Хай буде гречка, аби не суперечка. Яка каша найкорисніша для здоров’я?

Дискусії щодо корисності тієї чи іншої каші не стихають роками. В одному дієтологи одностайні: будь-яка каша несе для людського здоров’я більше користі, ніж картопля чи макарони. Ключову роль у цьому відіграє не тільки спосіб приготування каші, а й усвідомлення того, наскільки важлива та чи інша крупа для нашого організму.
Гречка
Рецепт приготування гречаників
З усіх круп гречку вважають найкориснішою, оскільки в ній міститься найбільше вітамінів групи B. Каша з гречки дуже ситна і багата мінералами, особливо магнієм, фосфором і залізом. У гречці міститься також достатньо кальцію, магнію, цинку і йоду, щоб забезпечити добову норму людини. А за вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп. Людина, яка вживає гречку, може легко обходитися без м’яса.
Вівсянка
Рецепт яблучно-вівсяного пирога без борошна
Вівсяна каша теж багата мінеральними речовинами і вітамінами. У ній особливо багато незамінної лінолевої жирної кислоти, що корисно для кровообігу і серцево-судинної системи в цілому. Вівсяна каша допомагає виводити з організму шкідливий холестерин, зміцнює імунітет та покращує стан шкіри.
Кукурудзяна крупа
Як приготувати справжній гуцульский банош
Цінна тим, що може пригнічувати гнильні процеси в кишечнику за рахунок вмісту в ній харчових волокон. Кукурудзяна каша багата на вітаміни групи В, А, Е, РР. Також містить залізо і кремній. Через високий вміст каротину ця каша особливо корисна людям, тому що в ній багато, благотворно впливає на очі.
Перловка
Рецепт перлово-гарбузової каші в мультиварці
Виготовляють крупу із ячмінного зерна. Перловка містить вуглеводи, білки, навіть рослинні жири. У перловці зібрані практично всі представники вітамінів групи В, калій, кальцій магній, цинк та йод. А фосфору у перловці міститься удвічі більше, ніж у будь-якій іншій каші.
Ячна крупа
Рецепт кукурудзяного хліба у хлібопічці
Як і перловку, ячну крупу виготовляють із зерен ячменю, але не шліфують, а дроблять. У ячній каші багато калію, кальцію, фосфору і заліза. Її рекомендують людям, які бажають скинути свою вагу. До того ж вживаючи її, можна ефективно підтримувати фігуру в прекрасному стані.
Рис
Рецепт класичного узбецького плову.
Рисова каша – справжнє джерело енергії і вуглеводів, проте у ньому білка у ньому найменше, ніж у попередніх крупах. Тож постійно харчуватися тільки рисом – навіть небезпечно, бо рано чи пізно можна заробити дефіцит тіаміну.
Пшенична каша
У пшениці міститься крохмаль, незамінні амінокислоти і білок, рослинні жири, клітковина і незначна кількість цукрів. Поряд із цим пшенична крупа багата на важливі мікроелементи, такі як калій, кальцій, фосфор і магній, а також вітаміни В1, В2, В6, С, Е і РР.
Пшоно
Як приготувати куліш із пшона.
Найменш корисна крупа, оскільки повільно перетравлюється і вступає в реакцію з розігрітими жирами. Та навіть пшоно містить вітаміни, магній і фосфор, і тому пшоняна каша все одно в рази корисніша за будь-яку картоплю.
Якщо для вас корисна та цікава інформація про крупи, якщо ви хотіли б щось додати чи ще про щось дізнатися – напишіть, будь ласка, про це в коментарях.