуп
- Ретельно вимити томати, вирізати у них плодоніжки і нарізати дрібними шматочками. Засипати в каструлю і довести до кипіння. З цього моменту варити ще 20 хвилин на середньому вогні, прикривши каструлю кришкою.
- Дати суміші трохи охолонути, а потім протерти її через сито, щоб отримати однорідну томатну масу, яку знову вилити в каструлю і поставити на середній вогонь, де вона повинна варитися уже без кришки протягом однієї години до хорошого загустіння.
- З марлі зробити невеликий мішечок, у який скласти всі спеції, а потім його опустити в киплячу масу, посолити, додати оцет і цукор.
- Після цього все добре перемішати, зачекати 10 хвилин і спробувати на смак.
- Якщо необхідних спецій вистачає, тоді кетчуп розлити у попередньо простерилізовані банки і закатати стерильними кришками.
Рецепт червоного абрикосового соусу
2. Домашній кетчуп до шашлику
Інгредієнти для соусу з солодким перцем
5 кг помідорів
300 г солодкого або болгарського перцю
500 г ріпчастої цибулі
200 г цукру
1-2 ст. л. солі
2 ч. л. перцю чилі
0,5 склянки столового оцту
Приготування соусу до шашлику
- Помити помідори, перець та цибулю. Перці очистити від насіння всередині. Помідори опустити в окріп і варити протягом 5 хвилин. Дістати помідори і опустити їх у миску з холодною водою. Таким чином шкірка сама почне злазити з помідора і його легше буде очистити. Нарізати помідори шматочками і покласти в миску. Цибулю та перець порізати великими шматками. Помідори, перець і цибулю перекрутити на м’ясорубці або змолоти в блендері.
- Потім ці овочі перекласти в каструлю, додати цукор, сіль і перемішати. Поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння.
- Варити суміш близько 30 хвилин.
- Додати перець чилі і продовжити варити, поки суміш не загусне. Вимкнути вогонь і помішувати суміш ще кілька хвилин.
- Розлити у банки і закрити. Кетчуп готовий!
Рецепти 9 кращих соусів до м’яса
3. Домашній кетчуп з яблуками
Інгредієнти для заправки з яблуками
2,5 кг помідорів
10 горошин чорного перцю
4 шт. солодкого перцю
4 цибулини,
4 середніх кислих яблука
0,5 склянки цукру
0,5 ч. л. оцтової есенції
сіль, кориця, гвоздика – за смаком
4 зубки часнику
Приготування яблучного кетчупу
- Всі овочі і фрукти промити, потім очистити яблука від серцевин, а перець від насіння. Відокремити помідори від плодоніжки і розрізати.
- . Потім всі овочі, крім часнику, пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері. Всю цю суміш перелити в каструлю і поставити на вогонь.
- ПриготуванняПісля того, як овочева суміш закипить, зменшити вогонь і продовжити варити до тих пір, поки вся маса не зменшиться на третину. Тоді додати цукор, дрібку солі, дрібку кориці і трохи гвоздики, проварити ще 15 хвилин, а за 5 хвилин до зняття з плити покласти в каструлю подрібнений часник. Готовність визначається за густотою консистенції.
- Далі кетчуп необхідно охолодити, а потім ретельно протерти через сито, додати оцет і все добре перемішати.
- Готовий соус можна розкласти у простерилізовані банки і закрити на зиму або відразу після охолодження подавати до столу!
Приготуйте також кетчуп з хроном
4. Пікантний кетчуп
Інгредієнти для соусу з гострим перцем
2 кг помідорів
1 кг червоного болгарського перцю
0,5 кг моркви
0,5 кг цибулі
0,2 кг томатної пасти (без солі)
0,15 л олії
0,15 кг перцю чилі
100 г часнику
70 мл яблучного оцту (6%)
80 г цукру
сухий базилік, імбир, молотий коріандр – до смаку
50 г кукурудзяного крохмалю
1 л води
20 г солі
Приготування гострого томатного соусу
- Почистити моркву, перець і цибулю, пропустити овочі через м’ясорубку. Додати базилік, 200 г води і потушкувати 10 хв.
- Перемолоти через м’ясорубку томати, гострий перець, часник і додайте суміш до овочів, що тушкуються. Все разом потримати на вогні ще 10 хв.
- Розвести томатну пасту з 700 г води і теж додати до овочів. Потушкувати ще 10 хв. Коли маса захолоне, треба протерти її через сито і пюре, що утворилося, змолоти у блендері. Додати спеції, олію, оцет, сіль і цукор. Довести до кипіння і проварити 7 хв. У 100 г води розвести крохмаль і влити його тонкою цівкою в соус, постійно помішуючи.
- Проварити ще декілька хвилин і можна розливати у банки.
Рецепт кетчупу з базиліком та селерою
5. Домашній кетчуп від “Все буде добре”
Готуйте та смакуйте разом з нами! Якщо вам сподобалися рецепти домашніх кетчупів, будь ласка, поділіться своїми враженнями у коментарях. А найкращі з переписів поширте у соціальних мережах та смакуйте разом з друзями!