Хрумка квашена капуста з морквою | Швидкий рецепт на зиму

Хрумка квашена капуста з морквою з маринадом — чудова закуска і відмінне джерело вітамінів. А щоб не витрачати багато часу, пропонуємо швидкі рецепти на зиму. Як можна квасити капусту? Спробуйте 5 способів приготування з морквою: з медом, болгарським перцем, цибулею та опеньками.

Щоб квашена капуста вдалася, її рекомендовано готувати на молодий або місяць, що зростає. Краще брати тугі качани пізніх сортів. Їх не мити, а тільки зняти верхні листки. Квашення капусти, потрібне для збереження всі корисних речовин, які в ній містяться. Так як після термообробки, вони зникають. Тому, ми підготували 5 рецептів квашеної капусти, які готуються швидко та просто.

Як заквасити капусту з морквою на зиму

Як заквасити капусту з морквою на зиму

Квасити капусту рекомендується в дерев’яних, керамічних, скляних або пластикових ємностях. Залізна та алюмінієва для приготування не підійде, так як при бродінні,буде відчуватися присмак заліза. Головне, використовувати не йодовану сіль грубого помолу. Чим більшими шматочками нарізана капуста, тим більше в ній вітамінів.

Зберігати краще в прохолодних місцях. Не забувайте щодня проколювати дерев’яною паличкою, щоб виходив вуглекислий газ, і капуста не гірчила. Також, потрібно кожен день знімати з неї піну, що утворюється.

1. Квашена капуста з морквою: класичний рецепт

Класичний рецепт квашеної капусти з морквою

Щоб швидше приготувати закуску на зиму, використовуйте кухонний комбайн, так у вас капуста буде нарізана рівномірно та акуратно. Щодня проколюйте її дерев’яною паличкою або ножем, для виходу бульбашок, які утворюються в процесі бродіння. Моркву можна натерти, або порізати тонкою соломкою. Маринад повинен покривати овочеву суміш.

Капуста виходить біла, хрумка, солодка і приємно-кислувата водночас. Чудово підходить і для салату і для борщу, і для тушкування, і для пирогів.

Інгредієнти для капусти

  • капуста

  • морква

  • Маринад:
  • 5 л води

  • 2–4 скл. цукру

  • 1 скл. солі

  • 50 мл 70% оцту.

Спробуйте, квашену капусту швидкого приготування з відео.

Як приготувати квашену капусту

  • Капусту нашаткувати соломкою, перетерти її з нарізаною або натертою морквою, можна додати насіння кропу або кмин, віджати і щільно утрамбувати в банки.
  • Відтак залити маринадом (попередньо звареним і охолодженим ) і закрутити металевими кришками.
  • Для маринаду: воду з сіллю і цукром довести до кипіння, трохи охолодити і влити оцет, охолодити до кімнатної температури.
  • На місяць поставити банки у прохолодне місце.

2. Швидкий рецепт квашеної капусти з медом

 Швидкий рецепт квашеної капусти з медом

Капуста для закваски, краще підійде пізніх сортів, з щільним білим листям. Капусту під час квашення тримають у теплих приміщеннях, і після закінчення процесу, відправляють у холодне місце.

Не рекомендуємо класти її під самий верх ємності, так як завдяки бульбашкам, маса почне підніматися, і може витікати. Для цього краще помістити ємність у велику миску, щоб рідина стікала туди.

Ingredients

  • 1 кг нашаткованої капусти

  • 1 ст. л. солі

  • 3 морквини

  • 1 ст. л. меду

  • 1 скл. води

Приготуйте також тушковану капусту в духовці по-селянськи.

Directions

  • Воду закип’ятити, розчинити в ній мед та залишити охолоджувати.
  • Моркву натерти на крупній тертці і з’єднати з нашаткованою капустою.
  • Овочі перекласти в ємність для засолювання і залити медовим маринадом.
  • Все це накрити чистою марлею і поставити зверху банку з водою в якості гніту. Тримати у теплому місці протягом
    2-х днів, час від часу протикаючи ножем, щоб позбутися гіркоти. Після чого зберігати у прохолодному приміщенні.

3. Маринована капуста з болгарським перцем

Маринована капуста з перцем- дуже швидкий рецепт, вживати її можна вже на наступний день. Для цього рецепту підійде і заморожений солодкий перець, маринується він не гірше свіжого. Додати можете кілька горошин духмяного перцю (5-6) та гвоздику (2-3 шт.). Квасять капусту при тмпературі не вище 23 градусів, інакше вона може бути слизька.

Ingredients

  • 3 кг капусти

  • 300 г моркви

  • 4-5 зубців часнику

  • 3 шт болгарського перцю

  • Для гарячого маринаду:
    2 ст. л. солі

  • 1 скл. цукру

  • 80 мл оцту (9%)

  • 1 скл. олії

  • 1 л води

Пропонуємо капусту з медом і болгарським перцем.

Directions

  • Шаткуємо капусту, і злегка товчемо руками.
  • Моркву натираємо на грубій тертці, а часник нарізаємо пластинами.
  • Солодкий болгарський перець нарізаємо соломкою. Всі нарізані овочі змішуємо, злегка притискаючи.
  • Нагріваємо воду, додаємо сіль, цукор, олію. Розмішуємо до повного розчинення. Коли рідина закипить, заливаємо оцет, перемішуємо і одразу вимимкаємо вогонь. Каструлю накриваємо кришкою.
  • В окрему каструлю викладаємо половину овочів, злегка втрамбовуємо і заливаємо половиною маринаду. Викласти овочі іншу частину овочів і заливаємо рештою розсолу. Зверху ставимо гніт або трилітрову банку з водою.
  • Залишаємо на 8 годин, після чого ставимо у холодильник на 14-16 годин.

4. Квашена капуста з морквою та цибулею

Квашена капуста з морквою та цибулею

Використання щільного, твердого качана зробить закуску хрусткою, навіть при тонкій нарізці. Капусту можна і заморожувати, якщо потім використовувати у начинках чи приготуванні інших страв. Для цього розкладіть невеликими порціями у чисті пакетики. Капуста повторному заморожуванню не підлягає.

Іноді на ній може з’являтися цвіль, щоб цього не сталося, посипайте зверху цукром приблизно 1 раз в місяць.

Ingredients

  • 1 кг капусти

  • 1 л води

  • 120 г моркви

  • 100 мл олії

  • 100 мл яблучного оцту

  • 40 г солі

  • 35 г цукру

  • 1 цибулина

  • 20 г часнику

Рекомендуємо, квашену капусту з цибулею і гострим перцем.

Directions

  • Знімаємо верхні листки з капусти і шаткуємо.
  • У каструлю наливаємо воду, оцет, олію, сіль та цукор. Коли суміш закипить, заливаємо нею капусту.
  • Моркву натираємо на грубій тертці, часник — пластинами, а цибулю — півкільцями. Додаємо все до капусти, перемішуємо і притискаємо і ставимо під прес, мінімум 3 кг. На добу ставимо в холодильник.

5. Швидка квашена капуста з опеньками

Швидка квашена капуста з опеньками

Дуже смачна квашена капуста виходить з маленькими опеньками, у яких тверда ніжка і невеликий капелюшок. Але можна заквасити з білими, польськими грибами та навіть з шампіньйонами. Подавати можна як холодну закуску, або стушкувати з м’ясом або реберцями. А також, квашену тушковану капусту використовують як начинку у вареники та пиріжки.

Ingredients

  • 6 кг капусти

  • 400 г моркви

  • 1,5 кг опеньків

  • 240 г солі

Спробуйте приготувати, солену капусту з буряком і часником.

як квасити капусту з опеньками

  • Нашинкуйте капусту. Гриби промийте і відваріть у підсоленій воді, 15 хвилин після закипання. Злийте рідину, наберіть чисту воду і варіть знову 15 хвилин.
  • Моркву натріть та змішайте з сіллю і капустою, перетираючи їх руками. Додайте опеньки і перемішайте.
  • Перекладіть в окрему посудину, злегка втрамбовуючи. Накрийте широкою тарілкою, поставивши зверху банку з водою.
  • Залиште на 3-4 дні. Періодично проколюючи дерев’яною паличкою, для виходу вуглекислого газу. Зберігати в холодному місці.

Скуштуйте також червона капуста тушкована у вині.

Сподобався рецепт квашеної капусти про запас – розкажіть про нього друзям!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора