25.10.2015

Як смачно приготувати гречку: 8 найкращих рецептів

З усіх круп гречку вважають найкориснішою, оскільки в ній міститься найбільше вітамінів групи B. Гречана каша дуже ситна і багата мінералами, особливо магнієм, фосфором і залізом. Також у гречці міститься достатньо кальцію, магнію, цинку і йоду, щоб забезпечити добову норму людини. А за вмістом білка ця каша – абсолютний чемпіон серед усіх круп.


Як зварити ідеальну розсипчасту гречку

Для кулінарів-початківців приготування гречки – своєрідний тест на професійність. І якщо не знати основ варіння – вдасться не відразу. Тож відкриваємо секрети.

Як смачно приготувати гречку. 8 найкращих рецептів

Інгредієнти

  • 1 склянка гречаної крупи

  • 2 склянки води

  • 1/3 ч. ложки солі

  • 1 ст. ложка олії

Приготування

  • Воду налити в каструлю і поставити на вогонь.
  • Поки вода закипає, гречку перебрати і промити. Коли вода закипить, посолити і висипати туди всю гречку.
  • Варити гречку на середньому вогні приблизно 7-10 хвилин.
  • Коли води над гречкою залишиться вже зовсім небагато, влити в каструлю олію, перемішати і зменшити вогонь до мінімуму. Варити гречку під кришкою до повної готовності.

А тепер кілька простих і перевірених гречаних рецептів, які виручатимуть вас і в свято, і в будень.

Рецепт гречаної каші з грибами в пакеті для запікання.

1. Гречана каша в банці

Інгредієнти

  • 1 склянка гречаної крупи

  • 25 г вершкового масла

  • тепла кип’ячена вода

  • сіль за смаком

Як смачно приготувати гречку. 8 найкращих рецептів

Приготування

  • Перебрану і промиту гречку насипати в банку.
  • Зверху покласти масло, посолити.
  • Води налити на 1,5 см вище крупи.
  • Поставити банку у холодну (щоб не тріснула банка!) духовку. Увімкнути середній вогонь.
  • Готувати близько 1 години.

2. Курка з гречкою в духовці

Інгредієнти

  • 2 курячі стегенця

  • 1 склянка гречаної крупи

  • 2 склінки окропу

  • 1 цибулина

  • 1 зубок часнику

  • трохи вершкового масла

  • зелень, сіль, перець на смак

Рецепт гречаної каші в гарбузі.

Як смачно приготувати гречку. 8 найкращих рецептів

Приготування

  • Перебрану і промиту гречку висипати в каструльку залити окропом, накрити і відставити на 10 хв.
  • Стегенця порізати на шматки. Цибулю порізати півкільцями і підсмажити на маслі чи олії.
  • Гречку посолити, поперчити, додати зелень, цибулю і порізаний дрібно часник, перемішати, перелити у форму для запікання.
  • Зверху викласти шматки курки, на них невеликі шматочки вершкового масла, щільно закрити кришкою або фольгою.
  • Поставити в розігріту 180 градусів духовку. Готувати приблизно 1 годину.

3. Гречка із сосисками та грибами

Інгредієнти

  • 1 склянка гречаної крупи

  • 300 г сосисок

  • 300 г печериць

  • 2 цибулини

  • олія, сіль, перець на смак

Рецепт гречаної каші по-флотськи.

Як смачно приготувати гречку. 8 найкращих рецептів

Приготування

  • Ріпчасту цибулю порізати півкільцями, сосиски невеликими кружечками.
  • Гриби почистити, порізати пластинками.
  • Гречку відварити до готовності.
  • Цибулю обсмажити на олії. Додати гриби. Смажити до тих пір, поки не випарується вся рідина (близько 15 хвилин). Додати сосиски, смажити 3-5 хвилин. Додати гречку, перемішати, поперчити, посолити.
  • Зняти з вогню, накрити кришкою, дати пропаритися 15 хв.
  • При подачі посипати зеленню.

4. Гречка в сметанно-грибному соусі

Інгредієнти

  • 200 г гречаної крупи

  • 400 мл води або бульйону

  • 2 цибулини,

  • сіль та перець

  • Соус:
  • 200 г дрібних печериць

  • 1 цибулина

  • 4 ст. ложки сметани

  • 1 ст. ложка вершкового масла

  • сіль та перець

Рецепт традиційних гречаників.

Як смачно приготувати гречку. 8 найкращих рецептів

Приготування

  • Промиту гречану крупу залити окропом (бульйоном), накрити кришкою, вкутати рушником, залишити на годину-півтори. Готову кашу перемішати і заправити сіллю та перцем на смак.
  • Дрібно порізати цибулину, обсмажити на олії до золотистого кольору. Посолити, поперчити.
  • Додати гречану кашу, перемішати.
  • Перебрані та промиті гриби обсмажити на маслі з порізаною цибулею. Додати сметану. Вилити соус до грибів, зменшити вогонь, тушкувати протягом 5-10 хвилин, весь час помішуючи.
  • Коли загусне, зняти з вогню і подавати до столу.

5. Гречані тефтелі

Інгредієнти

  • 1/2 склянки гречаної крупи

  • 500 г печериць

  • 2 цибулини

  • 2 ст. ложки крохмалю

  • 1 склянка сметани

  • олія для смаження

  • борошно для панірування

  • сіль, перець, зелень на смак

Рецепт гречано-грибних котлет.

Як смачно приготувати гречку. 8 найкращих рецептів

Приготування

  • Гречку відварити до готовності в підсоленій воді.
  • Гриби промити, обсушити і обсмажити на олії з подрібненою цибулею. Остудити.
  • Гриби з цибулею подрібнити в блендері або м’ясорубці, додати гречку і крохмаль. Перемішати масу до однорідності.
  • У глибоке деко вилити сметану.
  • Сформувати тефтелі, обваляти їх у борошні, викладати на деко.
  • Поставити в духовку на 25-30 хвилин при температурі 200 градусів.

6. Гречка із квасолею

Інгредієнти

  • 1 склянка гречаної крупи

  • 1 склянка відвареної або консервованої червоної квасолі

  • 1 морквина

  • 1 цибулина

  • 1 столова ложка томатної пасти

  • сіль, мелений чорний перець на смак

Рецепт гречаного супу з грибами.

Як смачно приготувати гречку. 8 найкращих рецептів 6

Приготування

  • Гречку відварити з сіллю до готовності.
  • На олії пісмажити порізану цибулю. Додати терту моркву і смажити пару хвилин. Додати квасолю, томатну пасту. Тушкувати, помішуючи, хвилин 5. Покласти відварену гречку, досолити, поперчити.
  • Протушкувати хвилин 10, часто помішуючи.

7. Картопляно-гречані деруни

Інгредієнти

  • 1 кг очищеної сирої картоплі

  • 250 г гречаної каші

  • 4 яйця

  • 150 г борошна

  • сіль, перець на смак

Рецепт пісних гречаників.

Як смачно приготувати гречку. 8 найкращих рецептів 7

Приготування

  • Картоплю подрібнити як на деруни – на тертці або в кухонному комбайні.
  • Змішати з кашею, додати борошно, яйця, посолити.
  • Викладати ложкою на розігріту пательню, смажити деруни у достатній кількості олії до золотистого кольору.

8. Гречка з м’ясом у мультиварці

Інгредієнти

  • 2 склянки гречаної крупи

  • 500 г свинини

  • 2 цибулини

  • 1 морквина

  • 1 болгарський перець

  • сіль, перець на смак

Рецепт розсипчастої гречки в мультиварці.

Як смачно приготувати гречку. 8 найкращих рецептів 3

Приготування

  • Порізати і обсмажити у мультиварці м’ясо протягом 15 хв. у режимі «смаження» або «випічка».
  • Додати порізану півкільцями цибулю, болгарський перець і терту морквину – смажити ще 10 хв.
  • Посолити, поперчити.
  • Засипаємо промиту гречку. Не перемішувати. Залити 4 склянками гарячої води.
  • Обрати режим «гречка» і готувати до закінчення програми.

 Якщо вам сподобалася підбірка рецептів приготування страв із гречки, залиште свої коментарі та поділіться публікацією у соціальних мережах.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.