Штоллен, німецький різдвяний кекс

Рецепт ароматного німецького кекса, який традиційно випікають за 3-4 тижні до Різдва. Основний секрет цієї дуже здобної, з багатим смаком випічки – у тривалій витримці готової палянички. За цей час кекс просочується усіма ароматами цукатів та сухофруктів, стає густим та трішки вологим. Чому б нам не позичити трішки різдвяного настрою у німців та не поласувати їхніми святковими солодощами? Тим паче, що для цього навіть не потрібно відкривати візу.

Інгредієнти для різдвяного кекса

  • 200 мл молока

  • 50 г свіжих пресованих дріжджів

  • 75 г цукру

  • 250 г вершкового масла (+ 50 г для змащування готового кекса)

  • 700 г борошна

  • 250 г смаженого мигдалю

  • 0,5 ч. ложки солі

  • 50 г лимонних цукатів

  • 50 г апельсинових цукатів

  • 350 г родзинок

  • 50 г темного рому

  • сік і цедра 1 лимона

  • ванільний цукор, кориця мелена до смаку

  • цукрова пудра

  • вершкове масло для змащування

Рекомендуємо також рецепт німецького макового сирника.

Як приготувати німецький штоллен

  • Родзинки промити, обсушити і замочити на ніч у ромі. Борошно просіяти.
  • Для опари молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, додати 1 ст. ложку цукру і 1/4 частину просіяного борошна. Залишити на 30 хвилин в теплому місці. Коли на опарі з’являться бульбашки – опара готова, можна замішувати тісто.
  • Всипати в опару решту просіяного борошна, додати розтоплене і охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісити тісто. Сформувати з тіста колобок, накрити його рушником і дати підійти в теплому місці.
  • Тим часом посікти мигдаль, порізати цукати. Тонким шаром зняти цедру і вичавити сік з лимона.
  • Тісто обім’яти, додати горіхи, цукати, родзинки (можна додати 1-2 ложки рому, в якому вони замочувались), сік і цедру лимона, мелену корицю і ванільний цукор. Тісто виходить досить густе і щільне, місити його важкувато.
  • Залишити тісто підходити на 2-3 години, за цей час слід обім’яти його 2 рази.
  • Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну несильно розпластати, качалкою зробити поздовжні жолобки по центру і скласти вдвоє.
  • Широке деко застелити пергаментом для випічки, викласти на нього обидва штоллени на відстані один від одного не менше 5 см. Поставити у тепле місце (на плиту над увімкненою духовкою) на 30-40 хв., щоб тісто ще раз підійшло.
  • Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати штоллен 15 хвилин у гарячій духовці, потім температуру зменшити до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин.
  • Готові штоллени дістати з духовки. Ще теплими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою.
  • Повністю охолоджені різдвяні кекси загорнути в пергамент і покласти у сухе холодне місце на 3-4 тижні.
  • У свято Різдва розмотати штоллени, порізати на скибочки і подати разом з іншими святковими смаколиками.

Спробуйте ще приготувати столичний кекс із родзинками.

Німецький різдвяний кекс Штолен

Полюбляєте випічку різних куточків світу? Вам сподобався рецепт німецького різдвяного кекса штоллен? Випікали традиційні солодощі інших країн? Поділіться безцінним досвідом у коментарях!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора