11.09.2015

Ткемалі з аличі — рецепт грузинського соусу на зиму

Пропонуємо простий рецепт грузинського ткемалі з аличі, в домашніх умовах на зиму.  Соус чудово підійде до шашлику. Додаткові інгрідієнти які вам знадобляться: перець чилі, часник , вода та спеції. 

Ткемалі – грузинський соус, який здебільшого їдять з рибою, птицею, картопляним гарніром,  додають до супу-харчо. Але якщо ви любитель гостренького, то смакуватиме навіть з бутербродом. Краще за все підійде дика, але можна використовувати і культурну. Як варіант можна використовувати аличу будь-якого кольору. Пам’ятайте, чим вона світліша, тим більше в ній міститься цукру і кислот.

Як приготувати соус

При правильному приготуванні такий сосус зберігатиметься доволі довго.  Варіантів приготування цієї заправки є безліч, але всіх їх єднає один комопонент – кислі сливи. Приготуйте ткемалі за нашим рецептом, і залишитесь задоволені.

Інгредієнти для ткемалі

  • 1 кг аличі

  • 1/4 скл. води

  • 1 середня головка часнику

  • 2 ст. ложки сухого кропу

  • 3 ч. ложки коріандру

  • 1,5 ч. ложки червоного меленого перцю

  • 2 ч. ложки сухої м’яти.

Скуштуйте також соус “Цацики”.

Як приготувати заправку ткемалі

  • Ягоду розрізати навпіл, скласти в емальовану каструлю, влити воду і варити на малому вогні, щоб відділилася шкірка й кісточки, які потрібно видалити.
  • Злити сік, розтерти масу в пюре, знову варити до густоти сметани, безперервно помішуючи дерев’яною лопаткою і поступово доливаючи сік.
  • Усі прянощі розтерти на порошок, додати в гарячу масу, посолити та прогріти ще 5 хв.
  • Використовувати холодним, але закривати гарячим.

М’ята – інгрідієнт, який не дозволяє аличі бродити під час варіння, і додає приємного аромату. Підійде також свіжа м’ята. Сам плід являється доволі корисним продуктом з низькою калорійністю. В її складі велика кількість вітамінів. І головне, що всі поживні речовини зберігаються навіть після її приготування. Отже, ми отримаємно не просто смачну, а корисну заправку, яка підійде практично до всього. Але не забувайте, що слива уварюється до 4 разів, тому не варто зменшувати її кількість від тієї, яка вказана в рецепті. Часнику теж не варто додавати багато, він оже зіпсувати смак гіркуватим присмаком.

Після приготування, можна розлити у пляшечки, зберігати в холодильнику, або закатати в стерилізовані банки, для довшого зберігання. Але впевнонено може сказати довго він у вас не простоїть, адже важко втриматись від такого гострого але водночас кисло-солодкого продукту. Перед тим, як відправити його в холодне місце, нобхідно щоб він охолонув при кімнатній температурі.

Ще одна причина приготувати цю кислу заправку – вона покращує травлення, пришвидшує обмін речовин, зміцнює імунітет. Є лише одне протипоказання, його не слід вживати людям у кого вже є проблеми з шлунком.

Приготуйте також сливовий соус до мяса.

Розкажіть про рецепт соусу ткемалі з аличі в соціальних мережах та поділіться враженнями в коментарях.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.