Що приготувати в піст: 10 рецептів пісних сніданків

Під час Великого посту, коли варто відмовитись від продуктів тваринного походження, приготувати сніданок без яєць, молока та ковбаси стає трішки складніше. Пропонуємо вам приготувати страви за нашими рецептами. Незважаючи на те що страви пісні, вони дуже ситні та смачні. Адже правильно поєднавши інгредієнти, можна досягнути цікавого смаку. І не забудьте про оригінальну подачу страви.


 1. Пшоняна каша з гарбузом

Ingredients

  • 2 склянки води

  • 1 склянка пшона

  • 150 грамів гарбуза

  • сіль за смаком

Directions

  • Гарбуз почистити, помити і порізати шматочками.
  • Пшоняну крупу пропити. Воду довести до кипіння, покласти в каструлю з водою гарбуз і пшоно, трішки підсолити і варити на середньому вогні 20-25 хвилин.
  • Подавати кашу з медом.
Пшоняна каша з гарбузом

Як приготувати гарбузову кашу та 18 несподіваних фактів про гарбуз 

2. Вівсяна каша з яблуками в духовці

Ingredients

  • 160 мілілітрів яблучного соку

  • 1,5 склянки вівсянки

  • 1 велике яблуко

  • 2 столові ложки меду

  • 1 столова ложка цукру

  • 1 чайна ложка кориці

  • мускатний горіх і сіль за смаком

Directions

  • У великій мисці перемішати вівсянку з яблучним соком, медом, цукром, корицею, мускатним горіхом.
  • Яблуко помити, почистити і порізати на шматочки, додати до вівсянки, добре перемішати, трішки підсолити.
  • Форму для запікання застелити фольгою і викласти суміш.
  • В розігріту духовку поставити кашу і запікати близько 25 хвилин при температурі 180º.
Вівсяна каша з яблуками в духовці

Банка до сніданку: вівсяна каша за одну хвилину 

3. Гречана каша з печерицями

Ingredients

  • 300 грамів печериць

  • 2 склянки гречаної крупи

  • 4 склянки води

  • 2 цибулини

  • 1 морквина

  • зубчик часнику

  • олія

  • сіль

Directions

  • Цибулю і печериці почисти і порізати на шматочки, моркву натерти на крупній тертці, все покласти в форму для тушкування, додати трішки олії і поставити в розігріту духовку на 15 хвилин.
  • Дістати з духовки та додати гречку, залити гарячою водою, покласти зубчик часнику і поставити в духовку ще на 20 хвилин при температурі 150º.
Гречана каша з печерицями

Як приготувати ідеальну гречку6 8 найкращих рецептів 

4. Бутерброди з квасолевим паштетом

Ingredients

  • 2 морквини

  • 1 цибулина

  • 1 склянка вареної або консервованої квасолі, хліб пісний

  • пучок петрушки

  • олія, мелений чорний перець, сіль

Directions

  • Цибулю почистити, помити і порізати дрібно. Моркву почистити, помити і натерти на крупній тертці. Цибулю підсмажити до золотистого кольору, додати моркву і смажити до готовності.
  • Квасолю за допомогою блендера перетерти до однорідної консистенції, додати моркву і цибулю, посолити, поперчити та ретельно вимішати.
  • Викласти паштет на хліб і прикрасити подрібненою петрушкою.
Бутерброди з паштетом із квасолі

Рецепт паштету з квасолі та кунжуту

5. Овочеві котлети

Ingredients

  • 200 мілілітрів води

  • 4 картоплини

  • 2 морквини

  • 1 цибулина

  • 1/2 лимона

  • зубчик часнику

  • 4 столові ложки олії

  • по 3 столові ложки консервованого горошку і кукурудзи

  • 3 столові ложки борошна

  • зелень, панірувальні сухарі, мелений чорний перець, сіль

Directions

  • Картоплю і моркву помити і відварити в кожушку до готовності. Картоплю почистити і розтовкти до стану пюре, посолити, поперчити і додати сік половинки лимона, добре перемішати. Моркву почистити, дрібно порізати і додати до картоплі, перемішати. Цибулю почистити, порізати маленькими шматочками і додати до картоплі. Туди ж покласти консервований горошок і кукурудзу, подрібнену зелень, часник та ретельно вимішати.
  • В окремій посудині перемішати воду з борошном, посолити, поперчити.
  • З овочевого фаршу сформувати котлети, занурити в тісто, обваляти в панірувальних сухарях та смажити з обох боків на розігрітій сковорідці, поки не утвориться золотиста скоринка.
Овочеві котлети

Рецепт капустяних котлет 

6. Бутерброди з печерицями

Ingredients

  • житній хліб

  • пісний майонез

  • 200 грамів печериць

  • 1 цибулина

  • зелень цибулі та петрушки

  • сіль

Directions

  • Хліб порізати і намазати пісним майонезом.
  • Цибулю помити, почистити і нарізати тонкими кільцями. Печериці почистити і порізати дуже тонко, трішки посолити. За бажанням печериці можна трішки підсмажити.
  • На змащений хліб покласти кільце цибулі, легенько змазати майонезом, викласти печериці, посипати подрібненою зеленою цибулею і петрушкою.
  • Поставити у розігріту духовку на 15 хвилин, щоб хліб підсушився, а печериці змінили колір.
Бутерброди з грибами

18 рецептів швидких бутербродних намазок 

7. Бутерброди з печерицями і помідором

Ingredients

  • 100 грамів грибів

  • 2 помідори

  • 2 скибки пшеничного хліба

  • зелень петрушки і цибулі

  • олія

Directions

  • Гриби промити і відварити у підсоленій воді до готовності. Зелень помити і дрібно порізати. Помідори помити і розрізати на четвертинки.
  • Хліб і помідори покласти на розігріту сковорідку з невеликою кількістю олії або взагалі без неї і трішки підсмажити.
  • На хліб викласти шматочки помідорів і гриби, посипати зеленню.
Пісні бутерброди

Рецепт грибного паштету

8. Яблучні оладки

Ingredients

  • 400 мілілітрів води

  • 50 мілілітрів олії

  • 100 грамів рідкого меду

  • 3 яблука

  • 4 столові ложки борошна

  • 1/4 чайної ложки соди

  • ванільний цукор, сіль

Directions

  • Борошно просіяти і перемішати з содою, водою і сіллю.
  • Яблука помити, почистити від шкірки, порізати кільцями і посипати ванільним цукром.
  • В сковорідку налити олії і поставити на вогонь. Яблучні кільця занурити в тісто і покласти в розігріту сковорідку, смажити до рум’яної скоринки.
  • Перед подачею полити медом.
Яблучні оладки

Рецепт яблучних оладок із морквою 

9. Мафіни з цукатами

Ingredients

  • 2 апельсини

  • 200 грамів борошна

  • по 100 грамів родзинок, цукатів та цукру

  • 100 мілілітрів олії

  • 1 чайна ложка соди

  • дрібка солі

Directions

  • Родзинки залити гарячою водою на 30 хвилин, процідити і висушити.
  • З апельсинів вичавити й склянку соку.
  • Борошно просіяти і перемішати з содою. Цукор перетерти з олією, додати трішки солі і апельсиновий сік, перемішати та, поступово додаючи борошно, замісити тісто. Родзинки і цукати додати в тісто, гарно вимішати.
  • Формочки для мафінів змазати олією і вилити тісто, враховувати, що тісто трішки підніметься. Поставити в духовку і випікати 45 хвилин при температурі 180º.
Мафіни з цукатами

Рецепт кексиків на кефірі з вишнями

10. Мультизернові крекери

Ingredients

  • 200 грамів житнього борошна

  • 200 мілілітрів води

  • 200 грамів насіння соняшника, гарбуза, кунжуту і льону

  • 50 грамів родзинок

  • 2 столові ложки олії

  • 1/2 чайної ложки солі

Directions

  • Насіння трішки подрібнити, додати борошно з содою, воду, родзинки, олію, гарно вимішати, накрити рушничком і залишити на 20 хвилин.
  • Присипати стіл борошном і розкачати корж завтовшки 2 см, з якого вирізати печиво.
  • На деко викласти печиво і випікати 25 хвилин при температурі 170º.
Мультизернові крекери

Рецепт горіхової граноли 

А що ви готуєте під час Великого посту? Коментуйте та діліться інформацією з друзями в соціальних мережах.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора