Швидкі цукати з апельсинових шкірок

Як правило, з’ївши апельсин, шкірку ми просто викидаємо. А даремно – вона не тільки корисна, а ще й надзвичайно смачна, якщо приготувати з неї солодкі цукати. Класичний спосіб приготування цукатів з апельсинових шкірок займає п’ять діб. Три доби шкірки вимочують, двічі на день змінюючи воду, потім варять три рази по десять хвилин з інтервалом у добу… За цим же рецептом перетворення цитрусових лушпайок на солодкі цукати відбувається уп’ятеро швидше – усього за один день!

Інгредієнти для цукатів

  • шкірки від 5 апельсинів

  • 2 склянки цукру

  • сік одного лимона

  • вода, цукрова пудра або дрібний цукор.

Рекомендуємо також рецепт цукатів із гарбуза.

Як приготувати цукати з апельсинових шкірок за одну добу

  • Апельсинові шкірки покласти в каструлю, залити 2,5 л холодної води.
  • Довести до кипіння, поварити шкірки 10 хвилин, відкинути на друшляк і поставити під проточну під холодну воду.
  • Коли шкірки повністю захолонуть, повторити все спочатку: залити шкірку 2,5 л холодної води, довести до кипіння, поварити 10 хв., відкинути, охолодити у холодній воді.
  • Усього ці дії повторити тричі.
  • Після третьої «процедури» дати воді стекти і порізати апельсинові шкірки на смужки шириною приблизно 5 мм.
  • В каструлю насипати дві склянки цукру і розчинити його в склянці гарячої води. Закип’ятити сироп і  опустити в нього цитрусові смужечки.
  • Варити цукати на мінімальному вогні 40-60 хвилин, поки сироп не увариться майже повністю. Ближче до кінця варіння вичавити в сироп лимонний сік.
  • Коли шкірки стануть майже прозорими, а сиропу залишиться зовсім трішки, відкинути цукати на друшляк, щоб стекла рідина.
  • Дістати цукати з друшляка, розкласти їх на деко, застеленому пергаментом для випічки і дати висохнути протягом 2 годин.
  • Готові цукати обваляти в цукровій пудрі або цукрі і використовувати: прикрашати випічку і десерти, додавати в тісто чи гарячі напої. Або просто ласувати ними як цукерками.
  • До речі, цукати за цим рецептом можна приготувати і з лимонних, і мандаринових і навіть з грейпфрутових шкірок.
  • Порада від ЇСТИ: варто приберегти жменю апельсинових цукатів до Великодня – вони просто неперевершено смакують у пасці.

Такі солодощі можна зберігати в якості варення на зиму, для цього просто закрийте в стерилізовані банки, після чого, відправте в темне місце, або як додаток до ваших кондитерських виробів. В такому випадку, покладіть цукати на решітку на кілька годин, щоб трішки підсохли. Сироп, який залишиться можете використовувати для промочування бісквітних коржів.

І як ми знаємо, всі діти полюбляють солодощі, а цей десерт не просто смачний та практично безкоштовний, а й корисний, що не зашкодить вашим діткам. Ну і по традиції, куди без кориці? Вона надасть ароматних ноток вашому десерту, особливо у холодну зиму. Гарантуємо, що після приготування, ви будете купувати цитрусові лише для приготування цукатів.

Спробуйте також приготувати фруктові цукерки.

Вам сподобався швидкий рецепт цукатів із апельсинових шкірок? Готували щось подібне, але за іншим рецептом? Розкажіть про це в коментарях.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора