10.09.2015

Квашена капуста на зиму | Рецепти швидкого приготування

Квашена капуста на зиму | Рецепти швидкого приготування

Квашена капуста на зиму за цими рецептами, зберігається дуже довго.  Тому, пропонуємо 3 рецепти швидкого приготування: класичний з цукром і перцем, без розсолу з журавлиною та малосольна капуста.  Рецепти з відео.

Квашена капуста, вважається більш корисною ніж свіжа, завдяки вмісту кислих бактерій, що утворюються під час квашення. Під час бродіння, якщо капусту не протикати, вона може гірчити. Для приготування, обирайте середні або пізні сорти білокачанної капусти, так як в них міститься більше цукру, що покращить процес закваски.

Як швидко заквасити капусту

Як швидко заквасити капусту

Хрумка квашена капуста швидкого приготування – чудова закуска на зиму, яка замінить різні овочеві салати або консервацію. Готувати її можна і в розсолі, так і без нього (сухий спосіб). Моркву додають щоб трохи відтінити смак, а ще вона допомагає пришвидшити бродіння. Влітку цей процес триває менше часу, приблизно 5 днів, а взимку, вистачить і 3-4, хоча чим більше вона буде кваситись, тим смачніша вийде в результаті.

В таку закваску, іноді додають і деякі спеції, наприклад, коріандр, перець горошком, кмин, хрін або ж гвоздику. Але традиційний рецепт, не передбачає використання багатьох приправ, щоб не перебити смак готової страви. Після приготування, її можна тушкувати, і використовувати для різних начинок або їсти як самостійну страву.

Приготуйте пісний капусняк з грибами.

1. Класичний рецепт з цукром

Класичний рецепт з цукром

Пропонуємо, приготувати найпростіший класичний рецепт квашеної капусти на зиму з цукром та гострим перцем чилі. Проте, якщо ви не любитель гострого, перець. можна не використовувати.

З приготованої капусти за цим рецептом, можна готувати різноманітні страви, борщ з ребрами, пиріжки з м’ясом і капустою, вареники, тушкувати з сушеними грибами, запікати її або навіть просто вживати в сирому вигляді, приготувавши з неї салатик. Щоб ви точно приготували все правильно, перегляньте, покроковий відео-рецепт хрумкої квашеної капусти.

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ КАПУСТИ З ПЕРЦЕМ

  • 2 л води

  • 4 ст. л. солі

  • 4 кг капусти

  • 5 шт моркви (600 г)

  • 2 ст. л. цукру

  • 1 шт. перцю чилі (за бажанням)

Спробуйте, капусту квашену по-грузинськи з буряком.

ЯК ПРИГОТУВАТИ КВАШЕНУ КАПУСТУ

  • Готуємо розсіл. У воду кидаємо сіль та цукор. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, після чого охолоджуємо.
  • Капусту шинкуємо, розрізаючи навпіл, а моркву натираємо на крупній тертці. Перець очищуємо від насіння і нарізаємо тонкими кільцями. Все це перемішуємо. Викладаємо у посудину в якій будемо квасити та заливаємо охолодженим розсолом.
  • Залишаємо на 4-5 днів при кімнатній температурі. Кожен день, рекомендується перемішувати всі інгредієнти. Після чого, можна перекласти в банки закривши кришками і зберігати в прохолодному місці.

Спробуйте, тушковану квашену капусту з ковбасками.

2. Квашена капуста без розсолу

Квашена капуста за маминим рецептом

Це смачний рецепт квашеної капусти без розсолу за маминим рецептом з журавлиною. Завдяки приготуванню у власному соку, капуста виходить хрусткою, а журавлина додасть цікавих ноток. Нарізати капусту можна і звичайним ножем.

Ви можете поставити на відро з капустою миску, в яку потрібно помістити банку з водою, це і слугуватиме вам гнітом. Для докладнішого процесу приготування, пропонуємо рецепт з відео.

Інгредієнти

  • 5 кг капусти

  • 1 кг моркви

  • 100 г солі

  • Журавлина

Спробуйте, рецепт квашеної капусти з цибулею.

Приготування

  • Капусту очищуємо та шинкуємо. Моркву натираємо на крупній тертці і відправляємо до капусти. Засипаємо сіллю та ретельно перемішуємо.
  • Викладаємо у відро шарами, і кожен шар пересипаємо журавлиною.
  • Тепер ставимо її під гніт на 5-7 днів при кімнатній температурі. Капусту рекомендується пробивати дерев’яною палкою двічі на день, щоб позбутися бульбашок.
  • Через тиждень, можна перекласти у банки і зберігти в прохолодному місці.

Маринована капуста в банках, обов’язково вам сподобається.

3. Рецепт малосольної квашеної капусти

Рецепт малосольної квашеної капусти

Звикли квасити капусту так званим сухим способом, без розсолу? Спробуйте приготувати її за новим рецептом. Вийде не менш смачно! До речі, в розсіл, можа додати трішки меду, тоді капуста вийде ароматною.

Головне, не використовуйте алюмінієвий посуд, адже тоді капуста може набути сіруватий відтінок, до того ж, ще з присмаком металу. Така капуста не лише смачна, а й корисна, з вмістом потрібних нашому організму мікроелементів. Зрозуміти коли точно капуста заквасилась, можна зрозуміти за цілковитою відсутністю в ній піни.

Інгредієнти для малосольної капусти

  • Розсіл:
  • 3 л води

  • 1 скл. солі.

  • На один середній качан капусти по 2 морквини.

Скуштуйте також капусту квашену з буряком і часником.

Як приготувати малосольну квашену капусту

  • Закип’ятити розсіл. Нашатковану і перемішану з натертою морквою капусту опускати в розсіл на 1 хв і складати в емальований посуд.
  • На кожен шар капусти покласти лавровий листок і запашний перець. Покласти гніт.
  • Через 2–3 дні проштрикнути паличкою.
  • Через 3–4 дні капуста готова. Зберігати в холодному місці.

Рецепт квашеної капусти з медом і болгарським перцем.

Найкраще квасити капусту не у банках, а у дерев’яних бочках, тому якщо у вас є такий інвентар, тоді вам пощастило. Адже вона пропускає повітря, а смак виходить природній та смачніший. До того ж, вистачить вам точно на усю зиму.

Можна й пришвидшити процес приготування, і не шаткувати овоч, а нарізати на квадратики, четвертинки. Іноді господині квасять її половинками або окремими листками, чергуючи її разом із нашаткованою. Але якщо розмір доволі великий, краще розрізати на кілька частин, щоб краще промаринувалась. Якщо капуста домашня, качан можна залишити, а у випадку купленої, краще його все таки вирізати, за можливістю вмісту нітратних сполук. Можна для квашення, додати кілька яблук.

Рецепт швидкої квашеної капусти на зиму в домашніх умовах

Як приготувати солену капусту з буряком та селерою.

Найкраща температура для зберігання квашеної капусти від 0 до 2 градусів. Якщо вона буде нижчою, то при вживання, вона буде занадто м’яка і не хрустка. До самих країв викладати не варто, так як під час бродіння вона буде підійматися, а сік капусти може виливатися.

Приготуйте також квашену капусту про запас.

Якщо вам припали до смаку рецепти квашеної капусти, поділіться враженнями в коментарях.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.