8 рецептів страв із фаршу в духовці

Фарш – чудовий і чи найбільш універсальний інгредієнт, який використовується у приготуванні багатьох страв як української кухні, так і багатьох кухонь світу. Його можна придбати готовим у супермаркеті, та все ж найкраще зробити його власноруч.

Фарш буває свинячим, яловичим, курячим або рибним. Із ним чудово поєднуються будь-які овочі, а також смакують різноманітні соуси. Його можна використати в приготуванні котлет, супів, запіканок, голубців, начинок для млинців, пиріжків – перелік нескінченний.

Що приготувати з м’ясного фаршу

Рецептів з фаршу, існує безліч, від звичайних котлет до вишуканих запіканок, а ще фарш може слугувати начинкою для пиріжків чи овочів. Найголовніше, обрати правильно сам продукт, він повинен мати приємний запаз, та ніжно рожевий коляр. Краще купити шматок м’яса а потім власноруч приготувати фарш. Приготувати його можна з будь-якого м’яса: курячого, індичого, яловичого, тощо. Або з’єднати два різіні, наприклад, яловичину та свинину.

Пропонуємо вам 8 рецептів доступних страв із фаршу, які під силу приготувати кожному: тефтелі з грибами у духовці, котлети, м’ясний рулет з яйцем, відбивні з фаршу, м’ясний хлібець та відбивні з фаршу.

1. Котлети в духовці з сиром

Котлети в духовці з сиром

Приготуйте смачні котлетки для своїх дітей та чоловіка за цим рецептом, вони точно будуть в захваті. А ви, зможете заощадити час, приготувавши смачний гарнір, та ще й отримаєте соковиті та дієтичні котлети на пару (якщо використовувати пароконвектомат). Проте, і в духовці вони вийдуть нічим не гірші.

Інгредієнти для яловичих котлет

  • 1 кг фаршу (яловичого)

  • Цибуля

  • 2 булочки

  • 2 яйця

  • Кефір

  • Часник

  • Пармезан

  • Твердий ср

  • Спеції: чорний перець, сіль, копчена паприка, орегано, сушена петрушка

  • Олія для змащування

Приготування котлет на пару

  • Булочку ділимо на шматки, заливаючи кефіром.
  • Беремо фарш, додаємо до нього збиті яйця, подрібнені часник та цибулю.
  • Два види сиру, натираємо на тертку і теж, відправляємо до фаршу. Тепер потрібно ретельно все вимішати, щоб маса стала більш однорідною.
  • Формуємо котлети, змащуючи руки злегка в олії, щоб потім вони не прилипли до деко. Варто добре вибити з них повітря, щоб вони не тріскались.
  • Кладемо наші котлети на деко і ставимо у пароконветомат або у звичайну духовку на 20-30 хвилин, при температурі 180 градусів.

Спробуйте приготувати, ці смачні та домашні котлети на пару за покроковим відео-рецептом. Гарантуємо, вам сподобається, а ще, ви отримаєте масу позитиву та задоволення від перегляду.

2. Тефтелі з грибами в томатному соусі в духовці

 Тефтелі з грибами та рисом  в томатному соусі в духовці

Тефтелі з грибами це смачна страва, яку можна приготувати швидко, особливо в духовці. До того, вони виходять більш дієтичні, адже на приготування не потрібно використовувати масу олії. Можна приготувати не лише з печерицями, а й з гливами або будь-якими іншими лісовими грибами. За цим рецептом, вам буде легко та просто приготувати смачні та ситні м’ясні тефтелі в томатному соусі.

Ingredients

  • 450 грамів м’ясного фаршу

  • 300 грамів печериць

  • 90 грамів твердого сиру

  • 150 мілілітрів води

  • неповна склянка рису

  • 1 цибулина

  • 1,5 склянки томатного соку

  • 5 столових ложок сметани

  • 3 столові ложки борошна

  • 1 чайна ложка цукру

  • 2 зубці часнику

  • кріп, мелений чорний перець, сіль

Directions

  • Рис промити, зварити і охолодити. Цибулю, печериці та часник подрібнити ножем або за допомогою блендера. Твердий сир натерти на крупній тертці. М’ясний фарш розім’яти, додати рис, подрібнену цибулю з печерицями і часником, все ретельно вимішати.
  • До фаршу додати натертий сир, подрібнену зелень кропу, сіль і перець, все добре вимішати. У форму для запікання викладати сформовані з фаршу кульки-тефтельки в один шар. В окремій ємності перемішати томатний сік з цукром, додати сметану і ще раз вимішати.
  • У склянку холодної води додати борошно, перемішати, щоб не було грудочок і з’єднати з томатним соком, вимішати все та залити цією сумішшю тефтельки. Накрити форму для запікання фольгою і відправити в розігріту духовку на годину, випікати при температурі 180º.

Спробуйте ще рецепт м’ясних тефтелей в овочевому соусі 

3. Котлети в панірувальних сухарях в духовці

Котлети в панірувальних сухарях в духовці

Запечені котлети в сухарях, вийдуть хрусткими, але водночас і ніжними всередині, до того ж, якщо використати фарш з курятини або індички і запекти в духовці, вийде дієтична страва з м’ясного фаршу, яка підійде й для дітей. Подавати можна з різним гарніром, наприклад, гречаною кашею, картопляним пюре або рисом, а ще чудово підійдуть свіжі овочі або салат.

Ingredients

  • 500 грамів змішаного м’ясного фаршу

  • 2 склянки панірувальних сухарів

  • 1 яйце

  • цибулина

  • столова ложка крохмалю

  • мелений чорний перець, сіль

Directions

  • Цибулю дрібно порізати і додати в розім’ятий фарш, перемішати. До фаршу додати яйце, крохмаль, перець і сіль, все ретельно перемішати. Форму для запікання змазати олією.
  • З фаршу сформувати невеличкі, акуратні, однакового розміру котлетки, обваляти їх у панірувальних сухарях і викласти в форму для запікання.
  • Пекти близько 20 хвилин при температурі 200º.

Варто знати: історія та правила приготування смачних котлет 

4. М’ясний рулет з яйцем

М'ясний рулет з яйцем в духовці

Це дуже швидка та смачна страва, ка підійде і на кожен день і на святковий стіл, тим паче, ще й недорого. Можна взяти м’ясне асорті або низькокалорійний фарш з курячого філе. Курячі яйця можете замінити перепелиними, адже в них міститься багато вітамінів, та вони не такі калорійні. Для пікантності, можна додати кілька зубчиків часнику. А щоб при запіканні, рулет не розвалився, покладіть його швом вниз. Для того щоб верхня частина не була сухою, можна змастити сметаною або кетчупом.

Ingredients

  • 500 грамів м’ясного фаршу

  • 5 яєць

  • 1 цибулина

  • 4 столові ложки молока

  • петрушка

  • мелений чорний перець, сіль

Directions

  • Зварити 4 курячих яйця, остудити. 1 яйце збити з молоком і додати в фарш, добре вимішати. Цибулю та петрушку дрібно порізати, додати в фарш, вимішати, посолити, поперчити та ще раз перемішати. Форму для запікання застелити фольгою, викласти на неї частину фаршу.
  • На фарш уздовж розкласти варені яйця, а поверх викласти фарш, який залишився. За допомогою фольги сформувати рулет.
  • Випікати при температурі 180º, близько 40 хвилин.

Рецепт ще одного м’ясного рулету – з грибами та яйцями 

5. М’ясний хлібець із болгарським перцем

М'ясний хлібець з болгарським перцем

Завдяки солодкому перцю, така м’ясна страва з фаршу виходить дуже соковитою та ніжною. Якщо ви любитель гостенького, можна нарізати трішки перцю чилі, або кілька зубців часнику. Можна ще додати моркву, цибулю порей, або поекспериментувати з сухофруктами: чорносливом, курагою, тощо. Прикрасити кунжутом або подрібненою свіжою зеленню. Подавати краще, коли хлібець трішки охолоне.

Ingredients

  • 600 грамів м’ясного фаршу

  • 130 мілілітрів молока

  • 1 яйце

  • 1 болгарський перець

  • 2 столові ложки олії

  • пів чайної ложки паприки

  • мелений чорний перець, сіль

Directions

  • Болгарський перець помити, просушити паперовим рушничком і змазати олією, помістити на деко і поставити в розігріту до 180º духовку на 15 хвилин. Дістати перець, зняти шкірку, вийняти середину з насінням і порізати кубиками м’якоть.
  • Фарш перемішати, додати сіль, мелений чорний перець, паприку, яйце, молоко, болгарський перець і все перемішати за допомогою блендера.
  • Невеличку форму для запікання, з високими бортиками застелити фольгою, змазати олією і викласти фарш, зверху фольгу загорнути. Пекти при температурі 200º пів години, а потім розкрити м’ясний хліб щоб підрум’янився і ще випікати близько 20 хвилин.

Рецепт класичного м’ясного хлібця 

6. Котлети з вівсяними пластівцями 

Котлети з м'ясний фаршем та  вівсяними пластівцями

Замінивши вівсяними пластівцями хліб, ви отримаєте дієтичні котлети, які сподобаються навіть дітям. Вони підійдуть і для дитячого сніданку, обіду та навіть вечері. Готувати їх значно швидше ніж класичні котлети на сковороді. Цибулю краще пропускати через м’ясорубку або в блендері, адже якщо порізати, вона може недостатньо просмажитися.

Ingredients

  • 500 грамів м’ясного фаршу

  • 50 грамів панірувальних сухарів

  • 50 мілілітрів молока

  • півсклянки вівсяних пластівців

  • півсклянки води

  • 1 куряче яйце

  • цибулина

  • зубчик часнику

  • мелений чорний перець, сіль, зелень за смаком

Directions

  • Яйця збити з молоком до однорідної маси і залити вівсяні пластівці, щоб настоялись півгодини. М’ясний фарш розім’яти, додати замочені вівсяні пластівці, подрібнену цибулю, зелень, перець і сіль, все ретельно перемішати.
  • З фаршу сформувати котлетки, виваляти їх в панірувальних сухарях і підсмажити з обох сторін до рум’яності. Викласти всі котлети в сковорідку, додати трішки води, закрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні приблизно 20 хвилин.

Рецепт котлет у вафельному кожушку 

7. Рибні котлети в духовці

рибні котлети

Головним критерієм смачних котлет з риби, це її свіжість, інакше страва з рибного фаршу не вдасться. премішуйте краще руками, час від час змочуйте їх у воді. Ця страва чудово підійде для дітей, адже не містить шкідливих продуктів, а навпаки є дуже корисною, особливо, якщо готувати в духовій шафі. На гарнір смакуватиме картопля з сиром, яка довершить смак рибних котлеток, які смачні в гарячому та холодному вигляді.

Ingredients

  • 600 грамів рибного фаршу

  • 250 грамів сметани

  • 3 цибулини, куряче

  • яйце

  • 5 столових ложок води

  • 3 столові ложки вівсяних пластівців

  • 2 столові ложки олії

  • 2 столові ложки соєвого соусу

  • чайна ложка паприки, мелений чорний перець

Directions

  • Цибулю дрібненько подрібнити, перемішати з рибним фаршем, додати яйце, соєвий соус, вівсяні пластівці, олію, мелений чорний перець, 2 столові ложки сметани і все ретельно перемішати. В окремій ємності перемішати сметану, яка залишилась з водою, меленим чорним перцем і паприкою.
  • У форму для запікання покласти ложку сметани, потім шар з рибних котлеток. полити соусом з паприкою, і знову шар котлеток политих соусом. Для цього краще обрати невеличку форму для запікання але глибоку.
  • Помістити в розігріту духовку і випікати 40 хвилин при температурі 160º.

Рецепт котлет із рибних консервів – дешево і смачно 

8. Ліниві відбивні з фаршу

Ліниві відбивні з фаршу

Відбивні з фаршу, або як їх ще називають ледачі відбивні, готуються швидко, а виходять смачні та соковиті. В яєчний кляр, можна додати ложку сметани або майонезу, це додасть ніжності для відбивних з індичого фаршу. Не забувайте додавати спеції, наприклад, куркуму, карі, базилік, тощо. Вони нададуть приємного аромату.

Ingredients

  • 500 грамів індичого фаршу

  • 4 курячі яйця

  • 5 столових ложок борошна

  • мелений чорний перець, сіль

Directions

  • Фарш можна використовувати і зі свинини, яловичини чи навіть курячий. Фарш має бути не рідким, додати в нього сіль, перець, ретельно вимішати. 4 яйця гарненько збити, посолити, поперчити.
  • З фаршу сформувати невеличкі кульки і сформувати невеличкі відбивні, виваляти їх в борошні, вмочити в яйце і смажити на олії до готовності.

Рецепт люля-кебаб із яловичини 

У кожної господині існує свій улюблений рецепт із використанням з фаршу, отож, діліться інформацією в соціальних мережах з друзями і не забувайте коментувати.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора