Тушкована квашена капуста | Рецепт з м’ясом vs грибами

Квашена капуста – доступне кожному, джерело вітамінів та корисних речовин, які особливо, потрібні взимку. Але їсти її в чистому вигляді, іноді набридає, тому спробуйте 2 різні, але прості рецепти: з м’ясом в духовці та пісна з сушеними грибами і в’яленими помідорами в домашніх умовах.

Тушкована квашена капуста, має кілька назва, одна з яких — бігос, і вважається традиційною для польської, білоруської та литовської кухонь, хоча і в нас, її полюбляють і готують досить часто. Смакують її зазвичай лише восени та взимку, так як готується вона з квашеної капусти. А щоб процес вийшов вдалим, пропонуємо переглянути відео-рецепт, з покроковими інструкціями стосовно приготування смачної страви з капусти.

Як приготувати квашену тушковану капусту

Як приготувати квашену тушковану капусту

М’ясні та рибні страви, часто супроводжуються смачними гарнірами, один з яких, тушкована капуста без м’яса (пісна). Вона чудово гармонує з м’ясом, завдяки злегка кислому смаку. Готувати його досить просто та швидко, тому обов’язково приготуйте її в домашніх умовах.

Щоб страва по-справжньому вийшла смачна, додавайте улюблені прянощі та спеції. Для гостроти, можна додати трішки червоного гострого перцю, але в тому випадку, якщо капуста буде з м’ясом. Адже якщо додати його до пісної капусти, вона може погано позначитись на вашому самопочутті.

Тушкована квашена капуста з м’ясом

Тушкована квашена капуста з м'ясом

Швидку квашену капусту можна купити, але краще приготувати її в домашніх умовах. Якщо ви не вживаєте свинину, можете замінити її яловичиною або дієтичною куркою чи індичкою. Проте саме зі свинини або свинячих реберець, вона виходить дуже смачна. Головне, не обирайте надто жирні шматочки або просмажте їх трохи сильніше, щоб витопити зайвий жир. Така страва, чудово смакує зі свіжим білим хлібом. Квашена капуста, тушкована з м’ясом смакує ще з шматочками чорносливу, який додасть легки аромат диму, але це по бажанню.

Якщо квашена капуста вийшла трохи кисла, тому перед приготуванням її можна промити під проточною водою або проварити кілька хвилин, але тоді, зникне велика кількість вітаміну С. Знизити рівень кислоти, допможе чайна ложка цукру, яку потрібно додати до води де проварюється капуста.

Ingredients

  • Квашена капуста

  • Свинна грудинка

  • 2 цибулини

  • Морква

  • Вершкове масло

Спробуйте, тушковану капусту з баварськими ковбасками.

Як приготувати тушковану капусту:

  • Квашену капусту, ретельно промиваємо.
  • М’ясо, підсмажуємо на сковорідці.
  • Нарізаємо цибулю, одну відправляєм до капусти, іншу до м’яса.
  • Всі компоненти складаємо у каструлю і заливаємо водою. Додаємо сіль та перець.
  • Кидаємо вершкове масло і ставимо в духовку на 60 хвилин.

Тушкована квашена капуста з сушеними грибами

Тушкована квашена капуста з сушеними грибами

Традиційна українська страва, яку прийнято було готувати в різдвяний піст та на святвечір. У рецепті – всі зимові інгредієнти: квашена капуста та сушені гриби. Але ж хочеться додати чогось новенького – щоб смакувало в ногу з часом. Скуштуйте, як органічно смакують у тушкованій капусті в’ялені помідори. Якщо ж таких у вас не знайдеться – не біда. Ложка томатної пасти – цілком прийнятний вихід із ситуації. Чудово смакує капуста, з картоплею.

Інгредієнти для пісної страви

Рекомендуємо також рецепт тушкованої капусти з яблуками і родзинками.

Як приготувати пісну тушковану капусту з грибами

  • Сушені гриби замочити у 400 мл холодної води на 1 год.
  • Цибулю порізати півкільцями, підсмажити на розігрітій пательні або каструлі з товстим дном у невеликій кількості олії до золотистого кольору, додати потерту на грубій тертці моркву, протушкувати до м’якості.
  • Викласти до смажених овочів квашену капусту (якщо надто кисла, промити і відтиснути).
  • До капусти покласти замочені гриби і вилити воду, в якій вони замочувалися.
  • Додати в’ялені помідори або 1 ст. ложку томатної пасти. Посолити, поперчити, додати лаврове листя, 1 ч. ложку цукру (або більше, якщо капуста надто кисла).
  • Накрити кришкою, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати капусту близько 1 години.
  • Зняти з вогню, подавати до овочевих чи круп’яних гарнірів.

Спробуйте ще приготувати тушковану капусту із сосисками у мультиварці.

Вам сподобався рецепт тушкованої капуста з сушеними грибами, готуєте в піст подібну, але з іншими інгредієнтами та спеціями? Напишіть про це в коментарях.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора