Як варити булгур | 5 рецептів з овочами та м’ясом в мультиварці
Як правильно варити булгур? Спробуйте 5 легких рецептів: класичний, з овочами, куркою, грибами та м’ясом в мультиварці або каструлі. В цій статті ви також, дізнаєтесь про користь та калорійність каши булгур. Така крупа доволі ситна, підійде як гарнір, так і в якості самостійної страви.
Булгур – це корисний та смачний продукт, який виготовляється з пропареної, просушеної та роздробленої пшениці. В його складі міститься чимало заліза та калію, така каша легко засвоюється та перетравлюється в організмі, не викликає важкості. Калорійність в сухому вигляді на 100 грам – 350 ккал., при досить низькому індексі – 45. Саме тому, булгур дає тривале відчуття ситості. Але не забувайте, що калорійність, також залежить від того, які інгредієнти ви будете поєднувати з цим продуктом. З нього готують безліч різних страв: супи, гарніри, салати та десерти.
Рецепти приготування каши булгур
При варці булгур збільшується майже в 3 рази від сухої крупи, при цьому калорійність знижується до 85 ккал. на 100 г. Користь каши полягає також в приготуванні, якщо все правильно зробити, вона сприятиме очищенню організма від токсинів, і допоможе не набирати зайві кілограми, таку страву можна вживати у період посту, або для вегетаріанського чи дієтичного харчування, в залежності від того, які продукти ви використовуватимете. Тому ми підготували для вас 5 смачних рецептів, які можна приготувати в каструлі та мультиварці.
1. Класичний рецепт булгура в каструлі
Традиційний варіант каши, чудово гармонує з будь-якими салатами та тушкованими овочами. Крупу рекомендують не промивати, але я не пропускаю цей етап, після чого, її потрібно висушити, щоб зберегти її розсипчастість. Вода обо’вязково повинна бути гарячою, вливати її потрібно поступово, одночасно помішуючи. Завдяки обсмажуванню, каша набуде приємного горіхового аромату та сприятиме її розсичастості.
Рослинну олію можна замінити вершковим маслом, для ніжності смаку, також можна воду змішати з ложкою томатної пасти, а олію обсмажити зі спеціями. Подавати з шматочком вершкового масла.
Інгредієнти класичної каши
200 г. булгуру
400 млл. води
1 ст. л. рослинної олії
1 ч. л. солі (без гірки)
Рекомендуємо, 8 рецептів як смачно приготувати гречку.
Приготування традиційного булгуру в каструлі
- В каструлі розігрійте олію. Вкиньте туди кашу, і готуйте помішуючи до золотистості.
- Влийте в каструлю гарячу воду, додайте солі.
- Після закипання, зменшіть вогонь, накрийте кришкою та варіть 20-30 хвилин.
2. Рецепт булгуру з овочами
Врахуйте, що під час варіння, каша збільшиться в 2 рази, тому підготуйте правильний посуд, щоб залишилось місце і для овочів. Відварену кашу можна помістити в конейнери і заморозити, завдяки щільній структурі, каша зберігає первинну консистенцію. Можете замінити свіжі овочі на заморожені, так ви заощадите свій час.
При тушкуванні овочів, бажано щоб всі рідина випарувалась, інакше каша вийде надто рідкою. Їх не обов’язково змішувати з булгуром, можна подати їх окремо, посипавши овочі зеленню.
Інгредієнти для корисної страви
1 цибулина
1 морквина
1 баклажан
2 шт. помідорів
200 г. булгуру
3 зубчики часнику
2 шт. болгарського перцю
рослинна олія для смаженя
Спробуйте пшоняну кашу з гарбузом у горщику.
Приготування каши з овочами
- Поріжте баклажани кубиками, посипте сіллю та залиште на 15 хв.
- На розігрітій сковороді обсмажте дрібно нарізану цибулю з морквою, 6-8 хвилин.
- Помідори з перцем також наріжте кубиком та додайте до моркви з цибулею. Смажте 4 хвилини.
- Далі вкиньте баклажани, залиште ще на 5 хвилин
- Влийте воду, та тушкуйте овочі до готовності. Додайте сіль та часник.
- Булгур промийте в холодній воді кілька разів, поки вона не стане прозорою.
- Обсмажте крупу на сухій сковороді, щоб випарувалась вся волога, після чого додайте олії, та обсмажуйте 6 хвилин
- Вкиньте булгур в каструлю, та залийте водою, додайте сіль. Варіть 20 хвилин на малому вогні, накривши кришкою.
- Змішайте кашу з овочами. Можна додати солі за смаком.
3. Булгур з куркою в мультиварці
Така страва готується досить швидко, особливо в мультиварці, головне знати кілька порад, які ми для вас підготували. Крупу краще обирати середнього помелу, перед приготуванням варто її обсмажити, щоб позбутись будь-яких бактерій та отримати легкий горіховий аромат. Замість звичайної води використовуйте м’ясний бульйон. Окрім цибулі та моркви, можете використати цукіні, зелений горошок, болгарський перець або квасолю.
Якщо ви готуєте не для дієтичного харчування, замініть фле на курячі стегенця. Ви можете додати коріандр, копчену паприку, карі, сухий часник або готові спеції до плову або курки. Але в такому випадку перевірте чи не міститься в них солі, інакше ризикуєте пересолити страву. Подавати разом зі свіжими або маринованими овочами, посипавши дрібно нарізаною зеленню.
Інгредієнти для м'ясної страви
400 курячого філе
1 ст. булгура
1 цибулина
1 морквина
2 ст. води
рослинна олія
1 ст. л. томатної пасти
1 ч. л. солі
1 шт. лаврового листа
Приготуйте, вівсяну кашу за одну хвилину.
Приготування в мультиварці
- Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, моркву натираємо на крупній тертці. Помістіть їх у чашу мультиварки, вмикнувши режим “Жарка” на 15 хвилин.
- Дрібно нарізане м’ясо курки додайте до моркви з цибулею, смажте ще 10 хвилин.
- Додайте сіль, томатну пасту, лавровий лист.
- Засипте сухий булгур та залийте двома склінками гарячої води.
- Увімкніть режим “Плов” та залиште на 40 хвилин.
4. Булгур з грибами на сковороді
Булгур, за приготуванням частково нагадує готування плову. Гриби до страви підійдуть будь-які, окрім опеньків, готуються вони надто довго. Я обираю шампіньйони, білі гриби або лисички. На рахунок овочів, можете додати зелений горошок, спаржу, солодкий або пекучий перець. Я люблю нарізати моркву соломкою, так смак страви стає більш солодким. Гриби можуть бути сушеними, тоді попередньо замочіть їх у воді на кілька годин.
В якості спецій чудово підійдуть: базилік, куркума, карі, паприка, коріандр. Сковорідку беріть глибоку з товстим дном, щоб каша не пригоріла і помістилися всі продукти. Подавати краще в гарячому вигляді в якості гарніру або основної страви, посипавши зеленню, разом із свіжими овочами або салатом.
Інгредієнти для грибної каши
1 ст. булгуру
1 цибулина
2 ст. води
2 морквини
200 г. шампіньйонів
олія
сіль, перець, спеції по смаку.
Дізнайтеся, яка каша найкорисніша для здоров’я?
як приготувати булгур з грибами
- На розігрітій сковороді обсмажте цибулю та моркву на малому вогні, протягом 5 хвилин.
- Додайте булгур на сковороду до овочів та сіль зі спеціями. Залийте гарячою водою або бульйоном. Перемішайте та смажте на малому вогні.
- Помийте та наріжте гриби , додайте їх після 15-ти хвилин готування каши. Перемішайте. Готуйте ще 15 хвилин. Якщо рідина не випарувалась, продовжіть тушкувати страву.
5 . Рецепт булгуру з м’ясним фаршем
Страва на кожен день з такого продукту підійде на обід та навіть вечерю. Готовою кашею за цим рецептом можна начиняти птицю або навіть рибу. Ще гарним варіантом буде, начинивши нею баклажани, кабачки, великі гриби, помідори або перці. Фарш краще беріть змішаний (курка+свинина або свинина+яловичина). Ви можете змінювати пропорції, головне щоб фаршу було вдвічі більше аніж крупи (в сухому вигляді).
Можете поєднати кашу з сухофруктами: чорносливом, родзинками або курагою. Подавати прикрасивши гілочками петрушки чи кропу.
Ingredients
350 г. фаршу
1 цибулина
1 болгарський перець
150 г. булгура
1 ч. л. цукру
олія
сіль, перець, спеції за смаком
Пропонуємо, рецепт гречаної каши з грибами в мультиварці.
Directions
- Булгур відварити у злегка підсоленій воді (можете скористатись рецептом 1).
- Цибулю та солодкий перець нарізати кубиками.
- Сковороду з олією розігріти, додати фарш, та смажити 10 хвилин.
- Додати цибулю, ще смажити до її м’ягкості. Після чого, помістити перець. Тушкувати приблизно 5-7 хвилин.
- Помідори очистити від шкірки та порізати на шматочки. Вкинути до сковороди разом із соком, додати сіль та спеції. Тушкувати 15 хвилин.
- В кінці додати кашу та перемішати.
Порада: не потрібно поєднувати булгур із картоплею, буряком, яйцями або капустою, щоб не навантажувати свій шлунок.