Новорічні страви різних країн світу | Що приготують наші сусіди у 2021 році

Ми приготували для вас добірку: “Традиційні новорічні страви різних країн світу”, або “Що приготують наші сусіди”. Меню на Новий рік завжди містить кілька традиційних страв, але в кожній країні вони — інші. Пропоную розглянути новорічне меню у таких країнах: Польща, Італія, Іспанія, Англія, Данія, Німеччина, Франція, Японія, Румунія та Чехія.

Наближення Нового року та різдвяних свят змушує задуматись, що ж такого цікавого приготувати та поставити на святковий стіл. Потрібно ж не лише нагодувати, а й здивувати кулінарними цікавинками. У кожної країни є своя традиційна страва, яка асоціюється з Новим роком. У нас – салат «Олів’є», у Чехії – яблучний штрудель, у Польщі – риба. Кожна національність має свою святкову особливість у кулінарії.


Польський стіл

Новорічні столи різних країн світу. Польський стіл - запечений короп

На польському новорічному застіллі традиційно приготують 12 пісних страв. По страві за кожен місяць року. Обов’язково буде риба, зазвичай це запечений короп. Окрім риби приготують грибний суп або борщ, ячмінну кашу з чорносливом, а на десерт – шоколадний торт. Також спечуть традиційне печиво з медом та горіхами у формі птахів і тварин.

Інгредієнти для коропа по-польськи

  • 1 короп

  • 4 шт. розмарину

  • 1 шт. лимону

  • 4 зубчики часнику

  • 200 мл. соєвого соусу

  • 150 г чері

Приготування різдвяного коропа з соєвим соусом

  • Соєвий соус змішуємо з подрібненим часником, гілочками розмарину.
  • Короп очищуємо, видаляємо нутрощі, робимо невеликі надрізи.
  • У отвори вкласти пластини лимону і замаринувати соусом, приблизно на 1-2 години.
  • Деко застелити пергаментним папером, викласти короп, а збоку розмістити порізані на дві частини помідори чері.
  • Запікаємо 45 хвилин, при температурі 180 градусів. Для аромату, можна викласти свіжі гілочки розмарину на готову рибу.

Рецепт коропа, запеченого з овочами

Чехія та Словаччина – традиційна страва

Чехія та Словаччина - традиційна страва яблучний штрудель

На столах цих країн не знайдете овочів, зелені та салатів. Зате буде вдосталь м’яса, в різних видах та варіантах. Саме м’ясо вважається у чехів та словаків символом достатку та благополуччя. Так само, як і в Польщі, запечуть коропа у сметані. Традиційним у цих країнах є смачний національний десерт – штрудель з яблуками.

Інгредієнти для новорічної страви чехії та словаччини

  • 500 г борошна

  • 250 мл світлого пива

  • 1 кг яблук

  • 1 скл. цукрової пудри

  • 1/4 ч. л. солі

  • 300 г родзинок

  • 2 скл. панірувальних сухарів

  • 150 г вершкового масла

  • 1 жовток

  • 1 п. кулінарного жиру

  • 1 п. ванільного цукру

  • Кориця

як приготувати чеський штрудель

  • Подрібніть кулінарний жир, змішайте його з пивом та борошном, додайте сіль. Ретельно вимішайте тісто.
  • Родзинки замочіть у воді, яблука- очистіть та видаліть середину.
  • На сковороді розігрійте мало та обсмажте сухарі.
  • Ванільний цукор, корицю і цукрову пудру змішуємо в окремій ємності.
  • Тісто ділимо на 4 частини, кожну з яких потрібно розкачати тонко, але стежити щоб воно не розірвалось.
  • Зверху, викладаємо тонко порізані або натерті яблука,посипаємо підсмаженими сухарями, родзинками і сумішшю цукру і кориці.
  • Тепер, згортаємо наш штрудель в рулет і викладаємо на деко. застелене пергаментом. Змащуємо поверхню десерту жовтком.
  • Випікаємо при температурі 180 градусів протягом 30 хвилин.
  • Готовий штрудель охолоджуємо, розрізаємо на порції і прикрашаємо на ваш смак: корицею, горішками, цукровою пудрою, ягодами або гілочкою м’яти.

Рецепт класичного яблучного штрудля

Румунія – новорічна страва

Новорічна страва Румунії - пиріжки з сюрпризом

У Румунії до свята спечуть спеціальні «новорічні пироги» з оригінальною і не завжди їстівною начинкою, тому, їх потрібно їсти обережно. Це можуть бути монети, каблучки, пекучий перець – словом, все, на що здатна бешкетлива фантазія. Румуни свято вірять, що того, кому дістанеться монетка, чекає удача, горішок, означає здоров’я, а якщо попадеться перець – клопоти та неприємності. Але ми підготували смачний рецепт румунських пиріжків з м’ясом, ну а начинку можете використовувати будь-яку.

Інгредієнти для традиційної страви на Новий рік

  • 300 мл. води

  • 60 мл. олії

  • 1 ч. л. солі

  • 3 ст. л. цукру

  • 2 ч. л. сухих дріжджів

  • Жовток

  • Кунжут

  • 500 г фаршу

  • 2 цибулини

  • Сіль, перець, спеції

як приготувати новорічні пиріжки

  • До борошна додаємо сіль, цукор, сухі дріжджі.
  • Поступово вливаємо теплу воду та олію, замішуємо м’яке тісто. Залишаємо дріжджове тісто на 1,5 – 2 години.
  • Для начинки змішуємо фарш з цибулею (пропустити її через м’ясорубку). Додаємо сіль, перець та спеції, перемішуємо.
  • Тісто розділяємо на 2 частини, формуємо ковбаски і рівномірно розкачуємо (товщиною 1 см). Зверху викладаємо фарш та згортаємо краї.
  • Готові ковбаски розрізаємо на рівні частини. Викладаємо їх на деко і змащуємо жовтком, посипаємо кунжутом.
  • Пиріжки залишаємо на кілька хвилин, після чого відправляємо в духовку на 10 хвилин при температурі 200 градусів. Потім зменшуємо до 160 градусів і запікаємо до готовності.

Рецепт пиріжків із начинкою з плавленого сиру

Італія – національні страви

Національні страви Італії- кекси з родзинками та цукатами

У цій країні новорічний стіл не обходиться без винограду, горіхів та сочевиці. У італійців сочевиця символізує міцне здоров’я і благополуччя. Тому її додаватимуть до салатів і поставлять на святковий стіл цілу миску просто відвареної. Кожен має скуштувати хоча б трішки. На десерт пектимуть кекси з родзинками та цукатами.

Рецепти сочевиці в мультиварці.

Інгредієнти для випічки по-італійськи

  • 550 г борошна

  • 170 мл води

  • 300 г вершкового масла

  • 170 г родзинок

  • 130 г цукатів

  • 20 мл світлого рому або коньяку

  • 5 г цедри лимона

  • 3 шт. яєць

  • 40 г меду

  • 5 г сухих дріжджів

  • 150 г цукру

  • 50 г цукрової пудри

  • Дрібка солі

  • Ванільна есенція

Приготування національної страви

  • Родзинки промиваємо водою і заливаємо ром, додаючи таку ж кількість води. Залишаємо до набухання.
  • Змішайте борошно з цукром, дріжджами, сіллю, ванільною есенцією та цедрою лимону. Якщо ваша вага не міряє такі малі кількості, візьміть цедру одного лимону.
  • В окремій мисці збийте яйця, мед і воду. Додайте її до тіста. Ретельно вимішайте.
  • Додайте розтоплене масло і замішуйте, поки тісто не стане еластичним.
  • Злийте з родзинок ром і змішайте з цукатами та столовою ложкою масла.
  • Додайте до тіста та замішайте в тісто. Залишіть в теплому місці на 12 годин. Краще готувати його вечері та залишати на ніч.
  • Тісто розділіть на частинки і перекладіть у форми для кексів, накрийте вологим рушником і залишіть в теплому місці ще на 2-3 години. Щоб пришвидшити процес, приготуйте один великий кекс.
  • Потім, зробіть хрестоподібні надрізи і покладіть шматочки холодного масла, відправте у розігріту до 190 градусів духовку на 60 хвилин. Час може змінюватись в залежності від потужності духовки.
  • Прикрасити цукровою пудрою, гілочкою м’яти або виноградом.

Рецепт кексиків на кефірі з вишнями

Німеччина – традиційна страва на Новий рік

Традиційна страва Німеччини на Новий рік - запечений гусак

У Німеччині традиційною стравою є смажений гусак. Обов’язково будуть страви з родзинками, яблуками та горіхами. Зазвичай це дріжджовий кекс штолен та різноманітні пиріжки. Також на столі будуть донатси, які ще називають берлінери. Це звичайні пончики, з начинкою чи без, присипані пудрою.

Інгредієнти для німецької страви

  • Тушка 1 гусака або гуски

  • 2 апельсини

  • 3 яблука

  • 4 цибулини

  • 2 ст. л. солі

  • 3 шт. перцю чилі

  • 3 морквини

  • Сіль, перець

  • Соус:
    200 г журавлини

  • 200 мл бульйону

  • 200 мл червоного портвейну

  • 1 палиця кориці

Приготування запеченого гусака

  • З гусака видалити жир, відрізати шию, натерти сіллю та перцем.
  • Нарізати кільцями апельсини, яблука (зі шкіркою) та цибулю з морквою. Змішати з сіллю, чорним та подрібненим червоним перцем.
  • Начинити гусака, а в горлову частину покласти журавлину.
  • Зашити живіт і горло кулінарною ниткою, ноги зв’язати.
  • На дно гусятниці покласти два овочевих кубики і долити 300 мл води. Замінити кубики можна спеціями.
  • Покласти гусака спиною доверху і запікати 30 хвилин при температурі 170 градусів.
  • Після чого, перевернути і пекти ще 2,5 години. Витягти і залишити на 1 годину
  • Злити жир, додати портвейн, журавлину, бульйон і корицю. Поставити на вогонь і кип’ятити поки рідина не зменшиться майже втричі. Витягти корицю, збити соус до однорідності в блендері.
  • Гусака ще раз відправити у розігріту духовку до 250 градусів і запекти протягом 7-10 хвилин до золотистої скоринки.
  • Прикрасити можна зеленню та кільцями апельсину. Подавати з соусом.

Рецепт штоллена, німецького різдвяного кекса

Франція – класична страва на Різдво

Класична страва на  Різдво у Франції - запечена індичка

На столі у французів обов’язково буде паштет з гусячої печінки, декілька видів сиру на тарілці, хороше вино і устриці. Коронною стравою буде смажена індичка. «Якщо немає індички, то новий рік може не прийти», – жартують французи.

Інгредієнти новорічної індички

  • Тушка індички

  • 100 г вершкового масла

  • 2 цибулини

  • 2 морквини

  • 2 апельсини

  • 4 шт. стебла селери

  • 3-4 гілочки чебрецю

  • 2 скл. білого сухого вина

  • Лавровий лист

  • Маринад для цілої індички:
    Вода

  • Сіль, перець

  • 1 ст. л. цукру

  • 2 цибулини

  • 4 зубчики часнику

  • 1 апельсин

  • 1 паличка кориці

Directions

  • У велику миску покладіть індичку, залийте водою ( її має бути стільки, щоб занурити цілу тушку).
  • Додайте сіль, цукор, перець, корицю, кільця цибулі та апельсину і вичавіть через прес часник. Перемішайте. Залишіть мінімум на 3 години.
  • Після чого промийте водою а промокніть паперовими рушниками.
  • Моркву та селеру ріжемо кубиками, а цибулю і апельсин – півкільцями. Фаршируємо індичку, кладемо чебрець.
  • Індичку покласти на деко застелене фольгою, змастити тушку маслом і накрити щільно фольгою.
  • На деко влийте вино і відправте запікатися при температурі 220 градусів. Час запікання, залежить від розміру, на 1 кг туші, потрібно 30 хвилин, якщо вага вашої птиці 5 кг, запікайте 2,5 години.
  • Для соковитої скоринки, зніміть фольгу за 10 хвилин до готовності.

Рецепт м’яса по-французьки з помідорами

Іспанія – різдвяні традиції

Різдвяні традиції Іспанії. Смажене порося

Іспанці полюбляють м’ясо, тому й іспанський новорічний стіл без нього уявити неможливо. Це або смажене порося, або ягня. Обов’язково на столі буде виноград: у іспанців існує традиція з’їдати по одній виноградині під кожен удар годинника, оскільки ягоди обіцяють достаток у майбутньому році.

Інгредієнти для іспанської традиційної страви

  • 1 молочне порося

  • 3 ст. л. оливкової олії

  • Маринад для запікання порося:
    2 апельсини (сік і цедра)

  • 1 лимон (сік і цедра)

  • 4 зубчики часнику

  • 4 ч. л. меду

  • 2 ст. л. солі

  • По 1 ч. л. меленого коріандру та перцю

  • 1/2 ч. л. меленої гвоздики

  • 1/4 ч. л. мускатного горіха

як запекти молочне порося

  • За добу до приготування ретельно промийте та обсушіть порося. Покладіть в чистий пакет або мішок для сміття.
  • Змішайте всі компоненти для приготування маринаду і полийте ним порося і його черево (цитрусові не викидайте). Щільно закрийте мішок і залишіть на добу в холодному місці.
  • Після чого, промийте тушку, обсушіть і покладіть на решітку або деко.
  • Духовку розігрійте до 180 градусів і залишіть її ще на 30 хвилин після розігрівання.
  • Фольгою загорніть вуха та копита, наповніть черево частинками лимону та апельсинів що залишились. Тушку змастіть оливковою олією.
  • Запікайте 20 хвилин, після чого зменшіть температуру до 160 градусів і запікайте 40 хвилин, розраховуючи на 1 кг. Якщо порося вагою 5 кг, запікати приблизно три з половиною години.
  • Подавати з запеченою картоплею та гірчичним соусом.

Рецепт смаженого поросяти з хроном

Данія – новорічне меню

Імбирне печиво на різдвяні свята в Данії

Окрім звичайних наїдків, у Данії готують дуже специфічну страву. Це сушена тріска, вимочена у спеціальному соусі до такої міри, що за консистенцією стає схожою на желе. Традиційно данці на новорічне свято готують марципан та імбирне печиво. З марципану роблять різні фігурки, які потім дарують гостям.

Ingredients

  • 125 г вершкового масла

  • 100 г цукру

  • 125 мл меду

  • 375 г борошна

  • 1 жовток

  • 1 скл. цукрової пудри

  • Сік 1 лимона

  • 1 ч. л. сухого імбиру

  • 1/2 ч. л. кориці

  • 1 ч. л. соди

  • 1/2 ч. л. меленої гвоздики

  • Кондитерські фарби, драже, посипка прикрашання

Directions

  • Злегка розтоплене масло збийте з цукром, додайте мед, жовток і знову збийте.
  • Додайте борошно, соду і пряні спеції, замісіть тісто і залиште в холодильнику на 1 годину.
  • Розстеліть на робочій поверхні пергамент і розкачайте тісто. Виріжте зірочки, серце, чоловічків або що придумає ваша фантазія.
  • Перекладіть папір на деко і випікайте печиво, при температурі 180 градусів, 10 хвилин.
  • Глазур для печива:
    Збийте цукрову пудру з лимонним соком і розділіть на частини.
  • В кожну, додайте по 1 каплі кондитерської фарби. Помістіть її у кондитерський мішок, прикрашайте, видавлюючи її на печиво. Одразу посипте драже.

Рецепт різдвяного імбирного печива на ялинку

Традиційні різдвяні страви в Англії

Різдвяний англійський пудинг на новорічний стіл

Стіл в англійській родині прикрашатиме індичка під аґрусовим соусом. Також приготують традиційний англійський пудинг. Він готується з хлібних крихт, яєць, сала, борошна, родзинок та різних прянощів. Перед подачею, пудинг обливають ромом або бренді, підпалюють і палаючим ставлять на стіл для гостей.

Ingredients

  • 100 г борошна

  • 100 г вершкового масла

  • 80 г цукрового піску

  • 100 г панірувальних сухарів

  • 2 яйця

  • 1/2 ч. л. розпушувача

  • 150 г молока

  • 300 г родзинок з курагою

  • Дрібка солі

  • Сироп, цукрова пудра або збиті вершки для прикрашання

Directions

  • Холодне масло натерти на тертці, змішати з борошном, сухарями і розпушувачем.
  • В окремій мисці збиваємо до густої піни, яйця з цукром і дрібкою солі. Додаємо до тіста.
  • В тісто вливаємо молоко та додаємо подрібнену курагу і родзинки. Все ретельно перемішуємо.
  • Викладаємо готове тісто у форму і закриваємо фольгою.
  • Готувати доведеться на водяній бані. На дно глибокої каструлі налийте воду, щоб вона доходила до половини форми з пудингом і поставте невелику тарілку або широку чашку, на яку ставимо пудинг. Накриваємо кришкою.
  • Ставимо на середній вогонь, після закипання зменшуємо вогонь і готуємо 3 години. Періодично доливаємо воду. Якщо у вас є пароварка, це значно спростить процес приготування традиційної різдвяної, англійської страви.

Рецепт англійського святкового пудинга

Японія – святковий стід до Нового року

Японські новорічні страви. Рисові пиріжки "Моті".

Японський новий рік, який у них триває 7 днів, не обходиться без солодкого саке, морської капусти, смажених каштанів та ікри. Саме ці продукти є символом успіху, здоров’я, радості. Також японці вживають традиційно-новорічну холодну закуску під назвою «про-січі-ріорі», яка готується з червоної квасолі та рису та традиційний десерт, рисові пиріжки “Моті”.

Ingredients

  • 50 г рисового борошна

  • 150 мл води

  • 100 г цукру

  • 30 г кукурудзяного крохмалю

  • 75 мл вершків

  • 100 г шоколаду

Directions

  • Вершки вливаємо в каструлю та ставимо на вогонь. Після закипання, кидаємо шоколад. Розмішуємо до однорідності і залишаємо охолоджуватись. Потім помістити в холодильник.
  • В окремій мисці з’єднуємо борошно, воду та цукор. Поставити на вогонь, постійно помішуючи. Тісто повинне загуснути і бути клейким.
  • Робочу поверхню посипати крохмалем і вилити тісто, залишити охолоджуватись.
  • Коли маса охолоне, посипте зверху крохмалем. Від тіста відрізати маленькі шматочки, формувати кульки, розкачати товщиною 3-4 мм. Для зручності, весь час опускати руки в крохмаль.
  • В центр кожного розкачаного шматочка покласти начинку і защипнути краї, акуратно загладити місця з’єднання.
  • Для сервірування можна посипати кокосовою стружкою або цукровою пудрою.

Рецепт пісного салату з квасолі та рису

А яка у вас традиційна коронна страва на новорічному столі? Поділіться улюбленими рецептами в коментарях!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора