Голубці з картоплі | Рецепт в мультиварці VS духовці

Голубці з картоплі – старовинна українська кухня. Готували їх зазвичай в піст, на святий вечір. Рецепти будуть в мультиварці та духовці. Дізнайтеся, як приготувати пісні голубці з тертої та вареної картоплі і гречки, манки, м’ясом та з грибами на святвечір. Приготуємо навіть ліниві голубці з картоплею та фаршем.

Колись, капусту на голубці, замінювали на молоде листя червоного буряка або винограду. Заливали страву водою, розведеною з квасом, якщо страва готувалася до посту. На Півдні, робили якомога більшого розміру голубці, а от на Західній Україні, один лист ділили на кілька частин, інакше господиня вважалася лінивою. На Закарпатті, готували ще голубці з крижавок (квашені головки капусти), начиняючи рисом та грибами.

Як приготувати пісні голубці з вареної і тертої картоплі

Як приготувати пісні голубці з вареної і тертої картоплі

Сьогодні, існує безліч рецептів, смачних, домашніх голубців з різноманітними начинками. Ми пропонуємо приготувати голубці з картоплею з використанням грибів, гречки та манки, знайдуться і пісні страви, які чудово доповнять стіл на святий вечір. А якщо, ви не дотримуєтесь почту чи традицій, приготуйте картопляні голубці з м’ясним фаршем. Їх можна готувати не лише з білокачанної капусти, а й з пекінської чи савойської.

Головне, обрати правильний сорт картоплі, що швидко розварюється, тоді стравабуде ніжною та м’якою. Найкращою підливою для будь-яких голубців, мабуть буде смачна та ароматна підлива з грибів (печериць) з різними варіаціями. Такі страви, можна готувати хоч на кожен день та подавати до святкового столу.

1. Пісні голубці з вареної картоплі з грибами в каструлі

Пісні голубці з вареної картоплі з грибами в каструлі

В класичнму варіанті, картопляні голубці, готуються без грибів, лише з обсмаженою цибулею, але обирати вам. Щоб страва вийшла більш соковитою, викладайте на дно та на верх каструлі листя капусти, до речі, воно виходить теж нереально смачне, тому викидати не доведеться. Подавати на святвечір в гарячому вигляді з сметанним соусом.

Інгредієнти

  • 10-12 листів капусти

  • 400 г картоплі

  • 300 г грибів

  • 1 цибулина

  • 1 морквина

  • 200 г томатної пасти

  • Лавровий лист, зелень кропу, сіль, перець

Рекомендуємо, голубці з пшоном.

як зробити голубці з бульби

  • Очищену картоплю, варимо у підсоленій воді до готовності. Після чого зливаєморідину, і пететворюємо в пюре.
  • Порізану цибулю обсмажуємо до прозорості, додаємо моркву та гриби, коли суміш буде готова, перекладаємо її до картопляного пюре. Додаємо сіль, перець, спеції та перемішуємо.
  • Листя капусти відварюємо до м’ягкості та зрізаємо тверді прожилки, воду зливати не потрібно.
  • Капусту начинити картоплею, сформувавши голубці. Викласти у каструлю.
  • У воду, в якій варилася капуста, вкинути томатну пасту, посолити та розмішати. Залити в ємність так, щоб соус, ледь прикривав страву. Покласти лаврове листя, сушений кріп і варити на помірному вогні, приблизно 45-50 хвилин.

2. Пісні голубці з тертої картоплі і гречки в духовці

Пісні голубці з тертої картоплі і гречки в духовці

Рідину, яка виділиться з тертої картоплі, не варто виливати, її можна використати для заливки, разом з овочевим або грибним бульйоном. Подавати на стіл гарячими, прикрасивши гілочками свіжого кропу або петрушки.

Якщо вже ви готуєте пісні картопляні голубці, краще готувати соуси, які доповнять смак, для цього використовуйте багато спецій, овочів чи грибів, але не перегніть. Дуже багато різноманіття в одній заправці, може зіпсувати смак.

Інгредієнти

  • 1 шт. капустини (великої)

  • 2 кг картоплі

  • 300 г гречки

  • 3-4 цибулини

  • 3-4 зубчики часнику

  • 3 ст. л. олії

  • 1-2 шт. лаврового листа

  • 1,5 – 2 л води або бульйону

  • Сіль, перець за смаком

Спробуйте, голубці з виноградного листя

Приготування голубців з сирою картоплею без рису

  • З капусти зняти листя і відварити його у підсоленій воді, щоб були злегка м’які.
  • Картоплю очищуємо і натираємо на тертці, ретельно віджимаємо, об позбутися зайвої рідини.
  • Гречку залити водою і повністю зварити.
  • Цибулю з часнком подрібнюємо і обсмажуємо на олії до золотистості.
  • Тепер змішуємо всі компоненти і начиняємо готовою масою листя капусти.
  • Складаємо все у посудину для запікання, залити бульйоном, кинути лаврове листя. Готувати в духовці приблизно 60-80 хвилин, при температурі 180 градусів.

3. Ліниві голубці з картолею, рисом і фаршем в мультиварці

Ліниві голубці з картолею і фаршем в мультиварці

Якщо хочеться приготувати щось смачне на свято, а часу не вистачає, можна зробити ліниві голубці, навіть приготувавши їх без капусти. Подати їх можна у вигляді каші, перемішавши всі компоненти або сформувавши з м’ясної начинки кулька і прикрасити ними страву.

Часто, виникає питання, чим залити голубці, тому є багато варіантів соусу. Пропонуємо, змішати сметану з томатною пастою або кетчупом, додати обсмажену моркву з цибулею, часник та перебити все блендером, вийде чудова підлива для голубців на новорічні свята.

Інгредієнти

  • 500 г м’ясного фаршу

  • 1 капустина

  • 1 шт. моркви

  • 1 шт болгарського перцю

  • 1 цибулина

  • 1 скл. рису

  • 2 яйця

  • 3 ст. л. олії

  • 3 ст. л. томатної пасти

  • 10 картоплин

  • 1 л води

  • Спеції, сіль, перець

Пропонуємо, квашені голубці корейською морквою.

як приготувати ліниві голубці

  • Цибулю і капусту нарізаємо кубиками, а моркву і болгарський перець натираємо на тертці.
  • До фаршу додаємо овочі та відварений рис, перемішуємо.
  • Нарізаємо великими шматочками картоплю і викладаємо її у чашу мультиварки, змащену олією. Зверху викладаємо фарш, або робимо кульки і складаємо на картоплю.
  • Воду змішуємо з томатною пастою, заливаємо в мультиварку і додаємо спеції. Вмикаємо режим “гасіння” і готуємо 40 хвилин.

4. Смачні голубці з картоплі та манки в духовці

 Смачні голубці з картоплі та манки в духовці

Якщо капуста м’яка, можна залити її окропом і залишити на кілька хвилин, щоб не відварювати. Начинка вийде трохи рідка, але при варінні, загусне і не витікатиме. Голубці, можна крутити по-різному, наприклад, начинку варто класти на тоншу сторону листа і закрити листя капусти товстішим краєм, хоча багато хто звик робити навпаки. Якщо ви готуватимете страву не під час посту, можете приготувати ароматну засмажку з цибулі та бекону, вийде нереально смачно.

Інгредієнти

  • 1 кг картоплі

  • 40 мл олії

  • 3 цибулини

  • 2 ст. л. манки

  • 1 капустина

  • 100 г масла

  • Сіль, перець

Спробуйте, голубці по-закарпатськи.

як приготувати голубці запечені в духовці

  • Капусту злегка приварюємо, після чого, вирізаємо прожилки.
  • Картоплю очищуємо і натираємо на дрібній тертці разом з цибулею (як на деруни).
  • Одну цибулину подрібнюємо і обсмажуємо на олії, додавши 50 г масла.
  • До картоплі додаємо манку та підсмажену цибулю. Додаємо сіль, спеції та перемішуємо.
  • Викладаємо картопляну начинку в листя капусти і загортаємо в голубець.
  • На дно ємності для запікання, викладаємо листи капусти, зверху кладемо голубці.
  • Розігріваємо ще 50 г масла, вливаємо воду і солимо, заливаємо нею страву і відправляємо в духовку при 180 градусах на 60 хвилин.

5. Голубці з картоплею та м’ясом в мультиварці

Голубці з картоплею та м'ясом в мультиварці

Домашні голубці виходять ситні та смачні, їх можна заморозити і мати про запас, у випадку, якщо несподівано прийдуть гості. Варто буде лише приготувати томатний, сметанний або грибнийсоус. Для пікантності, до заливки, можна додати кілька зубчиків часнику або трішки перцю чилі.

Інгредієнти

  • 500 г м’яса

  • 2 кг капусти

  • 10 шт. картоплі

  • 1 цибулина

  • 1 шт. болгарського перцю

  • 1 яйце

  • 1 помідор

  • Сметана, сіль, перець, спеції

Вам сподобається, голубці з рисом, квасолею та грибами.

як тушити голубці в мультиварці

  • Качани капусти заливаємо окропом і залишаємо на кілька хвилин. Потім, знімаю листя.
  • У мультиварці, обсмажуємо цибулю, моркву до м’ягкості, потім додаємо подрібнені помідори та солодкий перець. Залишаємо на 5-7 хвилин тушкуватися.
  • М’ясо пропускаємо через м’ясорубку.
  • Очищену картоплю натираємо на дрібній тертці, додаємо сіль, перець, сметану та перемішуємо. Додаємо м’ясний фарш, яйце та 1/2 частину обсмажених овочів.
  • Викладаємо начинку і формуємо голубці. Складаємо їх у мультиварку.
  • Решту овочів з’єднуємо з 1 склянкою води і 3 ст. л. сметани і заливаємо цим картопляні голубці з м’ясом.
  • Вмикаємо режим “гасіння” і готуємо 1,5 – 2 години.

Дізнайтеся, як правильно приготувати голубці, секрети приготування.

Теги: