12 пісних страв, які варто приготувати до Різдва у 2021 році

Згідно українських традицій, на Святий вечір перед Різдвом, готують 12 пісних страв. Тому, ми підготували пісні рецепти, які можна приготувати не лише на Святу вечерю, а й на кожен день посту. Тут ви знайдете пісні, гарячі, другі страви з картоплі, рису, лаваша, грибів, а ще тут є пісна випічка та ягідний кисіль.

Різдвяний піст починається 28 листопада і закінчується 6 січня, напередодні Різдва Христового. Будь-який піст – це не просто відмова від скоромної їжі, але й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок, для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято.

Пісні страви на вечерю

Рецепти пісних страв на святвечір

Щодо їжі Різдвяний піст вважається нестрогим. Так, не можна вживати їжу тваринного походження: м’ясо, яйця і молочні продукти. Інші обмеження змінюються залежно від дня тижня. Якщо не припадає ніякого свята, то в понеділок, середу і п’ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, у вівторок і четвер – з олією. Щосуботи і щонеділі, аж до 2 січня, можна споживати навіть рибні страви.

Пропонуємо вам підбірку з 12-ти пісних страв, які можна внести й у меню на Святий вечір перед Різдвом. Також, вони збагатять щоденний раціон, якщо ви просто дбаєте про своє здоров’я.

Рецепт оселедця в томатному соусі

1. Пісні картопляно-квасолеві котлети

Пісні страви з картоплі та квасолі

Така страва на святвечір, може подаватися як самостійна, без гарніру, лише з томатним чи будь-яким іншим соусом. Картоплю краще відварювати зі шкіркою, так вона втримає в собі крохмаль, який і триматиме пісні котлети з картоплі та квасолі. Також, якщо додати трішки спецій (шафран,коріандр, імбир, сушені трави), то страва буде смачніша. За можливості, додайте подрібнений свіжий кріп. До того, такі пісні котлетки, можна приготувати і в духовці.

Ingredients

  • 500 г картоплі

  • 400 г вареної квасолі

  • 1-2 цибулини

  • панірувальні сухарі

  • соняшникова олія.

  • Сіль, мелений чорний перець

Рецепт грибних котлет

Directions

  • Квасолю замочити  на ніч і зварити до готовності. Картоплю відварити у підсоленій воді, трішки остудити. Цибулю дрібно порізати і підсмажити на пательні у невеликій кількості олії.
  • Картоплю і квасолю пропустити через м’ясорубку, додати сіль, мелений чорний перець, обсмажену цибулю, перемішати.
  • Сформувати невеликі котлетки, обваляти в сухарях, обсмажити з обох боків до золотистої скоринки.

2. Пісний фарширований перець

 Другі страви з рису на святий вечір. Фарширований перець.

Такій рецепт страви, підійде не лише тим, хто дотримується посту, а й тим, хто хоче урізноманітнити пісне меню на кожен день. Та ще й готуються дуже швидко, адже не потрібно готувати ще й м’ясо на фарш. Якщо ви любитель грибів, обсмажте їх з цибулею та додайте до начинки. Можна подати на святковий стіл з пісним майонезом та зеленню, а вживати як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Ingredients

  • 10 болгарських перців

  • 2 морквини

  • 1,5 скл. рису

  • 2 ст. ложки томатної пасти

  • 1 цибулина

  • олія для смаження

  • Сіль, перець до смаку.

Рецепт маринованого перцю в медовій заливці

Directions

  • У перців зрізати плодоніжки, вибрати серединку з насінням. Зварити рис у підсоленій воді.
  • Цибулю дрібно порізати, моркву потерти на грубій тертці, підсмажити їх на олії до м’якості, додати сіль, перець, томатну пасту і потушкувати ще 5 хв.
  • Рис змішати з овочами, нафарширувати цією начинкою перці.
  • Поставити їх вертикально у глибоку каструльку, залити гарячою підсоленою водою і тушкувати на мінімальному вогні до готовності (15-20 хв.).

3. Пісний паштет із квасолі

Пісний паштет з квасолі до Різдва

Квасоля містить не лише поживні речовини та складні вуглеводи, що допомагають швидко втамовувати голод, а й рослинний білок. Тому приготувавши паштет в піст, ви зможете підтримувати відчуття ситості на довгий період. А ще, його дуже легко та швидко готувати. Його можна намащувати не лише на хліб, а й на лаваш чи використати в якості начинки для налисників, або й навіть пиріжків.

Ingredients

  • 1 склянка квасолі

  • 1 ч. ложка цукру,

  • 1 ч. ложка негострої гірчиці,

  • 1 ст. ложка лимонного соку,

  • 2 ст. ложки олії,

  • 2 зубці часнику

  • 1 ч. ложка солі

  • чорний мелений перець до смаку.

Рецепт квасолевого паштету з волоськими горіхами

Directions

  • Квасолю замочити в холодній воді на 10-12 годин, відварити до готовності, змолоти у блендері або пропустити через м’ясорубку до однорідного стану.
  • Додати сіль, цукор, олію, гірчицю, лимонний сік, подрібнений часник і ретельно перемішати. Якщо маса сухувата, додати трішки відвару квасолі.
  • Намастити паштет на підсмажені в олії шматочки хліба, прикрасити свіжими гілочками зелені. Можна посипати подрібненими волоськими горішками.

4. Пісний рулет з лаваша з картоплею та грибами 

Рецепти пісних страв з печерицями та картоплею з лаваша

Так як лаваш, не має вираженого смаку, його можна поєднувати з будь-якими начинками. Це легкий перекус та для меню в піст чи на святвечір, чудово підійде. Плюсом такого рецепту є те, що додавши в лаваш трішки сиру, його можна готувати і на святковий стіл, або на саме Різдво. Ще можна покласти в начинку, шматочки свіжого помідора та свіжу зелень. Подавати рулети з лаваша з грибною начинкою, краще гарячі.

Ingredients

  • 1 лист тонкого вірменського лаваша

  • 400 г печериць

  • 2 цибулини

  • 600 г картоплі

  • Соняшникова олія

Рецепт тонкого лавашу на сковороді

Directions

  • Очищену картоплю зварити, розім’яти в пюре. Пюре повинно вийти густим, але не сухим, якщо сухувате, додати трохи відвару.
  • Цибулю дрібно посікти та обсмажити в олії, половину відкласти в картопляне пюре і розмішати. До другої половини цибулі додати дрібно порізані печериці, смажити до випарування рідини.
  • На лист лаваша викласти картопляну масу, зверху викласти грибну (не доходячи до країв лавашу).
  • Загнути краї, скрутити рулет, перекласти його на змащене олією деко і запікати до легкого підрум’янення.

5. Пісний салат зі смаженої моркви з апельсинами

Пісний салат на олії з моркви

Цей салат не лише пісний, а ще й дієтичний та містить вітамін А, С та Е. Якщо ви хочете додати ще спецій, то можна взяти трішки мелений імбир або гвоздики, але зовсім небагато, щоб не перебити смак салату. Якщо вам не до вподоби оливкова олія, замініть її натуральним медом, змішавши його з соком апельсина. Прикрасити можна подрібненими горіхами.

Ingredients

  • 500 г моркви

  • 2 апельсини

  • 30 мл оливкової олії

  • 1 ч. ложка цукрової пудри

  • Щіпка солі,

  • 80 г родзинок

  • 0,5 склянки ядер волоських горіхів

  • 0,5 ч. ложки меленої кориці

  • Щіпка меленого мускатного горіха

Рецепт салату з моркви та квасолі

Directions

  • Моркву порізати соломкою і обсмажити на сковороді.
  • Очистити апельсин, порізати часточками.
  • Родзинки промити, висушити на серветці.
  • Ядра горіхів дрібно посікти. Всі інгредієнти перемішати, додати корицю, мускатний горіх і цукрову пудру

6. Пісна гречка з грибами у горщиках

Гречка з грибами до посту в горщиках

Звичайна гречана каша, мабуть вже набридла, особливо в піст. А чому б не зробити традиційну пісну страву, трішки цікавішою, додавши гриби та приготувавши її в горщику? До речі, вона відноситься до круп, які варто вживати для здорового харчування, адже містить вуглеводи. Замість печериць, можна взяти лісові гриби, наприклад білі або польські чи навть лисички. Подавати гречану кашу з грибами, посипавши січеною зеленню.

Ingredients

  • 250 г гречаної крупи

  • 2 склянки води

  • 1 цибулина

  • 300 г печериць

  • 2 ст. ложки олії

  • 2 ч. ложки томатної пасти

  • Свіжа зелень кропу або петрушки

  • Перець і сіль за смаком.

Directions

  • У каструлі нагріти воду, в киплячу воду засипати гречку (на 1 склянку гречки потрібно півтори – дві склянки води). Варити до повного википання води спочатку на великому вогні, потім на середньому.
  • Очищені і промиті гриби нарізати скибочками, перемішати з цибулею, порізаною кільцями, посолити і додати спеції.
  • Тушкувати в сотейнику з олією, додавши трохи води. За хвилину до закінчення тушкування перемішати з томатною пастою.
  • Готову кашу викласти в горщики, зверху викласти тушковані гриби, розрівняти і запікати в духовці 15 хвилин.

Рецепт пісних гречаників з картоплею

7. Пісний суп-пюре із сушених грибів

Суп-пюре з сушених грибів, який варто приготувати до настання Різдва.

Мабуть ви вже назбирали грибів, тому можна й приготувати на вечерю, такий пісний суп з сушених лісових грибів. На багатий стіл, така страва навряд чи підійде, а от смакувати ним в піст, буде доречно. А ароматні сухарики, додадуть святковості традиційній, пісній першій страві.

Ingredients

  • 100 сушених грибів

  • 400 г картоплі

  • 2 цибулини

  • 1 л води (можна більше або менше, залежно від бажаної густини)

  • Сіль, спеції до смаку

  • Хлібні сухарики для подачі.

Directions

  • Сушені гриби промити і замочити у холодній воді мінімум на 1 годину. Почищену картоплю порізати довільними шматочками.
  • Замочені гриби дістати з води, в якій вони замочувалися, ще раз промити. Воду процідити через марлю (на дні можуть бути смітинки або пісок).
  • «Грибну» воду злити в каструлю і поставити на вогонь, довести до кипіння, покласти туди порізану картоплю і гриби.
  • Закип’ятити і варити під кришкою 20 хвилин на мінімальному вогні. Тим часом дрібно порізати цибулину і підсмажити її на олії до золотистого кольору.
  • Додати її в суп, посолити, додати спеції і варити ще 10 хв. Готовий суп трішки охолодити, змолоти у блендері в пюре, тоді знову довести до кипіння і зняти з вогню.
  • Подавати з посіченою свіжою зеленню і часниковими сухариками (порізані шматочки хліба викладати на деко в один шар, полити олією, змішаною з подрібненим часником і підсушити в духовці хвилин 5-10 при температурі 200 градусів).

Рецепт супу-пюре з гарбуза

8. Пісний салат із печеного буряка з грибами

Пісний салат швидкого приготування на олії з буряка

Звісно, це не святковий салат, але урізноманітнити пісне меню, допоможе. Та і на Святу вечерю до Різдва чи у Великодній піст – підійде. До того ж, буряк є дуже корисним, а так як готується він нашвидкоруч, можна робити його й на кожен день.

Ingredients

  • 3 буряки

  • 300 г печериць

  • 1 цибулина

  • 3 ст. ложки олії

  • 1 ч. ложка оцту

  • щіпка цукрової пудри

  • Сіль, спеції до смаку.

Рецепт бурякового салату з апельсином та оливками

Directions

  • Буряк вимити, загорнути у фольгу і запекти до м’якості в духовці (від 30 до 50 хвилин в залежності від величини коренеплоду).
  • Печериці вимити, порізати пластинками. Цибулю порізати півкільцями, підсмажити на олії до прозорості.
  • Додати гриби, смажити 10 хв. до зміни кольору і зняти з вогню.
  • Готовий буряк охолодити, почистити, порізати тонкими пластинками або соломкою. Часточки буряка посипати сіллю та цукровою пудрою, додати оцет і перемішати.
  • З’єднати буряк зі смаженими грибами та цибулею. Ще раз перемішати і залишити на 30 хвилин для маринування. Подавати у глибокому салатнику.

9. Пісні шоколадні кекси з вишнею

Пісна випічка. Шоколадні кекси з вишнею

За бажанням, можна додати трішки горіхів або чайну ложку розчинної кави для аромату. Вишні можна замінити й іншими ягодами, за бажанням. Пісна випічка, не менш смачна за звичайну, до того, додавши фрукти чи ягоди, стане й цікавою. Якщо вишні у вас виділили багато соку, краще покласти їх у кожну форму окремо, трохи зануривши їх. А сік можна використати і замість води, але тоді цукру потрібно менше.

Ingredients

  • 100 г борошна

  • 40 г какао

  • 60 г цукру

  • 1 чайна ложка розпушувача

  • 5 ст. ложок олії

  • 2/3 склянки води

  • Свіжі або заморожені вишні

  • Цукрова пудра

Рецепт пісного кексу “Зимова вишня”

Directions

  • Окремо змішати усі сухі інгредієнти та усі рідкі.
  • З’єднати все разом, добре вимішати до однорідності, щоб вийшло тісто консистенції густої сметани.
  • Покласти в тісто вишеньки та ще раз добре вимішати.
  • Викласти тісто у формочки, застелені паперовими вкладками для кексів.
  • Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин. Готові кекси посипати цукровою пудрою.

10. Пісні бананові булочки

Пісні солодкі бананові булочки в духовці

Булочки з бананом вийдуть смачні, навіть без молока та яєць. До того, пісна випічка довго залишається свіжою та не черствіє. Вживати все таки краще в гарячому вигляді. Для святкового вигляду можна обкачати їх у пластівцях що залишились.

Ingredients

  • 2 банани

  • 20 мл олії без запаху

  • 15 г борошна

  • 200 г вівсяних пластівців

  • 10 г розпушувача для тіста

  • 30 мл води

  • 50 г волоських горіхів

Рецепт пісного печива на томатному соку

Directions

  • Банани розім’яти до стану пюре, додати олію і ретельно перемішати.
  • Подрібнити горіхи, змішати борошно, розпушувач, горіхи і пластівці.
  • З’єднати отриману суміш з банановим пюре, замісити тісто, сформувати з нього невеликі кульки.
  • Викласти булочки на деко, застелене пергаментом, поставити у розігріту до 180 градусів духовку, випікати 20-25 хвилин.

11. Пісні рисово-кокосові кульки з вишнею

Пісні кульки з рису, кокосу та вишні без випічки

Вишуканий рецепт, з простих та доступних продуктів, який готується нашвидкоруч. Тому, робити кульки можна хоч на щодень. Найкраще підійде консервована або в’ялена вишня, так як свіжа може бути кислуватою. Для дітей це дуже смачний сніданок чи перекус.

Ingredients

  • 200 г рису

  • 100 г консервованих вишень без кісточок

  • 1 столова ложка соку лимона

  • 2 столові ложки цукру

  • Щіпка солі

  • Кокосова стружка для посипання

Рецепт картопляно-рисових зраз із грибами

Directions

  • Вишні відкинути на друшляк, щоб повністю стік сироп.
  • Рис зварити до готовності, додати 2 столові ложки цукру і 1 столову ложку лимонного соку, охолодити.
  • Мокрими руками робити з рисової маси невеликі пляцочки, класти в середину по 3 вишеньки і формувати кульки.
  • Обваляти кульки в кокосовій стружці і поставити в холод на 1 годину.
  • Подавати як десерт, можна полити рідким медом або вишневим сиропом.

12. Ягідний кисіль

Солодкий ягідний кисіль до різдвяного столу

Приготувати кисіль, можна з будь-яких ягід, навіть із заморожених та в будь-яку пору року. Навіть якщо у вас нема ніяких з перерахованих, ви можете використати й варення. На 2 літри води, потрібно буде приблизно 300-400 мл джему. Подавати краще охолодженим.

Ingredients

  • 200 г заморожених ягід (смородина, малина, вишня, полуниця) або ягідного варення

  • 2 літри води

  • 1 склянка цукру

  • 3 ст. ложки картопляного або кукурудзяного крохмалю

  • Цукрова пудра

Рецепт желе в апельсинових дольках

Directions

  • Розморожені ягоди подрібнити в блендері. Крохмаль розчинити у склянці води, щоб не було грудочок.
  • Підготовлену ягідну масу або варення залити гарячою водою, додати цукор, довести суміш до кипіння, варити 5 хвилин.
  • Після цього каструлю зняти з плити, процідити суміш через марлю або густе металеве сито і знову закип’ятити. Постійно помішуючи, тонкою цівкою, влити розведений крохмаль.
  • Варити кисіль 1 хвилину від моменту закипання. Зняти з вогню, трішки охолодити.
  • Теплий кисіль налити в широкі склянки, зверху посипати цукровою пудрою, щоб не утворювалася крохмальна плівочка, і повністю охолодити.

Запам’ятайте 7 простих правил дотримання Різдвяного посту без шкоди для здоров’я

Якщо вам сподобалися наші пісні страви, якщо ви маєте в записнику ще цікавіші рецепти, за якими готувала пісну вечерю ще ваша бабуся, напишіть про це в коментарях. Для нас надзвичайно важливо знати вашу думку.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора