Мандри кухнями: Угорський Бограч.

«Мандри кухнями» на сайті jisty.com.ua сьогодні будуть розповідати про Угорську кухню. На цей раз, мова піде про  – м’ясний гуляш Бограч, або мадярську юшку.  В Україні ми називаємо її ще Закарпатський Бограч. Це універсальна страва на всі пори року, яка особливо смакує з друзями на лоні природи.  Сама назва  з угорської  перекладається як – казанок.  Це вже вказує на те, що цю страву готують на відкритій місцевості, на вогні у казанку.

Історія та легенда виникнення страви.

Існує думка, що це дуже давня страва, яку кочівні племена фіно-угорців принесли на терени сучасної Угорщини та нашого українського Закарпаття. Прототипом цієї страви був  рецепт кочовиків, які вживали в’ялене м’ясо конини, яловичини – варили в казанку, і додавали відомі на ті часи їм інгредієнти трави, коріння, гриби.

Розповімо одну цікаву легенду, яка дуже схоже на правду.  Про виникнення найбільш наближеного рецепту Бограчу, який ми  знаємо зараз. Під час постійних набігів турецько-татарської орди, приблизно в 16 столітті, в одному з походів турки полонили дуже багато угорців.

Угорським полоненим турки наказали приготувати їсти для своїх солдат. Угорці пересипали досі невідомої ним раніше турецької приправи –  Паприки.  Розлючені турки відмовились їсти таку вогняну страву, а угорці були раді, що їм можна доїсти страву. Хоч вона була сильно перчена, але за те, багата на м’ясо та овочі.

Тому, вони почали додавати паприку до цієї страви, тим самим, щоб турки не їли її, а самі угорці були ситі. Від тоді – для угорців м’ясний гуляш Бограч став національним традиційним блюдом. І нині він дуже популярний і у нас в Україні, особливо в західних регіонах.

Ексклюзивно Бограч по-домашньому на кухні.

В наш час – Бограч це не тільки страва, яку готовлять в горах,  пастухи та місцеві жителі. Її готують скрізь, на природі в компанії друзів, в етнічних  ресторанах та не тільки. «Мандри Кухнями» – пішли далі, ми приготуємо домашній варіант Бограчу на власній кухні.  В принципі – говорять, що це не автентично, неможливо та неправильно  готувати цю страву в домашніх умовах, але погодьтесь? не завжди усі можуть – виїхати на природу, з усім відповідним спорядженням . Тому ми, все це – спробуємо спростувати і приготувати свою версію Бограчу на кухні.  Назвемо цей рецепт – «Бограч домашній» від МК (мандри кухнями) та сайту jisty.com.ua.

Рецепт «Бограч домашній»:

Ingredients

  • свинина – 500 грам

  • телятина – 400 грам

  • ребра – 300 грам

  • сало – 100 грам

  • бочок – 150 грам

  • 200 грам – мисливські ковбаски (якщо не любите копченостей можете виключити з рецепту)

  • 3 – чайні ложки паприки. (можете збільшити/зменшити,  в залежності чи любите «вогняні» страви)

  • 3 – цибулини середніх розмірів

  • 2-3 – морквини

  • 1- 1,5 – шт. солодкого перцю

  • 3 – зубчики часнику

  • 2 – помідори / або ж 2 столові ложки томатної пасти

  • 3 – картоплини

  • суміш перців, червоний перець,  кмин, сіль – додавати по смаку

  • 150 грам  сухого червоного вина

  • 1,5 літри води

  • зелень

Приготування:

Directions

  • Для того, щоб почати нам потрібно в імпровізований казан на плиті додати трішки смальцю, щоб наш бочок та сало на першому ж етапі не пригоріло. Через 5 хвилин, як тільки наше сало та бочок зарумянилось додаємо цибулю, яку підсмажуємо золотистого кольору. Додаємо паприку, суміш перців, червоний перець, солодкий перець, кмин та ретельно перемішуємо.

    Рекомендації: (можна додати стиглий, або заморожений солодкий перець – 1 – 1,5 шт. нарізати дрібними кубиками)
  • Усі ці м’ясні інгредієнти  нарізуємо невеликими кубиками. Реберця перерубуємо кухонною сокиркою на  невеликі частинки.
  • Додаємо наше  підготовлене нарізане м’ясо. Недовго обсмажуємо до легкої скоринки. Додаємо сіль та воду, накриваємо кришкою та залишаємо тушкуватись до 40 хвилин.
  • Нарізану кубиками картоплю та кільцями моркву ми додаємо до нашого казану на плиті. І близько 20 хвилин тушкуємо страву. У кінці додаємо мисливські ковбаски, якщо використовуємо, адже вони готові до вживання, і не повинні багато часу тушкуватись.
  • Додаємо – помідори, та заливаємо вином, продовжуємо тушкувати страву ще 10 хвилин.
  • Додаємо розчавлені зубчики часнику та зелень. Знімаємо з вогню. Наш  «Бограч домашній» готовий  – смакуйте.

Враження.  Домашній Бограч  -особливо добре смакує у холодну пору року, зігріває та збагачує наш організм . Від однієї порції – ви відчуєте, особливий приплив енергії, яка допомагає взимку при довгому перебуванні на дворі. Дійсно таке враження, що можна після  куштування цієї страви – піднятись на саму Говерлу.  Смак насичений, відчуваються усі нотки інгредієнтів які ми додали  до страви. Пікантність в такому варіанті помірна, її будуть залюбки коштувати діти. Ну а чоловіча частина буде в захваті.  Від справжньої ситної м’ясної – чоловічої кухні. Варто обов’язково спробувати.

«Мандри Кухнями» бажають – вам хорошого апетиту та такого ж настрою. До нових зустрічей! та смачних рецептів і цікавих розповідей.

Автор матеріалу: Олександр Ковальчук.

Теги:
Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора