Ферганський плов з рисом басматі | Рецепт на вогні

Ферганський плов – один з різновидів узбецького плову, який ми готуватимемо з рисом басматі. Пропонуємо, рецепт приготування плову з м’ясом та овочами на вогні в казані. Це традиційна страва узбецької кухні, про яку ми розповімо у цій статті, а також всі тонкощі, яких дотримуються у ферганській долині, під час готування розсипчастого плову по-ферганськи.

Щоб відчути всю атмосферу та секрети приготування ферганського плову на українській кухні, ми підготували покроковий рецепт з відео, завдяки якому ви приготуєте найсмачніший плов в домашніх умовах. Готували ми на вогні, в казані, але ви, можете зробити це і у себе на кухні, в чавунній сковороді або каструлі.

Традиційний ферганський плов, готується з м’яса (баранини або яловичини), рису, цибулі, моркви та спецій, обов’язково має бути присутня зіра, яка додасть неймовірного аромату страві. Найкращим сортом рису для плову, вважається басматі або девзіра, інші краще не використовувати, щоб рис був розсипчастий, а не перетворився в кашу.

Інгредієнти для плову по-ферганськи

  • 1 кг рису

  • 1 кг м’яса

  • 2 цибулини

  • 1 кг моркви

  • 400 мл олії

  • 2 ст. л. солі

  • Зіра (кумин)

Спробуйте, традиційний узбецький плов з баранини.

Як приготувати класичний ферганський (узбецький) плов в казані:

  • Для початку, нарізаємо продукти: цибулю — тонкими півкільцями, моркву — соломкою, м’ясо — невеликими кубиками.
  • У розігріту олію кидаємо цибулю, смажимо на великому вогні до золотистості, далі додаємо шматочки м’яса, коли воно стане практично готовим — кладемо моркву, чекаємопоки вона осяде, і тоді лише, перемішуємо. Робимо так, кілька разів, не постійно, а через 3-4 хвилини, щоб продукти могли підсмажитись.
  • Далі всипаємо сіль, заливаємо водою, щоб вона покрила страву на 3-4 см і готуємо приблизно 10-15 хвилин.
  • Рис замочуємо на 10 хвилин у теплій воді, потім промиваємо 3-4 рази, після чого, викладаємо у казан, рівномірно розподіляючи його по всі поверхні.
  • Розмішуємо наш плов від країв до середини (так як по краях, він готується швидше). Тепер беремо зіру, перетираємо її руками для більшого аромату та додаємо до страви. Перемішуємо та накриваємо кришкою, залишаючи на 10-15 хвилин.
  • Готову страву, викладаємо на тарілку та подаємо у гарячому вигляді.

Пропонуємо, рецепт плову з куркою в мультиварці.

Рис Басматі для ферганського плову

В першу чергу, потрібно правильно обрати компоненти для страви, адже від їх пропорцій та якості, залежатиме кінцевий смак. А якщо знати кілька правил, можна легко приготувати смачний плов з м’ясом, який є візитівкою узбецької кухні, в домашніх умовах. Класична ферганська страва, готується в казані на відкритому вогні, завдяки чому, компоненти, рівномірно готуються та обмінюються власними смаками. Рис, займає далеко не останнє місце в приготуванні страви, тому, його потрібно правильно обрати.

Вам сподобається, рецепт супу “Лагман”.

Який рис використовувати для плову? В нашому випадку, це рис басматі, який відрізняється злегка жовтим відтінком, довгими, тонкими зернами та яскраво вираженим горіховим ароматом. Пере тим як додавати його у казан, варто його залити водою, після чого промити, мінімум 3 рази, щоб позбутися крохмалю, тоді рис буде більш розсипчастим. Перемішувати часто його не потрібно, інакше він може стати клейким. Окрім традиційного плову, басматі подають у вигляді гарніру, адже він чудово поєднуєтьсяз будь-якими овочами та м’ясом.

Узбецька кухня: секрети приготування традиційного плову

Узбецька кухня: секрети приготування традиційного плову

Узбецька кухня досить популярна серед туристів і обожнювана серед місцевх жителів. Вона укорінювалась протягом тисячоліть та розвивалася разом з традиціями та культурою народу. Таку популярність, вона завоювала набором простих, доступних продуктів та вишуканими смаковими якостями, які розкриваються, завдяки різноманітним прянощам та спеціям. Коронною стравою, в Узбекистані, вважається саме плов, який, до речі, має кілька видів. В кожного регіону, є свій, власний та унікальний рецепт, Хоч і кухня там досить калорійна, з великим використанням олії, сала та спецій, вона неабияк смачна.

Рекомендуємо, пісний плов без м’яса, з грибами.

Рецепт приготування розсипчастого плову в казані

Традиційно, плов, готується в казані, але не у всіх є можливість, приготувати страву на природі. А через недостатньо високу температуру, плов може вийти клейким, а ніяк не розсипчастим. Тому, з нашими порадами, ви зможете зробити це на сковороді або в каструлі у себе на кухні. Головний секрет, ідеального убецького плову в пропорції продуктів, виборі рису та правильно приготованому зірваку. Зірвак – це основа плову, який складається з м’яса, цибулі, моркви, спецій та води.

Спробуйте, рецепт вірменської шурпи.

М’ясо може бути будь-яке: баранина (філе або реберця), курятина, або як у нашому випадку – яловичина, головне, обирайте свіже, не заморожене. На рахунок спецій, то найпопулярнішим, є зіра. але ви можете додати й інші: куркуму, паприку, майоран, паприку. На Сході, часто використовують червоний гострий перець або кілька неочищених головок часнику, який закладається в кінці приготування зірвака.

Рекомендуємо ще, рис з капустою та морквою – Лаханоризо.

Традиційний класичний плов, готується з рису Девзіра, який вирощують в ферганській долині. Він не шліфується та має злегка червоний відтінок, придбати його у звичайних супермаркетах навряд чи вдасться. Знайти його можна лише у спеціальних магазинах зі східними продуктами або в інтернеті. Тому чудовою альтернативою, буде рис Басматі, якиє досить розсипчатним та легким у приготуванні.

Пропонуємо, рецепт індійського рису з прянощами.

Наприклад, в Фергані (місто на Сході Узбекистану), готують мабуть найсмачніший плов, адже саме звідти замовляють поварів, на весіллля, для приготування плову, щоб і сімейне життя було таким же ситним. Подають його зазвичай як самостійну страву, з зернами гранату, гострим перцем та свіжими овочами, іншого гарніру не потребує.

Приготуйте, узбецький холодний суп – Чалоп.

Теги: