12 рецептів сала з часником | Як приготувати або маринувати сало?
Як приготувати або маринувати сало зі спеціями в домашніх умовах, швидко? Пропонуємо 12 рецептів сала: з часником, по-закарпатськи, мелене, копчене, в цибулинні, печене в духовці, в мультиварці, з оцтом та рулет з сала.
Серед 16-ти країн, які у своїх національних кухнях з давніх-давен готують і споживають сало, Україна посідає лише 13-е місце щодо частоти та регулярності використання цього продукту. Тож твердження про те, що сало – кулінарний символ України, не має під собою фактичного підгрунтя. Але готувати і подавати сало українці вміють як ніде у світі.
- Класичний спосіб вживання сала – з сіллю, перцем (червоним або чорним) і часником. Усім цим сало треба натерти. Не варто боятися переборщити: сало саме візьме стільки, скільки треба.
Як швидко маринувати сало зі спеціями
Мариноване сало — ситна та смачна закуска на швидку руку. Продукт є дуже доступний, і не потребує багато інгрідієнтів, тому ми приготували для вас 12 рецептів його приготування. Не кожеш шматочок підійде до маринування. Воно має бути білого кольору, можуть бути з прожилками м’яса, при проколювані, ніж повинен легко входити. Якщо сало свіже, його потрібно відразу маринувати, але попередньо промити крижаною, проточною водою. Рецепти прості, головне дотримуватись пропорцій.
1. Сало по-закарпатськи
- Сало порізати сало на шматки 7х15 см. Добре обваляти кожен шматочок в солі і поставити в холод на 4 доби.
- Зішкрябати всю сіль ножем, повторити процес з новою сіллю і знову витримати 4 доби. Повторити процедуру ще кілька разів.
- Через три тижні знову видалити всю сіль і натерти шматки сала з усіх боків сумішшю подрібненого часнику, чорного перцю та паприки (1х1х1). Загорнути сало в харчову фольгу і покласти у холодильник.
- Через добу сало можна споживати.
- Для любителів гостренького рекомендується до паприки додати 1 ч. ложку гострого червоного перцю.
Читайте також 16 фактів про український борщ, яких ви точно не знали.
- Купуючи сало, звертайте увагу на шкірку – вона повинна бути жовтувата і без щетини.
2. Сало бутербродне з часником та перцем
- Свіже охолоджене, навіть трішки приморожене сало без м’ясного прошарку перекрутити через м’ясорубку, посолити, поперчити на смак, додати кілька подрібнених зубців часнику і добре перемішати. Можна додати мелений мускатний горіх або карі.
- Перед тим як намастити на хліб, бажано дати постояти хоча б години три.
- Найкраще смакує з червоним борщем.
- Йдучи на ринок по сало, візьміть із собою сірники або зубочистку. Якщо паличка вільно протикає товщу сала – сміливо купуйте.
3. Сало з черемшею
- Свіже сало порізати на невеликі шматки, посолити, поперчити і дати постояти 15-20 хвилин при кімнатній температурі.
- Зелень кропу, петрушки та черемшу посікти, зубці часнику часник розрізати на кілька частин.
- Сало, зелень, часник і дрібку меленого перцю змолоти у блендері до консистенції зеленого пюре.
- Намастити на свіжий хліб або на тости.
Перегляньте 13 перевірених рецептів голубців – неодмінно знайдете свій улюблений.
- Сало може бути від свиноматки і від кабанчика. Перше – смачніше, а от сало кнура може мати не дуже приємний запах навіть після вимочування та термічної обробки.
4. Миттєва закуска із сала з оцтом
- Свіже охолоджене сало порізати тоненькими скибочками.
- Кожен шматочок злегка збризнути оцтом, посолити, поперчити і на кожен покласти трішки подрібненого часнику.
- Найкраще споживати одразу, поки сало не нагрілося і не розм’якло.
Вісім найкращих рецептів українських пампушок – ТУТ.
- У Полтаві є Інститут свинарства. У дворі цього інституту стоїть пам’ятник свиноматці і поросятам.
5. Швидкісне сало
- Сало порізати на шматки, натерти кожен сіллю з часником і обсмажити з усіх боків на пательні.
- Викласти шматки сала в каструлю, залити окропом, щільно закрити кришкою і поставити в холод на 3-4 години.
- Остигле сало дістати з води, нарізати тоненько.
- Зберігати в морозилці. Після заморожування сало стає ще смачнішим.
Рецепт сиро-в’яленої полядвиці в домашніх умовах.
- На Чернігівщині живе художник Павло Бредюк, який пише картини на тему сала. Його роботи представлені в чернігівському, київському та хмельницькому музеях, а також у багатьох приватних колекціях.
6. «Копчене» сало в мультиварці
- 1 кг сала порізати на середні шматки та натерти подрібненим часником, залишити на годину. Через 5 хв. дістати чай, а в розсіл покласти підготовлене сало.
- В чаші мультиварки закип’ятити 1 л води, додати туди 100 г солі, 1 ст. ложку цукру, 4 бутони гвоздики, 5 горошин духмяного перцю, 5 лаврових листків. Покласти у киплячу воду 10 одноразових пакетиків чорного чаю, вимкнути мультиварку.
- Увімкнути мультиварку в режимі «тушкування» на 1 годину 20 хв.
- Після сигналу про готовність залишити сало в розсолі ще на 12 годин.
- Дістати, витерти, покласти в морозилку. Через кілька годин сало готове до споживання.
Рецепт свинячої рульки на пиві в мультиварці.
- При нинішньому малорухливому способі життя дієтологи рекомендують вживати 50 грамів сала на день, щоб не погладшати.
7. Сало в цибулинні
- Цибулиння з 1 кг цибулі залити 1 літром води і довести до кипіння, всипати 4-5 ложок солі і дати покипіти ще 15 хв.
- У соляно-цибулевий розчин покласти шматки сала (найкраще підчеревину).
- Варити 25-30 хв. після закипання. Вимкнути вогонь, дати салу схолонути в розсолі.
- Холодне сало натерти сумішшю часнику та спецій. Перед подачею охолодити і порізати.
Рецепт картоплі, запеченої з салом .
- Сало – чудовий природній жовчогінний засіб. Тому лікарі рекомендують їсти більше сала тим, хто має проблеми із жовчним міхуром і взагалі усім, кому за 40.
8. Експрес-сало
- Сало порізати скибочками, нещільно скласти в банку. Туди ж покласти товчений часник, насипати солі, чорного та червоного перцю.
- Залити крутим окропом, накрити кришкою і укутати в грубу тканину чи рушник.
- Коли повністю схолоне, поставити на годину в морозильну камеру.
Рецепт домашньої ковбаси – такої як треба!
- Свиняче сало не грубше 4 сантиметрів – явна ознака того, що свиня була молодою. Занадто грубе сало, до того ж з жовтими прошарками, говорить про те, що тварина була стара.
9. Рулет із сала
- Тонке сало, бажано з м’ясним прошарком, посолити, натерти товченим часником, посипати перцем, меленим або подрібненим лавровим листям.
- Загорнути в тугенький рулет, зв’язати ниткою або пекарським шпагатом.
- Помістити рулет в поліетиленовий пакет, випустити повітря, щільно зав’язати. Повторити процедуру тричі – тобто всього знадобиться три пакети.
- Помістити пакет в каструлю з холодною водою, довести докипіння, накрити кришкою і варити на мінімальному вогні 3 години.
- Дістати з води, охолодити в пакетах. Коли схолоне, покласти в морозилку на 2-3 години.
Рецепт рулету зі свинячої рульки.
- Сире сало допомагає розчиняти канцерогени і виводити їх з організму. Тому доцільно щодень вживати невеликі порції сала людям, які знаходяться у групі онкоризику.
10. Сало з гірчицею, запечене у фользі
- Сало (найкраще грубенький бочок) порізати на чималі шматки, кожен обваляти в сухих зернах гірчиці, суміші перців, добре посолити, нашпигувати часником і залишити маринуватися на 3-6 годин.
- Після цього загорнути кожен у фольгу, поставити у гарячу духовку запікатися на 40-60 хв.
- Дістати з духовки, охолодити у фользі. Готове сало нарізати скибочками.
Рецепт шинки, запеченої у фользі.
- Найбільш наближене за смаком та споживчими властивостями до свинячого сало тюленя.
11. Сало у розсолі
- У холодній воді розчинити сіль (на 1 л 5-7 ст. ложок).
- Дати постояти в прохолодному місці 3 доби. Дістати сало, промокнути серветкою, усіх боків поперчити меленим духмяним перцем. Споживати ох
- До ропи додати подрібнений часник, чорний перець.
- У розсіл покласти порізане невеликими шматками сало олодженим.
Рецепт свинини, запеченої у рукаві в мультиварці
- Найсмачніше сало – від свині, яку годували жолудями. Так вже історично склалося.
12. Сало запечене в духовці
- Порізати сало на шматки 6х12 см, добре натерти сіллю, поставити в розігріту духовку. Щойно сало почне плавитися, вимкнути духовку і дати в ній схолонути.
- Дістати, натерти з усіх боків подрібненим часником та спеціями.
- Загорнути в пакет і поставити в холодильник на 6-8 годин.
Рецепт шинки запеченої у торбинці
- Сало вважається найкращим регулятором алкогольного сп’яніння при застіллях зі спиртним: усього кілька шматочків, спожитих перед святковим обідом, змастять жиром стінки шлунка, що допоможе алкоголю не так швидко потрапляти у кров.