Гарбузовий пиріг з сиром

Пиріг – це страва, якою завжди можна порадувати гостей. Він є невід’ємною частиною будь-якого свята і навіть будній день перетворить на святковий. Раніше пекти пироги вміла чи не кожна українська господиня. Ніколи не пізно навчитися цій чудовій справі і приготувати гарбузовий пиріг з сиром.

Такий звичний українцям гарбуз – це прекрасне джерело бета-каротину, вітамінів А, С та Е, антиоксидантів. Гарбуз є низькокалорійним продуктом, а отже страви з нього не нашкодять фігурі. Гарбузовий пиріг з сиром – поживний та смачний, може бути як десертом, так і основним блюдом. Він не може не припасти до душі, варто лише раз його приготувати.

Завдяки простоті процесу, приготувавши гарбузовий пиріг з сиром за цим рецептом, ви забезпечите собі і своїм близьким чудовий сніданок, обід чи вечерю, а також прекрасний настрій без особливих зусиль.


Інгредієнти для гарбузового пирога

6 столових ложок розтопленого вершкового масла

1,5 склянки цукру

3 яйця

1 склянка гарбузового пюре

250 г кисломолочного сиру

2 склянки борошна

1 чайна ложка соди

1/2 чайних ложки розпушувача для тіста

цукрова пудра

мелена кориця, тертий мускатний горіх за смаком.

 

Приготуйте також гарбузово-сирну запіканку.

Як приготувати гарбузовий пиріг із сиром

Перед тим, як почати готувати гарбузовий пиріг з сиром, необхідно обрати і підготувати гарбуз. У світі налічується понад 50 сортів гарбуза. Вони різняться формою, кольором, можуть важити від кількох до 250 кілограмів. Однак за смаковими якостями всі гарбузи досить схожі.

Обирайте той гарбуз, який сподобається саме вам. Для гарбузового пирога з сиром найкраще підійде невеликий гарбуз зі щільною солодкою м’якоттю. Перед приготуванням пирога з гарбуза слід видалити насіння й волокна, розрізати його на частини і запекти в духовці. Для запікання можна лишити шкірку і зняти її згодом.

Коли гарбуз спечеться і стане м’яким, розім’яти його виделкою або перемолоти до пюреподібного стану. Однак гарбузове пюре не повинно бути занадто рідким.

Вершкове масло розтопити та охолодити, додати склянку цукру, збити до утворення однорідної маси.

Додати 2 яйця і готове гарбузове пюре. Все добре перемішати і вимішати.

Окремо добре просіяти борошно, щоб видалити з нього всі сторонні домішки і збагатити киснем. Додати до борошна корицю, чайну ложку соди, мускатний горіх і пів чайної ложки розпушувача для тіста. Важливо не перебільшити з содою, інакше пиріг вийде темнуватого кольору з неприємним запахом.

Отриману суміш з’єднати з яєчно-гарбузовою масою і добре перемішати, але не збивати.

Форму з високими бортиками змастити маслом, присипати борошном. Готове тісто вилити до неї.
250 г свіжого сиру розім’яти і перетерти, додати до нього 1 яйце, півсклянки цукру та перемішати.

Столовою ложкою викладати сирну масу на поверхню тіста окремими «острівцями» таким чином, щоб вони не з’єднувалися один із одним і були на деякій відстані. Потім за допомогою ножа або зубочистки зробити візерунки.

Випікати в попередньо розігрітій до 170° духовці до готовності.

Коли гарбузовий пиріг з сиром буде готовий, вийняти його з духовки і дати повністю охолонути у формі. Коли пиріг гарячий, його краще не різати. Якщо це все ж необхідно, слід нагріти ніж в гарячій воді, швидко його витерти і тоді різати ним.

Готовий пиріг вийняти з форми, порізати на порційні шматочки, притрусити цукровою пудрою. Крім цукрової пудри, гарбузовий пиріг з сиром можна також змастити маслом: воно надасть йому приємного аромату.

 

Рекомендуємо також рецепт гарбузових мафінів.

 

Якщо вам сподобався рецепт гарбузового пирога з сирною начинкою, поділіться враженнями у коментарях.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest4Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook70Print this pageEmail this to someone
  • Оксана Мирошниченко

    Дяка! Рецепт смачнезний, щоправда попередній раз переплутала і вклала в гарбузову частину на яйце більше, гірше не стало 🙂 і не було звичайного борошна то робила на кукурудзяному – теж тільки пасувало. єдине що цукру в сир по рецепту трохи забагато вийшло, можна менше. (фото показує інший результат, воно надто густе виходить аби такими смужками виливатись, та й протирічить рекомендаціям класти сир острівками..))

  • S.O.M.

    Звучить добре. Спробую при найближчій нагоді. Одне прохання – БУДЬ ЛАСКА, СКЛАДНИКИ, а не інґрідіюнти ( англійське) та мелений цинамон, а не кориця ( російське). Дякую за увагу і послух.

    • Екатерина Афанасьева

      Цинамон – латинське слово, яке в свою чергу має єврейське походження. Так само, “iнгредієнти” пішло з Латини. “Чистих” мов не існує.