24.01.2016

Як приготувати картопляні зрази: 15 рецептів

Зрази – страва, яка прийшла до нас із литовської національної кухні. Та нині вони вважаються своїми і у у Польщі, і в Білорусі, і в Україні.

Традиційною начинкою для зраз вважається подрібнене м’ясо або ж фарш. Але не менш чудово смакують вони із сиром або грибами, лівером чи овочами, з капустою чи яйцем. І не лише картопляні, а й м’ясні, і навіть з манної крупи!

УКРАЇНСЬКІ варіанти рецепту зраз із картоплі читайте одразу після литовського варіанту.


Пропонуємо вам 15 рецептів простих у приготуванні і дуже смачних зраз. Сподіваємося, кожен гурман знайде свої улюблені.

1. Литовські зрази з вареним м’ясом

Інгредієнти

  • 5 картоплин середнього розміру

  • 200 грамів курячого філе

  • 100 грамів яловичини

  • яйце

  • склянка борошна

  • цибулина

  • сіль, перець і зелень за смаком

Приготування

  • Картоплю відварити в шкірці, почистити і натерти на дрібній тертці або подрібнити блендером. До картоплі додати яйце, частину борошна, спеції і все гарно вимішати до однорідного густого тіста.
  • Куряче філе і яловичину відварити, цибулю порізати невеликими шматками і все це подрібнити блендером або пропустити через м’ясорубку. Посолити, поперчити і добре вимішати.
  • З картопляного тіста зробити невеликий пляцочок, у центр покласти трішки фаршу і загорнути, сформувавши акуратні кругленькі або овальні зрази. На розігріту сковорідку налити олії, розігріти її. Смажити зрази на середньому вогні з обох боків до золотистої шкірочки.
зрази8

2. Польські м’ясні зрази

Інгредієнти

  • півкілограма свинини

  • 1 цибулина

  • м’ясний бульйон

  • хліб

  • сіль і перець за смаком

Приготування

  • М’ясо порізати на великі, тонкі шматки, відбити, посолити і поперчити та залишити на 20 хвилин. Цибулину подрібнити, підсмажити і додати до неї перетертий хліб і масло, все ретельно вимішати.
  • Начинити м’ясо отриманим фаршем, міцно загорнути і перев’язати ниткою, щоб не розпались.
  • Викласти в каструлю і залити бульйоном, тушкувати протягом години, підливаючи бульйон.

Рекомендуємо ще рецепт картопляних зраз із лівером

3. Зрази з квашеними огірками

Інгредієнти

  • 1 кілограм картоплі

  • 2 квашені огірки

  • 40 грамів плавленого сирка

  • 15 грамів вершкового масла

  • столова ложка олії

  • кукурудзяне борошно (або звичайне грубого помелу) для панірування

  • сіль, перець, зелень за смаком.

Приготування

  • Картоплю відварити в кожушку, очистити і подрібнити за допомогою блендера або пом’яти. Квашені огірки порізати маленькими шматочками і відкласти на сито щоб рідина стекла.
  • Плавлений сирок порізати або натерти на крупній тертці (якщо надто м’який, покладіть на декілька хвилин в морозилку, буде легше терти), з’єднати з огірками і посіченою зеленню та вимішати. В розім’яту картоплю додати сіль, перець і перемішати.
  • Сформувати зрази, обваляти в борошні і смажити на середньому вогні до утворення рум’яної скоринки.
зрази2

4. Зрази з гречкою

Інгредієнти

  • 500 грамів м’яса

  • 1 цибулина

  • 2 яйця

  • 1 жовток

  • гречана каша

  • столова ложка вершкового масла

  • зелень петрушки, сіль і перець за смаком

  • панірувальні сухарі

Приготування

  • М’ясо та цибулю пропустити через м’ясорубку, додати 2 яйця і жовток, все ретельно вимішати, посолити і поперчити.
  • Гречку зварити, додати масло і подрібнену петрушку, перемішати.
  • Виробити з м’ясного фаршу невеличкі пляцочки, начинити гречаною масою, загорнути і міцно стулити. Отримані зрази обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити.

Спробуйте ще приготувати зрази з сиром та зеленню

5. Зрази з грибами

Інгредієнти

  • 500 грамів свіжих грибів

  • 11 картоплин

  • 2 цибулини

  • 4 столові ложки борошна

  • 3 столові ложки вершкового масла

  • 1 яйце

  • 3 зубчики часнику

  • сіль, перець, петрушка

  • борошно для панірування

Приготування

  • Почищену картоплю відварити, пом’яти, додати один жовток, подрібнену петрушку, борошно, сіль, перець і ретельно вимішати до однорідного тіста.
  • Цибулю порізати дрібно, обсмажити, додавши масло, до золотистого кольору. Потім додати порізані гриби і смажити близько 20 хвилин (до готовності грибів). Наприкінці додати подрібнений часник, перемішати.
  • З картопляного тіста зробити невеличкий пляцок, викласти трішки грибного фаршу, щільно загорнути, обваляти в борошні і смажити до рум’яності.
зрази1

6. Зрази з тушкованою капустою

Інгредієнти

  • 1 кілограм картоплі

  • 1 склянка борошна

  • 2 яйця

  • капуста

  • 2 цибулини

  • 1 морквина

  • 2 столові ложки томатної пасти

  • сіль та перець

Приготування

  • Почищену картоплю відварити, пом’яти і додати борошно, сіль, перець і відокремлені від білків жовтки. Все вимішати до однорідної маси, можна збити міксером.
  • Капусту дрібно нашаткувати, подрібнити цибулю, моркву натерти на крупній тертці.
  • На розігріту сковорідку з олією викласти овочі, тушкувати на середньому вогні до м’якості періодично підливаючи воду. Наприкінці в сковорідку додати томатну пасту, сіль та перець і перемішати, зняти з вогню, охолодити.
  • З картопляної маси та капустяної начинки сформувати зрази. Смажити до рум’яної скоринки.

Можливо, вам сподобається рецепт зраз із печінковою начинкою

7. Картопляні зрази з м’ясним фаршем

Інгредієнти

  • 500 грамів фаршу (будь-якого)

  • 4 столові ложки борошна

  • 12 картоплин

  • 2 яйця

  • 2 цибулини

  • сіль і перець до смаку

Приготування

  • Порізати дрібно цибулю, обсмажити до золотистого кольору. Додати фарш, сіль, перець і смажити ще 15 хвилин.
  • Відварити почищену картоплю, пом’яти до стану пюре, додати 2 яєчних жовтки, борошно, сіль, перець і вимішати до однорідної маси.
  • З картопляного тіста та фаршу зробити зрази, обваляти в борошні і смажити на сковороді до золотистого кольору.
зрази3

8. М’ясні зрази з яйцем

Інгредієнти

  • 500 грамів будь-якого фаршу

  • 4 яйця

  • 2 цибулини

  • пучок петрушки

  • борошно

  • сіль та перець

Приготування

  • Фарш посолити, поперчити і додати до нього підсмажену, подрібнену цибулю, все ретельно вимішати.
  • Яйця відварити, порізати кубиками і перемішати з посіченою петрушкою.
  • З фаршу сформувати невеликі пляцочки, по центру викласти яйця з петрушкою і сформувати зрази.
  • Смажити на олії до утворення золотистої скоринки.

Спробуйте приготувати картопляно-рисові зрази з грибами

9. М’ясні зрази з грибами

Інгредієнти

  • 600 грамів будь-якого фаршу

  • 500 грамів свіжих грибів

  • 100 грамів хлібного м’якуша

  • 50 грамів молока

  • 3 столові ложки масла

  • 2 цибулини

  • пучок петрушки

  • сіль, перець

  • борошно для панірування

Приготування

  • М’якуш хліба розмочити у молоці і додати до фаршу, посолити, поперчити, додати посічену зелень і добре вимішати.
  • Подрібнену цибулю підсмажити до золотистого кольору, додати порізані гриби і смажити 20 хвилин, поперчити, посолити і ретельно вимішати.
  • З м’ясного фаршу сформувати коржі, викласти начинку по центру і щільно загорнути. Зрази обваляти в борошні і смажити до утворення скоринки.
зрази5

10. Картопляні зрази з яйцем

Інгредієнти

  • 12 картоплин

  • 6 яєць

  • пучок петрушки або кропу

  • сіль, перець

  • борошно для панірування

Приготування

  • Почищену картоплю відварити до готовності, пом’яти, додати 1 яйце і вимішати до однорідності.
  • Яйця відварити, дрібно порізати, додати подрібнену зелень, посолити, поперчити і вимішати. З картопляного тіста і яєчної начинки сформувати невеликі зрази, обваляти в борошні.
  • Смажити до рум’яного кольору.

Рецепт картопляних зраз із фаршем

11. Зрази з капустою

Інгредієнти

  • 10 картоплин

  • 400 грамів квашеної капусти

  • 4 столові ложки борошна

  • яйце

  • сіль і перець

Приготування

  • Очищену картоплю відварити, пом’яти, додати яєчний жовток, сіль, перець і борошно, все ретельно вимішати.
  • З отриманого тіста зробити пляцочки, викласти на середину трішки квашеної капусти, сформувати зрази, обваляти в борошні.
  • Смажити до рум’яності.
зрази4

12. Рибні зрази з яєчною начинкою

Інгредієнти

  • 500 грамів рибного філе

  • 100 грамів борошна

  • 100 грамів несвіжого білого хліба

  • 50 мілілітрів молока

  • 5 яєць

  • 4 столові ложки вершкового масла

  • 2 цибулини

  • сіль і перець

Приготування

  • Філе риби та цибулю пропустити через м’ясорубку.
  • М’якуш хліба замочити в молоці, відтиснути, додати його до рибного фаршу, перемішати. Додати яйце, сіль, перець і ретельно вимішати. 4 яйця, що залишилися, відварити, почистити, порізати, посолити, поперчити і перемішати з маслом.
  • З рибного фаршу робити пляцочки, по центру викласти трішки начинки з яєць, загорнути і обваляти в борошні.
  • Смажити до утворення скориночки.

Рецепт картопляних биточків

13. М’ясні зрази з сиром

Інгредієнти

  • 500 грамів курячого філе

  • 200 грамів твердого сиру

  • 2 цибулини

  • 2 яйця

  • 1 столова ложка майонезу

  • сіль, перець

  • борошно для панірування

Приготування

  • Куряче філе пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити додати яйця і ретельно вимішати.
  • Подрібнену цибулю підсмажити до золотистого кольору, охолодити і вимішати з натертим на крупній тертці сиром і майонезом.
  • З курячого фаршу сформувати невеликі пляцочки, по центру викласти сирну начинку, щільно загорнути, обваляти в борошні і підсмажити.
зрази11

14. Манні зрази

Інгредієнти

  • 500 грамів м’яса (яловичина або свинина)

  • 350 грамів манки

  • 100 грамів масла

  • 1 літр молока

  • 4 столові ложки борошна

  • 2 яйця

  • сіль, перець

  • сухарі для панірування

Приготування

  • М’ясо відварити, пропустити через м’ясорубку додати подрібнену, підсмажену цибулю, посолити, поперчити і гарно вимішати.
  • Молоко довести до кипіння, посолити, додати масло і тонкою цівкою ввести манку, постійно помішуючи.
  • Манну кашу охолодити, додати яйця і перемішати до однорідності.
  • Зробити з манної суміші невеликі пляцочки, покласти начинку з м’яса і загорнути краї. Смажити до рум’яності.

Рецепт картопляних паличок із сиром

15. Зрази з печінкою

Інгредієнти

  • 300 грамів печінки

  • 500 грамів картоплі

  • 100 грамів борошна

  • 30 грамів масла

  • яйце

  • морквина

  • цибулина

  • сіль та перець

зрази7

Приготування

  • Подрібнити цибулю, потерти моркву на крупній тертці і все підсмажити на сковорідці, потім додати порізану на шматочки печінку, посолити, поперчити і тушкувати під кришкою протягом 10 хвилин (стежте, щоб печінка не пересмажилась!). Отриману суміш остудити і пропустити через м’ясорубку.
  • Почищену картоплю відварити, пом’яти, додати масло, яйце, сіль, перець і половину борошна, вимішати.
  • З картопляного тіста зробити пляцочки, покласти печінкову начинку і загорнути, зробивши кульку. Обваляти зрази в борошні і підсмажити.

Готуйте зрази для рідних і друзі, та не забувайте ділитись рецептами в соціальних мережах. Смачного!

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.