10 секретів приготування ідеального бісквіту

Сьогодні, ви дізнаєтесь, як спекти ідеальний бісквіт щоб не впав? Пропонуємо, рецепт торта з полуницею в електричній духовці та розповімо 10 секретів технології приготування випічки. А також, дізнайтеся, при якій температурі випікати бісквіт.

Бісквітне тісто – це кондитерська класика, яка, однак, через певну «примхливість» під силу не кожному. І тим не менш, найсмачніші торти та тістечка, кекси та рулети виходять саме на його основі. Насправді випікання бісквіту – не такий вже й складний процес. Однак існують певні кулінарні нюанси, які обов’язково потрібно знати і враховувати, якщо ви хочете, щоб ваше бісквітне тісто вийшло справді ідеальним.

Як спекти бісквіт щоб не впав

8 секретів ідеального бісквіту

Щоб готувати найсмачніші бісквітні торти та рулети, потрібно навчитися правильно випікати сам бісквіт. Завдяки наим порад, ви на зможете готувати смачне бісквітне тісто, тим самим радувати своїх близьких. Пропонуємо вам виділити, засвоїти та запам’ятати 10 основних правил випікання пишного бісквіту, дотримуючись яких на домашній кухні, ви неодмінно досягнете успіху.

Рецепт простого і дуже вдалого бісквіту 

1. Температура інгредієнтів та посуду 

Іноді хочеться швиденько щось приготувати, діставши одні складники з холодильника, а інші з шафки для сипучих продуктів. Так, це можливо, але тоді вам краще готувати не бісквіт. Щоб бісквіт вийшов дійсно смачним, важливо дотримуватися правильного температурного режиму інгредієнтів. Переконайтеся, що вони однієї температури. Краще, якщо вона буде нижчою. Посуд, у якому ви будете змішувати складники бісквіту, теж повинен бути такої ж температури. Тож якщо усі продукти братимете з холодильника, заздалегідь поставте туди і форму.

8 секретів ідеального бісквіту

Рецепт пишного бісквіту в мультиварці 

2. Борошно: клейковина та гатунок 

Борошно є одним із «трьох китів» ідеального бісквіту. Рекомендуємо підійти до вибору цього продукту дуже уважно та відповідально. Нехтування цього правила може вартувати вам вдалого десерту. Вибирайте борошно тільки вищого гатунку з високою клейковиною. Обов’язково просійте його перед початком приготування тіста. Те ж саме стосується і крохмалю, і какао-порошку, якщо вони присутні у рецепті бісквіту.

8 секретів ідеального бісквіту

Рецепт шоколадного бісквітного торта на кефірі 

3. Білки – окремо, жовтки – окремо 

Для приготування бісквіту, звичайно ж, потрібні яйця. Жовтки і білки, як правило, відокремлюють один від одного. Робити це слід дуже ретельно. Надзвичайно важливо, щоб у білках не було ні грама жовтків, інакше вам не вдасться збити їх максимально пишно.

Пам’ятайте, що білки зіб’ються краще, якщо вони будуть охолодженими та збиватимуться у правильному посуді. Матеріал в принципі не важливий, але він обов’язково має бути чистим, сухим і знежиреним, інакше вам не вдасться збити дійсно пишні білки. Перед початком приготування бісквіту вимийте ємність, використовуючи миючий засіб, та ретельно протріть паперовим рушником.

10 секретів ідеального бісквіту

Рецепт грецького святкового бісквіту 

4. Бісквітне тісто, технологія приготування

Послідовність закладки всіх інгредієнтів для бісквіта вкрай важлива. Це запорука ідеальної пишності. Спершу в миску кладуть жовтки і, поступово додаючи (буквально по ложці) половину норми цукру і ванільний порошок, ретельно розтирають вінчиком або міксером – спочатку на низьких, а потім на високих обертах. Далі збивають білки до пишної густої та стійкої піни (правильно збита маса не витікатиме, навіть якщо ви перевернете посудину догори дном) з цукром, що залишився, так само додаючи його не відразу, а невеликими порціями.

Важлива умова: цукор на цьому етапі повинен повністю розчинитися!

Далі частину білків акуратно ввести до жовтків і перемішати. Якість збивання і густоту можна оцінити, всипавши ложку борошна: якщо яєчна суміш збита добре, борошно лежатиме гіркою на поверхні, не провалюючись на дно. Потроху засипати решту просіяного борошна, обережно вимішуючи. І нарешті додати решту збитих білків.

10 секретів ідеального бісквіту

Рецепт бісквітно-полуничного торта в мультиварці 

5. Перемішати, та не зіпсувати 

Важливо правильно перемішувати тісто для бісквіту – строго в одному напрямку ложкою або лопаткою (використання міксера і навіть вінчика на цьому етапі може зіпсувати усю картину!). Енергійні помішування і за, і проти годинникової стрілки, на жаль, змусять вас забути про ідеальний бісквіт. Також не варто вимішувати готову масу занадто довго – інакше бульбашки повітря, які відповідають за пишність, можуть зруйнуватися.

10 секретів ідеального бісквіту

Рецепт бісквітного рулету з бананом 

6. Форма для випічки має значення 

Форму для випікання потрібно змастити жиром (маслом чи маргарином) та притрусити борошном. Але не варто змащувати краї форми – при підніманні бісквіту необхідно «чіплятися» за них. Можна також встелити дно пергаментом для випічки, однак його теж варто трішки змастити жиром, щоб готовий бісквіт легше відділився від паперу. Для того, щоб тісто рівно розподілилося і при випіканні не видувалися горбики, після заливання тісто потрібно прокрутити у формі або обережно розрівняти поверхню лопаткою.

10 секретів ідеального бісквіту

Рецепт пишного бісквіту на окропі в мультиварці 

7. При якій температурі випікати бісквіт в електричній духовці

З духовкою теж доведеться трохи повозитися. По-перше, її слід заздалегідь розігріти до 180 градусів. Бо якщо тісто готове, а ви його відразу не випікаєте, то пишність його просто «здується»!

По-друге, постарайтеся не відкривати дверцята духовки перші 20-25 хвилин випікання бісквіта – інакше корж ризикує впасти, навіть якщо гарно підніметься. Загальний час приготування – приблизно 35 хвилин.

Не поспішайте також діставати спечений бісквіт із духовки. Вимкніть вогонь та дайте йому постояти хвилин 10. Лише після цього вийміть спечений корж та обережно дістаньте з форми.

10 секретів ідеального бісквіту

Рецепт бісквітного торта “Їжачок” 

8. Акуратність і послідовність 

Надмірна акуратність у цій справі зовсім не завадить, а може стати секретом вашого успіху. Якщо ви будете чітко слідувати правилам і рецептурі, то у вас без проблем вийде приготувати смачний та пишний бісквіт. Натхнення у цій справі, звичайно, теж важливе, але не є панацеєю. Набагато важливіші тут виважені й послідовні дії.

Так, коли будете, наприклад, витягувати корж із форми, будьте дуже обережні. Неправильні й квапливі рухи можуть зробити так, що він втратить свою пишність.

10 секретів ідеального бісквіту

Рецепт бісквітного рулету з полуницею 

9. Бісквітні експерименти 

Незважаючи на те, що бісквіт краще готувати за правилами, експерименти також ніхто не відміняв. Просто вони повинні бути розумними і апріорі вдалими. Ви можете замінити борошно на горіхову (мигдальну) крихту, тоді ваш бісквіт вийде мигдальним. А ще можна додати трохи кориці, меленого мускатного горіха або меленої гвоздики. Бісквіт буде оригінальним і з незвичним ароматом.

10 секретів ідеального бісквіту

Рецепт бісквітних ведмедиків “Барні” в домашніх умовах 

10. Витримка на користь майбутньому десерту 

Перш ніж приступити до розрізання та перемазування бісквітних коржів, спечене тісто рекомендується витримати не менше 8 годин за кімнатної температури. Тоді коржі легше розрізатимуться і не кришитимуться. Щоправда, це правило не стосується тонких бісквітних коржів для рулету – їх потрібно змащувати та скручувати ще теплими.

10 секретів ідеального бісквіту

Рецепт яблучно-бісквітного рулету 

Бісквітний торт з полуницею

Ingredients

  • 4 шт. яєць

  • 600 г сметани

  • 80 г цукру

  • 250 г полуниці

  • 110 г цукру

  • 4 г ванільного цукру

  • 120 г борошна

  • 25 г крохмалю

  • 1 ч. л. розпушувача

  • 40 мл молока

  • 20 мл олії

Directions

  • У двох окремих ємностях збиваємо білки та жовткі. До білків додаємо половину звичайного та ванільного цукру. До жовтків додаємо решту.
  • До маси з жовтками додаємо крохмаль, розпушувач та борошно. Вимішуючи це силіконовою лопаткою зверху-вниз.
  • Тепер, по стінках акуратно вливаємо молоко та олію, знову все розмішуємо. Після чого, акуратно вкладаємо білок, замішуючи також зверху-вниз.
  • Низ форми, застеляємо пергаментним папером і випікаємо 35 хвилин при температурі 180 градусів. Після випікання залишіть форму з бісквітним тістом у духовці.
  • Дляя начинки очищуємо полуницю і ріжемо на невеликі шматочки.
  • В сметану додаємо цукрову пудру, можна ванільний цукор і ретельно перемішуємо.
  • Після того, яяк охолов бісквіт, розрізаємо коржі на дві частини. Одну з них викладаємо на плоску тарілку і змащуємо сметанним кремом. Викладаємо половину полуниці і змащуємо знову кремом.
  • Наверх кладемо другий корж і легенько притискаємо. Змащуємо рештою сметанкового крему і прикрашаємо полуницею що залишилась.

Готуйте смачні бісквітні десерти із натхненням, вірою у власні сили та задоволенням – лише за таких умов ваша робота перетвориться на справжній творчий процес та увінчається смачним, солодким, ароматним успіхом!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора