13.04.2016

Великодня паска для «чайників»

Перевірений і простий рецепт паски. Вийде навіть у тих, хто береться за це вперше. Головні умови для вдалого приготування – молитва, віра у себе і позитивний настрій.

Інгредієнти

  • 250 мл молока

  • 1,5 ч. ложки сухих (або 30 г пресованих) дріжджів

  • 700 г борошна

  • 3 яйця

  • 50 г вершкового масла

  • 150 г цукру

  • 1 ч. ложка ванільного цукру

  • 1/2 лимона

  • 100 г родзинок

  • 100 г коньяку

  • Для білої “шапочки”:
  • 1 білок

  • дрібка солі

  • 1/2 склянки цукрової пудри.

Спробуйте ще приготувати паску з цукатами у хлібопічці.

Приготування

  • Дріжджі залити теплим (температура така, в якій ви купали б свою дитину) молоком, додати 1 склянку борошна, перемішати ложкою і залишити опару на 30 хв.
  • Тим часом збити яйця з цукром, додати розтоплене у мікрохвильовці (але не гаряче! те ж саме правило купання дитини) масло.
  • З половини лимона видушити сік, а цедру потерти на найдрібнішій тертці.
  • В опару обережно влити яєчно-масляну суміш, лимон і решту борошна. Замісити м’яке тісто. Трохи липнутиме до рук, але борошна багато сипати не варто, краще просто довше попрацювати руками, час від часу змочуючи їх рафінованою олією без запаху.
  • Коли тісто піддасться, щоб його можна було сформувати в колобок, покласти в миску, накрити чистим рушником і поставити в тепле місце, щоб підходило.
  • Родзинки перебрати, помити, залити коньяком.
  • Коли тісто підійде, додати до нього вимочені родзинки (можна в тісто вилити і коньяк, але тоді треба буде додати ще жменьку борошна). Вимісити ще раз.
  • Форми для пасок змастити маслом чи маргарином і вистелити папером для випікання. Змоченими в олії руками брати тісто і класти в форму не більше як на третину.
  • Запалити духовку. Поки вона розігрівається, форми з тістом поставити на плиту або в інше тепле місце, щоб добре підійшли.
  • Коли паски виростуть вдвоє, змастити верхівки молоком або підсолодженою водою, обережно поставити в розігріту до 170 градусів духовку.
  • Перші 20-30 хвилин дверцята духовки бажано не відкривати. Потім можна обережно зазирнути. Коли верхушки добре зарум’яняться, паска готова. Вимкніть вогонь, але відразу не діставайте, нехай постоїть хвилин 10, дійде.
  • Обережно дістати паски з форм, поставити на решітку, щоб вистигли.
  • Приготувати глазур. Збити білок з дрібкою солі, поступово додаючи цукрову пудру. Коли піна стане густою і триматиме форму (навіть якщо посудину перевернути догори дном), змастити верхівки охолоджених пасок.

Рекомендуємо також переглянути 7 найбільш вдалих рецептів пасок.

Якщо вам сподобався рецепт простої великодньої паски, будь ласка, напишіть про це в коментарях.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.