13 перевірених рецептів голубців

На столах українців класичні голубці з рисом і фаршем давно перестали бути символом достатку. По-перше, продукти для цієї страви перестали бути дефіцитними, а по-друге, сучасні господині, а за ними і заклади громадського харчування внесли у «голубцеву» палітру нові смакові фарби. Які – читайте, готуйте, куштуйте!


  • Капусту для голубців найкраще вибирати щільну, рівну середнього розміру, трішки сплюснуту. Саме у таких качанів листки тонкі та оптимального розміру.

1. Голубці з ячною крупою

13 рецептів голубців

Ingredients

  • 1 невелика капустина

  • 200 г ячної крупи

  • 200 г моркви

  • 200 г цибулі

  • 200 г сметани

  • 50 г олії

  •  сіль, перець

Directions

  • Моркву і цибулю почистити, дрібно нарізати і пасерувати на олії.
  • Капусту відпарити, зняти цілі листки, а те, що залишиться, дрібно посікти ножем.
  • Ячну крупу просмажити на пательні, залити двома склянками води, залишити для набухання на 20 хв., додати столову ложку олії і відварити до готовності.
  • Змішати з капустою і пасерованими овочами, посолити, приправити перцем.
  • Викладати приготований фарш на капустяне листя, формувати голубці, викласти в каструлю. Залити сметаною і тушкувати на повільному вогні під кришкою до готовності.

Приготуйте ще ліниві голубці.

  • Звертайте увагу на колір капустини: найкраще, якщо вона з зеленуватим відтінком. У майже білих качанів листя грубе, тверде і волокнисте.

2. Голубці картопляні

13 рецептів голубців

Ingredients

  • 1 качан капусти

  • 4-5 картоплин

  • 1 яйце

  • 2 цибулини

  • 3 ст. ложки вершкового масла

  • сметана

  • томатний соус

  • сіль, перець

Directions

  • З капустини вирізати качан, відварити до напівготовності в підсоленій воді, розібрати на листки.
  • Приготувати фарш: потовчену відварену картоплю змішати з обсмаженою на олії цибулею і дрібно посіченим вареним яйцем.
  • На підготовлені листки капусти покласти фарш і загорнути.
  • Голубці обсмажити, скласти в каструлю, залити сметаною, змішаною з томатним соусом.
  • Тушкувати протягом 30 хв.
  • У Чехії та Словаччині голубці майже не відрізняються рецептурою від наших, але назва вживається в жіночому роді – їх називають «голубки».

3. Голубці з грибами

Ingredients

  • капустяне листя

  • 2 ст. ложки олії

  • сіль за смаком

  • 500 г свіжих або 100 г сушених грибів

  • 2 цибулини

  • 250 г томатного соусу

  • 0,5 склянки рису

  • сіль, спеції на смак

Directions

  • Для начинки сушені гриби вимити й відварити, свіжі гриби відварити, дрібно порізати. Додати дрібно посічену і підсмажену на олії до золотистого кольору цибулю та зварений рис. Посолити, поперчити, вимішати. 
  • Капустяне листя проварити в киплячій воді 2-3 хв. На кожен капустяний лист покласти 2-3 столових ложки начинки і загорнути.
  • Голубці підсмажити в олії, викласти в глибоке деко, змащене олією, залити томатним соусом і поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 30-40 хвилин.

Спробуйте приготувати вірменську долму.

  • Найкращий фарш для голубців – змішаний, з кількох видів м’яса, один із яких жирніший (свинина чи баранина), а інший – більш дієтичний (телятина, птиця).

4. Голубці з гречкою в грибному соусі

Ingredients

  • 1 капустина

  • 150 г гречаної крупи

  •  25 г сушених грибів

  • 2 цибулини

  • 1 ст. ложка борошна

  • панірувальні сухарі

  • олія, сіль, перець

Directions

  • Качан капусти відварити в підсоленій воді, розібрати на листки.
  • Зварити гречку, додавши 2 ст. ложки олії та сіль на смак.
  • У капустяні листки класти по 2-3 ст. ложки гречаної каші, загорнути. Голубці обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити на олії.
  • Для приготування соусу сушені гриби замочити на 3-4 години, відварити.
  • Дрібно нарізану цибулю підсмажити разом з пшеничним борошном, додати грибний бульйон, дрібно посічені гриби, сіль, чорний перець, закип’ятити і зняти з вогню.

Рецепт капустяних котлет

  • У комедії Арістофана (425 р до н.е.) один із персонажів вигукує: «Подайте мені капустяного листя з м’ясом!». Цілком імовірно, що древні греки першими почали готувати страву, яка і стала прообразом сучасних голубців.

5. Голубці з рибним фаршем

Ingredients

  • 1 капустина

  • 100 г звареного рису

  • 400 г рибного фаршу

  • 2 цибулини

  • 2 ст. ложки вершкового масла

  • сметана

  • томатна паста

  • зелень петрушки і кропу

  • сіль, чорний мелений перець

Directions

  • Качан капусти відварити в киплячій підсоленій воді до напівготовності, розібрати на листки.
  • Ріпчасту цибулю дрібно порізати і обсмажити на маслі.
  • Рибний фарш змішати з рисом, обсмаженою цибулею, посолити, поперчити і вимішати. 
  •  На підготовлені листки капусти викладати фарш, загортати.
  • Голубці обсмажити з обох боків на вершковому маслі, залити томатно-сметанним соусом і запікати в духовці протягом 8-10 хвилин.

Рецепт тушкованої капусти по-селянськи

  • Якщо капуста занадто тверда, перш ніж додавати до голубців томатно-сметанну заправку, поваріть їх 15-20 хв. у підсоленій воді, і тільки тоді заправляйте соусом.

6. Голубці з пекінської капусти з кабачковою начинкою

Ingredients

  • 1 пекінська капустина, білий хліб або багет

  •  1 цибулина

  • 1 молодий кабачок

  • 2 помідори

  •  500 г м’ясного фаршу

  • 1 ст. ложка топленого масла

  • 1 пучок зеленої цибулі

  • 2 ст. ложки томатного соусу

  • 3 ст. ложки сметани

  • сіль, перець

Directions

  • Капусту пропарити в киплячій воді. Відокремити листки, зрізати прожилки. Залишки капусти дрібно посікти.
  • Хліб замочити у воді, віджати.
  • Цибулину, кабачок і помідори порізати кубиками. Змішати м’ясний фарш, хліб, капусту, цибулю, помідори, кабачок і спеції.
  • Загорнути начинку в капустяне листя і обв’язати стеблами зеленої цибулі. Форму змастити жиром, викласти в неї голубці.
  • Накрити фольгою і запікати 15 хв. у духовці при помірній температурі.
  • Змішати томатний соус зі сметаною, приправити сіллю і перцем. Полити голубці, відправити назад у духовку ще на 20 хв.

Рекомендуємо також рецепт голубців по-карпатськи.

  • Потовщення на листках капусти можна обережно зрізати, а можна легенько відбити молоточком для відбивання м’яса.

7. Голубці з картоплею під сиром

Ingredients

  • 1 капустина

  • 8-10 середніх картоплин

  • 2 цибулини

  • 4 ст. ложки олії

  • 1/4 склянки молока

  • 1/2 склянки сметани

  • 1 ч. ложка борошна

  • 100 г твердого сиру

  • сіль, перець

Directions

  • Картоплю відварити і потовкти.
  • Цибулю дрібно порізати соломкою і підсмажити на олії.
  • У гаряче картопляне пюре додати сіль, цибулю, влити гаряче молоко. Добре збити. 
  • Качан капусти проварити в киплячій солоній воді 5-6 хв., розібрати на листя. Відбити потовщені частини. На середину кожного листка покласти фарш, загорнути. 
  • Викласти голубці в форму, залити сметанним соусом, посипати натертим сиром і запекти в духовці до підрум’янення сирної скоринки.

Рецепт фаршированого болгарського перцю

  • Литовці називають голубці «маленькими голубами» («balandeliai») і, окрім традиційних інгредієнтів, додають у фарш гриби, яйце, зелену цибулю і болгарський перець.

8. Голубці з печерицями

Ingredients

  • 1 капустина

  •  200 г копченої шинки

  • 100 г черствого білого хліба або батона

  • 200 г печериць

  • 2 яйця

  • 250 мл сметани

  •  молоко

  • смалець

  • зелень петрушки, сіль, перець

Directions

  • Хліб або батон розмочити в молоці, віджати зайву вологу, пропустити через м’ясорубку.
  • Печериці очистити, сполоснути, дрібно посікти, підсмажити, змішати з хлібом, дрібно порізаною шинкою, посіченою зеленню петрушки, сирими яйцями, посолити, поперчити. 
  • На попередньо підготовлені листки капусти покласти фарш, сформувати голубці, укласти їх в каструлю, залити сметаною, заправити сіллю та спеціями, тушкувати на слабкому вогні під кришкою до готовності капусти.

24 рецепти найсмачніших начинок для вареників 

  • У воду, в якій паритиметься капустяне листя, додайте трішки оцту – кислота не дозволить листку розлізтися.

9. Голубці з картоплею та грибами

Ingredients

  • 2 середні капустини

  •  1 кг картоплі

  • 2 цибулини

  • 3-4 зубці часнику

  • 200 г грибів

  • 500 мл сметани

  • 1 ст. ложка борошна

  • сіль, перець, зелень на смак

Directions

  • Капусту пропарити і розібрати на листки. Сиру картоплю натерти на крупній тертці і віджати рідину.
  • Цибулю порізати кубиками і підсмажити на олії. Додати посічені дрібно гриби і смажити до готовності.
  • Для начинки більшу частину цибулі з грибами додати до картоплі, перемішати, посолити, поперчити.
  • Для заливки трохи цибулі з грибами залишити в пательні, всипати 1 ст. ложку борошна, перемішати, залити все 0,5 л сметани, посолити, поперчити.
  • На листки капусти викладати по 1-2 ложки начинки, зробити голубці, помістити їх у форму, кожен шар пересипати потовченим часником.
  • Залити заливкою і поставити в духовку на 1 годину.

А куштували капустяні шніцелі? Спробуйте!

Поляки готують голабки («golabki»), загортаючи начинку (суміш картоплі з гречаною крупою) в листя з квашеної капусти.

10. Голубці з квасолею в томатному соусі

Ingredients

  • 1 капустина

  • 1 морквина

  • 2 цибулини

  • 2 склянки відвареної квасолі

  • 2 ст. ложки томатної пасти

  • 2 ст. ложки борошна,олія

  • сіль, перець, зелень

Directions

  • Капусту відпарити та розділити на листки.
  • Дрібно порізати цибулю і обсмажити на олії.
  • Моркву очистити і натерти на грубій тертці, додати до цибулі і обсмажити. Сюди ж додати квасолю, дрібно посічену зелень, добре вимішати. 
  • На кожен капустяний лист викласти 2 ложки начинки і загорнути.
  • Викласти у змащену жиром форму з високими бортиками.
  •   Поставити на 20 хв. у розігріту до 200 градусів духовку.
  • Дістати голубці, залити томатною пастою, змішаною з 1/2 склянки води та борошном.
  • Повернути в духовку ще на 20 хвилин.

15 найкращих та найцікавіших рецептів дерунів

  • Голубці можна готувати просто на газовій плиті, тушкуючи на мінімальному вогні в каструлі з товстими стінками, а можна запікати в глибокому деко в духовці. Спосіб термічної обробки суттєво впливає на смак страви.

11. Голубці з пшоном

Ingredients

  • 1 капустина

  • 200 г пшона

  • 25 г сала

  • 2 морквини

  • 1 цибулина

  • 1 ст. ложка пшеничного борошна

  • 50 мл томатного соусу

  • 75 мл сметани

  • 250 мл бульйону

  • смалець, перець, сіль

Directions

  • Свіжу капусту відварити в киплячій воді, відокремити листки.
  • Пшоно промити, залити водою, довести до кипіння, відкинути на сито.
  • Заправити злегка обсмаженими на салі цибулею та морквою, посолити, поперчити. 
  • Покласти фарш на листки капусти, загорнути, викласти голубці в каструлю. 
  • Для соусу підсмажити борошно на жирі, додати томат, бульйон, сметану, посолити, довести до кипіння.
  • Залити цим соусом голубці і тушкувати до готовності капусти.

Рецепт капусти тушкованої з сосисками в мультиварці

  • Сучасні господині віддають перевагу приготуванню голубців у мультиварці. У режимі «тушкування» чудо-каструля підтримує ідеальну температуру, при якій голубці «мліють», стають м’якими, водночас залишаючись ціленькими.

12. Голубці під гірчичним соусом

Ingredients

  • 1 савойська капустина

  • 60 г рису

  • 1 цибулина

  • 200 г картоплі

  •  50 г вершкового масла

  • 100 г вареного м’яса

  • 2 морквини

  • 150 г вершкового сиру

  • 2 яєчних жовтки

  • 500 мл овочевого бульйону

  • 3 ст. ложки олії

  • 1 ст. ложка крохмалю

  •  2 ст. ложки гірчиці в зернах

  • 150 мл вершків

Directions

  • Відокремити від качана капусти листки і бланшувати їх у підсоленій воді 30 секунд.
  • Відварити рис у підсоленій воді 5 хвилин.
  • Картоплю порізати кубиками, посікти дрібно і протушкувати у вершковому маслі. Додати порізане смужками відварене м’ясо, потерту на грубій тертці моркву і тушкувати 2-3 хвилини.
  • Змішати з рисом, сиром, жовтками, сіллю і перцем. 
  • Покласти на кожен лист начинку і загорнути. Підсмажити голубці на олії по 3 хвилини з кожного боку. Викласти в глибоку посудину. 
  • Вершки змішати з овочевим бульйоном (можна взяти той, у якому варилася капуста), додати крохмаль, гірчичні зерна, добре збити.
  • Залити цим соусом залити голубці та тушкувати на слабкому вогні 35-40 хвилин.

Рецепт квашених кручеників з капустою

  • Якщо не розрахували з начинкою, і у вас залишилися пропарені капустяні листки, покладіть їх у морозилку – можливо, наступного разу забагато виявиться фаршу.

13. Голубці з сосисками

Ingredients

  • 1 головка молодої капусти

  • 1 кг картоплі

  • 1 цибулина

  • 2 упаковки сосисок

  • 2 упаковки твердого сиру в скибочках (сир вибирайте на свій смак)

  • 1 морквина

  • 1 яйце

  • 200 мл сметани

  • 2 ст. ложки борошна

  • 2 ст. ложки вершкового масла

  • сіль, перець, зелень

Directions

  • Капусту розпарити і розібрати на листки.
  • Картоплю натерти на дрібній тертці, викласти в друшляк, щоб стекла зайва рідина, посолити і поперчити, додати 1 яйце. 
  • Кожну сосиску загорнути в шматочок сиру.
  • На капустяний лист викладати 2 ст. ложки картопляної маси, зверху класти сосиску в сирі і загорнути, як голубець.
  • Обсмажити з усіх боків на сильному вогні на маслі і скласти в деко з високими бортиками. 
  • Приготувати соус. Підсмажити на жирі, що залишився, дрібно посічені цибулю і моркву, додати борошно, сметану. Якщо виходить надто густо, трішки розвести водою. Додати сіль, спеції. 
  • Залити соусом голубці, накрити деко фольгою і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин.
  • Дістати голубці, посипаємо свіжою зеленню.

Рецепт приготування сосисок у домашніх умовах

  • Замість капусти для голубців можна використовувати молоде виноградне листя, черемшу і навіть бурячиння червоного буряка.

Якщо вам сподобалися наші голубці, прокоментуйте рецепти на сайті Їсти на поширте їх у соціальних мережах.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора