Як варити сочевицю | Рецепти приготуваня страв в мультиварці

Дізнайтеся як і скільки варити червону та зелену сочевицю, щоб вона вийшла смачна та м’яка. Пропонуємо 4 рецепти приготування страв в мультиварці: з овочами, м’ясом, грибами та суп з сочевиці. А ще, дізнайтеся про користь та калорійність бобових.

Сочевиця – рід бобових, який є популярним на західній та східній кухні Європи, проте з кожним роком, все частіше зустрічаються страви з сочевиці і в Україні. Адже вона не лише смачна, а й корисна та ситна, яку можна, й потрібно готувати для дітей. А щоб страви вийшли ніжними та дуже смачними, потрібно правильно підійти до її приготування. Серед видів цієї рослини, найбільш популярними в Україні, є зелена та червона, іноді зустрічається й коричнева.

Як і скільки варити сочевицю

Як і скільки часу варити сочевицю

Рекомендуємо, рецепт гречаної каші з грибами в мультиварці.

Для початку, ретельно промиваємо зерна, видаляючи сміття. В каструлі, доводимо воду до кипіння, після чого, всипаємо бобові і варимо на середньому вогні, хоча можна і в холодну воду, але все таки рекомендується кидати в окріп. Коли вода знову закипить, зменшуємо вогонь. Кришкою краще не накривати, або прикрити, залишивши отвір для виходу пари. Пропорція розраховується, що на 1 склянку бобових, потрібно 2 склянки води. Пам’ятайте, що її слід постійно помішувати, щоб не пригоріла.

Види сочевиці: червона, зелена, коричнева

Якщо ви готуєте зелену сочевицю, її варто залити водою на 2-3 години і варити 40 хвилин після закипання. Сіль та спеції додавати потрібно за 5 хвилин до приготування. Вона краще тримає форму та не розварюється, зберігає пружність навіть в готовому вигляді, найкраще підійде для салатів. Червона готується дуже швидко, і не потребує попереднього замочування. Під час варіння, вона втрачає свій яскравий колір, та миттєво розварюється, тому ідеально підходить для крем-супів чи каші. Коли закипить каша, варити її потрібно приблизно 10-12 хвилин. Коричнева, також добре тримає форму, проте слід замочувати на 8 години і варити протягом 40 хвилин. З даного сорту, виходять смачні супи та гарніри.

Приготуйте пісний плов з грибами в мультиварці.

Рецепти приготування сочевиці в мультиварці

 Рецепти приготування сочевиці в мультиварці

Як приготувати сочевицю в мультиварці? Готувати її не лише легко а й швидко. Зерна використовують для приготування гарнірів та супів. Проте, її можна просто відварити, після чого можна використовувати в інших стравах або з іншими продуктами: грибами, м’ясом, овочами, тощо.

Точний час залежить від зрілості та вологості бобових. Також, можна додавати різноманітні соуси та спеції. А ще, ця крупа корисна для схуднення.

1. Сочевиця з овочами

Сочевиця з овочами на гарнір в мультиварці

Найпростіший спосіб приготування гарніру, який підійде для дієтичного харчування, в піст та для вегетаріанців, адже в ньому не міститься продуктів тваринного походження. Сорт та колір крупи немає значення. Страва виходить низькокалорійною, ідеально підходить для схуднення. Головне додавайте сіль наприкінці, інакше вона готуватиметься довше, і може залишитись твердою.

Замінити оливкову олію, можна соняшниковою. Вона потрібна для того, щоб каша краще розвариласт та була м’якою. Овочі можете використовувати за власним бажанням: баклажани, цвітна капуста, кабачок, броколі. Пікантого смаку додасть томатна паста. Чудово смакуватиме на обід та вечерю. Калорійність становить всього 90 ккал. Рецепт розрахований на 5 порцій.

Інгредієнти для каши

  • 4 скл. води

  • 1-2 морквини

  • 1 скл. сочевиці

  • 3 ст. л. оливкової олії

  • 1 зубчик часнику

  • 1 цибулина

  • 1 шт. болгарського перцю

  • Сіль, спеції за смаком

Дізнайтеся як варити булгур з овочами та м’ясом.

Приготування гарніру

  • У чашу мультиварки вливаємо олію та ставимо режим “Випічка”.
  • Цибулю ріжемо півкільцями, моркву- тремо на тертку. Готуємо овочі протягом 5 хвилин до золотистості.
  • Солодкий перець ріжемо смужками, часник подрібнюємо. Додаємо до до інших продуктів, і пасеруємо ще кілька хвилин.
  • Промиваємо сочевицю і додаємо в чашу. Вливаємо воду, солимо. Ставимо на режим “Тушкування” або “Гречка”на годину.

2. Сочевиця з м’ясом в мультиварці

 Сочевиця з м'ясом в мультиварці

Таку рагу можна готувати не лише на кожен день, а й на святковий стіл. Свинину можна замінити будь-яким м’ясом: куркою, яловичиною, індичкою чи навіть фаршем. Страва готується просто, дещо нагадує плов. Каша з м’ясом може наситити вас на весь день.

Для пікантності, можете додати кілька зубчиків часнику або трішки гострого перцю чилі. Якщо у вас не знайшлося томатної пасти, замініть її томатами, знявши з них шкірку, для цього варто облити їх окропом. Рекомендуємо додати дрібно порізану зелень наприкінці приготування або посипати нею готову страву. Калорійність становить лише 129 ккал.

Інгредієнти для рагу

  • 400 мл. окропу

  • 4 ст. л. сметани

  • 200 г. червоної сочевиці

  • 300 г. свинини

  • 2 ст. л. томатної пасти

  • 50 мл. соняшникової олії

  • 1 морквина

  • Сіль, перець

Спробуйте, плов з курятини в мультиварці.

Приготування ситної страви

  • В чашу заливаємо олію та вмикаємо режим “Гасіння” на 30 хвилин.
  • м’ясо промиваємо, нарізаємо кубиками довільного розміру.
  • Подрібнюємо овочі. Викладаємо всі продукти в мультиварку, додаємо сметану та томатну пасту. Перемішуємо.
  • Туди ж, додаємо бобові, готуємо протягом 1,5 години в режимі “Гасіння”. Наприкінці солимо рагу.

3. Рецепт сочевиці з грибами (печерицями)

 Рецепт сочевиці з грибами (печерицями) в мультиварці

Сочевиця з грибами в мультиварці – ще один спосіб ситної, проте пісної страви. Зазвичай, для цього рецепту, використовують шампіньйони, але якщо у вас знайдуться лісові гриби, буде ще краще. Вони зроблять страву більш ароматною та яскравою. Готувати можна і з сушеними ( залити водою на кілька годин) та замороженими грибами ( розморозити та викласти на друшляк, після чого віджати, щоб позбутися рідини).

Краще підходить до цього рецепту червона сочевиця, вона краще розварюється, і чимось нагадує горох. Приготувати можна і на звичайні плиті, проте з мультиваркою, процес буде швидше та простіше.Каша, настільки багата білками, що повністю може замінити м’ясо. Подавати можна як основну страву або як гарнір.

Інгредієнти для грибної каші

  • 2 ст. води (окропу)

  • 1 ст. сочевиці

  • 1 шт. болгарського перцю

  • 2 цибулини

  • 50 мл. олії

  • 1 ст. л. олії

  • 300 г. печериць

  • 1 ст. л. томатної пасти

  • Сіль, перець за смаком

Приготуйте гречану кашу з грибами в мультиварці.

Приготування в мультиварці

  • Гриби помити та нарізати на шматочки.
  • В чашу мультиварки додати олію, вкинути гриби та готувати в режимі “Випічка” до повного випаровування рідини.
  • Боби залити водою на кілька хвилин.
  • Далі, вкинути в чашу дрібно порізану цибулю та бобові.
  • Закинути пасту та залити окропом, посолити та поперчити.
  • Оберіть режим “Плов” і готуйте до звукового сигналу.

4. М’ясний суп з сочевиці в мультиварці

Густий м'ясний суп з сочевиці в мультиварці

Готовий суп, можна посипати зеленню петрушки та кропу. Під час готування, можете додати лавровий лист, часник, трішки перцю чилі та інші спеції. Густоту супурегуляйте самостійно, так як комусть подобається густий суп, а комусь — навпаки, рідкий.

Можна спростити рецепт, і не додавати м’ясо, тоді, у вас вийде пісна та дієтична страва. Якщо готуватимете дієтичний варіант, то можна в кінці приготування, збити все блендером, отримаєте ніжний крем-суп, тоді подавати найкраще з сухариками або грінками. Не поспішайте одразу розкладати по тарілках першу страву, дайте їй 7-10 хвилин настоятись, після чого можна подавати.

Інгредієнти для корисного супу

  • 400 г. телятини

  • 1 скл. зеленої сочевиці

  • 3 картоплини

  • 1 цибулина

  • 3 ст. л. олії

  • 1 морквина

  • Сіль, перець, паприка

Спробуйте ще, суп “Харчо”.

Приготування супу із зеленої сочевиці

  • Телятину ріжемо середніми кубиками, солимо, перчимо та додаємо паприку. Залишаємо промаринуватись 1 годину.
  • В цей час нарізаємо всі овочі довільної форми та розміру.
  • М’ясо смажимо на олії, в режимі “Випічка” протягом 25 хвилин.
  • Додаємо цибулю з морквою, смажимо приблизно 5 хвилин.
  • Вкидаємо сочевицю, заливаємо водою. Тушкуємо в режимі “Гасіння” 25 хвилин.
  • Після чого, змінюємо режим “Суп”. Додаємо порізану картоплю, солимо. За потреби доливаємо воду.
  • Продовжуємо готувати ще 30 хвилин.

Рекомендуємо, рецепт квасолі в томатному соусі.

Користь та калорійність сочевиці

Користь та калорійність сочевиці

Сочевиця це рід трав’янистих рослин, роду — бобових, росте в напів-посушливому прохолодному кліматі. Це одна з перших культур, яку люди почали вирощувати. В одному зернятку, міститься більше вітамінів, ніж в будь-якому овочі. Вона має багато різновидів, які відрізняються кольором, як варити кожен сорт, ми розповіли вище. Тепер пропонуємо, дізнатися чим корисна сочевиця.

Корисні властивості сочевиці та харчова цінність бобових

Спробуйте, дієтичний крем-суп з броколі.

Корисні властивості цієї культури в тому, що вона багата клітковиною, яка регулює рівень холестерину та цукру в крові. Чудово позначається на травній системі, а також сприяє швидкому виведенню токсин та важких продуктів з організму. Користь цієї культури надзвичайно велика. Вона багата вмістом вітаміну А, С, Е, К та групи В, В3, В5, В6, В9, а також містить кальцій, залізо, калій, магній, фосфор, і це ще не весь список її корисних властивостей. Харчова цінність в 150 грамах, складає 250 ккал, 45 г вуглеводів, 20 г білків, 1,1 г жирів. Тож її можна сміливо готувати для дітей, адже вона не просто корисна, а й ситна та дієтична.

Дізнайтесь, що можна приготувати на обід за 30 хвилин.

Теги: