Доступний каротин: 10 незвичайних страв зі звичайної моркви
Що приготувати з моркви? Як готувати салат з на зиму або, як варити, тушити, запікати, чи карамелізувати моркву. Рецепти страв з вареної, тертої, тушкованої, запеченої, чи карамелізованої моркви. Пропонуємо, рецепти на кожен день в духовці. Обговоримо 10 корисних рецептів страв з цим овочем, та розповімо про його користь.
Сказати, що морква просто корисна – нічого не сказати. Адже це незамінне джерело вітамінів та мінеральних елементів, без яких організм людини не здатен нормально функціонувати. Морква є незамінним продуктом у сферах краси, оскільки сприяє здоров’ю шкіри і уповільнює процеси старіння. Також вона багата лужними елементами, що очищують кров. Більш того, вона є природним цілителем при онкологічних захворюваннях. А ще – це надзвичайно смачний овоч, з якого можна приготувати безліч цікавих і корисних страв. Тож сьогодні ми поговоримо не тільки про користь моркви, а й поділимося незвичайними рецептами її приготування.
Морква та її користь
Ні дня без солоденького: морквяний торт із сирним кремом
Морква – експерт у питаннях краси і здоров’я жінок. Зокрема, в цьому овочі міститься багато клітковини, яка покращує перистальтику кишечника, а отже, очищує організм від шлаків і токсинів.
Антиоксиданти, які є в моркві, гальмують процеси старіння, виводять з організму холестерин, що сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Калій забезпечує правильну роботу м’язів, судин, нирок та печінки.
Корисна морква як для вагітних, так і дітей. Морквою лікують молочницю у немовлят та закрепи. Овоч захищає дитячі зуби, ефективно бореться з недокрів’ям та авітамінозом.
Звісно, не всі люблять моркву, а для того, аби вона приносила користь організму, її потрібно вживати у щоденний раціон у немалих кількостях – не менше, ніж два плоди.
Цікаво, що варена морква не втрачає своїх корисних властивостей. Більш того, саме у вареній міститься втричі більше фалкаринолу, завдяки якому покращуються пам’ять і зір, а також знімається нервова напруга.
Фітонциди, які містяться у вареному овочі, вбивають мікроби всередині людського організму. Корисна варена морква і при наявності пухлин, нефриті та дисбактеріозі кишечника.
Саме тому ми підібрали для вас 10 простих, але надзвичайно смачних і корисних рецептів з моркви. Їжа без сумніву знайде свого поціновувача і серед дорослих солодкоїжок, і серед дітей. Також підійде для тих, хто стежить за своєю фігурою.
10 рецептів з моркви: вареної, запеченою, сирої та карамелізованої
12 зимових рецептів смузі – ТУТ
1. Цукати з моркви для дітей
Directions
- Моркву помити, почистити, порізати брусочками чи кружечками. З води та цукру зварити густий сироп, викласти в нього моркву, варити 15 хвилин. Дати настоятися кілька годин. Процедуру повторити 3 рази, доки морква не стане прозорою.
- При останньому варінні додати лимонний сік. Далі моркву відцідити і просушити (можна просто на серветці, а можна в духовці).
- Готові цукати обкатати в цукрові чи цукровій пудрі. Зберігати їх можна в щільно закритій банці в холодильнику кілька тижнів.
Приготуйте також смачні цукати з апельсинових шкірок
2. Ікра з моркви на зиму
Ingredients
1 кг моркви
0,5 кг цибулі
3 зубки часнику
200 мл олії
1 шт. лаврового листа
сіль, перець – за смаком
Directions
- Розбавити томатну пасту і воду, вилити в каструлю. Додати дрібно порізану цибулю, олію, лавровий листок, сіль, перець. Накрити кришкою, поставити на сильний вогонь, щоб закипіло.
- Потім вогонь збавити і продовжувати варити, доки суміш стане червонуватого кольору. Моркву натерти на великій тертці, підсмажити, періодично доливаючи воду.
- Змішати цибулеву суміш і моркву і поставити в розігріту духовку. Коли ікра буде готова, додати до неї перетертого з сіллю часника.
- Коли схолоне, розкласти в банки, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.
Баклажанна ікра-гриль з грибами – доречно і сезонно
3. Морквяні деруни з гірчичним соусом
Ingredients
2 скл. натертої на дрібній тертці моркви
6 скл. води
¼ скл. пшеничного борошна
2 яйця
3 ст. ложки молока
2 ст. ложки дрібно порізаної цибулі
¼ ч. ложки солі
2 ст. ложки подрібненої петрушки
олія для смаження у фритюрі
- Для соусу:
1 ст. ложка подрібненої петрушки
1 ст. ложка винного оцту
1 ст. ложка готової гірчиці
1 ч. ложка дрібно порізаної зеленої цибулі
¼ скл. оливкової олії
Directions
- В каструлі закип’ятити 6 склянок води. Викласти подрібнену моркву, накрити кришкою і варити 3 хвилини. Відцідити і промити в холодній воді.
- Знову процідити і викласти на паперовий рушник. У великій посудині змішати борошно, сіль і перець.
- В іншій – молоко і жовтки, збити. З’єднати обидві маси, добре перемішати. В тісто викласти варену морку, подрібнену петрушку, цибулю.
- В невеликій посудині на швидкому режимі міксером збити білки до пишноти. Додати білки в тісто, перемішати. У велику сковорідку налити олії, сильно розігріти.
- В склянку на третину налити тіста, вилити на сковорідку і смажити близько 2-ох хвилин з кожного боку.
- Так – все тісто. У посудині змішати петрушку, оцет, гірчицю і зелену цибулю. Подавати деруни з соусом.
Спеціально для вас – 15 рецептів простих і незвичних дерунів
4. Пиріжки з морквою та горіхами
Ingredients
- Для тіста:
700 г борошна
1 скл. молока
3 яйця
100 г вершкового масла
2 ч. ложки сухих дріжджів
2 ч. ложки цукру
- Для начинки:
4 морквини
150 г очищених грецьких горіхів
4 ст. ложки меду
20 г вершкового масла
кориця мелена, цукор – за смаком
Directions
- 2/3 борошна просіяти в миску, зробити поглиблення, збити 2 яйця і помішуючи, тонкою цівкою влити молоко. Додати сіль, цукор і дріжджі, все перемішати.
- Розтопити вершкове масло і теплим додати до суміші. Замісити не дуже круте тісто, зробити з нього овал, накрити полотенцем і поставити в тепле місце, щоб сходило. Як зійде, ще 2 рази замісити.
- Тісто розділити на шматочки, зробити з них кульки, величиною, як грецький горіх, накрити і лишити на 20 хвилин. Потім кожен шматочок тоненько розкачати.
- Моркву нашинкувати і протушити на вершковому маслі до м’якості. Додати перемелені горіхи, мед і зняти з вогню. Додати корицю і цукор. На кожен шматочок тіста викласти 1-2 ч. ложки начинки. з’єднати краї і викласти на змащене олією і присипане борошном деко.
- Змастити збитим жовтком і лишити на 15 хвилин. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності.
Сирні пиріжки з начинкою із сухофруктів – незвичний рецепт смачної страви
5. Салат з тушкованої моркви на зиму
Ingredients
1 кг моркви
1 кг цибулі,
10 штук солодкого перцю
1,5 кг помідорів
250 г томатного соусу
1 скл. цукру
1 скл. олії
сіль – за смаком
Directions
- Моркву помити, почистити, порізати соломкою. Перець помити, почистити, порізати невеликими шматочками. Помідори порізати, змолоти у блендері на пюре. Цибулю почистити і порізати чвертькільцями.
- Овочі скласти в каструлю так, щоб перець і помідори були зверху. Додати сіль, цукор, олію, соус. Тушкувати 2,5 години, коли овочі стануть м’якими – періодично помішувати.
- Розкласти в стерилізовані банки, закатати. Перевернути банки і вкутати теплою тканиною.
Заготуйте також салат з моркви і квасолі “Зимовий вітамін”
6. Смачний салат з моркви й кураги
Directions
- Моркву помити, почистити, натерти на дрібній тертці.
- Курагу дрібно порізати. Все змішати, заправити медом.
Любите сухофрукти? Ось рецепт салату з капустою, морквою і чорносливом
7. Рецепт моркви по-французьки
Ingredients
600 г моркви
50 г вершкового масла
2 ч. ложки цукру
100 г води
дрібка соди, сіль, петрушка
Directions
- Моркву помити, почистити, порізати кружальцями або брусочками. Викласти в каструлю, додати масло, цукор, сіль, соду і воду, добре перемішати.
- Закрити кришкою, довести до кипіння і продовжувати варити на слабкому вогні. Через 30 хвилин варіння, помішувати моркву кожні 10 хвилин.
- Рідина має випаруватись. Подавати моркву з дрібно посіченою петрушкою.
Також спробуйте салат “Французький” з морквою і свіжим яблуком
8. Морква в молоці з грінками
Ingredients
200 г моркви
200 г грінок
1 ст. ложка вершкового масла
1 ст. ложка борошна
¼ скл. молока
сіль
Directions
- Моркву помити, почистити, натерти на великій тертці. Просмажити у вершковому маслі і молоці до готовності.
- Змішати борошно з молоком, влити в моркву, трішки протушити. Додати сіль, цукор.
- Подавати пюре з підсмаженими грінками.
Якщо лишився хліб, у вас є щонайменше 9 варіантів, як його використати
9. Запіканка з морквою та сиром
Ingredients
4 морквини
1 скл. кисломолочного сиру
3 ст. ложки вершкового масла
0,5 скл. манки
1,5 скл. молока
4 яйця
4 ст. ложки мелених сухарів
4 ст. ложки сметани
цукор, сіль
Directions
- Моркву помити, почистити, перекрутити через м’ясорубку, додавши трішки води. Зварити густу манку на молоці. Додати цукор, масло, жовтки, сіль, змішати з перекрученою на м’ясорубці морквою.
- Збити білки, додати до моркви. Викласти на змащене жиром і посипане сухарями деко, поставити в розігріту духовку.
- Запікати до готовності. Подавати зі сметаною.
Помаранчева запіканка з морквою і курагою – спробуйте, це смачно
10. Запечена морква в духовці
Ingredients
450 г моркви
2 ст. ложки оливкової олії
1 ст. ложка меду
1 ч. ложка кінзи і коріандру
0,5 ч. ложки тмину
4 зубки часнику
2 ст. ложки петрушки
1 ст. ложка цедри лимона
сіль, перець – за смаком
Directions
- Моркву помити, почистити.
- Духовку розігріти до 200 градусів.
- У посудині змішати оливкову олію, коріандр, мед, тмин. Моркву і зубки часнику викласти в змащену олією форму для запікання. Приправити сіллю і перцем, полити сумішшю з оливкової олії та меду. Запікати хвилин 30 до золотаво-коричневого кольору, періодично помішуючи.
- Дістати з духовки, подрібнити печений часник, змішати його з петрушкою і цедрою лимона. Посипати цим моркву.
Запечена курка в банці – прекрасне доповнення до печеної моркви
Карамелізована морква – чудовий гарнір, який доповнить практично будь-які другі страви з м’яса чи риби. Готувати її дуже просто та швидко, а виходить ніжна, смачна і пружна одночасно. Карамелізувати можна й для дітей, а подавати як закуску, гарнір або основну страву. Головне, обирайте свіжі, молоді коренеплоди. Очищену моркву відваріть протягом 8-10 хвилин, після чого злийте воду. Шматочок вершкового масла розтопити на сковорідці, додати моркву, через кілька хвилин, всипте цукор та готуйте 10 хвилин. Перед подачею, посипте зеленню та чорним, меленим перцем.
Сподіваємось, рецепти вам сподобаються і відтепер ви готуватимете цей диво овоч мало не щодня. Однак, тепер, замість того, щоб їсти “бо так треба, бо це корисно”, ви отримуватиме ще й гастрономічне задоволення.