Як приготувати картопляні зрази: 15 рецептів
Як правильно приготувати картопляні зрази? Пропонуємо вам 15 смачних, українських та литовських рецептів картопляних зраз із різноманітними начинками.
Класичним варіантом начинки для цієї страви є фарш або подрібнене м’ясо. Хоча вони прекрасно поєднуються з іншими начинками: капустою, грибами, сиром, яйцем чи лівером. А ще зрази можуть бути не тільки картопляні, а й м’ясні чи з манки.
Подавати можна у вигляді окремої страви, гарніру чи як додатком до інших страв. Зрази можна вживати разом із сметаною чи іншим соусом, в гарячому чи холодному вигляді, всеодно буде смачно!
УКРАЇНСЬКІ варіанти рецепту зраз із картоплі читайте одразу після литовського варіанту.
1. Литовські зрази з вареним м’ясом
Ingredients
5 середніх картоплин
200 г. курячого філе
100 г. яловичини
1 куряче яйце
1 ст. борошна
1 цибулина
сіль, перець, спеції та зелень по смаку
Directions
- Відварити помиту, неочищену картоплю. Після чого зняти шкірку та натерти на тертці. Додати яйце та трохи борошна з спеціями, ретельно замішати до однорідності.
- Відварити м’ясо, порізати кубиками цибулю, потім пропустити все через м’ясорубку та додати спецій і перемішати.
- З картопляного тіста зробити невеличкі кульки та помістити в середину начинку з фаршу, потім загорнути, зробивши овальну форму.
- Розігріти сковорідку, налити трішки олії, почекати поки вона нагріється і викладати зрази, смажити на невеликому вогні з двох сторін.
2. Польські м’ясні зрази
Ingredients
500 г. свинини
1 цибулина
м’ясний бульйон
хліб
сіль і перець за смаком
1 ст. л. вершкового масла
Directions
- М’ясо порізати пластинами, відбивши кухонним молотком посипати спеціями, залишивши на кілька хвилин. Цибулю порізати кубиками, обсмажити і додати до неї перетертий хліб і масло, все акуратно вимішати.
- Начинити м’ясо отриманою начинкою, міцно закрутити та перев’язати ниткою, щоб не розпались.
- Викласти у глибоку ємність, заливаємо бульйоном, та тушкуємо приблизно годину, доливаючи бульйону.
Рекомендуємо ще рецепт картопляних зраз із лівером
3. Зрази з квашеними огірками
Ingredients
1 кг. картоплі
2 квашених огірки
40 г. плавленого сиру
15 г. вершкового масла
1 ст. л. рослинної олії
кукурудзяне борошно (або звичайне грубого помелу) для панірування
сіль, перець, зелень за смаком.
Directions
- Картоплю відварити разом зі шкіркою, після чого очистити і подрібнити за допомогою виделки чи м’ясорубки. Огірки порізати на маленькі шматочки і покласти на сито щоб витікла зайва рідина.
- Плавлений сир покладіть до морозилки, коли затвердіє натріть на тертці, з’єднайте з огірками та зеленню, ретельно вимішайте отриману масу.
- Сформуйте зрази, обваляйте в борошні. Смажте на середньому вогні до золотистої скоринки.
4. Зрази з гречкою
Ingredients
500 г.свинини
1 цибулина
2 курячих яйця
1 жовток
гречана каша
1 ст. л. вершкового масла
зелень кропу петрушки, сіль і перець
панірувальні сухарі
Directions
- Свинину з цибулею пропустити через м’ясорубку, додати 1 жовток та 2 курячих яйця. Все ретельно розмішати, додати спеції.
- Відварити гречку з маслом, в кінці додати зелень, знову перемішати.
- Виробити з м’ясної суміші невеличкі пляцки, начинити гречаною масою, загорнути і міцно закрити. Отримані зрази обваляти в панірувальних сухарях і смажити на середньому вогні.
Спробуйте ще приготувати зрази з сиром та зеленню
5. Зрази з грибами
Ingredients
500 г. свіжих грибів
11 картоплин
2 цибулини
4 ст. л. борошна
3 ст. л. вершкового масла
1 яйце
3 зубчики часнику
сіль, перець, петрушка
борошно для панірування
Directions
- Картоплю почистити та зварити, подрібнити та додати зелень, 1 жовток, борошно, спеції все добре розмішати до однорідності.
- Цибулю дрібно порізати, обсмажити на маслі до золотистості. Додати гриби і ще смажити до готовності.додати часник і смажити ще 3 хвилини.
- З готового тіста зробити овальну кульк, в яку помістити грибний фарш та загорнути. Обваляти в борошні та смажити до готовності.
6. Зрази з тушкованою капустою
Ingredients
1 кілограм картоплі
1 склянка борошна
2 яйця
капуста
2 цибулини
1 морквина
2 столові ложки томатної пасти
сіль та перець
Directions
- Картоплю очистити та відварити. Пропустити через м’ясорубку, змішати з борошном, спеціями та жовтками(попередньо відокремленими). Збити міксером до однорідності.
- Дрібно подрібнити капусту, цибулю, моркву натерти на тертці.
- Тушкувати овочі на сковорідці до м’ягкості, за потреби додаючи воду.За кілька хвилин до готовності додати спеції з томатною пастою, перемішати і зняти з вогню.
- З картопляного тіста та начинки сформувати овальні зрази. Обсмажити до золотистої скоринки.
Можливо, вам сподобається рецепт зраз із печінковою начинкою
7. Картопляні зрази з м’ясним фаршем
Ingredients
500 грамів фаршу (будь-якого)
4 столові ложки борошна
12 картоплин
2 яйця
2 цибулини
сіль і перець до смаку
Directions
- Цибулю порізати та обсмажити до прозорого кольору, додати фарш з спеціями і тримати на вогні ще 20 хвилин.
- Картоплю почистити та відварити, взбити в блендері додавши два яєчні жовтки та борошно з спеціями. Добрн перемішати.
- З тіста та начинки сформувати зрази, обваляти в борошні і смажити на сковороді до золотистості.
8. М’ясні зрази з яйцем
Directions
- Обсмажити цибулю та додати до фаршу, додати сіль та перець, перемішати.
- Відварити курячі яйця, порізати кубиками і змішати з подрібненою петрушкою.
- Сформувати невеликі коржі, в середину викласти яйця з зеленню, щільно закрити, та обсмажити на олій до рум’яної скоринки.
Спробуйте приготувати картопляно-рисові зрази з грибами
9. М’ясні зрази з грибами
Ingredients
600 грамів будь-якого фаршу
500 грамів свіжих грибів
100 грамів хлібного м’якуша
50 грамів молока
3 столові ложки масла
2 цибулини
пучок петрушки
сіль, перець
борошно для панірування
Directions
- В молоці розмочити хліб(м’якуш), змішати з фаршем, додати сіль, перець, зелень та ретельно перемішати.
- Цибулю дрібно порізати та обсмажити, туди ж вкинути гриби попередньо порізавши їх і смажити 20 хвилин, додати спеції.
- З м’ясного тістаа сформувати пляцки, викласти по центру грибну начинку і щільно закрити. Зрази обваляти в борошні і смажити до готовності.
10. Картопляні зрази з яйцем
Directions
- Картоплю почистити та відварити, пропустити через м’ясорубку та змішати з одним яйцем до однорідної маси.
- Відварені яйця дрібно порізати, додати зелень, посолити, поперчити і вимішати. З тіста і яєчної начинки сформувати невеликі пляцки та обваляти в борошні.
- Смажити до утворення золотистого кольору.
Рецепт картопляних зраз із фаршем
11. Зрази з капустою
Ingredients
10 картоплин
400 грамів квашеної капусти
4 столові ложки борошна
яйце
сіль і перець
Directions
- Картоплю помити а відварити зі шкіркою. Потім її очистити та пом’яти додавши жовток, спеції та борошно, ретельно вимішавши.
- З картопляного тіста зробити невеликі зрази, в середину викласти квашену капусту, сформувати зрази та обваляти в борошні.
- Смажити до золотистості..
12. Рибні зрази з яєчною начинкою
Ingredients
500 грамів рибного філе
100 грамів борошна
100 грамів несвіжого білого хліба
50 мілілітрів молока
5 яєць
4 столові ложки вершкового масла
2 цибулини
сіль і перець
Directions
- Через м’ясорубку пропустити філе риби та 2 цибулини.
- До рибного фаршу додати замочений в молоці хліб(попередньо відтиснути), яйце, спеції та перемішати. Відварити яйця, що лишилися, подрібнити та змішати з маслом, сіллю та поперчити.
- З рибного тіста робити невеликі зрази, в середину викласти начинку з яєць, загорнути і обваляти в борошні.
- Смажити до утворення рум’яної скоринки.
13. М’ясні зрази з сиром
Ingredients
500 грамів курячого філе
200 грамів твердого сиру
2 цибулини
2 яйця
1 столова ложка майонезу
сіль, перець
борошно для панірування
Directions
- Через м’ясорубку пропустити філе курки додати яйця, сіль та перець, перемішати.
- Цибулю порізати та підсмажити, залиити для охолодження та змішати з натертим сиром та майонезом.
- З курячого фаршу сформувати невеликі овальні коржі, викласти в середину сирну начинку, щільно загорнути, обваляти в борошні і підсмажити до золотистості.
14. Манні зрази
Ingredients
500 грамів м’яса
350 грамів манки
100 грамів масла
1 літр молока
4 столові ложки борошна
2 яйця
сіль, перець
сухарі для панірування
Directions
- Відварене м’ясо пропустити через м’ясорубку. Цибулю обсмажити та додати до фаршу. Перемішати додавши спецій.
- Довести до кипіння молоко, додати сіль, масло і тонкою цівкою ввести манку, постійно помішуючи.
- Дати охолонути манній каші, додати яйця, все перемішати.
- Зробити з манного тіста середні пляцки, викласти начинку з м’яса і загорнути. Смажити до готовності.
Рецепт картопляних паличок із сиром
15. Зрази з печінкою
Ingredients
300 грамів печінки
500 грамів картоплі
100 грамів борошна
30 грамів масла
яйце
морквина
цибулина
сіль та перець
Directions
- На сковороді обсмажити порізану цибулю та натерту моркву, потім вкинути порізану кубиками печінку та посолити, поперчити і тушкувати під кришкою протягом 10 хвилин (стежте, щоб печінка не пересмажилась!). Отриману суміш остудити і пропустити через м’ясорубку.
- Картоплю відварити(без шкірки), пом’яти, додати масло, яйце, сіль, перець і половину борошна, ретельно перемішати.
- З картопляного тіста сформувати овальні зрази, покласти начинку з печінки і загорнути. Обваляти зрази в борошні і підсмажити до хрусткої скоринки.
Для більш ніжних та соковитіших зраз, додавайте в картоплю трішки теплого молока чи вершкового масла в кожен традиційний рецепт. Щоб вони не були тверді та не зіпсували смак, не додавайте багато борошна, тісто повинне бути трішки рідким. При формування зраз, мочіть руки в холодній воді, так тісто не буде липнути.
При смажені цих смаколиків, не варто накривати сковордку кришкою, інакше вони можуть розвалитись від надмірної вологи. Подавати краще всього з соусом, змішавши сметану з гірчицею та зеленню. Їх також можна запікати в мультиварці чи духовці, так ви зробите їх менш калорійними, адже не потрібно буде використовувати олію.
Готуйте зрази для рідних і друзі, та не забувайте ділитись рецептами в соціальних мережах. Смачного!