Великодня паска для «чайників»
Перевірений і простий рецепт паски. Вийде навіть у тих, хто береться за це вперше. Головні умови для вдалого приготування – молитва, віра у себе і позитивний настрій.
Ingredients
250 мл молока
1,5 ч. ложки сухих (або 30 г пресованих) дріжджів
700 г борошна
3 яйця
50 г вершкового масла
150 г цукру
1 ч. ложка ванільного цукру
1/2 лимона
100 г родзинок
100 г коньяку
- Для білої “шапочки”:
1 білок
дрібка солі
1/2 склянки цукрової пудри.
Спробуйте ще приготувати паску з цукатами у хлібопічці.
Directions
- Дріжджі залити теплим (температура така, в якій ви купали б свою дитину) молоком, додати 1 склянку борошна, перемішати ложкою і залишити опару на 30 хв.
- Тим часом збити яйця з цукром, додати розтоплене у мікрохвильовці (але не гаряче! те ж саме правило купання дитини) масло.
- З половини лимона видушити сік, а цедру потерти на найдрібнішій тертці.
- В опару обережно влити яєчно-масляну суміш, лимон і решту борошна. Замісити м’яке тісто. Трохи липнутиме до рук, але борошна багато сипати не варто, краще просто довше попрацювати руками, час від часу змочуючи їх рафінованою олією без запаху.
- Коли тісто піддасться, щоб його можна було сформувати в колобок, покласти в миску, накрити чистим рушником і поставити в тепле місце, щоб підходило.
- Родзинки перебрати, помити, залити коньяком.
- Коли тісто підійде, додати до нього вимочені родзинки (можна в тісто вилити і коньяк, але тоді треба буде додати ще жменьку борошна). Вимісити ще раз.
- Форми для пасок змастити маслом чи маргарином і вистелити папером для випікання. Змоченими в олії руками брати тісто і класти в форму не більше як на третину.
- Запалити духовку. Поки вона розігрівається, форми з тістом поставити на плиту або в інше тепле місце, щоб добре підійшли.
- Коли паски виростуть вдвоє, змастити верхівки молоком або підсолодженою водою, обережно поставити в розігріту до 170 градусів духовку.
- Перші 20-30 хвилин дверцята духовки бажано не відкривати. Потім можна обережно зазирнути. Коли верхушки добре зарум’яняться, паска готова. Вимкніть вогонь, але відразу не діставайте, нехай постоїть хвилин 10, дійде.
- Обережно дістати паски з форм, поставити на решітку, щоб вистигли.
- Приготувати глазур. Збити білок з дрібкою солі, поступово додаючи цукрову пудру. Коли піна стане густою і триматиме форму (навіть якщо посудину перевернути догори дном), змастити верхівки охолоджених пасок.
Рекомендуємо також переглянути 7 найбільш вдалих рецептів пасок.
Якщо вам сподобався рецепт простої великодньої паски, будь ласка, напишіть про це в коментарях.