13 перевірених рецептів голубців
На столах українців класичні голубці з рисом і фаршем давно перестали бути символом достатку. По-перше, продукти для цієї страви перестали бути дефіцитними, а по-друге, сучасні господині, а за ними і заклади громадського харчування внесли у «голубцеву» палітру нові смакові фарби. Які – читайте, готуйте, куштуйте!
- Капусту для голубців найкраще вибирати щільну, рівну середнього розміру, трішки сплюснуту. Саме у таких качанів листки тонкі та оптимального розміру.
1. Голубці з ячною крупою
Ingredients
1 невелика капустина
200 г ячної крупи
200 г моркви
200 г цибулі
200 г сметани
50 г олії
сіль, перець
Directions
- Моркву і цибулю почистити, дрібно нарізати і пасерувати на олії.
- Капусту відпарити, зняти цілі листки, а те, що залишиться, дрібно посікти ножем.
- Ячну крупу просмажити на пательні, залити двома склянками води, залишити для набухання на 20 хв., додати столову ложку олії і відварити до готовності.
- Змішати з капустою і пасерованими овочами, посолити, приправити перцем.
- Викладати приготований фарш на капустяне листя, формувати голубці, викласти в каструлю. Залити сметаною і тушкувати на повільному вогні під кришкою до готовності.
- Звертайте увагу на колір капустини: найкраще, якщо вона з зеленуватим відтінком. У майже білих качанів листя грубе, тверде і волокнисте.
2. Голубці картопляні
Ingredients
1 качан капусти
4-5 картоплин
1 яйце
2 цибулини
3 ст. ложки вершкового масла
сметана
томатний соус
сіль, перець
Directions
- З капустини вирізати качан, відварити до напівготовності в підсоленій воді, розібрати на листки.
- Приготувати фарш: потовчену відварену картоплю змішати з обсмаженою на олії цибулею і дрібно посіченим вареним яйцем.
- На підготовлені листки капусти покласти фарш і загорнути.
- Голубці обсмажити, скласти в каструлю, залити сметаною, змішаною з томатним соусом.
- Тушкувати протягом 30 хв.
- У Чехії та Словаччині голубці майже не відрізняються рецептурою від наших, але назва вживається в жіночому роді – їх називають «голубки».
3. Голубці з грибами
Ingredients
капустяне листя
2 ст. ложки олії
сіль за смаком
500 г свіжих або 100 г сушених грибів
2 цибулини
250 г томатного соусу
0,5 склянки рису
сіль, спеції на смак
Directions
- Для начинки сушені гриби вимити й відварити, свіжі гриби відварити, дрібно порізати. Додати дрібно посічену і підсмажену на олії до золотистого кольору цибулю та зварений рис. Посолити, поперчити, вимішати.
- Капустяне листя проварити в киплячій воді 2-3 хв. На кожен капустяний лист покласти 2-3 столових ложки начинки і загорнути.
- Голубці підсмажити в олії, викласти в глибоке деко, змащене олією, залити томатним соусом і поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 30-40 хвилин.
Спробуйте приготувати вірменську долму.
- Найкращий фарш для голубців – змішаний, з кількох видів м’яса, один із яких жирніший (свинина чи баранина), а інший – більш дієтичний (телятина, птиця).
4. Голубці з гречкою в грибному соусі
Ingredients
1 капустина
150 г гречаної крупи
25 г сушених грибів
2 цибулини
1 ст. ложка борошна
панірувальні сухарі
олія, сіль, перець
Directions
- Качан капусти відварити в підсоленій воді, розібрати на листки.
- Зварити гречку, додавши 2 ст. ложки олії та сіль на смак.
- У капустяні листки класти по 2-3 ст. ложки гречаної каші, загорнути. Голубці обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити на олії.
- Для приготування соусу сушені гриби замочити на 3-4 години, відварити.
- Дрібно нарізану цибулю підсмажити разом з пшеничним борошном, додати грибний бульйон, дрібно посічені гриби, сіль, чорний перець, закип’ятити і зняти з вогню.
- У комедії Арістофана (425 р до н.е.) один із персонажів вигукує: «Подайте мені капустяного листя з м’ясом!». Цілком імовірно, що древні греки першими почали готувати страву, яка і стала прообразом сучасних голубців.
5. Голубці з рибним фаршем
Ingredients
1 капустина
100 г звареного рису
400 г рибного фаршу
2 цибулини
2 ст. ложки вершкового масла
сметана
томатна паста
зелень петрушки і кропу
сіль, чорний мелений перець
Directions
- Качан капусти відварити в киплячій підсоленій воді до напівготовності, розібрати на листки.
- Ріпчасту цибулю дрібно порізати і обсмажити на маслі.
- Рибний фарш змішати з рисом, обсмаженою цибулею, посолити, поперчити і вимішати.
- На підготовлені листки капусти викладати фарш, загортати.
- Голубці обсмажити з обох боків на вершковому маслі, залити томатно-сметанним соусом і запікати в духовці протягом 8-10 хвилин.
Рецепт тушкованої капусти по-селянськи
- Якщо капуста занадто тверда, перш ніж додавати до голубців томатно-сметанну заправку, поваріть їх 15-20 хв. у підсоленій воді, і тільки тоді заправляйте соусом.
6. Голубці з пекінської капусти з кабачковою начинкою
Ingredients
1 пекінська капустина, білий хліб або багет
1 цибулина
1 молодий кабачок
2 помідори
500 г м’ясного фаршу
1 ст. ложка топленого масла
1 пучок зеленої цибулі
2 ст. ложки томатного соусу
3 ст. ложки сметани
сіль, перець
Directions
- Капусту пропарити в киплячій воді. Відокремити листки, зрізати прожилки. Залишки капусти дрібно посікти.
- Хліб замочити у воді, віджати.
- Цибулину, кабачок і помідори порізати кубиками. Змішати м’ясний фарш, хліб, капусту, цибулю, помідори, кабачок і спеції.
- Загорнути начинку в капустяне листя і обв’язати стеблами зеленої цибулі. Форму змастити жиром, викласти в неї голубці.
- Накрити фольгою і запікати 15 хв. у духовці при помірній температурі.
- Змішати томатний соус зі сметаною, приправити сіллю і перцем. Полити голубці, відправити назад у духовку ще на 20 хв.
Рекомендуємо також рецепт голубців по-карпатськи.
- Потовщення на листках капусти можна обережно зрізати, а можна легенько відбити молоточком для відбивання м’яса.
7. Голубці з картоплею під сиром
Ingredients
1 капустина
8-10 середніх картоплин
2 цибулини
4 ст. ложки олії
1/4 склянки молока
1/2 склянки сметани
1 ч. ложка борошна
100 г твердого сиру
сіль, перець
Directions
- Картоплю відварити і потовкти.
- Цибулю дрібно порізати соломкою і підсмажити на олії.
- У гаряче картопляне пюре додати сіль, цибулю, влити гаряче молоко. Добре збити.
- Качан капусти проварити в киплячій солоній воді 5-6 хв., розібрати на листя. Відбити потовщені частини. На середину кожного листка покласти фарш, загорнути.
- Викласти голубці в форму, залити сметанним соусом, посипати натертим сиром і запекти в духовці до підрум’янення сирної скоринки.
Рецепт фаршированого болгарського перцю
- Литовці називають голубці «маленькими голубами» («balandeliai») і, окрім традиційних інгредієнтів, додають у фарш гриби, яйце, зелену цибулю і болгарський перець.
8. Голубці з печерицями
Ingredients
1 капустина
200 г копченої шинки
100 г черствого білого хліба або батона
200 г печериць
2 яйця
250 мл сметани
молоко
смалець
зелень петрушки, сіль, перець
Directions
- Хліб або батон розмочити в молоці, віджати зайву вологу, пропустити через м’ясорубку.
- Печериці очистити, сполоснути, дрібно посікти, підсмажити, змішати з хлібом, дрібно порізаною шинкою, посіченою зеленню петрушки, сирими яйцями, посолити, поперчити.
- На попередньо підготовлені листки капусти покласти фарш, сформувати голубці, укласти їх в каструлю, залити сметаною, заправити сіллю та спеціями, тушкувати на слабкому вогні під кришкою до готовності капусти.
24 рецепти найсмачніших начинок для вареників
- У воду, в якій паритиметься капустяне листя, додайте трішки оцту – кислота не дозволить листку розлізтися.
9. Голубці з картоплею та грибами
Ingredients
2 середні капустини
1 кг картоплі
2 цибулини
3-4 зубці часнику
200 г грибів
500 мл сметани
1 ст. ложка борошна
сіль, перець, зелень на смак
Directions
- Капусту пропарити і розібрати на листки. Сиру картоплю натерти на крупній тертці і віджати рідину.
- Цибулю порізати кубиками і підсмажити на олії. Додати посічені дрібно гриби і смажити до готовності.
- Для начинки більшу частину цибулі з грибами додати до картоплі, перемішати, посолити, поперчити.
- Для заливки трохи цибулі з грибами залишити в пательні, всипати 1 ст. ложку борошна, перемішати, залити все 0,5 л сметани, посолити, поперчити.
- На листки капусти викладати по 1-2 ложки начинки, зробити голубці, помістити їх у форму, кожен шар пересипати потовченим часником.
- Залити заливкою і поставити в духовку на 1 годину.
А куштували капустяні шніцелі? Спробуйте!
Поляки готують голабки («golabki»), загортаючи начинку (суміш картоплі з гречаною крупою) в листя з квашеної капусти.
10. Голубці з квасолею в томатному соусі
Ingredients
1 капустина
1 морквина
2 цибулини
2 склянки відвареної квасолі
2 ст. ложки томатної пасти
2 ст. ложки борошна,олія
сіль, перець, зелень
Directions
- Капусту відпарити та розділити на листки.
- Дрібно порізати цибулю і обсмажити на олії.
- Моркву очистити і натерти на грубій тертці, додати до цибулі і обсмажити. Сюди ж додати квасолю, дрібно посічену зелень, добре вимішати.
- На кожен капустяний лист викласти 2 ложки начинки і загорнути.
- Викласти у змащену жиром форму з високими бортиками.
- Поставити на 20 хв. у розігріту до 200 градусів духовку.
- Дістати голубці, залити томатною пастою, змішаною з 1/2 склянки води та борошном.
- Повернути в духовку ще на 20 хвилин.
15 найкращих та найцікавіших рецептів дерунів
- Голубці можна готувати просто на газовій плиті, тушкуючи на мінімальному вогні в каструлі з товстими стінками, а можна запікати в глибокому деко в духовці. Спосіб термічної обробки суттєво впливає на смак страви.
11. Голубці з пшоном
Ingredients
1 капустина
200 г пшона
25 г сала
2 морквини
1 цибулина
1 ст. ложка пшеничного борошна
50 мл томатного соусу
75 мл сметани
250 мл бульйону
смалець, перець, сіль
Directions
- Свіжу капусту відварити в киплячій воді, відокремити листки.
- Пшоно промити, залити водою, довести до кипіння, відкинути на сито.
- Заправити злегка обсмаженими на салі цибулею та морквою, посолити, поперчити.
- Покласти фарш на листки капусти, загорнути, викласти голубці в каструлю.
- Для соусу підсмажити борошно на жирі, додати томат, бульйон, сметану, посолити, довести до кипіння.
- Залити цим соусом голубці і тушкувати до готовності капусти.
Рецепт капусти тушкованої з сосисками в мультиварці
- Сучасні господині віддають перевагу приготуванню голубців у мультиварці. У режимі «тушкування» чудо-каструля підтримує ідеальну температуру, при якій голубці «мліють», стають м’якими, водночас залишаючись ціленькими.
12. Голубці під гірчичним соусом
Ingredients
1 савойська капустина
60 г рису
1 цибулина
200 г картоплі
50 г вершкового масла
100 г вареного м’яса
2 морквини
150 г вершкового сиру
2 яєчних жовтки
500 мл овочевого бульйону
3 ст. ложки олії
1 ст. ложка крохмалю
2 ст. ложки гірчиці в зернах
150 мл вершків
Directions
- Відокремити від качана капусти листки і бланшувати їх у підсоленій воді 30 секунд.
- Відварити рис у підсоленій воді 5 хвилин.
- Картоплю порізати кубиками, посікти дрібно і протушкувати у вершковому маслі. Додати порізане смужками відварене м’ясо, потерту на грубій тертці моркву і тушкувати 2-3 хвилини.
- Змішати з рисом, сиром, жовтками, сіллю і перцем.
- Покласти на кожен лист начинку і загорнути. Підсмажити голубці на олії по 3 хвилини з кожного боку. Викласти в глибоку посудину.
- Вершки змішати з овочевим бульйоном (можна взяти той, у якому варилася капуста), додати крохмаль, гірчичні зерна, добре збити.
- Залити цим соусом залити голубці та тушкувати на слабкому вогні 35-40 хвилин.
Рецепт квашених кручеників з капустою
- Якщо не розрахували з начинкою, і у вас залишилися пропарені капустяні листки, покладіть їх у морозилку – можливо, наступного разу забагато виявиться фаршу.
13. Голубці з сосисками
Ingredients
1 головка молодої капусти
1 кг картоплі
1 цибулина
2 упаковки сосисок
2 упаковки твердого сиру в скибочках (сир вибирайте на свій смак)
1 морквина
1 яйце
200 мл сметани
2 ст. ложки борошна
2 ст. ложки вершкового масла
сіль, перець, зелень
Directions
- Капусту розпарити і розібрати на листки.
- Картоплю натерти на дрібній тертці, викласти в друшляк, щоб стекла зайва рідина, посолити і поперчити, додати 1 яйце.
- Кожну сосиску загорнути в шматочок сиру.
- На капустяний лист викладати 2 ст. ложки картопляної маси, зверху класти сосиску в сирі і загорнути, як голубець.
- Обсмажити з усіх боків на сильному вогні на маслі і скласти в деко з високими бортиками.
- Приготувати соус. Підсмажити на жирі, що залишився, дрібно посічені цибулю і моркву, додати борошно, сметану. Якщо виходить надто густо, трішки розвести водою. Додати сіль, спеції.
- Залити соусом голубці, накрити деко фольгою і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин.
- Дістати голубці, посипаємо свіжою зеленню.
Рецепт приготування сосисок у домашніх умовах
- Замість капусти для голубців можна використовувати молоде виноградне листя, черемшу і навіть бурячиння червоного буряка.
Якщо вам сподобалися наші голубці, прокоментуйте рецепти на сайті Їсти на поширте їх у соціальних мережах.