Ткемалі з аличі — рецепт грузинського соусу на зиму
Пропонуємо простий рецепт грузинського ткемалі з аличі, в домашніх умовах на зиму. Соус чудово підійде до шашлику. Додаткові інгрідієнти які вам знадобляться: перець чилі, часник , вода та спеції.
Ткемалі – грузинський соус, який здебільшого їдять з рибою, птицею, картопляним гарніром, додають до супу-харчо. Але якщо ви любитель гостренького, то смакуватиме навіть з бутербродом. Краще за все підійде дика, але можна використовувати і культурну. Як варіант можна використовувати аличу будь-якого кольору. Пам’ятайте, чим вона світліша, тим більше в ній міститься цукру і кислот.
Як приготувати соус
При правильному приготуванні такий сосус зберігатиметься доволі довго. Варіантів приготування цієї заправки є безліч, але всіх їх єднає один комопонент – кислі сливи. Приготуйте ткемалі за нашим рецептом, і залишитесь задоволені.
Інгредієнти для ткемалі
Скуштуйте також соус “Цацики”.
Як приготувати заправку ткемалі
- Ягоду розрізати навпіл, скласти в емальовану каструлю, влити воду і варити на малому вогні, щоб відділилася шкірка й кісточки, які потрібно видалити.
- Злити сік, розтерти масу в пюре, знову варити до густоти сметани, безперервно помішуючи дерев’яною лопаткою і поступово доливаючи сік.
- Усі прянощі розтерти на порошок, додати в гарячу масу, посолити та прогріти ще 5 хв.
- Використовувати холодним, але закривати гарячим.
М’ята – інгрідієнт, який не дозволяє аличі бродити під час варіння, і додає приємного аромату. Підійде також свіжа м’ята. Сам плід являється доволі корисним продуктом з низькою калорійністю. В її складі велика кількість вітамінів. І головне, що всі поживні речовини зберігаються навіть після її приготування. Отже, ми отримаємно не просто смачну, а корисну заправку, яка підійде практично до всього. Але не забувайте, що слива уварюється до 4 разів, тому не варто зменшувати її кількість від тієї, яка вказана в рецепті. Часнику теж не варто додавати багато, він оже зіпсувати смак гіркуватим присмаком.
Після приготування, можна розлити у пляшечки, зберігати в холодильнику, або закатати в стерилізовані банки, для довшого зберігання. Але впевнонено може сказати довго він у вас не простоїть, адже важко втриматись від такого гострого але водночас кисло-солодкого продукту. Перед тим, як відправити його в холодне місце, нобхідно щоб він охолонув при кімнатній температурі.
Ще одна причина приготувати цю кислу заправку – вона покращує травлення, пришвидшує обмін речовин, зміцнює імунітет. Є лише одне протипоказання, його не слід вживати людям у кого вже є проблеми з шлунком.
Приготуйте також сливовий соус до мяса.
Розкажіть про рецепт соусу ткемалі з аличі в соціальних мережах та поділіться враженнями в коментарях.