Вечеря за 30 хвилин із Джеймі Олівером і його рецептами
Джеймі Олівер – один із найвідоміших кулінарів світу, а на думку багатьох господинь, ще й наймиліший. Чи варто говорити, що і українці не лише знають і дуже люблять рецепти Джеймі Олівера, а й частенько їх використовують. З його традиційним гаслом — швидкість і якість! — погоджуються усі. Бо кухар каже, що може зготувати корисний сімейний обід за 15 хвилин, а це так важливо у сучасному напруженому графіку жіноцтва. Сьогодні ми підготували для вас святкову трапезу з 7 страв за рецептами Джеймі Олівера.
Але перед тим, як ми поділимось смачними рецептами для вечері, перегляньте рецепт вечері за 30 хвилин: підлива з м’яса курки і шампіньйонів.
Білий соус з вершками та грибами, чудово доповнює будь-які м’ясні та рибні страви чи гарніри. Завдяки м’якому та ніжному смаку та легкому приготуванню, він став досить популярним. Через те, що куряче м’ясо дієтичне і сухе, така підлива робить його соковитим.
Вийде все! 18 простих кулінарних секретів від Джеймі Олівера
1. Англійський цибулевий суп
На перше ми пропонуємо вам приготувати чудовий і незвичайний цибулевий суп за рецептом красунчика Джеймі. До того ж, ця страва не може не зацікавити, адже Олівер знайшов британську варіацію знаменитого французького супу.
Ingredients
100 г вершкового масла
оливкова олія
жменя свіжого листя шавлії
3 зубчики часнику
2 шт. білої цибулини
3 шт. червоної цибулини
2 шт. ріпчастої цибулини
1 стебло цибулі порею
1 л бульйону
морська сіль і мелений чорний перець
4 шматочки хліба
100 г твердого сиру
Directions
- Готувати цей суп за рецептом Джеймі Олівера потрібно в горщиках для запікання.
- У сковороді з товстим дном розтопіть вершкове масло, додайте оливкову олію, трохи порубаний часник і частину листя шавлії. А також додайте порізаний червону, білу, ріпчасту цибулю і цибулю порей. Посоліть, поперчіть, нещільно накрийте кришкою і готуйте на маленькому вогні 20 хвилин.
- Зніміть кришку, перемішайте і готуйте ще 15 хвилин, поки цибуля не набуде золотавого відтінку й солодкого аромату. Вліть бульйон або воду, дайте цій масі закипіти і варіть ще 7-10 хвилин.
- Поки суп варитися, розігрійте духовку. Розілліть суп в горщики для запікання, замість кришки покладіть шматочки хліба, присипте тертим сиром. Можна прикрасити листям шавлії або збризнути бальзамічним або вустерським соусом.
- Збризніть трохи оливковою олією і поставте в розігріту духовку. Готуйте, поки сир не почне пузиритися і трохи зарум’янюватися. Суп готовий!
Спробуйте ще приготувати французький цибулевий суп у горщиках
2. Грибна Карбонара від Джеймі
На гарнір приготуйте смачну італійську пасту Карбонару, яку Олівер пропонує зробити з грибами.
Ingredients
400 г пасти
150 г будь-яких грибів
1 зубчик часнику
1 ст.л. маслинової олії
2 жовтки
100 г сметани
50 г пармезану (+20 г для подання)
1 ст. л. петрушки
80 г окосту
Directions
- Зваріть пасту у великій каструлі з киплячою підсоленою водою до стану al dente, так, як написано в інструкції на упаковці. Тим часом наріжте гриби скибочками і обсмажуйте з дрібно нарубаним часником на маслиновій олії на середньому вогні 5 хвилин до м’якості.
- У іншій мисці збийте жовтки із сметаною, тертим пармезаном і дрібно нарубаною петрушкою. Посоліть і поперчіть. Додайте обсмажені гриби і розібраний на волокна окіст. Перемішайте.
- Злийте воду і поверніть пасту в каструлю (трохи води, в якій вона варилася, збережіть). Додайте грибний соус і перемішайте. Влийте ще трохи води з-під пасти, щоб розбавити соус. Подавайте, присипавши тертим пармезаном.
Що покласти до пасти: 10 найкращих рецептів соусів
3. Рибний шашлик з картоплею
Для головної страви вашого столу чудово підійде рибний шашлик за рекомендаціями Олівера. Для цієї страви можна взяти тріску, пікшу або лосось.
Ingredients
500 г риби без кісток і шкіри
нарізаної 2,5 см кубиками
225 г вареної молодої картоплі порізаної
2,5 см коріння імбиру теж порізаного
сік і цедра 1 лимону
1 ч. л. куркуми
2 зубчика очищеного часнику
2 шт. сушеного перцю чілі розламати
жменю свіжої м’яти
4 ст. л. натурального йогурту
Directions
- Покладіть всі інгредієнти для маринаду, крім йогурту, в кухонний комбайн. Збийте до отримання однорідної маси. Додайте йогурт.
- Нанизайте на шампури шматочки риби і картоплі.
- Полийте маринадом і готуйте на грилі по 2 хвилини з кожного боку.
Пікнік без м’яса: 8 нетрадиційних рецептів шашлика
4. Салат “Цезар” від Джеймі Олівера
Якось в одному зі своїх тв-шоу знаменитий англійський кухар представив власну оригінальну версію не менш знаменитого салату. У цьому рецепті Джеймі, як завжди, ламає стереотипи. Його версія Цезаря далека від легкої, майже невагомої класичної рецептури. Він не просто додає в салат курку, він запікає стегенця.
Ingredients
5-6 штук курячих ніжок
200 г листкового салату
3-4 скибочки пшеничного хліба
120 г пармезану
4-5 скибочок бекону
0,5 зубчика часнику
2 шт консервованих анчоусів
пів лимона
півтори ст. ложки сметани
оливкова олія
сіль, чорний мелений перець , розмарин – за смаком
Directions
- Курячі ніжки добре натріть сіллю, перцем і розмарином.
- На дно сковороди або жароміцної форми викладіть хліб, поверх нього – курячі ніжки. Запечіть до готовності – якщо при проколюванні виделкою з курки тече прозорий сік, значить пора виймати. Ніжки повинні добре зарум’яниться!
- Витягніть хліб з сковороди, він повинен добре просочитися соком і жиром. Порвіть його на шматочки і покладіть тепер поверх курки. А на хліб – скибочки бекону. І знову відправте в духовку до тих пір, поки бекон не стане хрустким.
- Поки курка, хліб і бекон сидять в духовці, якраз вимийте, обсушіть і нарвіть руками салатні листя. І зробіть соус – для цього потрібно розтерти анчоуси з часником. Додайте сметану, тертий пармезан (половину про загальної кількості), сік половинки лимона і оливкове масло. Збийте до однорідної консистенції.
- Куряче м’ясо відокремте від кісток за допомогою двох вилок, а потім недбало порубайте ножем разом з грінками і беконом. Перемішайте і викладіть на салатні листя. Полийте соусом. Ще раз перемішайте і посипте зверху залишками пармезану.
Хрумкотливий настрій: 11 рецептів салатів із сухариками
5. Салат з помідорів
Ще один салат від Олівера, який обов’язково потрібно зготувати влітку, коли на грядках ваших присадибних ділянок чи на прилавках магазинів красуватимуться достиглі сеньйори – помідори!
Ingredients
600 г невеликих помідорів різних сортів і кольорів
оливкова олія
1 стручок червоного перцю чілі
пів пучка базиліка
250 г сиру Халлумі ( або будь-якого іншого сиру, наприклад, сулу гуні чи адигейського)
1 зубчик часнику
Directions
- Духовку нагрійте до 190С. Покладіть жовті і оранжеві помідори разом з часником на деко і запікайте протягом 15 до м’якості. Ці запечені овочі змеліть в блендері до однорідної пасти, приправте оливковою олією, сіллю і перцем.
- Черрі розріжте навпіл, покладіть в миску і заправте оливковою олією, порізаним базиліком, сіллю і перцем чілі (попередньо вийміть зі стручка насіння і поріжте його кільцями).
- Халлумі (чи сулу гуні) поріжте тонкими скибочками( 2 мм) і приправте чорним перцем. Нагрійте велику сковорідку на середньому вогні, викладіть дно скибочками сиру так, щоб вийшла ніби сирна серветка. Нагрійте до золотистого кольору і до того моменту, коли сир тільки почне плавитись. Потім переверніть на інший бік.
- Готовий сир, золотистий з двох боків, викладіть на велику тарілку. Помідори «волове серце» наріжте скибочками і викладіть на сир. Додайте інші помідори. Присипте листочками базиліку. Салат подавайте з томатно – часниковою заправкою.
5 універсальних заправок в баночках від Джеймі Олівера
6. Піца від Олівера: беремо все, що є в холодильнику!
Джеймі Олівер у своїх кулінарних блогах на телебаченні примудряється за 30 хвилин робити три страви і при цьому розважаючи глядача своєю чарівністю, жартами і харизмою. А ще відомий кухар часто виступає за економію коштів у приготуванні страв. Тому пропонуємо вам приготувати піцу з найпростіших продуктів, які завжди під рукою зі «оліверською швидкість» (15 хвилин) !
Ingredients
2 скланки борошна
1 чашка(300 мл) води
півсклянки оливкової олії
0,5 ч. л. харчової соди
1 ч. л. цукру
щіпка солі
Directions
- Все змішайте і замісіть круте і еластичне тісто,Розкачайте його в коло товщиною 1 см, змастіть оливковою олією, і вкладіть на деко, яке теж змастіть олією,
- Начинка будь – яка. Можна класти терті сирі печериці, оливки, трохи томату, зверху щедро посипте сиром. Поставте в розігріту духовку на 20 хвилин.
- Це дуже легкий і при цьому приголомшливо смачний рецепт класичної італійської піци і, незважаючи на всю його легкість!
Особливості національної піци: 10 начинок з 10-ти країн
7. Американські панкейки
У книзі «Щасливі дні з голим кухарем» Джеймі Олівер називає цю страву «Сполучені млинчики Америки» за те, що це одна з найпопулярніших страв у США. Приготуйте панкейки – десерт за рецептами Джеймі Олівера .
Ingredients
3 яйця
115 г борошна
1 ч. л. з гіркою борошна
1 ч. л. з гіркою пекарського порошку
140 мл молока
щіпка солі
Directions
- Відокремте білки від жовтків. У жовтки додайте молоко, пекарський порошок і борошно. Перемішайте і трохи збийте до однорідності. Білки збийте з сіллю, дуже інтенсивно, до отримання густої піни. Дуже ніжно вмішайте білки в тісто.
- Смажте млинці на сковороді з невеликою кількістю олії, коли одна зі сторін підрум’яниться, додайте на верхню сторону млинчика заправку: ягоди, банан, шоколад або, що ви забажаєте. Смачно подавати зі сметаною, джемами, медом або кленовим сиропом.
- Не забудьте, що американські панкейки обов’язково подаються з соусом. Яким він буде – залежить тільки від вашої фантазії і повноти холодильника. Ідеально смакують з бананами, шоколадом, сметаною, та й з беконом і зеленим горошком можна, так теж буде смачно.
Рецепт панкейків – американських оладок
8. Імбирне пиво від Джеймі Олівера
А запиватимемо нашу смачну трапезу напоєм, який теж вигадав Джеймі Олівер. Це не просто пиво, а скоріше освіжаючий напій.
Ingredients
великий корінь імбиру (140-200 г)
2-3 лимона
4 ст.ложки з гіркою тростинного цукру
1 літр газованої мінеральної води
пучок м’яти
лід
Directions
- З кореня імбиру зніміть шкірку. Можна трохи залишити, це додасть пікантності пиву. Імбир натріть на тертці в чашу. Додайте тростинний цукор. Зніміть цедру з одного лимона, додайте її до імбиру. Цедру другого лимона треба залишити, її потім треба буде додати в глечик з пивом. Вичавіть до імбиру сік з усіх лимонів.
- Ретельно розтовчіть вміст страви так, щоб утворилаль кашка. Залийте мінеральною водою. Суміш почне пінитися. Залиште на десять хвилин і спробуйте на смак.
- У глечик покладіть м’яту, що цедру від другого лимона, заповніть до верху льодом і влийте проціджене пиво.
Джеймі Олівер – голий кухар та борець за здорове харчування
Якщо вам посмакувала вечеря з найепатажнішим кухарем світу, будь ласка, висловіть свої враження в коментарях та поділіться ними з друзями у соціальних мережах.