24.09.2020

Закарпатські страви з картоплі нашвидкоруч | Рецепти з м’ясом

Закарпатські страви з картоплі, славляться неабиякою оригінальністю на західній Україні. Тут представлені традиційні рецепти не лише з картоплею, а й з м’ясом та грибами. Спробуйте, топ 5 смачних рецептів: з молодої картоплі в сметані, по-селянськи, тертої картоплі, запіканки та кнедлики.

Вважається що традиційна закарпатська кухня тримається на трьох “К”: капуста, квасоля, картопля. Адже саме вони ідеально підходили до страв зі свинини. Проте сьогодні ми поділимось з вами традиційними закарпатськими стравами з картоплі.

Традиційні закарпатські страви з картоплі

Мабуть кожна традиційна страва закарпатської кухні не обходиться без паприки, чорного перцю, цибулі, часнику та кмину, адже вони полюбляють гострувату та пряну їжу.

Завітавши на Закарпаття, відчуваєш себе ніби за кордоном, і не дивно, адже тут особливий колорит та змішана кухня зі своїми незвичними назвами, більшість яких були запозичені, проте є і ті рецепти, які дісталися з давнини, і яких не знайдете в жодному меню інших країн. Головною стравою, про яку знають усі є бограч, але ми підготували дещо оригінальніше, рецепти, які підійдуть на святвечір та Різдво.

1. Рецепт картоплі в сметані

Рецепт картоплі в сметані

Якщо немає хрону, можете замінити його часником, на цю порцію вистачить 3-4 зубці. Найкраще підійде домашня сметана, з нею картопляна страва вийде більш ситна. Найсмачніша картопля та, яка не більша за куряче яйце.

Чудовий гарнір, ідеально поєднується зі свининою і легким салатом. Якщо нема молодої картоплі, не страшно, адже можна взяти і звичайну, але тоді її очистити, і повірте, вийде нічим не гірше. Подавати лише в гарячому вигляді з шматочком свіжого білого хліба.

Інгредієнти

  • 1 кг молодої картоплі( невеликої за розміром)

  • 80 г. вершкового масла

  • 1,5 скл. сметани

  • 1 ч. л. тертого хрону

  • 1 ч. л. гірчиці

  • 1 п. кропу

  • сіль, перець

Пропонуємо приготувати – “Закарпатський банош”.

Приготування

  • Картоплю ретельно вимити, очистити від бруду з допомогою щіточки. Відварити у підсоленій воді.
  • Викласти у глибоку миску, вкинути масло та перемішати. Посипати порізаним кропом.
  • Для соусу змішуємо сметану, хрін, гірчицю, посолити і поперчити.
  • Картоплю викласти на тарілки і полити осусом.

2. Картопля по-селянськи з м’ясом та грибами в мультиварці

Картопля по-селянськи з м'ясом та грибами

Картопля по-селянськи готується швидко, традиційний рецепт, мабуть знає кожен, тому ми вирішили його зробити оригінальним та ситним, додавши гриби та м’ясо. За бажанням можна додати дрібно порізаний часник, гранульований теж підійде. До соусу з сметани, також, можна додати трішки томатної пасти.

Готувати таку страву з картоплі можна і в духовці, виклавши все у глибоку ємність або навіть на сковороді, головне щоб вона була глибокою. Додайте ще куркуму або приправу карі для посиленого аромату. М’ясо можна взяти будь-яке: курятину, яловичину чи свинину, все залежить від того, на скільки калорійну ви хочете отримати закарпатську страву.

Інгредієнти

  • 300 г. грибів

  • 500 г. м’яса

  • 1 цибулина

  • 6 картоплин

  • 1 морквина

  • 1 ст. л. сметани

  • 180 мл. молока

  • вершкове масло

  • 1 ст. л. борошна

  • лавровий лист

  • сіль, перець, приправа до картоплі

Рекомендуємо, грибний суп з кльоцками.

Приготування

  • На дно чаші кладемо вершкове масло.
  • Далі викладаємо порізану півкільцями цибулю, шматочки м’яса та порізані на 2 або 4 частини – гриби.
  • Поверх грибів кладемо нарізану кубиками картоплю, посипаємо сіллю, перцем та приправою.
  • Додаємо тонко порізану моркву.
  • З’єднуємо борошно, сметану та молоко, ретельно перемішуємо і заливаємо підливою всі компоненти.
  • Встановлюємо режим “Випічка” і готуємо 50 хвилин.

3. Закарпатські деруни ( кремзлики)

Закарпатські деруни ( кремзлики)

Деруни з картоплі, які на Закарпатті називають кремзлики, одна з найдешевших та найпростіших страв. Можна не додавати яйця, тоді ви отримаєте пісну картопляну страву, тоді варто залишити більше рідини з крохмалем, який не дасть їм розвалитися. За бажанням, після кожної викладки картопляної маси на сковорідку, можна посипати тертим твердим сиром або викласти шматочки ковбаси, а ще можна приготувати деруни з овочами або курятиною.

Закарпатські деруни готують ще з різними начинками, наприклад обсмажений з цибулею фарш викладаємо на кожен гарячий кремзлик і накриваємо іншим, поливаючи зверху сметаною. Прикрашаємо дрібно порізаним кропом.

Інгредієнти

  • 1 кг. картоплі

  • 40 г. борошна

  • 100 г. цибулі

  • 4 зубці часнику

  • 1 яйце

  • сіль, перець

Приготуйте, деруни з кабачками та печерицями.

Приготування

  • Картоплю очищуємо та натираємо на дрібній тертці.
  • В картопляну масу додаємо яйце, борошно та дрібно нарізану цибулю, часник, сіль та перець. Ретельно перемішувати.
  • Тепер розігріваємо сковорідку і викладаємо наші кремзлики з допомогою столової ложки. Смажимо з двох сторін до золотистого кольору.

4. Картопляні кнедлики з м’ясом

Картопляні кнедлики з м'ясом

Кнедлики готують по-різному: з рису, пшона, сирої та вареної картоплі, сиру, та з різними начинками або без них. Чудово смакують з бульйоном, смаженою цибулею з салом, сметаною чи соусами. А ще їх роблять солодкими, посипають подрібненими горіхами та подають з різноманітними ягідними та фруктовими горіхами.

Невід’ємною частиною в приготуванні начинки, є додавання паприки та кмину. Начинку, краще готувати зі свинини, обирайте гарний шматок м’яса, який потім перекрутите на фарш, в готовому вигляді він може містити багато жиру, через що страва може бути надто калорійною та жирною.

Інгредієнти

  • 800 г. картоплі в мундирах

  • 300 г. фаршу свинини

  • 180 г. борошна

  • 80 г. манної крупи

  • 1 яйце

  • 2 цибулини

  • Сіль, перець, паприка, кмин, зелень

  • Борошно для обкачування

  • Цибуля та сало для засмажки

Спробуйте, класичні картопляні кнедлики.

Приготування

  • Очищену цибулю обсмажити до прозорості, додати фарш, зелень, сіль, перець, кмин та паприку.
  • Картоплю краще відварити заздалегідь, так як вона має бути холодна.
  • Картоплю очистити і перекрутити на м’ясорубці, додати яйце, борошно, манку, посолити та поперчити. Замісити тісто.
  • Робочу поверхню посипати борошном та розкачати пласт товщиною 1 сантиметр і розрізати на квадратики приблизно 5х5 см. На кожен квадратик викласти начинку.
  • Згортаємо кульки і обкачуємо у борошні.
  • Кидаємо у киплячу підсолену воду і варимо протягом 10 хвилин.
  • Сало з цибулею нарізаємо кубиками, смажимо до готовності. Поливаємо готові кнедлики засмажкою.

5. Картопляна запіканка (рокот-крумплі)

 Картопляна запіканка (рокот-крумплі)

Закарпатські рокот-крумплі мають багато варіацій, їх готують з беконом, пікницею (домашня ковбаса з паприкою), салом чи сиром. А ще, заправляють страву соусом Бешамель. Адже не існує точного рецепту цієї страви, так як вона народна.

Яйця, можуть тріскатися, тому варто варити їх заливши їх холодною, а не гарячою водою і довівши до кипіння варити 7 хвилин. Багато господинь, впевнені що варити картоплю для цього рецепту, не варто, адже так вона втрачає корисні властивості, краще готувати її у спеціальних пароварках або у звичайній мікрохвильовці. Для цього потрібно проткнути голкою в кількох місцях картоплю і відправити на 7 хвилин в мікрохвильову піч на високу потужність.

Інгредієнти

  • 1 кг. картоплі

  • 550 мл. сметани

  • 50-100 мл. молока

  • 1/2 цибулини

  • 2 жовтки

  • 6 шт. яєць

  • 200 г. домашньої ковбаси

  • 100 г. твердого сиру

  • Сіль, паприка, чорний перець

Спробуйте, рецепти зимових супів.

Приготування

  • Картоплю відварюємо в мундирах, після чого очищуємо одразу.
  • Відварюємо яйця в круту.
  • Ковбасу ріжемо кільцями.
  • Робимо соус. в густу сметану додаємо молоко, два жовтки та паприку. Має бути рідка, але не водяниста суміш.
  • Змащуємо вершковим маслом глибоку форму для випікання. Першим шаром викладаємо порізану кільцями варену картоплю. Посипаємо сіллю та перцем.
  • Далі викладаємо ковбасу, кільця цибулі, нарізані пластинами варені яйця. Заливаємо сметанним соусом. Повторюємо ще раз по колу.
  • Посипаємо все натертим сиром. Накриваємо фольгою або кришкою та запікаємо 15 хвилин при температурі 200 градусів. Знімаємо кришку та випікаємо ще 15 хвилин.

Залишити коментар

Your email address will not be published.