Штоллен, німецький різдвяний кекс
Рецепт ароматного німецького кекса, який традиційно випікають за 3-4 тижні до Різдва. Основний секрет цієї дуже здобної, з багатим смаком випічки – у тривалій витримці готової палянички. За цей час кекс просочується усіма ароматами цукатів та сухофруктів, стає густим та трішки вологим. Чому б нам не позичити трішки різдвяного настрою у німців та не поласувати їхніми святковими солодощами? Тим паче, що для цього навіть не потрібно відкривати візу.
Інгредієнти для різдвяного кекса
200 мл молока
50 г свіжих пресованих дріжджів
75 г цукру
250 г вершкового масла (+ 50 г для змащування готового кекса)
700 г борошна
250 г смаженого мигдалю
0,5 ч. ложки солі
50 г лимонних цукатів
50 г апельсинових цукатів
350 г родзинок
50 г темного рому
сік і цедра 1 лимона
ванільний цукор, кориця мелена до смаку
цукрова пудра
вершкове масло для змащування
Рекомендуємо також рецепт німецького макового сирника.
Як приготувати німецький штоллен
- Родзинки промити, обсушити і замочити на ніч у ромі. Борошно просіяти.
- Для опари молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, додати 1 ст. ложку цукру і 1/4 частину просіяного борошна. Залишити на 30 хвилин в теплому місці. Коли на опарі з’являться бульбашки – опара готова, можна замішувати тісто.
- Всипати в опару решту просіяного борошна, додати розтоплене і охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісити тісто. Сформувати з тіста колобок, накрити його рушником і дати підійти в теплому місці.
- Тим часом посікти мигдаль, порізати цукати. Тонким шаром зняти цедру і вичавити сік з лимона.
- Тісто обім’яти, додати горіхи, цукати, родзинки (можна додати 1-2 ложки рому, в якому вони замочувались), сік і цедру лимона, мелену корицю і ванільний цукор. Тісто виходить досить густе і щільне, місити його важкувато.
- Залишити тісто підходити на 2-3 години, за цей час слід обім’яти його 2 рази.
- Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну несильно розпластати, качалкою зробити поздовжні жолобки по центру і скласти вдвоє.
- Широке деко застелити пергаментом для випічки, викласти на нього обидва штоллени на відстані один від одного не менше 5 см. Поставити у тепле місце (на плиту над увімкненою духовкою) на 30-40 хв., щоб тісто ще раз підійшло.
- Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати штоллен 15 хвилин у гарячій духовці, потім температуру зменшити до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин.
- Готові штоллени дістати з духовки. Ще теплими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і густо посипати цукровою пудрою.
- Повністю охолоджені різдвяні кекси загорнути в пергамент і покласти у сухе холодне місце на 3-4 тижні.
- У свято Різдва розмотати штоллени, порізати на скибочки і подати разом з іншими святковими смаколиками.
Спробуйте ще приготувати столичний кекс із родзинками.
Полюбляєте випічку різних куточків світу? Вам сподобався рецепт німецького різдвяного кекса штоллен? Випікали традиційні солодощі інших країн? Поділіться безцінним досвідом у коментарях!