Рецепти випічки для дітей | Смачний перекус школяра

Пропонуємо легкі рецепти домашньої випічки для дітей. Смачний та корисний перекус школяра — можливий. Ту ви знайдете 8 рецептів: пряники на кефірі, булочки з маком, рогалики з кремом, круасани з шоколадом, шкільні коржики, ватрушки з сиром, нічні булочки та сирні палички, приготовані на молоці, маслі, сметані чи дріжджах.

Аромат свіжої домашньої солодкої випічки завжди створює затишок у домі. А приготована своїми руками, завжди буде смачнішою за магазинну. Тому пропонуємо 8 ситних рецептів випічки нашвидкуруч для школярів на обід, або на сніданок. Якщо вам здається що процес складний, затратний та займає багато часу, то запевняємо, що це не так, до того ж ви готуватимете для ваших дітей. Найголовніше – ретельно та правильно вимісити тісто.

Рецепти цікавої, домашньої випічки для дітей

Випічка для дітей повинна бути не лише смачна та цікава, а й корисна, не містити консервантів, ароматизаторів чи підсилювачів смаку. Магазинний варіант не підійде, адже ви не можете бути впевнені в її якості. Тому, краще приготувати солодку випічку для школяра в домашніх умовах. Пропонуємо 9 рецептів, приготування яких займе у вас не багато часу.

Можна також, готувати солодощі разом з дітьми – хороша альтернатива магазинним смаколикам. Пам’ятайте що таке приготування займе більше часу, проте воно того варте.

1. Рогалики з кремом із дріжджового тіста

Рогалики з кремом із дріжджового тіста

Прості та недорогі рогалики виходять ніжні, які довго залишаються свіжими та не черствіють.Якщо у вас звичайні дріжджі, то птрібно розвести їх у теплому молоці. Готову випічку можна посипати цукровою пудрою. Така стравва підійде для святкового столу,в якості сніданку, або як перекус у школу або на роботу. Смакуватиме з чашкою чаю, компотом та кавою.

Ingredients

  • Тісто.

    0,5 л. молока

  • 150 г. цукру

  • 800 г. борошна

  • 1 п. сухих дріжджів

  • 1 яйце

  • 50 мл. олії

  • Яєчний жовток для змащування

  • Крем.

    500 мл. молока

  • 100 г. цукру

  • 1 п. пудингу

  • 30 г. масла

Приготуйте смачні рогалики з вишнями.

Directions

  • 200 мл. молока з’єднуємо з пудингом. Перемішуємо до повного розчинення.
  • до 300 мл. молока додайємо цукор, перемішуємо та доводим до кипіння. В кипляче молоко вливаємо розчинений пудинг, помішуючи. Варимо кілька хвилин, щоб маса стала густою.
  • Знімаємо з вогню та додаємо трішки масла. Накриваємо плівкою та охолоджуємо до кімнатної температури.
  • Готуємо тісто. У велику миску наливаємо молоко та додаємо цукор, щоб він розчинився.
  • Додаємо 8 ст. л. борошна та сухі дріжджі. Замішуємо рідке тісто. Накриваємо та залишаємо в теплі на 1 годину.
  • Коли опара буде майже готова, з’єднуємо 1 яйце з олією до однорідності.
  • До опари додаємо яєчну суміш та перемішуємо. ДПоступово додаємо борошно та замішуємо тісто.
  • В кінці змащуємо тісто олією щоб не прилипало, викладаємо на робочу поверхню та вимішуємо 10 хвилин, додаючи час від часу олію.
  • Ділимо на 12 частин, формуючи кульки. Накриваємо харчовою плівкою та залишаємо на 15 хвилин.
  • Кожну кульку розкатуємо овальною формою, товщиною 0,5 см.
  • Викладаємо крем та добре зліплюємо. Краї трішки розкачуємо. З іншої сторони робимо надрізи відстанню 1 см одне від одного. Завертаємо у вигляді рогалика. Робим теж саме з іншими кульками.
  • Перекладаємо ї у форму та залишаємо в теплі на 20 хвилин. Після чого, змащуємо рогалики жовтком та випікаємо 30 хвилин при температурі 180 градусів.

2. Дріжджові булочки з маком

Дріжджові булочки з маком

Перед приготуванням домашніх булочок, варто заздалегідь витягти з холодильника: молоко, яйце та масло. Важливо добре просушити мак, щоб не було зайвої рідини. Також, не потрібно викладати надто багато начинки, щоб запобігти її витіканню та утворення порожнини. Завдяки манній крупі, начинка густішає, і не витікатиме під час випікання.

Щоб булочки вдалися гарними та рівними, необхідно, щоб ширина кожного шматочка була більшою за вистоту вдвічі. За бажанням, перед випіканням, можна посипати кунжутом. З однієї порції виходить 16-18 булочок.

Ingredients

  • Тісто:

    0,5 л. молока

  • 50 г. пресованих дріжджів

  • 180 г. цукру

  • 1 п. ванільного цукру

  • 2 шт. яєць

  • 50 г. масла

  • 1 кг борошна

  • Начинка:

    250 г. сухого маку

  • 1 яйце

  • 100 г. цукру

  • 50 г. манки

Пропонуємо, рецепт сирного штруделя з маком.

Directions

  • У миску наливаємо трохи тепле молоко, додаємо 1 ст. л. цукру від загальної кількості та дріжджі, перемішуємо щоб дріжджі розчинились. Додаємо 8 ст.л. борошна та ретельно перемішуємо. Накриваємо рушником та залишаємо на 1 годину.
  • Готуємо начинку. До сухого перемеленого маку додаємо води так, щоб зрівняти з маком. Варимо та перемішуємо доки не википить вода.
  • Знімаємо з вогню та залишаємо, щоб охолонула. Додаємо яйце, цукор, манку та перемішуємо.
  • Готуємо здобу. Окремо до яєць додаємо звичайний та ванільний цукор, розтоплене масло та збиваємо до розчинення цукру.
  • До опари вливаємо здобу та просіяне борошно. Вимішуємо тісто 10 хвилин. Накриваємо рушником та залишаємо, поки тісто не підійметься.
  • Робочу поверхню посипаємо борошном та викладаємо 1/3 частину тіста.
  • Розкачуємо прямокутник, товщиною 1 см.
  • Змащуємо 3 частиною начинки. З однієї сторони залишаємо відстань приблизно 4 см. та починаємо скручувати рулет.
  • Сформований рулет розрізаємо на рівні часнини. Шпажкою втискаємо кожну булочку по центру, для витіснення країв.
  • Через 15 хвилин змащуємо їх жовтком та випікаємо при температурі 170 градусів, 30 хвилин.

3. Круасани з шоколадом

Круасани з шоколадом

В даному рецепті, можна використати натуральний чи штучний мед, або взяти варення. Важливо, не розкачувати надто тонко, інакше втратиться багатошаровість тіста. Какао та борошно рекомендуємо просіювати, щоб запобігти появі грудочок. Сироп готувати не обов’язково, вистачить лише посипати цукровою пудрою.

Така начинка не засихає після охолодження, а тісто не черствіє навіть на наступний день. Такий обідній перекус, точно сподобається вашим школярам. Смакує з гарячими напоями та ванільним морозивом.

Ingredients

  • Начинка.

    100 г. масла

  • 50 г. меду

  • 200 г. цукрової пудри

  • 50 г. какао

  • Тісто.

    200 мл. молока

  • 50 г. цукру

  • 20 г. пресованих дріжджів

  • 1/3 ч. л. солі

  • 2 ст. л. олії

  • 1 яйце

  • 450 г. борошна

  • 120 г. масла для змащування

  • Сироп.

    2 ст. л. цукру

  • 3 ст. л. води

Спробуйте, рецепт круасанів з листкового дріжджового тіста.

Directions

  • Для приготування шоколадної начинки додайте до м’якого масла рідкий мед. Додаємо 200 г. цукрової пудри та какао. Ретельно перемішуємо.
  • На поверхню розстеляємо харчову плівку, викладаємо шоколадну масу, формуємо ковбаску. Відправляємо в морозилку на 2 години.
  • У миску наливамо тепле молоко,чайну ложку цукру та дріжджі. Розмішуємо щоб розчинилися дріжджі. Накриваємо та залишаємо на 20 хвилин.
  • Коли на поверхні з’являться бульбашки, додаємо 1 яйце, олію, сіль, перемішуємо. Додаємо борошно та вимішуємо тісто до однорідної консистенції, приблизно 10 хвилин.
  • Змащуємо тісто олією та залишаємо накривши рушником 2 години.
  • Поверхню посипаємо борошном та викладаємо тісто, ділимо його на 8 частин, формуємо кульки.
  • Розкачуємо кожен шар товщиною 0,5 см. і змащуємо розтопленим маслом, відступивши від країв 2 сантиметри. Викладаємо наступний шар тіста і знову змащуємо маслом. Так робимо з усіма кульками. Останній шар не змащуємо, а посипаємо борошном.
  • Перевертаємо та розкачуємо шар від центру до країв, товщиною 1 сантиметр. Ділимо на 8 рівних трикутників.
  • Дістаємо з морозилки начинки, нарізаємо її пластами та викладаємо на тісто, формуємо круасани.
  • Викладаємо на деко, змащуємо жовтком. залишаємо в теплі на 30 хвилин. Випікаємо 30 хвилин при температрі 190 градусів.
  • Для сиропу з’єднуємо цукор та воду, доводим до кипіння. Змащуємо ним гарячі круасани.

4. Нічні булочки нашвидкуруч

Швидкі нічні булочки з маком

Така випічка є універсальною, тісто підійде для приготування різних пирогів, плетених булок, пиріжків. Його не потрібно вимішувати та витрачати багато часу. Ввечері замісив тісто, а вранці швидко приготував свіжі булочки для дітей у школу.

Тісто повинно трішки липнути до рук, і не бути надто густим. Посуд для приготування повинен бути глибоким, щоб тісто мало змогу підійматися. За бажанням можна додати в тісто горіхи або улублене насіння. Якщо не любите мак, можна посипати випічку білим та чорниим кунжутом.

Ingredients

  • 250 мл. молока

  • 40 г. дріжджів

  • 150 г. цукру

  • 2 п. ванільного цукру

  • 2 яйця

  • 80 г. масла

  • 550 г. борошно

  • 100 г. маку

Спробуйте просте домашнє печиво.

Directions

  • У миску наливаємо молоко, всипаємо дріжджі та розчиняємо. Додаємо звичайний та ванільний цукор, яйця, м’яке масло. Важливо, після додавання кожного інгредієнта варто перемішувати.
  • Поступово додаємо просіяне борошно та вимішуємо.
  • Накриваємо харчовою плівкою та ставим в холодильник на всю ніч.
  • Вранці змащуємо робочу поверхню олією, розділяємо тісто на 8 частин та формуємо кульки. Можна такі булочки вже випікати, змастивши жовтком або приготувати з маком.
  • Посипаємо кульки сухим маком таакуратно обкатуємо, щоб він прилип до заготовок.
  • Викладаємо на деко, накриваємо тканиною та залишаємо в теплому місці на 1 годину.
  • Після чого, змащуємо жовтком та випікаємо 30 хвилин прм температурі 170 градусів.

5. Сирні палички з кунжутом в духовці

Сирні палички з кунжутом в духовці

Такі палички підійдуть як закуска до гарячих страв, брати в дорогу, на природу або давати дітям для перекусу в школу.

Трави в цьому рецепті не обов’язкові, проте з ними набагато смачніше, можна взяти не лише італійськи трави, а будь-які за вашим бажанням, а ще додайте подрібнений кріп, томатну пасту чи соус, для урізноманітнення смаку. Головне використовуйте якісний сир, щоб при випіканні не з’явився жир. Ще, можна посипати звичайною сіллю, або частиною сиру поверх паличок.

Ingredients

  • Тісто:

    450 мл. води

  • 1 п. сухих дріжджів

  • 1 ст. л. цукру

  • 1 ч л. солі

  • 170 г. борошна

  • 0, 5 ч. л. куркуми

  • 1 ч. л. розпушувача

  • 50 мл. олії

  • Начинка:

    200 г. сиру

  • 50 мл. олії

  • 1 гол. часнику

  • 1 ч. л. італійськх трав

  • 50 г. кунжуту

Пропонуємо ще, солоне печиво з твердим та кисломолочним сиром.

Directions

  • До води додаємо цукор та дріжджі, насипаємо 3 ст. л. борошна та перемішуємо. Залишаємо на кілька хвилин для активації дріжджів.
  • Розмішуємо решту борошна, сіль, куркуму. Додаємо розпушувач. Наливаємо олію та суміш із дріжджів. Місимо тісто.
  • Накриваємо плівкою та залишаємо на 30 хвилин.
  • Для начинки вичавлюємо через прес 5-6 зубчиків часнику, додаємо олію та трави. Натираємо твердий сир
  • Ділимо тісто на 14 кульок. Залишаємо на 10 хв. Розкачуємо овальною формою, змащуємо начику та посипаєм сиром. Скручуємо в щільний рулет.
  • Сформовані рулети розкачуємо руками у тонкий джгутик діаметром в 1 см.
  • Змащуємо водою, помипаємо кунжутом. Скручуємо кожен джгут в піраль. Випікаємо 20 хвилин, при 220 С

6. Ватрушки з сиром на сметані

Що дати дитині в школу? Запитання, яким задаються мабуть усі мами, адже хочеться приготувати корисний перекус у школу. Тоді приготуйте смачні солодкі ватрушки з творогом. За бажанням під сирну начинку можна викласти ягідний або фруктовий джем. Смакуватимуть вони як гарячими, так і холодними.

Головне, відстань між ватрушками повинна бути великою, щоб вони не злиплись, адже під час запікання вони збульшаться у розмірі. Сир обирайте чим вищої жирності або домашній, але ніяк не сухий знежирений. Якщо борошно поглинає більше рідини, і тісто вийшло не м’яке, можна додати 1 – 2 столові ложки молока.

Ingredients

  • 0,5 л. молока

  • 200 г. цукру

  • 50 г. дріжджів

  • 1,5 кг. борошна

  • 200 г. сметани

  • 2 яйця

  • 30 г. олії

  • Начинка:

    1 кг. сиру

  • 150 г. цукру

  • 1 п. ванільного цукру

  • 2 яйця

  • 100 г. сметани

  • 40 г. крохмалю

  • 1 ч. л. цедри

  • 100 г. родзинок

  • 0,5 ч. л. куркуми

Пропонуємо рецепт сирних пампушок.

Directions

  • У велику миску вливаємо молоко, додаємо 2 ст. л. цукру від загальної кількості, перемішуємо. Розчиняємо дріжджі.
  • Додаємо 300 г. борошна( 8 ст. л.). Перемішуємо, залишаємо на 30 хвилин накривши рушником.
  • Сир з’єднуємо з яйцями, сметаною, цукром та ванільним цукром, куркумою і цедрою апельсина. Перемішуємо.
  • За бажанням можна додати родзинки. Тоді, заливаємо їх кип’ятком на кілька хвилин, після чого, вкдаємо у сирну масу.
  • До яєць додаємо цукор та сметану, перемішуємо. Вливаємо її до опари. Всипаємо просіяне борошно та вимішуємо.
  • Наприкінці вливамо олію та вимішуємо до його еластичності. залишаємо на 1 годину наривши рушником.
  • Формуємо кульки, трохи приплюснути. Дном стакана робимо невеликі заглиблення, куди і викласти начинку.
  • Змащуємо жовтком та випікаємо при температурі 180 градусів приблизно 20 хвилин.

7. Пряники на кефірі

За цим простим рецептом виходить багато смачних та дешевих пряників. Смакуватиме така солодка випічка нашвидкуруч з соком, узваром, чаєм та кавою.

Замість лимонного соку можна взяти звичайну воду. Серединку вирізаємо для того, щоб пряники не тріскали і швидше та рівномірніше запеклись. За потреби можна робити й іншу форму випічки, ми зробили її круглою без дірочок. Для різноманітності, додайте в тісто 1-2 чайних ложок натурального меду. А також, приготувати їх можна з начинками: ягідним варенням, фруктовим джемом або шматочками яблук з корицею.

Ingredients

  • 400 г. кефіру

  • 1 ч. л. амонію

  • 1 яйце

  • 50 мл. олії

  • 200 г. цукру

  • 1 п.ванільного цукру

  • 15 г. какао

  • 1 ч. л. кориці

  • 650 г. борошна

  • Глазур:

    200г. цукрової пудри

  • 2-3 ст. ложки лимонного соку

Приготуйте ще, лимонні кульки.

Directions

  • До кефіру додаємо харчовий амоній та перемішуємо. Додаємо яйце, олію, цукор. Знову розмішуємо.
  • Просіюємо какао та корицю. Борошно додаємо у 2 етапи. Адже борошно різне, і кількість може змінюватись.
  • Поверхню посипаємо борошном та вимішуємо, поки не перестане прилипати до рук.
  • Розкатуємо, товщиною приблизно 3-4 см.
  • Вирізаємо пряники за допомогою кільця, стакана або ж кружки. Вирізаємо серединки, щоб зробити форму бублика.
  • Викладаємо на деко та випікаємо у розігрітій при 180 градусів духовці, приблизно 15 хвилин.
  • Готуємо глазур. До цукрової пудри додаємо лимонний сік та перемішуємо.
  • Охолодженні пряники щедро змащуємо глазуррю. Знову викладаємо на пергамент та залишаємо на 20 хвилин у ще теплій духовці.

8. Шкільні цікаві коржики на сметані

Шкільні коржики на сметані

Шкільні коржики готуються легко та дуже швидко, а ще вони не просто смачні і цікаві, а й корисні, що дуже важливо для дитячого харчування. Гарно смакують з стаканом холодного молока.

Замість звичайних стаканів, можна взяти металеві форми для кексів, або будь-які інші за бажанням.А ще, вирізати серединки, як показано на фото. Горіхи підійдуть теж будь-які, фундук, грецькі тощо. Сметана підійде як домашня, так і куплена низькокалорійна, масло краще купувати 82%.

Ingredients

  • 100 г. маргарину

  • 100 г. сметани

  • 2 яйця

  • 1 ч. л. соди

  • 1 ст. л. оцту

  • 130 г. цукру

  • 1 п. ванільного цукру

  • 450 г. борошна

  • 150 г. арахісу

  • 1 яйце

Рекомендуємо також, приготувати швидке яблучне печиво.

Directions

  • М’яке масло з’єднуємо з сметаною, цукром, ванільним цукром та яйця. Змішуємо до однорідності. В кінці додаємо соду погасивши її оцтом.
  • Додаємо просіяне борошно та вимішуємо. Воно має бути густим та еластичним.
  • Горіхи роздрібнити до середнього розміру.
  • Тісто викладаємо та розкачуємо товщиною 0,5 см.
  • За допомогою стакана або кружки вирізаємо коржики.
  • Ціле яйце ретельно перемішуємо та змащуємо поверхню пряників, посипаємо подрібненим арахісом.
  • Викладаємо на деко застелене пергаментом, прижавши горіхи руками щоб вони тримались на основі.
  • Випікаємо 15 хвилин при температурі 180 градусів.

Приготуйте ще, пісочне печиво з родзинками та кунжутом.

Щоб домашня випічка гарно вийшла, сподобалась вашим школярам та була корисною потрібно дотримуватись кількох рекомендацій. В домашній випічці краще зменшити кількість цукру, масла та курячих яєць, замінивши їх перепелиними. Замість пшеничного краще обирати цільнозернове, кукурудзяне, рисове, гречане або за можливості висівки (це не обов’язково). Якщо є алергія на звичайне, коров’яче молоко можна замінити мигдальним або соєвим. Хорошим варіантом буде додавати у випічку замість цукру, натуральний мед, кленовий сироп, фруктозу або сироп агави.

Використовуйте лише свіжі та не надто холодні яйця. Масло теж повинне бути кімнатної температурі у випадку якщо за рецептом, його не потрібно натирати на тертці, тоді покладіть його на кілька хвилин в морозилку, щоб легше можна було натерти. Молоко, кефір та сметана мають бути ледь теплими. Для більш тонкої структури, і для швидшого розчинення обирайте дрібний, або світло-коричневий цукор чи цукрову пудру.

Якщо домашня випічка готується для шкільного сніданку чи обіду, то краще обирати не маргарин а вершкове масло або навіть стиглі банани. Не бійтеся розбавляти ваші булочки чи пиріжки фруктами та ягодами. Домашня випічка завжди краща за магазинну, без барвників, штучних ароматизаторів, свіжа та безпечна.

Вашій увазі ще рецепт домашнього вівсяного печива з халвою та горішками.

Теги: