Як правильно солити їжу: 13 правил грамотного використання солі

Уміння правильно і в міру солити продукти приходить з роками, і досвідчені господині роблять це майже автоматично. Але все ж існують чіткі правила соління їжі, нехтувати якими просто неприпустимо. Адже смак страви багато в чому залежить і від якості солі, і від того, коли її посолили – на самому початку, під час приготування чи в кінці.


Окрім властивості надавати продуктам солоного смаку, сіль впливає на них таким чином:

  • Сприяє виділенню соків. Тому не рекомендується солити м’ясо і овочі задовго до приготування і вживання. А от продукти, сік яких містить гіркоту (баклажани, кабачки, капуста) навпаки, варто посолити перед приготуванням, щоб дати виділитися соку і злити його.
  • Рецепт баклажанів на зиму “Тещин язик”Як правильно солити баклажани
  • Перешкоджає переходу поживних (але і деяких важкозасвоюваних) речовин у відвар, зменшує розчинність багатьох білків у воді і робить міцніше оболонки клітин в багатьох продуктах, збільшує тиск рідини на продукт в розчині. Тому для прискорення розварювання твердих продуктів (наприклад, м’яса чи бобових) їх варять в несолоній воді.
  • Зберігає форму продуктів (рибу, вироби з борошна, овочі на гарнір солять на початку приготування). Цю ж властивість солі використовуються при варінні яєць: якщо у воду додати солі, білок не витікатиме через непомітну тріщинку.
  • Рецепт фаршированих яєць з сиром та горіхами.
    Як правильно солити яйця
  • Пригнічує розвиток гнильних бактерій (але повністю – тільки в дуже високих концентраціях, 10-15%). Цю властивість використовують при консервуванні.
  • Перешкоджає розм’якшенню клейковини. Це означає, що при додаванні солі тісто краще зберігає форму і має збалансований смак (навіть якщо випічка солодка). Але майте на увазі, що у дріжджовій випічці сіль гальмує ріст тіста, пригнічуючи ріст дріжджових бактерій.
  • Рецепт французького багета з цибулею.
  • Як правильно солити тістоТемпература кипіння водного розчину солі трохи вища, ніж та, при якій кипить чиста вода. Тому, якщо підсолити воду для приготування їжі на парі, пара стане гарячішою, і продукти приготуються швидше.Як правильно солити їжу. 13 правил грамотного використання солі

14 секретів правильного використання солі: що, коли і як?

1. Овочеві та рибні бульйони солять відразу після закипання.

Рецепт борщу з грибними пельменями.

Як правильно солити бульйон

2. Якщо м’ясо вариться заради наваристого супу чи бульйону, воду слід солити на самому початку варіння. Це дозволяє м’ясним волокнам розм’якшитися, і їх ароматні соки повністю перейдуть у бульйон.

3. Якщо м’ясо вариться заради м’яса (наприклад, яловичий язик чи шматок свинини), його варто класти в киплячу воду, а сіль додавати ближче до кінця варіння. Якщо посолити зарано, м’ясо стане жорстким.

Рецепт свинини запеченої у фользі.Як правильно солити м'ясо

4. Смажене м’ясо краще солити тільки після того, як на ньому утвориться рум’яна шкірочка, що не дасть витекти м’ясному соку.

5. Рибу солять за 20-30 хвилин до смаження, тоді в процесі смаження риба не буде розвалюватися.

Рецепт малосольної горбуші в домашніх умовах.

Як правильно солити рибу

6. Салати варто солити до того, як додали в них заправку. Інакше соус покриє овочі та зелень тонким шаром, не даючи солі проникнути всередину, і збалансованого поєднання смаків не вийде.

7. Воду для варіння макаронів потрібно солити перед тим, як опустити їх в окріп, інакше макарони злипнуться. Те ж саме стосується води, в якій варяться вареники, пельмені, кльоцки, галушки.

Рецепт галушок із грибами.

Як правильно солити вареники

8. Картоплю варто солити відразу після закипання води.

9. А от додавати сіль у смажену картоплю найкраще перед закінченням приготування. Якщо посолити картоплю раніше, вона пустить сік і скибочки будуть м’якими і незарум’яненими.

Рецепт картоплі у пакеті для запікання.

Як правильно солити картоплю

10. Горох, квасолю і сочевицю потрібно солити ближче до кінця варіння, інакше вони залишаться твердими.

11. Лісові гриби слід варити у солоній воді, щоб сприяти виділенню з них шкідливих речовин. А от «культурні» печериці, навпаки, слід солити в самому кінці смаження, щоб сік залишився всередині і грибочки не пересушилися.

Рецепт фаршированих печериць.

Як правильно солити гриби

12. Соуси та підливи солять на стадії остаточного приготування, буквально перед тим, як зняти з вогню.

13. Якщо ви ненароком пересолили суп, перед закінченням варіння опустіть в нього марлевий мішечок з рисом на 5-7 хвилин, і рис «забере» надлишки солі.

Як правильно солити м'ясо

До речі, не забувайте враховувати, що сіль входить до складу багатьох продуктів, які навіть не мають вираженого солоного смаку. Це стосується не тільки очевидно солоних продуктів (квашеної капусти, огірків, оселедця), а й твердого сиру, ковбасних виробів, копченостей та консервів. Тому при їх використанні солі потрібно значно менше.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook130Print this pageEmail this to someone