Пельмені: манти, равіолі, вонтони, хінкалі
Я, як великий любитель пельменів, не зміг обійти цю тему стороною. Я навіть і уявлення не мав, що “пельменна” культура має таке розмаїття. У Росії пельменями прийнято називати страву у вигляді відварених виробів з тіста з начинкою, як правило, це м’ясо або риба. Давайте розглянемо аналогічні російським пельменям страви, які майстерно готують в різних куточках світу…
Манти
Азіатські манти за зовнішнім виглядом схожі на пельмені, але трохи більші за розміром. Основна ж їх відмінність, в способі приготування. Готуються вони на парі в спеціальній ємності, яка називається “каскан”. Зовнішньо – це решітки, які розташовуються в кілька ярусів, вони ставляться в казан з щільною кришкою, де надні кипить вода. Щось на зразок спрощеної пароварки, таке пристосування іноді називають “мантишниця”.
Начинкою слугує тонко нарізане м’ясо – баранина, яловичина, конина, птицячи козлятина. Додають до них і жир, сало, овочі. А подаються готові манти зі сметаною чи томатним соусом з гострим перцем чи часником.
Равіолі
Безсумнівно, схожість між равіолі і пельменями є, але від нашої традиційної страви равіолі дещо відрізняються. Равіолі – це вироби з тонко розкатаного прісного тіста з різними начинками. Батьківщиною равіолі є Італія.
У тісто для равіолі додають оливкову олію для еластичнлості. Начинкою може слугувати м’ясний, рибний фарш, гриби, морепродукти, сир, овочі. В якості наповнення равіолі на десерт, використовують ягідну або шоколадну начинки. Равіолі можна варити або смажити у фритюрі.
Вонтони
Вонтони – це різновид пельменів, який з’явився в китайській кухні. По суті, ця страва являє собою галушки у формі півкола, які начиняють м’ясом, куркою, креветками, капустою, грибами або фруктами, а потім їх смажать, варять або ж готують на пару.
Вонтони можна їсти гарячими чи холодними. Заправляють їх в основному сирним чи сметанним соусом з додаванням часнику.
Хінкалі
Хінкалі – це ситна і самодостатня страва грузинської кухні. Навідміну від пельменів, хінкалі по-грузинськи ліпляться у вигляді мішечків, при чому чим більше на них складочок, тим вишуканішою є страва. Розмір теж не відрізняється постійністю. У різних регіонах Грузії хінкалі домашні можуть бути звичного пельменного розміру, а можуть досягати розміру невеликого блюдця.
В якості начинки традиційно виступає пряний фарш з баранини, або ж змішаний варіант – яловичо-свинний з додаванням цибулі та кінзи. Хінкалі варять і при куштуванні важливо не пролити м’ясний бульон, який виділяє м’ясо під час приготувння. Верхню частину хінкалі ( хвостик) зазвичай не їдять.