Як смачно приготувати гречку: 8 найкращих рецептів
З усіх круп гречку вважають найкориснішою, оскільки в ній міститься найбільше вітамінів групи B. Гречана каша дуже ситна і багата мінералами, особливо магнієм, фосфором і залізом. Також у гречці міститься достатньо кальцію, магнію, цинку і йоду, щоб забезпечити добову норму людини. А за вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп.
Як зварити ідеальну розсипчасту гречку
Для кулінарів-початківців приготування гречки – своєрідний тест на професійність. І якщо не знати основ варіння – вдасться не відразу. Тож відкриваємо секрети.
Directions
- Воду налити в каструлю і поставити на вогонь.
- Поки вода закипає, гречку перебрати і промити. Коли вода закипить, посолити і висипати туди всю гречку.
- Варити гречку на середньому вогні приблизно 7-10 хвилин.
- Коли води над гречкою залишиться вже зовсім небагато, влити в каструлю олію, перемішати і зменшити вогонь до мінімуму. Варити гречку під кришкою до повної готовності.
А тепер кілька простих і перевірених гречаних рецептів, які виручатимуть вас і в свято, і в будень.
Рецепт гречаної каші з грибами в пакеті для запікання.
1. Гречана каша в банці
Directions
- Перебрану і промиту гречку насипати в банку.
- Зверху покласти масло, посолити.
- Води налити на 1,5 см вище крупи.
- Поставити банку у холодну (щоб не тріснула банка!) духовку. Увімкнути середній вогонь.
- Готувати близько 1 години.
2. Курка з гречкою в духовці
Ingredients
2 курячі стегенця
1 склянка гречаної крупи
2 склінки окропу
1 цибулина
1 зубок часнику
трохи вершкового масла
зелень, сіль, перець на смак
Рецепт гречаної каші в гарбузі.
Directions
- Перебрану і промиту гречку висипати в каструльку залити окропом, накрити і відставити на 10 хв.
- Стегенця порізати на шматки. Цибулю порізати півкільцями і підсмажити на маслі чи олії.
- Гречку посолити, поперчити, додати зелень, цибулю і порізаний дрібно часник, перемішати, перелити у форму для запікання.
- Зверху викласти шматки курки, на них невеликі шматочки вершкового масла, щільно закрити кришкою або фольгою.
- Поставити в розігріту 180 градусів духовку. Готувати приблизно 1 годину.
3. Гречка із сосисками та грибами
Ingredients
1 склянка гречаної крупи
300 г сосисок
300 г печериць
2 цибулини
олія, сіль, перець на смак
Рецепт гречаної каші по-флотськи.
Directions
- Ріпчасту цибулю порізати півкільцями, сосиски невеликими кружечками.
- Гриби почистити, порізати пластинками.
- Гречку відварити до готовності.
- Цибулю обсмажити на олії. Додати гриби. Смажити до тих пір, поки не випарується вся рідина (близько 15 хвилин). Додати сосиски, смажити 3-5 хвилин. Додати гречку, перемішати, поперчити, посолити.
- Зняти з вогню, накрити кришкою, дати пропаритися 15 хв.
- При подачі посипати зеленню.
4. Гречка в сметанно-грибному соусі
Ingredients
200 г гречаної крупи
400 мл води або бульйону
2 цибулини,
сіль та перець
- Соус:
200 г дрібних печериць
1 цибулина
4 ст. ложки сметани
1 ст. ложка вершкового масла
сіль та перець
Рецепт традиційних гречаників.
Directions
- Промиту гречану крупу залити окропом (бульйоном), накрити кришкою, вкутати рушником, залишити на годину-півтори. Готову кашу перемішати і заправити сіллю та перцем на смак.
- Дрібно порізати цибулину, обсмажити на олії до золотистого кольору. Посолити, поперчити.
- Додати гречану кашу, перемішати.
- Перебрані та промиті гриби обсмажити на маслі з порізаною цибулею. Додати сметану. Вилити соус до грибів, зменшити вогонь, тушкувати протягом 5-10 хвилин, весь час помішуючи.
- Коли загусне, зняти з вогню і подавати до столу.
5. Гречані тефтелі
Ingredients
1/2 склянки гречаної крупи
500 г печериць
2 цибулини
2 ст. ложки крохмалю
1 склянка сметани
олія для смаження
борошно для панірування
сіль, перець, зелень на смак
Рецепт гречано-грибних котлет.
Directions
- Гречку відварити до готовності в підсоленій воді.
- Гриби промити, обсушити і обсмажити на олії з подрібненою цибулею. Остудити.
- Гриби з цибулею подрібнити в блендері або м’ясорубці, додати гречку і крохмаль. Перемішати масу до однорідності.
- У глибоке деко вилити сметану.
- Сформувати тефтелі, обваляти їх у борошні, викладати на деко.
- Поставити в духовку на 25-30 хвилин при температурі 200 градусів.
6. Гречка із квасолею
Ingredients
1 склянка гречаної крупи
1 склянка відвареної або консервованої червоної квасолі
1 морквина
1 цибулина
1 столова ложка томатної пасти
сіль, мелений чорний перець на смак
Рецепт гречаного супу з грибами.
Directions
- Гречку відварити з сіллю до готовності.
- На олії пісмажити порізану цибулю. Додати терту моркву і смажити пару хвилин. Додати квасолю, томатну пасту. Тушкувати, помішуючи, хвилин 5. Покласти відварену гречку, досолити, поперчити.
- Протушкувати хвилин 10, часто помішуючи.
7. Картопляно-гречані деруни
Ingredients
1 кг очищеної сирої картоплі
250 г гречаної каші
4 яйця
150 г борошна
сіль, перець на смак
Directions
- Картоплю подрібнити як на деруни – на тертці або в кухонному комбайні.
- Змішати з кашею, додати борошно, яйця, посолити.
- Викладати ложкою на розігріту пательню, смажити деруни у достатній кількості олії до золотистого кольору.
8. Гречка з м’ясом у мультиварці
Ingredients
2 склянки гречаної крупи
500 г свинини
2 цибулини
1 морквина
1 болгарський перець
сіль, перець на смак
Рецепт розсипчастої гречки в мультиварці.
Directions
- Порізати і обсмажити у мультиварці м’ясо протягом 15 хв. у режимі «смаження» або «випічка».
- Додати порізану півкільцями цибулю, болгарський перець і терту морквину – смажити ще 10 хв.
- Посолити, поперчити.
- Засипаємо промиту гречку. Не перемішувати. Залити 4 склянками гарячої води.
- Обрати режим «гречка» і готувати до закінчення програми.
Якщо вам сподобалася підбірка рецептів приготування страв із гречки, залиште свої коментарі та поділіться публікацією у соціальних мережах.