Галицький пляцок «Вишиванка» з заварним кремом | Рецепт з сиром

Як спекти торт “Вишиванка” в домашніх умовах? Спробуйте 2 рецепти: галицький пляцок «Вишиванка» з заварним кремом, сметаною і повидлом та  львівський торт з сиром та маком. Таку випічку можете готувати для чоловіка або жінки, вони точно оцінять.

Галицькі пляцки, частково відрізняються від класичних тортів, адже зазвичай вони квадратної форми та трохи нижчі. Зверніть увагу, що в кінцевому результаті ви отримаєте достатньо великий торт, яким можна наготувати велику компанію. Не дивлячись на те, що багато хто слідкує за фігурою, іноді варто побалувати себе солодкою випічкою. Тому, обов’язково приготуйте торт “Вишиванка” в домашніх умовах.

Рецепт торта “Вишиванка”

Рецепт торта "Вишиванка"

За цими рецептами пекли ще наші бабусі. З вигляду – перекладний пляцок складний, однак насправді приготувати його просто, щоправда, часу трохи забере. Такі пляцки, були дуже популярні на Західній Україні. Зазвичай ці торти печуть на Різдво, Великдень, день народження, весілля, проте можна приготувати й на кожен день.

Прикрашають традиційно горіхами, кокосовою стружкою або тертим шоколадом.Крем може бути не лише заварний а й сметанковий.Варто лише збити жирну сметану з цукром, і крем готовий. Після приготування, зазвичай варто залишити настоятись мінімум 12 годин.

Пляцок “Вишиванка” із заварним кремом

Пляцок "Вишиванка" із заварним кремом

Цей смачний торт з пісочного тіста з повидлом та безе, можете готувати на будь-яке свято. До речі, повидло можна взяти вишневе, сливове, абрикосове, персикове, тощо. Вийде цікавий смак, якщо взяти 2 види варення. Або замінити вишнями у власному соку (без кісточки).

Зверху змащувати заварним кремом не потрібно.

Інгредієнти для пляцка

  • Шоколадне тісто:
  • половина пачки (125 грамів) маргарину

  • 2 столові ложки какао

  • 2 столові ложки сметани

  • борошно

  • Основа коржів:
  • 2,5 склянки борошна

  • 1 яйце

  • 2 жовтки

  • півсклянки цукру

  • 0,5 чайної ложки амонію

  • 3 столові ложки сметани

  • Безе:
  • 4 білки

  • 1 склянка цукру

  • А також:
  • 2 склянки повидла або вишень у власному соку

  • Крем:
  • 1 склянка молока

  • 1 склянка цукру

  • 1 яйце

  • 1 повна столова ложка борошна

  • 250 грамів вершкового масла

Також можете приготувати пляцок із сирним кремом.

Як приготувати «Вишиванку»

  • Спочатку замісимо шоколадне тісто. Для цього потрібно маргарин розтерти з борошном, додати сметану і какао і замісити туге тісто, постійно підсипаючи борошно.
  • Розділити його на 3 однакові частини і покласти у морозилку на кілька годин.
  • Тепер приготуємо тісто, яке стане основою для коржів. Яйце і жовтки збити з цукром, додати сметану, амоній і, всипаючи борошно, замісити м’яке тісто. Його теж розділити на 3 частини.
  • Білки збити з цукром.
  • Частину білого тіста тонко розкачати (коржі повинні бути тонкими) і покласти на змащену маслом форму. Зверху помазати повидлом (3-4 ложки). На повидло вилити третину збитих білків, поверх яких стерти на грубу тертку шматок шоколадного тіста.
  • Випікати приблизно 20 хвилин при температурі 180-200 градусів.
  • Таким чином спекти 3 коржі.
  • Коли вони охолонуть, перемазати кремом.
  • Яйце збити з цукром, додати борошно. Поступово вливати молоко і ретельно розмішувати, стежачи, щоб не утворилися грудочки.
  • Цю суміш варити на «водяній бані», поки не загусне.
  • Коли вона охолоне, збити її з маслом. Крем розділити на 2 частини і перекладати лише нижній і середній корж. Верхній корж залишається сухим.

Сюди підійде крем і сметанний або зі згущеного молока. Тоді пляцок матиме дещо інший смак.

Львівський торт з сиром та маком

Для зручності, готуючи сирну начинку, можна з’єднати всі інгредієнти і тоді збити в блендері. За бажанням, додайте трішки родзинок. Мак запарювати обов’язково, інакше може гірчити і розсипатиметься в десерті. Не використовуйте надто малу форму, так як коржі можуть не просочитись, і пляцок буде сухий. Не рекомендую додавати суху розчинну каву, інакше скрипітиме на зубах.

За потреби, можна полити готовий львівський тортик шоколадною глазур’ю. Для цього розтопіть 100 г шоколаду з 15 мл молока. Зверху можна посипати горіхами або кокосовою стружкою.

Інгредієнти для пляцка з сиром та маком

  • Для тіста:
    500 г борошна

  • 250 г маргарину

  • 20 г розпушувача

  • 200 г цукру

  • 20 г какао

  • 3 шт. жовтків

  • Для сирної начинки:
    1 кг сиру

  • 200 г цукру

  • 50 г крохмалю

  • 3 шт. яєць

  • Для макової начинки:
    250 г маку

  • 100 г цукру

  • 3 шт. білків

  • Для крему:
    250 г згущеного молока

  • 300 г вершкового масла

  • 10 г горілки

  • 10 г розчинної кави

Рекомендуємо, зефірно-маковий пляцок.

Приготуйте, пляцок з вишнями.

Приготування львівського торта "вишиванка"

  • Готуємо пісочне тісто. До борошна додаємо розпушувач і перетираємо з маргарином. Додаємо жовтки, цукор, сметану і замішуємо тісто.
  • Готове тісто розділяємо на 2 частини. До однієї додаємо какао і вимішуємо шоколадне тісто. Кожну частину маси, тепер ділимо ще на 2 частини. Тобто, отримуємо 4 рівні порції.
  • Шоколадне тісто кладемо у морозильну камеру. А біле- у холодильник.
  • Готуємо сирну начинку. Сир перетираємо через сито або збиваємо в блендері до однорідності. Додаємо яйця, цукор та крохмаль, перемішуємо.
  • Тепер начинка з маку. Мак подрібнюємо в кавомолці та заливаємо кип’ятком. Охолоджуємо.
  • Збиваємо білки що залишились після приготування тіста та цукор до стійкої піни. З’єднуємо з маком.
  • У форму для випікання викладаємо шарами: частину білого тіста і кладемо по половині макової та сирної начинки. Зверху, натираємо на грубій тертці темне заморожене тісто.
  • Ставимо випікати при температурі 180 градусів на 30-40 хвилин. Охолоджуємо. Випікаємо ще один такий корж.
  • Робимо крем. М’яке вершкове масло збиваємо зі згущеним молоком. Каву заливаємо горілкою, після чого додаємо до крему.
  • Охолоджений корж змащуємо кремом та накриваємо другим коржем так, щоб шоколадне тісто було всередині. Готовий пляцок відправляємо в холодильник на 12 годин.

Спробуйте ще рецепт пляцка «Кучерявий».

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора