05.10.2015

Горщику, вари! 9 рецептів приготування страв у горщиках

Глиняний горщик – не дивина на сучасних кухнях. Та, на жаль, господині досить рідко дістають їх із найдальших полиць.  А даремно. Готувати страви в глиняних горщиках дуже зручно і зовсім нескладно. Продукти прогріваються повільно і рівномірно, їжа в них не пригорає, а смаки і запахи інгредієнтів перемішуються і збагачують одні одних. Приготувати в горщику можна практично будь-яку страву: головне, щоб продукти поєднувалися між собою.


9 рецептів приготування страв у горщиках3

Як готувати їжу в керамічних горщиках

  • М’ясо та овочі тушкуються в горщиках у власному соку, тож доливати в них додаткову рідину не потрібно. Вода доречна, якщо до складу страви входять крупи, які вбирають вологу.
  • Процес приготування їжі в горщику вимагає більше часу, ніж на плиті або просто в духовці. Адже температура запікання не повинна перевищувати 180 градусів. Якщо ви не відварювали і не смажили інгредієнти попередньо, то готувати будь-яку страву потрібно не менше, ніж одну годину. Краще – більше.
  • Якщо ви кладете продукти в горщик шарами і не використовуєте води та інших рідин, то враховуйте, що верхній шар у процесі приготування може підсихати. Тому зверху краще покласти соковиті овочі (помідор, цибулю, моркву) або шматочок свинячого сала.

А тепер – рецепти.

1. Гарбузова каша в горщику

Інгредієнти

  • 500 г гарбуза

  • 750 мл молока

  • 1 склянка пшона

  • вершкове масло

  • сіль, цукор, сухофрукти на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках17

Приготування

  • Пшоно перебрати і ретельно промити до прозорості води.
  • Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати невеликими кубиками.
  • Покласти гарбуз у гаряче молоко, посолити і довести до кипіння. Всипати в каструлю з гарбузом і молоком пшоно, перемішати і варити під кришкою на слабкому вогні 15 хв.
  • Розігріти духовку до 170 градусів.
  • Перекласти кашу в горщики, посолодити на смак. Можна додати по щіпці сухофруктів (родзинки, курага, сушені яблука).
  • Зверху в кожен горщик покласти по грудочці масла. Накрити кришечками і поставити в духовку на 40 хв.

Спробуйте ще приготувати гарбузову кашу в мультиварці.

2. Курятина з картоплею в горщиках

Інгредієнти

  • 300 г курячого м’яса

  • 8 картоплин

  • 2 цибулини

  • 1 морквина

  • сметана

  • вершкове масло

  • сіль, перець на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках10

Приготування

  • Цибулю порізати кубиками і обсмажити на олії.
  • Куряче м’ясо відокремити від кісток, порізати шматочками, додати до цибулі, теж підсмажити.
  • Картоплю почистити і порізати кубиками.
  • Моркву потерти на грубу тертку, додати до картоплі.
  • У горщик викладати шарами: обсмажене м’ясо з цибулею, картоплю з морквою, знову шар м’яса і шар картоплі. Полити залишками олії з пательні, на якій смажилася курка.
  • У кожен горщик покласти по столовій ложці сметани і по грудочці вершкового масла.
  • Накрити кришечками і поставити в духовку на 1 годину.

Рекомендуємо також рецепт курячих ніжок, фаршированих грибами і рисом.

3. Квасоля з грибами в горщиках

Інгредієнти

  • 2 склянки квасолі

  • 300 г печериць

  • 2 л води

  • 3 цибулини

  • 2 морквини, олія

  • вершкове масло

  • сіль, перець на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках18

Приготування

  • Квасолю замочити у воді на 6-10 годин, щогодини змінюючи воду, або залишити на ніч, додавши у воду чайну ложку соди.
  • Воду злити, вимочену квасолю добре промити, залити свіжою холодною водою і варити до готовності.
  • Печериці порізати пластинками, цибулю півкільцями, моркву потерти на грубу тертку.
  • У сковороді розігріти олію, покласти цибулю, смажити хвилин 7, додати потерту моркву та порізані печериці. Смажити на невеликому вогні 10 хвилин, постійно помішуючи.
  • З готової квасолі злити воду в окрему посудину. Змішати квасолю з грибною смажанкою, посолити, поперчити.
  • Розкласти у горщики, налити по 2-3 ложки квасолевого бульйону. У кожен горщик покласти по грудочці вершкового масла.
  • Поставити в духовку, готувати при температурі 170 градусів 30-40 хвилин.

Приготуйте також горщики з квасолею та м’ясом.

4. Плов у горщиках

Інгредієнти

  • 400 г яловичини або баранини

  • 2 морквини

  • 1 цибулина, круглозернистий рис

  • олія для смаження

  • сіль, перець на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках7

Приготування

  • М’ясо порізати на шматочки.
  • У пательні розігріти олію, викласти м’ясо, смажити на сильному вогні, постійно помішуючи. Цибулю порізати кубиками, моркву соломкою.
  • Додати овочі в пательню до м’яса, зменшити вогонь, посолити, поперчити і продовжити смажити під кришкою 10-15 хв.
  • Викласти підсмажене м’ясо з овочами в горщики.
  • Зверху насипати по 3 ст. ложки сирого рису.
  • Налити в кожен горщик води стільки, щоб її рівень був на 2 см вище рівня рису.
  • Посолити, закрити кришечками, поставити в духовку на 40 хвилин.

Рекомендуємо переглянути рецепт традиційного узбецького плову.

5. Картопля з м’ясом і сиром у горщиках

Інгредієнти

  • картопля, 500 г м’яса (свинина, курятина )

  • 2 морквини

  • 3 цибулини

  • 4 зубці часнику

  • 200 г твердого сиру

  • 400 мл сметани

  • 50 вершкового масла

  • олія для смаження

  • сіль, перець

9 рецептів приготування страв у горщиках8

Приготування

  • Моркву та цибулю порізати кубиками та обсмажити в олії.
  • М’ясо порізати невеликими шматочками і теж обсмажити – можна на окремій пательні, а можна разом з овочами.  Перемішати, додати сіль та спеції.
  • Картоплю почистити та порізати дрібними кубиками.
  • Стінки горщиків натерти часничком і викласти в них м’ясо з цибулею та морквою.
  • Зверху покласти порізану картоплю. Усе залити сметаною. А зверху покласти по жменьці тертого сиру. На гірку з сиру покласти по шматочку вершкового масла. Закрити кришечками.
  • Поставити горщики в розігріту духовку, запікати при температурі 160 градусів близько години.
  • За 15 хвилин до закінчення відкрити кришечки, щоб сир зарум’янився.

Ще один перевірений рецепт картоплі під сиром – тут.

6. Гречка з грибами та курячими сердечками в горщиках

Інгредієнти

  • 400 г курячих сердечок

  • 12 ст. ложок гречаної крупи

  • 2 цибулини

  • 200 г печериць

  •  1 болгарський перець

  • 3 зубці часнику

  • олія для смаження

  • сіль, перець, зелень на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках4

Приготування

  • Курячі сердечка відварити у достатній кількості води до готовності (40 хвилин). Бульйон посолити і не виливати.
  • Цибулю та перець, порізані соломкою, підсмажити на олії. Туди ж додати порізані на пластинки печериці. Смажити 10 хвилин, посолити, поперчити.
  • У горщики покласти по 3 ст. ложки промитої гречки. Потім шар варених сердечок і шар грибів з овочами. Залити бульйоном майже до верху, накрити кришечками.
  • Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин.
  • Дістати з духовки, відкрити кришечки і покласти в кожен горщик по 1 чайній ложці посіченої зелені.

Спробуйте також приготувати курячі шлуночки в томатно-імбирному соусі. 

7. Свинина в кефірно-часниковому соусі у горщиках

9 рецептів приготування страв у горщиках13

Інгредієнти

  • 600 свинини

  • 1,5 склянки кефіру або кислого молока

  • 2 великі цибулини

  • 6 зубків часнику

  • 2 ст. ложки майонезу

  • олія для смаження

  • сіль, перець на смак

Приготування

  • Свинину порізати кубиками, обсмажити на олії на сильному вогні хвилин 5-7.
  • Цибулю порізати півкільцями і викласти у горщики. Зверху – підсмажене м’ясо разом із олією з пательні. Трішки втрамбувати. 
  • До кефіру додати майонез, подрібнений часник. Посолити, поперчити, додати зелень і ретельно перемішати.
  • Залити підготовленим соусом м’ясо в горщиках так, щоб кефір не доходив до країв горщика.
  • Поставити горщики в розігріту духовку на середній вогонь (не вище 160-170 градусів) на 45-60 хвилин.
  • Не поспішайте діставати – чим довше знаходяться горщики в духовці, тим ніжніше виходить м’ясо.

Приготуйте ще свинячу рульку на пиві. Це неперевершено! 

8. Риба у горщиках під тістом

Інгредієнти

  • 800 г рибного філе

  • 500 мл молока

  • 3 лаврових листки

  • 1 ч. ложка гірчиці з цілими зернами

  • 3 яєчні жовтки + 1 яйце

  • 1 ст. ложка меду

  • 0,5 скл. кефіру

  • 2 скл. борошна

  • 70 г вершкового масла

  • олія

  • сіль, цукор, часник на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках

Приготування

  • З кефіру, 1 яйця, 1 ч. ложки цукру, щіпки солі та борошна замісити м’яке тісто. Кружкою вирізати кружечки розміром трішки більшим за горлечко горщика. Це будуть кришечки для горщиків.
  • У каструлю налити молоко і поставити на середній вогонь на плиту. В молоко покласти лавровий лист. Щойно закипить, опустити туди філе риби і варити на середньому вогні 10 хвилин.
  • Дістати рибу, молоко не виливати. Рибу розібрати на шматочки. 
  • Молоко, у якому варилася риба, процідити і додати в нього гірчицю, сіль, мед (можна замінити на цукор), яєчні жовтки. Перемішати до однорідності. 
  •  У горщики розкласти шматочки риби і залити соусом. Не до країв. Можна в кожен горщик покласти по одному зубку часнику.
  •  Змастити горлечка горщиків олією і накрити «кришечками» з тіста, притиснути.
  • Запікати в духовці при температурі 180 градусів до підрум’янення «кришечки».

А як щодо рибного філе з овочами? Рецепт – тут.

9. Сирники в маковому соусі у горщиках

Інгредієнти

  • 500 г сиру

  • 2 яйця

  • 5 ст. ложок цукру

  • 100 г родзинок

  • 100 г борошна

  • 500 мл сметани

  • 50 г вершкового масла

  • 50 г маку

9 рецептів приготування страв у горщиках16

Приготування

  • Сир змішати з яйцем та цукром і добре розтерти. Додати борошно, родзинки і вимішати. З цієї маси скачати маленькі кульки, обваляти їх у борошні і обсмажити на олії з обох боків до золотистого кольору.
  • Приготувати соус. Мак залити окропом, накрити кришкою і залишити на 20 хвилин, щоб добре розпарився. Вершкове масло розтопити на водяній бані, додати сметану, мак і цукор.
  • Нагріти соус на слабкому вогні (не кип’ятити).
  • Сирники розкласти у горщики і залити соусом.
  • Поставити у духовку, розігріту до 180 градусів, на 15 хвилин.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.