04.09.2015

Як приготувати запеченого коропа з овочами та картоплею в духовці

Сьогодні, ми розповімо, як смачно приготувати запеченого коропа з овочамита картоплею в майонезу в духовці. Пропонуємо рецепти риби в сметані з яблуками в рукаві, з помідорами, грибами, цибулею, часником та сиром, медом та дзеркальний короп з гірчицею на мангалі. Та поділимось секретами запікання коропа та як прикрасити фаршировану рибу.

Запечений короп  дуже смачна рибна страва, яка  дуже популярна не лише в Україні, і яка ще називається сазаном. Ті хто полюбляє страви з коропа, насичують свій організм антиоксидантами, вітамінами та мікроелементами. Щоб зберегти всі корисні властивості коропа, його краще запікати в духовці або на мангалі.

Як приготувати запеченого коропа

Як приготувати запеченого коропа

Для приготування страв з коропа, використовується велика кількість лимону, так як він має властивість нейтралізувати жир, тим самим легше засвоюється організмом. Але айкраща страва виходить зі свіжої та якісної риби, без темних зібр, каламутних очей та плям на лусці. Запікання риби залежить від її розміру, наприклад, якщо карп важить близько 1 кг йому вистачить приблизно 50-60 хвилин.

Щоб зробити карпа з хрусткою скоринкою, перед приготуванням варто висушити рибу паперовими рушничками. Якщо риба молода, її можна запікати цілком, а якщо стара, варто порізати кусочками. Суху рибу можна врятувати, поклавши в середину черева шматок вершкового масла.

1. Короп з овочами та картоплею в майонезі в духовці

Короп з овочами та картоплею в майонезі в духовці

Для такого запеченого коропа, можна не використовувати гарнір, так як готується він з картоплею та овочами. Така рибка чудово підійде на обід, чи вечерю. Обирайте лише свіжу рибу, але ніяк не заморожену. Риба дуже добре вбирає в себе всілякі запахи, тому рекомендуємо використовувати різні прянощі та спеції.

Замість майонезу можна взяти сметану, та додати ще трохи овочів, наприклад, цвітної капусти, моркви, можливо трішки й перцю чилі, якщо страва не буде подаватися для дітей.

Інгредієнти для страви з коропа з помідорами

Радимо ще рецепт коропа у сметані.

Як приготувати коропа з овочами шматочками

  • Коропа слід почистити, помити й порізати на порційні шматки. Кожен шматок посолити й поперчити, збризнути лимонним соком.
  • У глибоку форму для запікання налити олії і викласти почищену, порізану кружальцями і посолен картоплю.
  • Наверх викласти шматочки риби, зберігаючи її форму. Збоку, зверху і поміж шматочками викладаємо порізані кільцями і посолені помідори, баклажани та перець.
  • Усе це залити майонезом (кількість – до смаку) і поставити у духовку, розігріту до 180-200 градусів.
  • Готовність страви перевіряти за готовністю картоплі. На печіння піде приблизно 40-45 хвилин.

2. Короп фарширований цибулею, грибами та сиром

Короп фарширований цибулею, грибами та сиром

Риба, фарширована цілою і запечена в духовці, виходить ніжною, соковитою, а не пересушеною. Взагалі, риба в духовці, зберігає в собі всі корисні речовини, в тому числі й фосфор, білок, вони підходять для тих, хто дотримуєтьмя здорового харчування. Таку рибку, точно можна поставити на святковий стіл. Замінити твердий сир, можна плавленим сирком, від додасть додаткової ніжності.

Інгредієнти для карпа з сиром та часником

  • 1 короп

  • 200 г печериць

  • 1 цибулина

  • 100 г сиру

  • Лимон

  • 2-3 зубчики часнику

  • Зелень

  • Сіль, перець, спеції

  • Олія

як запекти фаршированого коропа з лимоном в духовці

  • Цибулю нарізаємо півкільцями, гриби – кубиками. Обсмажуємо на олії спочатку цибулю, потім додаємо печериці, солимо, перчимо. Вкидаємо подрібнену зелень.
  • Карпа натираємо сіллю, перцем, часником та спеціями. Фаршируємо грибною начинкою і викладаємо тертий сир.
  • В туші риби, робимо невеликі надрізи та вкладаємо туди шматочки половини лимона.
  • З решти лимона видавлюємо сік, і поливаємо ним рибу.
  • Відправляємо в духовку на 20-30 хвилин при температурі 200 градусів.

3. Дзеркальний короп з медом та гірчицею на мангалі

Дзеркальний короп з медом та гірчицею на мангалі

Найсмачнішим, вважається саме дзеркальний короп, він дуже смачний та ситний. В середину рибки, можна покласти кілька гілочок зелені, для аромату. Перед приготуванням фольгу варто скласти мінім у два рази, залишаючи при цьому трохи вільного місця. Можна приготувати й не на решітці, а викласти дзеркального коропа на розжарене вугілля.

Головне, не готуйте рибу на вогні, інакше він згорить, а в середині буде сирим. Викладайте його тоді, коли вугілля буде тліти. Не забувайте постійно перевертати рибку, так як вона має властивість підгорати.

Інгредієнти для риби на грилі

  • 2 кг коропа (приблизно)

  • 30 г діжонської гірчиці

  • 3 ст. л. лимонного соку

  • 50 г меду

  • Куркума, шафран, гілочки розмарину

  • Сіль, перець

як запекти карпа на мангалі (решітці)

  • Так як риба буде запікатись цілою, її потрібно буде лише, ретельно помити, очистити та видалини нутрощі і зябра.
  • Рибу посоліть та поперчіть, а у середину туші покладіть гілочку розмарину та дрібку шафрану.
  • У мисці змішуємо мед, діжонську гірчицю та лимонний сік. Змастіть цією сумішшю рибу з двох сторін. Загортаємо у фольгу і викладаємо на решітку. Запікаємо з обох сторін, постійно перевертаючи.

4. Запечений короп в сметані з яблуками в рукаві

Запечений короп в сметані з яблуками в рукаві

Яблука краще обрати кисло-солодкі, для яскравого смаку, за бажанням, можна обійтися без кориці. Яблука потрібно збризнути лимонним соком, щоб вони не потемніли.

Головне не перетримайте коропа, адже тоді яблука можуть перетворитися в кашу. Якщо вже так сталося, ви можете перетерти яблука і акуратно викласти на готового карпа, прикрасивши його таким чином. Поєднання цих продуктів, надає вишуканого смаку. Отже, рибу за цим рецептом можна подовати й на святковий стіл.

Інгредієнти для коропа під сметанним соусом

  • 800 г коропа

  • 6 шт яблук

  • 100 г сметани

  • Приправа для риби

  • Сіль, перець, кориця

Приготування риби з яблуками в рукаві

  • Карпа очищуємо, витягуємо всі нутрощі та зябра.
  • Яблука нарізаємо шматочками. Посипаємо корицею.
  • До сметани додаємо приправу, сіль та перець, перемішуємо.
  • Яблука з корицею викладаємо у черево риби. Сметанним соусом змащуємо карпа.
  • Кладемо рибу в рукав для запікання, решту яблук викладаємо теж туди, посипаючи їх корицею.
  • Запікаємо при температурі 190 градусів, протягом 30 хвилин. Якщо риба великого розміру, запікати варто довше.

Короп має дієтичне м’ясо, хоча іноді буває жирним. Калорійність коропа складає всього 97 ккал на 100 г. Щоб м’ясо рибине було жирним, використовуються різні спеції, овочі, лимонний сік. Прикрасити рибу можна гілочкамми розмарину, півкільцями лимону, кільцями томату або викладати рибу на велику кількість зелені.

Можна ще приготувати коропа із медом.

Якщо ви любите рибу і рецепт коропа, запеченого з овочами, припав вам до смаку – поділіться враженнями з нами в коментарях та з друзями у соцмережах. Для нас важлива ваша думка.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.