28.11.2015

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Різдвяний піст починається 28 листопада і закінчується 6 січня, напередодні Різдва Христового. Будь-який аіст – це не просто відмова від скоромної їжі, але й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок, для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято.


Щодо їжі Різдвяний піст вважається нестрогим. Так, не можна вживати їжу тваринного походження: м’ясо, яйця і молочні продукти. Інші обмеження змінюються залежно від дня тижня. Якщо не припадає ніякого свята, то в понеділок, середу і п’ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, у вівторок і четвер – з олією. Щосуботи і щонеділі, аж до 2 січня, можна споживати навіть рибні страви.

Запам’ятайте 7 простих правил дотримання Різдвяного посту без шкоди для здоров’я

Пропонуємо вам підбірку з 12-ти пісних страв, які урізноманітнять ваше меню, якщо ви постите, або ж збагатять щоденний раціон, якщо ви просто дбаєте про своє здоров’я.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт оселедця в томатному соусі

1. Пісні картопляно-квасолеві котлети

Інгредієнти: 500 г картоплі, 400 г вареної квасолі, 1-2 цибулини, сіль, мелений чорний перець, панірувальні сухарі, соняшникова олія.

Рецепт. Квасолю замочити  на ніч і зварити до готовності. Картоплю відварити у підсоленій воді, трішки остудити. Цибулю дрібно порізати і підсмажити на пательні у невеликій кількості олії. Картоплю і квасолю пропустити через м’ясорубку, додати сіль, мелений чорний перець, обсмажену цибулю, перемішати. Сформувати невеликі котлетки, обваляти в сухарях, обсмажити з обох боків до золотистої скоринки.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт грибних котлет

2. Пісний фарширований перець

Інгредієнти: 10 болгарських перців, 2 морквини, 1,5 скл. рису, 2 ст. ложки томатної пасти, 1 цибулина, олія для смаження, сіль, перець до смаку.

Рецепт. У перців зрізати плодоніжки, вибрати серединку з насінням. Зварити рис у підсоленій воді. Цибулю дрібно порізати, моркву потерти на грубій тертці, підсмажити їх на олії до м’якості, додати сіль, перець, томатну пасту і потушкувати ще 5 хв. Рис змішати з овочами, нафарширувати цією начинкою перці. Поставити їх вертикально у глибоку каструльку, залити гарячою підсоленою водою і тушкувати на мінімальному вогні до готовності (15-20 хв.).

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт маринованого перцю в медовій заливці

3. Пісний паштет із квасолі

Інгредієнти: 1 склянка квасолі, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка цукру, 1 ч. ложка негострої гірчиці, 1 ст. ложка лимонного соку, 2 ст. ложки олії, 2 зубці часнику, чорний мелений перець до смаку.

Рецепт. Квасолю замочити в холодній воді на 10-12 годин, відварити до готовності, змолоти у блендері або пропустити через м’ясорубку до однорідного стану. Додати сіль, цукор, олію, гірчицю, лимонний сік, подрібнений часник і ретельно перемішати. Якщо маса сухувата, додати трішки відвару квасолі. Намастити паштет на підсмажені в олії шматочки хліба, прикрасити свіжими гілочками зелені. Можна посипати подрібненими волоськими горішками.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт квасолевого паштету з волоськими горіхами

4. Пісний рулет з картоплею та грибами 

Інгредієнти: 1 лист тонкого вірменського лаваша, 400 г печериць, 2 цибулини, 600 г картоплі, соняшникова олія.

Рецепт. Очищену картоплю зварити, розім’яти в пюре. Пюре повинно вийти густим, але не сухим, якщо сухувате, додати трохи відвару. Цибулю дрібно посікти та обсмажити в олії, половину відкласти в картопляне пюре і розмішати. До другої половини цибулі додати дрібно порізані печериці, смажити до випарування рідини. На лист лаваша викласти картопляну масу, зверху викласти грибну (не доходячи до країв лавашу). Загнути краї, скрутити рулет, перекласти його на змащене олією деко і запікати до легкого підрум’янення.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт тонкого лавашу на сковороді

5. Пісний салат зі смаженої моркви з апельсинами

Інгредієнти: 500 г моркви, 2 апельсини, 30 мл оливкової олії,  1 ч. ложка цукрової пудри, щіпка солі, 80 г родзинок, 0,5 склянки ядер волоських горіхів, 0,5 ч. ложки меленої кориці, щіпка меленого мускатного горіха.

Рецепт. Моркву порізати соломкою і обсмажити на сковороді. Очистити апельсин, порізати часточками. Родзинки промити, висушити на серветці. Ядра горіхів дрібно посікти. Всі інгредієнти перемішати, додати корицю, мускатний горіх і цукрову пудру.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт салату з моркви та квасолі

6. Пісна гречка з грибами у горщиках

Інгредієнти: 250 г гречаної крупи, 2 склянки води, 1 цибулина, 300 г печериць, 2 ст. ложки олії,  2 ч. ложки томатної пасти, свіжа зелень кропу або петрушки, перець і сіль за смаком.

Рецепт. У каструлі нагріти воду, в киплячу воду засипати гречку (на 1 склянку гречки потрібно півтори – дві склянки води). Варити до повного википання води спочатку на великому вогні, потім на середньому. Очищені і промиті гриби нарізати скибочками, перемішати з цибулею, порізаною кільцями, посолити і додати спеції. Тушкувати в сотейнику з олією, додавши трохи води. За хвилину до закінчення тушкування перемішати з томатною пастою. Готову кашу викласти в горщики, зверху викласти тушковані гриби, розрівняти і запікати в духовці 15 хвилин. Подавати гречану кашу з грибами, посипавши січеною зеленню.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт пісних гречаників з картоплею

7. Пісний суп-пюре із сушених грибів

Інгредієнти: 100 сушених грибів, 400 г картоплі, 2 цибулини, 1 л води (можна більше або менше, залежно від бажаної густини), сіль, спеції до смаку, хлібні сухарики для подачі.

Рецепт. Сушені гриби промити і замочити у холодній воді мінімум на 1 годину. Почищену картоплю порізати довільними шматочками. Замочені гриби дістати з води, в якій вони замочувалися, ще раз промити. Воду процідити через марлю (на дні можуть бути смітинки або пісок). «Грибну» воду злити в каструлю і поставити на вогонь, довести до кипіння, покласти туди порізану картоплю і гриби. Закип’ятити і варити під кришкою 20 хвилин на мінімальному вогні. Тим часом дрібно порізати цибулину і підсмажити її на олії до золотистого кольору. Додати її в суп, посолити, додати спеції і варити ще 10 хв. Готовий суп трішки охолодити, змолоти у блендері в пюре, тоді знову довести до кипіння і зняти з вогню. Подавати з посіченою свіжою зеленню і часниковими сухариками (порізані шматочки хліба викладати на деко в один шар, полити олією, змішаною з подрібненим часником і підсушити в духовці хвилин 5-10 при температурі 200 градусів).

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт супу-пюре з гарбуза

8. Пісний салат із печеного буряка з грибами

Інгредієнти: 3 буряки, 300 г печериць, 1 цибулина, 3 ст. ложки олії, 1 ч. ложка оцту, щіпка цукрової пудри, сіль, спеції до смаку.

Буряк вимити, загорнути у фольгу і запекти до м’якості в духовці (від 30 до 50 хвилин в залежності від величини коренеплоду). Печериці вимити, порізати пластинками. Цибулю порізати півкільцями, підсмажити на олії до прозорості. Додати гриби, смажити 10 хв. до зміни кольору і зняти з вогню. Готовий буряк охолодити, почистити, порізати тонкими пластинками або соломкою. Часточки буряка посипати сіллю та цукровою пудрою, додати оцет і перемішати. З’єднати буряк зі смаженими грибами та цибулею. Ще раз перемішати і залишити на 30 хвилин для маринування. Подавати у глибокому салатнику.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт бурякового салату з апельсином та оливками

9. Пісні шоколадні кекси з вишнею

Інгредієнти: 100 г борошна, 40 г какао, 60 г цукру, 1 чайна ложка розпушувача, 5 ст. ложок олії,  2/3 склянки води, свіжі або заморожені вишні, цукрова пудра.

Рецепт. Окремо змішати усі сухі інгредієнти та усі рідкі. З’єднати все разом, добре вимішати до однорідності, щоб вийшло тісто консистенції густої сметани. Покласти в тісто вишеньки та ще раз добре вимішати. Викласти тісто у формочки, застелені паперовими вкладками для кексів. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин. Готові кекси посипати цукровою пудрою.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт пісного кексу “Зимова вишня”

10. Пісні бананові булочки

Інгредієнти: 2 банани, 20 мл олії без запаху, 15 г борошна, 200 г вівсяних пластівців, 10 г розпушувача для тіста, 30 мл води, 50 г волоських горіхів.

Рецепт. Банани розім’яти до стану пюре, додати олію і ретельно перемішати. Подрібнити горіхи, змішати борошно, розпушувач, горіхи і пластівці. З’єднати отриману суміш з банановим пюре, замісити тісто, сформувати з нього невеликі кульки. Викласти булочки на деко, застелене пергаментом, поставити у розігріту до 180 градусів духовку, випікати 20-25 хвилин.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт пісного печива на томатному соку

11. Пісні рисово-кокосові кульки з вишнею

Інгредієнти: 200 г рису, 100 г консервованих вишень без кісточок, 1 столова ложка соку лимона, 2 столові ложки цукру, щіпка солі, кокосова стружка для посипання.

Рецепт. Вишні відкинути на друшляк, щоб повністю стік сироп. Рис зварити до готовності, додати 2 столові ложки цукру і 1 столову ложку лимонного соку, охолодити. Мокрими руками робити з рисової маси невеликі пляцочки, класти в середину по 3 вишеньки і формувати кульки. Обваляти кульки в кокосовій стружці і поставити в холод на 1 годину. Подавати як десерт, можна полити рідким медом або вишневим сиропом.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт картопляно-рисових зраз із грибами

12. Ягідний кисіль

Інгредієнти: 200 г заморожених ягід (смородина, малина, вишня, полуниця) або ягідного варення, 2 літри води, 1 склянка цукру, 3 ст. ложки картопляного або кукурудзяного крохмалю, цукрова пудра.

Рецепт. Розморожені ягоди подрібнити в блендері. Крохмаль розчинити у склянці води, щоб не було грудочок. Підготовлену ягідну масу або варення залити гарячою водою, додати цукор, довести суміш до кипіння, варити 5 хвилин. Після цього каструлю зняти з плити, процідити суміш через марлю або густе металеве сито і знову закип’ятити. Постійно помішуючи, тонкою цівкою, влити розведений крохмаль. Варити кисіль 1 хвилину від моменту закипання. Зняти з вогню, трішки охолодити. Теплий кисіль налити в широкі склянки, зверху посипати цукровою пудрою, щоб не утворювалася крохмальна плівочка, і повністю охолодити.

12 класних пісних страв, які варто приготувати до настання Різдва

Рецепт желе в апельсинових дольках

Якщо вам сподобалися наші пісні страви, якщо ви маєте в записнику ще цікавіші рецепти, за якими готувала пісну вечерю ще ваша бабуся, напишіть про це в коментарях. Для нас надзвичайно важливо знати вашу думку.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.