Тісто на пельмені: заварне (на кип’ятку) | На молоці | Мінеральній воді

Як замісити тісто на пельмені? Рецепти можуть бути різноманітні: ніжне заварне (на кип’ятку), на молоці, м’яке на мінеральній (газованій) воді, оригінальне на кефірі (кислому молоці), яке підійде для заморозки, без яєць, хороше класичне, просте на воді без молока, рецепт супер тіста в хлібопічці на олії.

Пельмені давно вже стали не просто стравою, а частиною нашої кухні. Їх подають як і на кожен день, так і на святковий обід. Рецепт тіста на пельмені, знає мабуть кожен, але щоб воно вийшло найкраще- під силу не всім, адже потрібно дотримуватись чітких пропорцій і кількох маленьких порад. Тому, ми підготували для вас 7 найкращих рецептів оригінального тіста для пельменів, деякі з них підійдуть і для вареників, і для хінкалі. А ще, ми підготували рецепт справжнього тіста на хінкалі з відео, який підійде і для приготування пельменів чи вареників.

Як замісити тісто на пельмені

Як замісити тісто на пельмені

Пельмені користуються великою популярністю, і якісна начинка – запорука ідеальних пельменів. Але не менш важливо, правильно замісити тісто для них. Стосується це переважно рідини, яку додають в борошно: звичайна та мінеральна вода, окріп, молоко, кефір, сироватка, тощо.

Розкачувати готове тісто варто товщиною 1-2 мм. А вирізати кільця, найзручніше буде за допомогою склянки, або чарки, залишаючи якомога менше відрізків, адже чим більше ви будете його розкачувати і додавати борошна, тим твердішим буде основа. Ще один спосіб розкачування: зробіть ковбаску, товщиною 1,5-2 см. і розріжте її на шматочки, такою ж товщиною, присипте трішки борошном та розкачайте руками на кільця. Так як тісто, саме по собі трішки сухе, краї тіста найкраще змастити трішки звичайною водою. Перед тим, як ми поділимось рецептами приготування тіста для пельменів, спробуйте приготувати справжні хінкалі, з нашим рецептом у вас точно вийде смачна, ароматна та ситна страва.

1. Як робити тісто для хінкалі? 

Хінкалі — національна грузинська страва, яку почали готувати в гірських регіонах країни. Вважається, що чим більше складок в хінкалі, тим вмілішою є господиння, мінімум їх повинно бути 20! Проте, смак від їх кількості не зміниться, тому не хвилюйтесь, якщо у вас вийде менше. Важливіше, приготувати тісто для хінкалі тонким, проте тримали форму і обов’язково начинку з фаршу.  Розмір теж не відрізняється постійністю. У різних регіонах Грузії, домашні хінкалі можутьмати розмір звичайних пельменів, а можуть досягати розміру невеликого блюдця. Їсти страву потрібно лише в гарячому вигляді і лише руками — ніяких виделок. Верхівки, зазвичай не їдять, але якщо перед приготуванням ви їх відщипнули, з’їсти страву можна без залишків. Проте, це справа смаку кожного і обирати лише вам.

Приготувати смачні хінкалі в домашніх умовах досить легко, якщо знайти правильний рецеепт та кілька серекретів приготування. Тому ми пропонуємо справжній рецепт хінкалі з відео, для більш зрозумілого та легкого способу приготування. Тут ви дізнаєтесь як замісити правильне тісто для хінкалі та зробити соковиту та ароматну начинку. Таке тісто підійде для приготування пельменів та навіть вареників, тому мерщій зберігайте рецепт та готуйте разом із нами!

В традиційному рецепті, зелень до фаршу не додають, адже вважається що вона приглушить смак самої страви, тому краще посипати нею вже готові хінкалі. Є ще й інший варіант формування хінкалі, не обов’язково робити ковбаску а потім різати її, можна просто відщипувати шматочки тіста і розкачувати руками його. М’ясо для начинки можна дрібно подрібнити гострим ножем або пропустити через м’ясорубку. Для більшої соковитості, у м’ясо додати охолодженої води та ретельно вибити фарш. Це потрібно для того, щоб під час готування хінкалі, утворився смачний бульйон всередині тіста. Варити страву краще, розділивши хінкалі на кілька порцій, так вони не злипнуться та швидко приготуються. До того ж, не встигнуть охолонути.

Ingredients

  • Борошно – 375 г.

  • Олія – 2 ст. л.

  • Вода – 1 скл.

  • Яловичина – 500 г

  • Чорний перець горошком – 1 ч.л.

  • Коріандр – 0,5 ч. л.

  • Цибуля – 2 шт.

  • Сіль за смаком

  • Зелень: кріп, петрушка

Дізнайтеся, як замісити тісто на чебуреки.

як робити тісто на хінкалі

  • Спочатку ретельно просіюємо борошно, додаємо сіль, олію та перемішуємо.
  • Додаємо холодну воду та вимішуємо, тісто має бути достатньо тугим та щільним. Далі, тісто залишаємо на пів години у холодне місце або холодильник.
  • Цибулю спочатку ріжемо півкільцями, після чого рубаємо її ножем якомога дрібніше.
  • Готуємо начинку. Для початку, чорний перець та коріандр роздавлюємо ножем (для більш вираженого смаку та аромату).
  • До фаршу додаємо спеції та подрібнену цибулю. Ретельно все перемішуємо.
  • Тепер дістаємо тісто та вимішуємо приблизно 5 хвилин. Далі, формуємо з нього ковбаску і нарізаємо на шматочки однакового розміру.
  • Кожен шматочок розкатуємо, кладемо на середину готовий фарш та формуємо хінкалі (чим більше складок, тим краще).
  • Воду доводимо до кипіння, розмішуємо її та кидаємо хінкалі, коли хвостики будуть “дивитися” вниз, значить страва готова і її можна діставати з води. Дрібно нарізаємо зелень та посипаємо готову страву.

2. Ніжне заварне тісто на пельмені (на кип’ятку)

 Ніжне заварне тісто на пельмені (на кип'ятку)

З заварного тіста на кип’ятку виходять смачні не лише пельмені, а й вареники, хінкалі, манти та навіть чебуреки. Борошно обов’язково потрібно просіювати, інакше воно не буде м’яким та ніжним. Готові пельмені, ідеально тримають форму при варінні, та не тріскають при заморожуванні.

Ідеальне тісто не повинне бути твердим, але й не рідким, воно має бути м’яким, еластичним, але не липнути до рук. Тому, кількість борошна може змінюватись, в залежності від його сорту. Щоб ваше тісто вийшло супер еластичне і не розварювалось при варінні, воно обов’язково повинне відпочити кілька хвилин, щоб в борошні активувалася клітковина.

Ingredients

  • 1 сл. окропу

  • 3 ст. л. соняшникової олії

  • 0,5 ч. л. олії

  • 3 скл. пшеничного борошна

  • 1 яйце

Дізнайтеся, як правильно приготувати тісто для вареників.

Directions

  • Збиваємо виделкою яйце, додаємо сіль та перемішуємо.
  • У яєчну суміш доливаємо олію, знову розмішуємо.
  • В окрему миску всипаємо просіяне борошно гіркою, всередині робимо отвір.
  • Додаємо туди яєчну масу, трішки перемішуємо його з борошном.
  • Тонкою цівкою вливаємо окріп та розмішуємо столовою ложкою або виделкою. Коли воно почне густішати, почніть замішувати руками. Робимо кулю, накриваємо рушником і залишаємо на 10 хвилин.

3. Оригінальне тісто на молоці з яйцями

 Оригінальне тісто на молоці з яйцями

Помішувати масу варто для того, щоб не утворились грудочки та не підгоріло тісто. Головне не доводьте до кипіння, щоб білок не згорнувся. Найкраще, замішувати варто руками, лише так можна отримати ідеальне та ніжне тісто, яке не нагадує гуму.

Після того, як ви закінчите замішувати тісто,зверху слід покласти вологий рушник або закрити харчовою плівкою приблизно на 30 хвилин. Саме завдяки цьому, розбухає клейковина, через що підвищується еластичність, отже, далі буле легше ліпити пельмені.

Інгредієнти для рецепту з яйцями

  • 1 кг борошна

  • 500 мл. молока

  • 2 яйця

  • 1 ч. л. без гірки солі

Пропонуємо, рецепт лінивих пельменів.

Приготування на молоці

  • У глибокій мисці, змішайте молоко, сіль та яйця.
  • Додайте трохи борошна (тісто має виглядати як на налисники). Поставте на малий вогонь і постійно помішуйте.
  • Одразу після того, як маса загусне, вимкніть вогонь.
  • Всипте решту борошна та замісіть тісто на пельмені, залиште на пів години, після чого можна починати приготування.

4. М’яке на мінеральній (газованій) воді

М'яке на мінеральній (газованій) воді

Щоб тісто вийшло м’яке, гарне та хороше, необхідно використовувати борошно лише вищого сорту, яке варто просіювати, і свіжі яйця. Ще основним етапом є вимішування, це потрібно робити, саме нижньою частиною долоні, так ви зможете розминати його своєю вагою, при цьому, не докладаючи зусилля кистями, і це правильно.

Після замішування, потрібно змастити шар олією та накрити харчовою плівою, щоб воно не обвітрилось. Супер варіант — це відрізати частину тіста, а решту накрити глибокою мискою, і ліпити частинами. Можна також додати дрібку цукру, солодким воно аж ніяк не буде, а от смачнішим — точно.

Інгредієнти для тіста на мінералці

  • 650 г. борошна

  • 250 мл. мінеральної води (сильногазованої)

  • 1 яйце

  • 4 ст. л. олії

  • ½ ч. л. солі

Рекомендуємо приготувати: пельмені, манти, равіолі,хінкалі.

Приготування на газованій воді

  • Почніть збивати 1 яйце, додаючи туди олію, воду та сіль.
  • Поступово додавайте просіяне борошно. Коли маса почне густіти, починайте замішувати руками.
  • Готове тісто залишіть відпочити на кілька хвилин.

5. Тісто на кефірі (кислому молоці) для заморозки

Тісто на кефірі (кислому молоці) для заморозки

Тісто на кефірі, найкраще підходить для заморозки. Замісивши тісто, помістіть його у чистий мішечок та відправте в морозилку. Потім, варто лише додати трішки просіяного борошна після розморожування. Для цього рецепту можна використовувати і кефір, і домашнє кисле молоко, але для цього слід його добре збити. Але воно обов’язково повинне бути тепле, витягніть заздалегідь з холодильника або підігрійте трішки, у мікрохвильовці.

Кефірне тісто повинне постояти у спокої хоча б 30 хвилин, і після цього вже, можна починати ліпити пельмені. Хоч воно і менш еластичне ніж заварне, проте з ним легше та простіше працювати, і при варінні, вони не розвалюються.

Інгредієнти для тіста на кислому молоці

  • 400 г. борошна

  • 250 мл. кефіру або кислого молока

Дізнайтесь, як швидко наліпити гору пельменів, відео.

Приготування на кефірі

  • У глибокій мисці змішайте кефір з половиною борошна. Ретельно перемішайте до однорідності.
  • Далі, невеликими частинами всипте решту борошна, замісіть еластичне тісто.
  • Перед приготуванням помістіть його на 40 хвилин у холодильник.

6. Класичне на воді, без яєць та молока (пісне)

Класичне на воді, без яєць та молока (пісне)

Сьогодні, ми поділимось рецептом класичного пісного тіста для пельменів на воді, без яєць та молока. Для приготування, використовуйте лише борошно вищого сорту, адже норма клейковини та вологості, мають бути відповідно до стандартів, щоб тісто піддавалось ліпленню.

Замішуючи його на воді, обов’язково перекип’ятіть її та охолодіть, це потрібно для кращої еластичності. Якщо у іншому рецепті приготування можна знехтувати порадою, залишити тісто у спокої, то у класичному простому варіанті, це обов’язково.

Інгредієнти для тіста на воді без молока

  • 500 г. борошна

  • 200 мл. води

  • ½ ч. л. солі

Спробуйте, 7 варіантів начинок для пельменів та 5 страв з ними.

як приготувати просте тісто без яєць

  • Борошно просіяти, насипати гіркою у глибоку миску.
  • Воду змішайте з сіллю та додайте поступово до борошна. Замішуйте виделкою, потім акуратно руками.
  • Ретельно вимісіть тісто та залиште на 30 хвилин, накривши рушником. Після чого можна починати ліпити пельмені.

7. Тісто на сироватці в морозилку

 Тісто на сироватці в морозилку

Кисломолочні продукти ідеально гармонують з борошном, в результаті чого, отримуємо міцне та еластичне тісто. Саме тому ми пропонуємо рецепт на сироватці. А якщо після приготування, у вас залишиться тісто, помістіть його у поліетиленовий пакетик та відправте в морозилку. Зберігати рекомендується не більше 30 днів. У холодильнику, воно може пролежати до 2-х діб.

Розморозивши, можна приготувати не лише пельмені, наприклад, розкачайте ковбаску, поріжте на шматочки та зробіть супер смачні галушки, або приготуйте оригінальні рогалики з солоними начинками. Ідеальне тісто має гарно тримати форму, при натисканні, воно не повинне пружинити.

Інгредієнти для тіста на пельмені в морозилку

  • 3 скл. борошна

  • 1/2 скл. сироватки

  • 1/2 скл. кип’яченої води (теплої)

  • 0,5 ч. л. солі

  • 1 ч. л. соди

Спробуйте, паровий рулет “Ханум”.

Приготування основи для пельменів на сироватці

  • В одній мисці, з’єднайте сіль, борошно та соду.
  • Теплу воду доливаємо у склянку з сироваткою, перемішуємо, додаємо її до борошна, постійно помішуючи.
  • Вимішуємо, та залишаємо під харчовою плівкою на 20 хвилин.

8. Рецепт супер тіста в хлібопічці на олії

 Рецепт супер тіста в хлібопічці на олії

В хлібопічці тісто замішується швидко і практично без вашої участі. Головне, вибрати відповідний режим, а якщо готуєте на дріжджовий програмі, не забудьте зупинити її, приблизно через 20 хвилин після старту замішування. Завдяки такому вимішуванні, маса може відстоятися певний час в теплі, так як там створюється відповідний температурний режим.

Практично кожен рецепт можна оптимізувати для приготування в хлібопічці. Це означає, що кожен може обрати рецепт який найбільше сподобався, і приготувати за допомогою цього пристрою.

Для більшої міцності, можна додати дрібку манної крупи. Якщо яйця у вас, великого розміру, тоді вистачить одного, якщо ж навпаки, використовуйте 2. Якщо у вас немає режиму, який вказано в рецепті, поставте на “Дріжджове тісто” і вимкніть після того, як піч вимісить масу тричі.

Ingredients

  • 1-2 яйця

  • 500 г. борошна

  • 30 мл. олії

  • 220 мл. води

  • 2 дрібки солі

Дізнайтесь, рецепт тіста для пиріжків на розсолі.

Directions

  • З’єднайте воду з яйцями та сіллю, ретельно перемішайте до однорідності.
  • Перелийте суміш в хлібопіч, додайте воду та олію. Всипте борошно, закрийте кришку.
  • Поставте на режим “Тісто без дріжджів”, чекайте закінчення програми.

Рекомендуємо дізнатися, 20 золотих правил у роботі з тістом.

Теги: