Страви в горщиках | 9 рецептів приготування в духовці

Які страви в горщиках приготувати? Пропонуємо 9 рецептів в духовці: з картоплею, м’ясом, грибами, рибою, гарбузом, рисом та навіть горщики з сирниками в маковому соусу. А ще ви дізнаєтесь, як правильно готувати їжу в керамічних горщиках в домашніх умовах.

Глиняний горщик – не дивина на сучасних кухнях. Та, на жаль, господині досить рідко дістають їх із найдальших полиць.  А даремно. Готувати страви в глиняних горщиках дуже зручно і зовсім нескладно. Продукти прогріваються повільно і рівномірно, їжа в них не пригорає, а смаки і запахи інгредієнтів перемішуються і збагачують один одного. Приготувати в горщику можна практично будь-яку страву: головне, щоб продукти поєднувалися між собою.


9 рецептів приготування страв у горщиках3

Як готувати їжу в керамічних горщиках

  • М’ясо та овочі тушкуються в горщиках у власному соку, тож доливати в них додаткову рідину не потрібно. Вода доречна, якщо до складу страви входять крупи, які вбирають вологу.
  • Процес приготування їжі в горщику вимагає більше часу, ніж на плиті або просто в духовці. Адже температура запікання не повинна перевищувати 180 градусів. Якщо ви не відварювали і не смажили інгредієнти попередньо, то готувати будь-яку страву потрібно не менше, ніж одну годину. Краще – більше.
  • Якщо ви кладете продукти в горщик шарами і не використовуєте води та інших рідин, то враховуйте, що верхній шар у процесі приготування може підсихати. Тому зверху краще покласти соковиті овочі (помідор, цибулю, моркву) або шматочок свинячого сала.

А тепер – рецепти.

1. Гарбузова каша в горщику

Ingredients

  • 500 г гарбуза

  • 750 мл молока

  • 1 склянка пшона

  • вершкове масло

  • сіль, цукор, сухофрукти на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках17

Directions

  • Пшоно перебрати і ретельно промити до прозорості води.
  • Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати невеликими кубиками.
  • Покласти гарбуз у гаряче молоко, посолити і довести до кипіння. Всипати в каструлю з гарбузом і молоком пшоно, перемішати і варити під кришкою на слабкому вогні 15 хв.
  • Розігріти духовку до 170 градусів.
  • Перекласти кашу в горщики, посолодити на смак. Можна додати по щіпці сухофруктів (родзинки, курага, сушені яблука).
  • Зверху в кожен горщик покласти по грудочці масла. Накрити кришечками і поставити в духовку на 40 хв.

Спробуйте ще приготувати гарбузову кашу в мультиварці.

2. Курятина з картоплею в горщиках

Ingredients

  • 300 г курячого м’яса

  • 8 картоплин

  • 2 цибулини

  • 1 морквина

  • сметана

  • вершкове масло

  • сіль, перець на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках10

Directions

  • Цибулю порізати кубиками і обсмажити на олії.
  • Куряче м’ясо відокремити від кісток, порізати шматочками, додати до цибулі, теж підсмажити.
  • Картоплю почистити і порізати кубиками.
  • Моркву потерти на грубу тертку, додати до картоплі.
  • У горщик викладати шарами: обсмажене м’ясо з цибулею, картоплю з морквою, знову шар м’яса і шар картоплі. Полити залишками олії з пательні, на якій смажилася курка.
  • У кожен горщик покласти по столовій ложці сметани і по грудочці вершкового масла.
  • Накрити кришечками і поставити в духовку на 1 годину.

Рекомендуємо також рецепт курячих ніжок, фаршированих грибами і рисом.

3. Квасоля з грибами в горщиках

Ingredients

  • 2 склянки квасолі

  • 300 г печериць

  • 2 л води

  • 3 цибулини

  • 2 морквини, олія

  • вершкове масло

  • сіль, перець на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках18

Directions

  • Квасолю замочити у воді на 6-10 годин, щогодини змінюючи воду, або залишити на ніч, додавши у воду чайну ложку соди.
  • Воду злити, вимочену квасолю добре промити, залити свіжою холодною водою і варити до готовності.
  • Печериці порізати пластинками, цибулю півкільцями, моркву потерти на грубу тертку.
  • У сковороді розігріти олію, покласти цибулю, смажити хвилин 7, додати потерту моркву та порізані печериці. Смажити на невеликому вогні 10 хвилин, постійно помішуючи.
  • З готової квасолі злити воду в окрему посудину. Змішати квасолю з грибною смажанкою, посолити, поперчити.
  • Розкласти у горщики, налити по 2-3 ложки квасолевого бульйону. У кожен горщик покласти по грудочці вершкового масла.
  • Поставити в духовку, готувати при температурі 170 градусів 30-40 хвилин.

Приготуйте також горщики з квасолею та м’ясом.

4. Плов у горщиках

Ingredients

  • 400 г яловичини або баранини

  • 2 морквини

  • 1 цибулина, круглозернистий рис

  • олія для смаження

  • сіль, перець на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках7

Directions

  • М’ясо порізати на шматочки.
  • У пательні розігріти олію, викласти м’ясо, смажити на сильному вогні, постійно помішуючи. Цибулю порізати кубиками, моркву соломкою.
  • Додати овочі в пательню до м’яса, зменшити вогонь, посолити, поперчити і продовжити смажити під кришкою 10-15 хв.
  • Викласти підсмажене м’ясо з овочами в горщики.
  • Зверху насипати по 3 ст. ложки сирого рису.
  • Налити в кожен горщик води стільки, щоб її рівень був на 2 см вище рівня рису.
  • Посолити, закрити кришечками, поставити в духовку на 40 хвилин.

Рекомендуємо переглянути рецепт традиційного узбецького плову.

5. Картопля з м’ясом і сиром у горщиках

Ingredients

  • картопля, 500 г м’яса (свинина, курятина )

  • 2 морквини

  • 3 цибулини

  • 4 зубці часнику

  • 200 г твердого сиру

  • 400 мл сметани

  • 50 вершкового масла

  • олія для смаження

  • сіль, перець

9 рецептів приготування страв у горщиках8

Directions

  • Моркву та цибулю порізати кубиками та обсмажити в олії.
  • М’ясо порізати невеликими шматочками і теж обсмажити – можна на окремій пательні, а можна разом з овочами.  Перемішати, додати сіль та спеції.
  • Картоплю почистити та порізати дрібними кубиками.
  • Стінки горщиків натерти часничком і викласти в них м’ясо з цибулею та морквою.
  • Зверху покласти порізану картоплю. Усе залити сметаною. А зверху покласти по жменьці тертого сиру. На гірку з сиру покласти по шматочку вершкового масла. Закрити кришечками.
  • Поставити горщики в розігріту духовку, запікати при температурі 160 градусів близько години.
  • За 15 хвилин до закінчення відкрити кришечки, щоб сир зарум’янився.

Ще один перевірений рецепт картоплі під сиром – тут.

6. Гречка з грибами та курячими сердечками в горщиках

Ingredients

  • 400 г курячих сердечок

  • 12 ст. ложок гречаної крупи

  • 2 цибулини

  • 200 г печериць

  •  1 болгарський перець

  • 3 зубці часнику

  • олія для смаження

  • сіль, перець, зелень на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках4

Directions

  • Курячі сердечка відварити у достатній кількості води до готовності (40 хвилин). Бульйон посолити і не виливати.
  • Цибулю та перець, порізані соломкою, підсмажити на олії. Туди ж додати порізані на пластинки печериці. Смажити 10 хвилин, посолити, поперчити.
  • У горщики покласти по 3 ст. ложки промитої гречки. Потім шар варених сердечок і шар грибів з овочами. Залити бульйоном майже до верху, накрити кришечками.
  • Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин.
  • Дістати з духовки, відкрити кришечки і покласти в кожен горщик по 1 чайній ложці посіченої зелені.

Спробуйте також приготувати курячі шлуночки в томатно-імбирному соусі. 

7. Свинина в кефірно-часниковому соусі у горщиках

9 рецептів приготування страв у горщиках13

Ingredients

  • 600 свинини

  • 1,5 склянки кефіру або кислого молока

  • 2 великі цибулини

  • 6 зубків часнику

  • 2 ст. ложки майонезу

  • олія для смаження

  • сіль, перець на смак

Directions

  • Свинину порізати кубиками, обсмажити на олії на сильному вогні хвилин 5-7.
  • Цибулю порізати півкільцями і викласти у горщики. Зверху – підсмажене м’ясо разом із олією з пательні. Трішки втрамбувати. 
  • До кефіру додати майонез, подрібнений часник. Посолити, поперчити, додати зелень і ретельно перемішати.
  • Залити підготовленим соусом м’ясо в горщиках так, щоб кефір не доходив до країв горщика.
  • Поставити горщики в розігріту духовку на середній вогонь (не вище 160-170 градусів) на 45-60 хвилин.
  • Не поспішайте діставати – чим довше знаходяться горщики в духовці, тим ніжніше виходить м’ясо.

Приготуйте ще свинячу рульку на пиві. Це неперевершено! 

8. Риба у горщиках під тістом

Ingredients

  • 800 г рибного філе

  • 500 мл молока

  • 3 лаврових листки

  • 1 ч. ложка гірчиці з цілими зернами

  • 3 яєчні жовтки + 1 яйце

  • 1 ст. ложка меду

  • 0,5 скл. кефіру

  • 2 скл. борошна

  • 70 г вершкового масла

  • олія

  • сіль, цукор, часник на смак

9 рецептів приготування страв у горщиках

Directions

  • З кефіру, 1 яйця, 1 ч. ложки цукру, щіпки солі та борошна замісити м’яке тісто. Кружкою вирізати кружечки розміром трішки більшим за горлечко горщика. Це будуть кришечки для горщиків.
  • У каструлю налити молоко і поставити на середній вогонь на плиту. В молоко покласти лавровий лист. Щойно закипить, опустити туди філе риби і варити на середньому вогні 10 хвилин.
  • Дістати рибу, молоко не виливати. Рибу розібрати на шматочки. 
  • Молоко, у якому варилася риба, процідити і додати в нього гірчицю, сіль, мед (можна замінити на цукор), яєчні жовтки. Перемішати до однорідності. 
  •  У горщики розкласти шматочки риби і залити соусом. Не до країв. Можна в кожен горщик покласти по одному зубку часнику.
  •  Змастити горлечка горщиків олією і накрити «кришечками» з тіста, притиснути.
  • Запікати в духовці при температурі 180 градусів до підрум’янення «кришечки».

А як щодо рибного філе з овочами? Рецепт – тут.

9. Сирники в маковому соусі у горщиках

Ingredients

  • 500 г сиру

  • 2 яйця

  • 5 ст. ложок цукру

  • 100 г родзинок

  • 100 г борошна

  • 500 мл сметани

  • 50 г вершкового масла

  • 50 г маку

9 рецептів приготування страв у горщиках16

Directions

  • Сир змішати з яйцем та цукром і добре розтерти. Додати борошно, родзинки і вимішати. З цієї маси скачати маленькі кульки, обваляти їх у борошні і обсмажити на олії з обох боків до золотистого кольору.
  • Приготувати соус. Мак залити окропом, накрити кришкою і залишити на 20 хвилин, щоб добре розпарився. Вершкове масло розтопити на водяній бані, додати сметану, мак і цукор.
  • Нагріти соус на слабкому вогні (не кип’ятити).
  • Сирники розкласти у горщики і залити соусом.
  • Поставити у духовку, розігріту до 180 градусів, на 15 хвилин.

Якщо ваші глечики не глазуровані, то вони вбиратимуть всі запахи, тому краще страви з риби та м’яса готувати в різному посуді. Для того, щоб страви були більш соковитими, перед приготуванням, залийте горщики холодною водою та залиште на 20 хвилин, так вони не будуть втягувати рідину під час випікання.

Щоб ваші страви не “запливли” жиром, перед приготуванням видаліть з м’яса весь жир. Щоб їжу не пересушити, краще витягніть їх за 5-7 хвилин до готовності, завдяки температурі, що здатні втимувати горщики, страви зможуть самі “дійти”. Якщо у вас немає кришок, можете замінити їх фольгою або коржиком з тіста.
Для приготування “сухих” страв в горщику, приготуйте домашні соуси: грибний, сметанний, гірчичний або томатний. Якщо ви запікаєте м’ясо самостійно, то краще час від часу доливати бульйон або звичайну воду.

Чудовим варіантом для м’ясних страв у будь-якому випадку буде, якщо зверху посипати їх тертим сиром. До кожного горщику (окрім сирників) додайте по гілочці розмарину або лавровий лист.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора