Банка до сніданку: «лінива» вівсяна каша за одну хвилину

Сніданок, який щоранку чекає у холодильнику, щойно ви прокинулися – чудовий винахід для тих, хто стежить за своєю фігурою, займається спортом і не встигає поснідати.


Готувати вівсянку на сніданок краще звечора. Хоча слово «готувати» тут дещо перебільшене. Кілька простих інгредієнтів, кілька легких рухів – і каша, постоявши ніч у холодильнику, приготується сама. Всього три обов’язкових складових. Решта – справа смакових і дієтичних вподобань.

Готуємо основу для баночної каші

Для початку – відшукайте в коморі тару. Підійде будь-яка скляна або пластикова банка об’ємом 0,4 – 0,5 л з широкою шийкою і щільною кришкою.

Банку добре вимити і обдати окропом – адже ми будемо використовувати кисломолочні продукти, а вони, як відомо, дуже чутливі до чистоти.

процес приготування

Перегляньте ще 14 рецептів страв, які можна приготувати в банці

1/4 склянки вівсянки. Використовуємо вівсяні пластівці хорошої якості, досить великі, бажано не швидкого приготування (у них корисних речовин менше). Можна додати столову ложку насіння льону – смакові якості на любителя, але вітамінів каші додасться.

1/3 склянки молока. Якщо молоко домашнє, обов’язково прокип’ятити і охолодити. Якщо магазинне – можна додати прямо з пакету, головне щоб термін придатності не вийшов.

1/4 склянки звичайного йогурту баз наповнювачів. Може бути і будь-який фруктовий – на ваш смак, але тоді доведеться враховувати, що в такому йогурті, як правило, вже є цукор, та й походження самого наповнювача навряд чи натуральне.

У чисту баночку засипаємо вівсяні пластівці, заливаємо молоком і йогуртом, закриваємо кришкою, струшуємо, щоб все гарненько перемішалося і – все. Основа для сніданку готова.

Додаємо в кашу «родзинку»

лінива вівсянка

Рецепт курки, запеченої в банці

Наступний крок – удосконалення вашого сніданку, тобто ви робите його таким, щоб він приносив задоволення вам і вашим домочадцям. Ось лише деякі варіанти:

– Цукор і сіль. Звичайно, для здоров’я краще, коли в каші немає ні того, ні іншого. Але якщо такий сніданок вам просто не «полізе», то й користі від нього буде мало. Просто знайте міру. Цукор можна замінити медом, якщо у вас немає на нього алергії.

– Свіжі сезонні ягоди. Цей варіант – і корисний, і смачний. Чорниця, суниця, вишня, смородина – важко виділити щось окремо. Можна додати в кашу цілу жменю. Шкода тільки, що сезон цих ягід такий нетривалий.

вівсянка в банці з ягодами

Рецепт скумбрії, запеченої в банці 

– Заморожені ягоди. Хороші тим, що, зберігаючи смак і аромат, вони доступні нам взимку. Але в цьому випадку рекомендується класти не цілі ягідки, а, розморозивши, зробити з них пюре. І тільки після цього додати в баночку.

– Тропічні фрукти. Шматочки банана, ківі, апельсина, зернятка граната чудово поєднуються з ніжною текстурою каші.

каша вівсянка

Рецепт курячого шашлика в банці 

– Будь-яке варення або джем. Все залежить від того, яке ви любите – солодке чи з кислинкою. Краще, коли ягідки у варенні не розварені, а цілі – і смачніше, і на вигляд просто краса.

– Сухофрукти. Чудово смакують шматочки сушених фруктів або ягід (курага, чорнослив, родзинки). За ніч вони розмокають і стають м’якими, віддавши каші весь свій смак і аромат.

вівянка з фруктами і горішками

Рецепт молочного коктейлю з вівсянкою 

– Горішки. Будь-які ваші улюблені. Можна подрібнювати, можна додавати ціленькими.

– Шматочки шоколаду. Цей сніданок вже буде більш схожим на ранковий десерт, але час від часу варто потішити себе і такою смакотою. До того ж, шоколад зарядить вас енергією на весь день.

Снідаємо і зберігаємо

вівсянка в банці з фруктами

Рецепт вівсяно-чорничних кексів 

Додавши в кашу все найулюбленіше і легенько перемішавши ложечкою, поставте баночку на поличку холодильника і забудьте про неї до ранку. Вранці дістаньте з холодильника, можете трішки підігріти на водяній бані або в мікрохвильовці і – вуаля – сніданок готовий!

Кілька нюансів щодо зберігання: якщо всі продукти, які ви поклали в банку, свіжі, щільно закрита каша може зберігатися в холодильнику до 2-х діб. При бажанні її можна навіть заморозити. Але не довше ніж на місяць.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора