Як правильно приготувати тісто для вареників: шість найкращих рецептів

Як приготувати тісто для вареників? Пропонуємо 6 найкращих рецептів. Тут ви дізнаєтесь: як замісити ідеальне тісто на воді, мінералці, молоці, кефірі, а також, як зробити заварне або пісне тісто на вареники. За нашими рецептами, ви зможете готувати смачне та пухке тісто, навіть на воді.

Вареники – це одна з найулюбленіших страв в Україні, їх можна навіть назвати одним з народних символів. Мабуть не знайдеться в світі українця, який хоча б раз їх не скуштував.

В основному під час приготування вареників увагу приділяють начинці: вона може готуватись з різноманітних овочів, фруктів або ягід, чи навіть з м’яса. Але не варто забувати про те, що тісто для вареників також може бути багатьох видів.

Їсти.com.ua приготував для вас 6 цікавих рецептів тіста для вареників, які стануть у пригоді усім, хто полюбляє поласувати цією стравою. А ви оберіть своє, саме краще тісто на вареники. А ще, пропонуємо спробувати смачний рецепт тіста для хінкалі, яке до речі, підійде і для приготування вареників.

Як замісити ідеальне тісто на вареники

Як замісити ідеальне тісто на вареники

Тісто на вареники має бути еластичним – щоб легко ліпилося, і водночас міцним – щоб вареники не розварювалися. Найпростіше і найбільш традиційне тісто готується з борошна, води, солі і яєць. Замість води можна використовувати молоко.

Існують також рецепти вареничного тіста на кефірі або йогурті. А деякі господині вважають найкращим для вареників заварне тісто.

Та який би рецепт ви не обрали, борошно перед приготуванням слід обов’язково просіяти, щоб наситити його киснем. Для еластичності можна додати в тісто трішки олії. Обов’язково потрібно добре вимісити тісто, щонайменше 10 хвилин. Можете скористатися допомогою кухонного комбайну або хлібопічки.

Рецепт кольорових вареників з картоплею та сиром. 

Як приготувати тісто для вареників. шість найкращих рецептів

У будь-який спосіб вимішеному тісту обов’язково слід відпочити близько 30 хвилин – це допоможе стати йому більш еластичним, «слухнянішим». Для цього сформуйте тісто в кулю, накрийте рушником із натуральної тканини і залиште в теплому місці. Приступаючи безпосередньо до ліплення вареників, ще раз легенько вимісіть його руками і – до роботи. До речі, не забувайте мати в запасі ще склянку-дві борошна – для робочої поверхні і для рук.

Рецепт лінивих вареників із зеленню.

1. Як зробити тісто для хінкалі?

Хінкалі — традиційна грузинська страва, в якій соковите м’ясо загорнуте у так званий мішечок з тіста. Особливій увазі потрібно приділити саме приготуванню тіста для хінкалі. Адже у фарш додається вода, щоб він вийшов соковитим. Саме тому, потрібно зробити тісто максимально щільним, щоб під час варіння бульйон не витік і хінкалі не розвалилися ще під час готування. Тісто не повинно бути надто тонким, інакше вони можуть розірватись, але й не товстим, щоб в кінці тісто не вийшло жортке. Майстерність ліпки хінкалі, полягає саме у великій кількості складок, традиційно їх повинно бути щонайменше 20, проте якщо у вас цього не вийде, мак страви гіршим точно не стане.

Щоб правильно замісити тісто та приготувати хінкалі, пропонуємо рецепт страви з відео. Тут ви дізнаєтесь як правильно приготувати тісто для хінкалі, щоб воно не було жорстким та не порвалося при варінні. До того ж, це універсальний рецепт тіста, яке підійде для приготування вареників чи пельменів.

Для грузинських хінкалі, найкращий рецепт, в якому лише борошно, вода сіль та трішки олії. Так як яйце або масло зробить тісто щільним, проте яке не буде еластичним. Якщо у вас не вистачає часу на замішування, можете скористатися спеціальним міксером, адже вимішувати тісто потрібно досить довго. За бажанням, ви можете додати інші спеції для більшого аромату. Головне, використовуйте холодну, навіть крижану воду, завдяки цьому, вийде дуже еластичне та однорідне тісто, з якого буде легко зліпити навіь маленькі мішечки для хінкалі.

Ingredients

  • Борошно – 375 г.

  • Олія – 2 ст. л.

  • Вода – 1 скл.

  • Яловичина – 500 г

  • Чорний перець горошком – 1 ч.л.

  • Коріандр – 0,5 ч. л.

  • Цибуля – 2 шт.

  • Зелень: кріп, петрушка

  • Сіль за смаком

Дізнайтеся, як замісити тісто на чебуреки.

як приготувати хінкалі

  • До просіяного борошна додаємо сіль, олію та ретельно все перемішуємо.
  • Часнинами вливаємо холодну воду та вимішуємо, щоб тісто вийшло достатньо тугим та щільним. Відправляємо його у холодильник на 30 хвилин.
  • Для начинки нарізаємо дрібно цибулю, роздавлюємо чорний перець горошком та коріандр, для посиленого аромату страви.
  • Додаємо цибулю, спеції та сіль до фаршу, все вимішуємо. Можна додати трохи холодної води та вибити ретельно фарш для соковитості.
  • З холодильника дістаємо тісто та починаємо ретельно вимішувати тісто, протягом 5-ти хвилин. Потім, формуємо ковбаску та ріжемо її на частинки однакового розміру.
  • Тепер, кожен шматочок розкачуємо та кладео у центр нашу м’ясну начинку та починаємо складати хінкалі, стараючись зробити якомога більше складок.
  • У киплячу воду кидаємо хінкалі, але перед закиданням, потрібно добре розмішати воду, щоб утворилась так звана воронка. Якщо вони починають повертатися хвостиками вниз, це означає що хінкалі вже готові і їх можна діставати.

2. Тісто для вареників на мінералці

Вважають, що тісто на мінеральній воді ідеально підійде для вареників – воно еластичне, м’яке, не прилипає до рук, а також дуже смачне. Вареники на мінеральній воді не розвалюються при варінні, що є одним з головних проблем багатьох господинь. Для того, щоб страва вийшла смачна, пропонуємо дізнатися деякі секрети приготування тіста.

Борошно потрібно обирати якісне, з високим вмістом клейковини. Мінералка повинна бути сильно газована, адже вона виступатиме в ролі розпушувача. Яйця надають тісту більшу щільність, завдяки якій, воно не рветься. Проте багато яєць додавати теж не потрібно, інакше тісто може бути більш тверде. Замішувати тісто на вареники варто досить довго, для вивільнення клейковини.

Ingredients

  • 1 склянка газованої мінеральної води

  • 1 яйце

  • 3,5-4 склянки пшеничного борошна

  • 3 столові ложки олії

  • 0,5 чайної ложки солі.

Як приготувати тісто для вареників. шість найкращих рецептів

Directions

  • Борошно просіяти, висипати в миску, посолити.
  • Додати яйце, воду і олію.
  • Спочатку перемішувати ложкою, а потім вимішувати руками, при потребі підсипаючи по трошки борошна.
  • Викласти на стіл або спеціальну дошку для виліплюванні вареників та продовжувати місити до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук і до столу. Накрити рушником.
  • Перед тим, як ліпити вареники, дати тісту постояти 30 хвилин

Рецепт вареників з ягодами.

3. Тісто для вареників на кефірі

Всі кухарі знають, що на кефірі виходить чудове тісто. Його часто використовують як основу для вареників. Тому пропонуємо спробувати рецепт вареників на кефірному тісті.

Використовуйте свіжий кефір, бажано не ставити його у холодильник, тоді тісто вийде м’яким та ніжним. Це універсальне тісто, тому начинка може бути різною: з капустою, грибами, картоплею або з ягодами чи солодким сиром.

Ingredients

  • 3 склянки борошна

  • 1 склянка кефіру

  • 0,5 чайної ложки солі

  • 0,25 чайної ложки соди

Як приготувати тісто для вареників. шість найкращих рецептів

Directions

  • Борошно просіяти, всипати сіль і соду.
  • У борошні зробити ямку і вилити туди кефір. Всі інгредієнти змішати ложкою. Потім інтенсивно місити руками. При потребі досипати по жменьці борошна, однак не перестарайтеся – тісто має бути м’яке й еластичне, та водночас не прилипати до рук
  • Накрити рушником, залишити тісто на півгодини, щоб «відпочило», і можна приступати до ліплення вареників.

Рецепт лінивих вареників з родзинками.

4. Тісто для вареників заварне

Деякі українські господині вважають, що заварне тісто – це найкращий варіант для приготування вареників. Рецепт тіста, яке підійде на вареники та пельмені. А ще можна приготувати з нього чебуреки, але тоді готуйте заварне тісто без яєць. Це супер тісто, приготуйте та самі переконайтесь в цьому.

Заварне тісто не повинно бути твердим, але й не липнути до рук. Вареники та пельмені на основі такого тіста виходять м’які. Отже з такої мінімальної кількості компонентів ви отримайєте найсмачніше тісто на вареники.

Ingredients

  • 3,5 склянки борошна

  • 1 склянка води

  • 2 яйця

  • 0,5 чайної ложки солі

Як приготувати тісто для вареників. шість найкращих рецептів

Directions

  • Півсклянки води змішати з яйцями і сіллю. Збовтати до однорідності.
  • Борошно просіяти.
  • Другу половину склянки води закип’ятити, дати охолонути 2-3 хвилини і влити в просіяне борошно, швидко й інтенсивно перемішати, щоб не було грудочок. Не даючи охолонути, додати суміш яєць з сіллю і водою. Вимішувати руками, підсипаючи борошно.
  • Накрити рушником і залишити на 30 хв. При роботі з заварним тістом для вареників слід пам’ятати, що воно швидко підсихає, тому залишки варто щоразу щільно накривати рушником.

Рецепт вареників із сиром та зеленню.

5. Тісто для пісних вареників

Цей варіант тіста підійде для тих, хто любить пісні вареники. Їх можна готувати не лише на Святвечір чи до посту, а й на кожен день. Адже для рецепту потрібно мінімум компонентів, а в результаті виходить смачна та ситна страва. Головне, не забувайте просіяти борошно.

Ingredients

  • 3 склянки борошна

  • 1 склянка холодної води

  • 0,5 чайної ложки солі

Як приготувати тісто для вареників. шість найкращих рецептів

Directions

  • В охолодженій воді розчинити сіль.
  • Борошно просіяти в миску.
  • Зробити в борошні ямку і потроху вливати воду, помішуючи ложкою. Потім руками на дошці чи столі інтенсивно вимісити не туге тісто, підсипаючи борошно.
  • Накрити серветкою і залишити на 20 хвилин для «дозрівання».
  • Після чого ще раз вимішати руками і приступати до ліплення вареників.

Рецепт лінивих вареників з капустою.

6. Тісто для вареників з гречаним борошном

Якщо ви тримаєте себе у формі, то рецепт тіста для вареників на основі гречаного борошна стане для вас чудовим вибором. На відмну від пшеничного, гречане борошно не таке еластичне, тому ліпити гречані вареники потрібно обережно. Рецепт тіста досить швидкий, адже не потрібно чекати поки воно “відпочине”, а відразу починати ліпити вареники.

Ingredients

  • 2 склянки пшеничного борошна

  • 0,5 склянки гречаного борошна

  • 1 склянки холодної води

  • 0,5 чайної ложки солі

Як приготувати тісто для вареників. шість найкращих рецептів

Directions

  • Пшеничне борошно просіяти в миску. Туди ж насипати гречане, добре перемішати.  
  • У склянці води розчинити сіль. Потроху додаючи до борошна холодну підсолену воду, постійно перемішувати ложкою. Руками замісити гладке тісто, щоб не прилипало до рук.
  • Перекласти тісто на стіл або дошку і відразу ж приступати до виліплювання вареників.

Рецепт сирно-картопляних лінивих вареників.

7. Тісто для вареників панське

Дуже смачне та ситне тісто, яке надасть особливого смаку вашим вареникам. Молоко використовуйте тепле (кімнатної температури). Борошно обирайте високої якості, яке обов’язково потрібно просіяти. Можливо для замісу тіста, вам знадобиться трішки більше борошна, адже все залежить від самого борошна. І не забувайте взяти додаткову склянку борошна для робочої поверхні.

Ingredients

  • 5 склянок борошна

  • 1 склянка молока

  • 2 столові ложки сметани

  • 3 яйця

  • 2 столові ложки олії

  • 0,5 чайної ложки солі

  • 1 чайна ложка цукру

Як приготувати тісто для вареників. шість найкращих рецептів

Directions

  • В глибоку миску просіяти борошно.
  • Окремо віничком збити яйця і вилити в борошно. Додати решту інгредієнтів, перемішати ложкою.
  • Потім місити м’яке тісто руками до тих пір, поки не почне відлипати від рук.
  • Накрити рушником, дати «відпочити» 20-30 хвилин і приступати до роботи.

Приготували тісто і не знаєте, яку начинку туди покласти? 24 рецепти найкращих та найнесподіваніших начинок для вареників – ТУТ.

Якщо вам сподобався матеріал, прокоменуйте його на сайті Їсти – нам важливо знати вашу думку.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора