Як приготувати гарбузову кашу та 18 несподіваних фактів про гарбуз

Цей великий помаранчевий, налитий сонцем овоч – символ української осені. У давнину його використовували не лише в їжу. Гарбузовим насінням лікували різні недуги, а гонорові дівчата відбирали найяскравіші овочі, які здалеку добре видно, щоб ними відваджувати старостів від нелюбих женихів. Та найтрадиційнішим і найбільш улюбленим способом використання гарбуза все ж таки залишається каша.


Щоб вдалася наша каша…

Для гарбузової каші слід вибирати стиглий гарбуз зі щільною м’якоттю. Шкірку зрізати, насіння видалити і порізати м’якоть на шматочки. Найкраще розкриває свій смак печений гарбуз. Але не менш солодкий і ніжний смак має гарбуз, зварений у молоці. Крупу для гарбузової каші можна брати будь-яку, залежно від ваших уподобань. Та найбільш українською є гарбузова каша із пшоном.

Рецепт гарбузової каші в мультиварці.

18 несподіваних фактів про гарбуз

Секрет ідеальної каші з гарбузом у тривалому приготуванні на мінімальному вогні – щоб не булькала, а лише мліла. І звісно ж, не шкодувати вершкового масла. А ще чудово поєднуються в гарбузовій каші різноманітні сушені ягоди та фрукти – чорниці, журавлина, курага, родзинки і навіть сушені яблучка. До речі, кашу можна зварити в самому гарбузі: для цього слід відрізати верхівку, вийняти насіння, вишкребти серединку, покласти усі необхідні інгредієнти, накрити зрізаною верхівкою і готувати в духовці.

Рецепт сирно-гарбузової запіканки.

18 несподіваних фактів про гарбуз

А чи знали ви, що…

1. Гарбуз – ще той овочевий старожил. Він існує на планеті Земля приблизно 5000 років.

2. Традицію робити ліхтарики з гарбузів привезли у США ірландці, які вирізали ліхтарики з брукви до щорічного свята Самайн. Але з часом вони виявили, що стінки гарбуза значно м’якші і вирізати їх простіше.

Рецепт гарбузового кексу на кефірі.

18 несподіваних фактів про гарбуз

3. Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна вирощувати в будь-якій точці світу, крім Антарктики.

4. Гарбузові квіти можна їсти. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі.

5. Найменший гарбуз може важити менше кілограма, а найбільший сягати 250 кілограмів.

Скільки важить найбільший світі гарбуз – читайте тут.

18 несподіваних фактів про гарбуз

6. Індіанці колись смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза робили килимки.

7. Гарбузи низькокалорійні і багаті клітковиною. Якщо ви на дієті, то гарбуз – ідеальний продукт для вашого раціону, оскільки його м’якоть, до того ж, багата на вітаміни А і В, білок, залізо і калій.

8. Користь гарбуза для людини полягає у високому вмісті вітамів А і Е, які допомагають зберегти молодість. Тож достатньо регулярно вживати в їжу гарбуз, щоб уникнути передчасних ознак старіння.

Рецепт консервованих “ананасів” із гарбуза.

18 несподіваних фактів про гарбуз

9. М’якоть гарбуза прикладають для полегшення болю при опіках, а насіння використовують як протиглистний засіб. До речі, поживна цінність насіння гарбуза зростає з його старінням. В давнину вважали, що сік гарбуза – найкращий засіб від веснянок і укусів змії.

10. Крім традиційних помаранчевих, зелених і жовтих бувають сині та білі гарбузи.

Рецепт гарбузового пирога з сирною начинкою.

18 несподіваних фактів про гарбуз

Ходить гарбуз по змаганнях…

11. Гарбуз – герой безлічі рекордів. Приміром, у США був випечений найбільший пиріг з гарбуза – діаметром 152 см. Випікався цей гігантський пиріг понад 6 годин.

12. Без гарбуза не обходився стародавній український звичай сватання. Якщо наречений не був любим та бажаним, йому вручали «гарбуз» і він, принижений і посоромлений, вирушав додому.

Рецепт гарбузового хліба з цибулею та горіхами.

18 несподіваних фактів про гарбуз

13. Цікавий факт, що гарбуз – чемпіон серед овочів за вмістом заліза, тому його сміливо можна вживати тим, хто страждає на анемію.

14. Наші предки використовували гарбузове насіння як приворотний засіб. До сьогодні відомо, що регулярне вживання гарбузової олії, вижатої з насіння, підтримує чоловічу силу та сексуальність.

15. Гарбуз – чудовий гарнір для страв зі свинини, баранини та іншого жирного м’яса, оскільки завдяки вітаміну Т допомагає засвоювати організму важку їжу.

Рецепт гарбузових цукатів. Приготуйте – це найкорисніші цукерки!

18 несподіваних фактів про гарбуз

16. Вагітним жінкам на замітку: гарбузове насіння в сирому, не смаженому, вигляді допомагає полегшити симптоми токсикозу.

17. В давнину гарбузовий сік вживали на ніч. Це заспокоювало після важкого трудового дня і діяло як природній снодійний засіб.

Рецепт гречаної каші з грибами, запеченої в гарбузі.

18 несподіваних фактів про гарбуз

18. Гарбуз використовується не лише в кулінарії і медицині. Народні майстри виготовляють з нього посуд та різні інструменти.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest1Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+7Share on Facebook702Print this pageEmail this to someone