Соуси до м’яса | Рецепти 9 кращих соусів до курки та свинини

Як приготувати соуси до м’яса в домашніх умовах? Сьогодні, ми поділимось рецептами 9-ти кращих соусів до курки, свинини та качки в домашніх умовах: гранатовий, грибний, гірчичний, ожиновий, імбирний, бешамель, чилі та  сливовий соус ткемалі. Вони, можуть бути класичні, ягідні, фруктові, чудово смакуватиме й білий вершковий соус до м’ясних страв.

Соус відкриває гаму смакових відчуттів, якщо він приготований правильно. Це яскраве доповнення до основної страви. Завдяки таким заправкам, одна і та ж страва може набути різних смаків.

Рецепти соусів до м’яса

Рецепти соусів до м'яса

Недарма французи говорять, що з хорошим соусом можна з’їсти навіть капелюх. Соуси для м’ясних страв бувають різноманітними, тому кожна господиня обов’язково поповнить свою кулінарну книгу ще одним смачним доповненням до їжі. Якщо м’ясо жирне, рекомендують поєднувати його з фруктовими та ягідними соусами, а якщо ж пісне – із соусами на вершковій основі. А ще, будь-який соус дуже легко приготувати.

Соуси, зазвичай універсальні, які можна подавати до будь-яких м’ясних чи інших страв. Але хочу поділитись, які краще соуси подавати до певного м’яса. Наприклад, до смаженого, чудово підійдуть ягідні чи фруктові соуси з кисло-солодким смаком. Варене, ідеально поєднується з гірчичним та вершковим соусами. До печеного м’яса, смакує з гострим або рідким соусом на вершковій основі. Проте, це не є чітким правилом, а лише порадою. Тому, використовуйте будь-які соуси за вашими уподобаннями.

1. Ягідний гранатовий соус до м’яса

Кисло-солодкий гранатовий соус

Ягідний, гранатовий соус чудово підходить до м’ясних стейків, шашлику та риби, доповнюючи страви вишуканим смаком.

Ingredients

  • 1 склянку свіжого гранатового соку

  • 2 столові ложки гранатових зерен

  • 1 столову ложку цукру

  • 1 чайну ложку крохмалю

  • 1 чайну ложку лимонного соку

Directions

  • У каструлю влити півсклянки гранатового соку і додати цукор, довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити, поки соку не стане в два рази менше.
  • У той сік, що залишився в склянці, додати крохмаль, розмішати і влити повільно в каструлю до основної маси. Довести до кипіння і зняти з вогню, додати лимонний сік і зерна граната.
  • Добре розмішати та розлити в соусниці.

Спробуйте ще рецепт англійського гірчичного соусу

2. Грибний соус з шампіньйонів і сметани

Грибний соус

Його можна вважати універсальним, адже підходить грибний соус до курки, телятини, яловичини, і звісно, свинини. І не лише до м’яса, а й навіть до овочів та макаронів.

Ingredients

  • 200 грамів свіжих печериць

  • 3 столові ложки борошна

  • 2 столові ложки сметани

  • 2 столові ложки вершкового масла

  • 2 цибулини

  • зелений кріп

Directions

  • Гриби подрібнити та обсмажити в маслі до неповної готовності.
  • Додати борошно і спеції, а через декілька хвилин додати подрібнену цибулю і сметану.
  • Протушкувати 5-10 хвилин і можна подавати до м’ясних страв, посипавши соус свіжим кропом.

Рекомендуємо також рецепт простого цибулевого соусу

3. Солодкий соус з ожини до м’яса

Солодкий ожиновий соус

Ожиновий соус, можна приготувати й на зиму, але тоді крохмаль додавати не потрібно. Але й зберігати його краще в замороженому вигляді. Для приготування, підійде й заморожена ожина.

Ingredients

  • 200 грамів ожини

  • трішки вина (1/4 склянки)

  • крохмаль

  • кориця

  • цукор

Directions

  • 200 грамів ожини, трішки вина (1/4 склянки), корицю і столову ложку цукру проварити 5 хвилин.
  • Отриману суміш протерти через сито.
  • Крохмаль розвести з вином (ще 1/4 склянки) і додати до протертої суміші.
  • Довести до кипіння, зменшити вогонь і потримати ще декілька хвилин, ретельно помішуючи соус.
  • Розлити у соусниці.

Рецепт сирного “копченого” соусу

4. Пікантний гірчичний соус

Гірчичний соус до м'яса

Соус, на основі гірчиці, сметани та майонезу, поєднується з багатьма стравами. Ідеальний варіант для риби, свинини та печеної картоплі.

Ingredients

  • 200 грамів майонезу (можна домашнього)

  • 200 грамів сметани

  • 2 яйця

  • 3 столові ложки гірчиці

  • 1 ч. ложка солі

  • 1 ч ложка цукорку

Directions

  • Яйця відварити, жовтки розтерти з гірчицею, додати майонез і сметану.
  • Посолити та поперчити. За бажанням можна додати подрібнений білок або ж натертий хрін.
  • Соус готовий.

Випробуйте також рецепт  гострого соусу “Звіробій”

5. Соєвий соус до м’яса з імбиром

Пікантний соус, який підійде до будь-якого м’яса. Майонез, можна замінити сметаною.

Ingredients

  • 120 грамів майонезу

  • 80 грамів кетчупу

  • 3 столові ложки соєвого соусу

  • 1 зубчик часнику

  • 1 чайну ложку натертого імбиру

  • декілька стеблин петрушки

Directions

  • Часник і петрушку подрібнити.
  • Всі інгредієнти добре вимішати, і соус можна подавати на стіл до м’яса.

Оригінальний рецепт пивного соусу

6. Соус зі слив “Ткемалі”

Соус Ткемалі зі слив

Чудовий варіант до курячого м’яса, риби, картоплі та навіть до пасти.

Ingredients

  • 1 кілограм свіжих або заморожених слив

  • 4 зубці часнику

  • 2 чайні ложки цукру

  • перець

  • столова ложка солі

  • пучок кінзи

  • чайна ложка хмелі-сунелі

Рекомендуємо, соус зі слив на зиму.

Directions

  • Зі слив вийняти кісточки, помістити в каструлю і варити близько години поки вони не стануть м’якими.
  • Готову масу подрібнити у блендері і поставити на маленький вогонь ще на 40 хвилин, накрити кришкою і часто помішувати. Коли соус стане потрібної густини, додати подрібнений часник з кінзою, сіль з цукром, перець і хмелі-сунелі.
  • Перемішати та ще раз змолоти у блендері.

Рецепт грузинського соусу з аличі

7. Гострий соус чилі 

Соус з перцем Чилі

Подавати краще до дуже жирного м’яса: стейків, шашлику, або до піци. Іноді, його використовують для приготування страв, в якості пікантного доповнення.

Ingredients

  • 4 перці чилі

  • 2 чайні ложки води

  • сіль за смаком

Directions

  • Всі інгредієнти перемішати і подрібнити у блендері до однорідної маси.
  • Для гостроти можна додати декілька зубчиків часнику.

Приготуйте також червоний абрикосовий соус

8. Як приготувати вершковий соус бешамель

Соус Бешамель

Класичний, білий соус бешамель доповнить не лише м’ясо, рибу, а й підійде до пасти, овочів та запіканки з картоплі.

Ingredients

  • 40 грамів масла

  • менше 2 столових ложок борошна

  • 0,5 літра молока

  • сіль та перець

як приготувати білий соус бешамель

  • У розтоплене масло додати борошно, ретельно помішуючи, щоб не було грудочок.
  • Влити підігріте молоко, додати сіль і перець, довести до кипіння та зменшити вогонь.
  • Варити, поки не загустіє до потрібної консистенції.

Рецепт популярного грецького соусу “Цацики”

9. Фруктовий кисло-солодкий соус

Кисло-солодкий соус

Подавати найкраще до смаженої свинини, телятини чи качки.

Ingredients

  • більшу половину склянки фруктового соку з кислинкою

  • 3 зубці часнику

  • 1 цибулина

  • 3 столові ложки олії

  • по 2 столові ложки води, соєвого соусу, кетчупу і коричневого цукру

  • по столовій ложці оцту і крохмалю

  • 4-7 сантиметрів імбиру

як приготувати часниковий соус з фруктовим соком

  • Часник і цибулю подрібнити, натерти імбир, викласти все на сковорідку і обсмажити з олією.
  • Додати оцет, соєвий соус, кетчуп, цукор і сік, все перемішати і прокип’ятити.
  • Розвести крохмаль у воді і влити його у соус, при цьому швидко помішуючи.
  • Довести отриману масу до кипіння – і соус готовий.

Рецепт класичного йогуртового соусу

Соус можна подавати не лише до м’яса, він підійде до будь-яких страв. Діліться з нами рецептами соусів у коментарях.

Рекомендуємо ягідний соус до курячих ковбасок від “Галі Балуваної”.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора