28.04.2015

Полядвиця сиро-в’ялена

Рецепт для витривалих кулінарів, адже найважче у в’яленні сирого м’яса – це чекати.


В’ялена філейна вирізка полядвиця – страва польської, білоруської, і західно-української кухні. Готується переважно з яловичини, але не гіршою виходить і в’ялена свинина, і кінське м’ясо. 

Назва страви походить від польського слова polędwica (частина філе тварини).

Філе відокремлювали від чверті туші, починаючи від стегнової кістки і далі вперед таким чином, щоб не пошкодити м’язи шинки. 

Традиційно полядвиці відразу після осіннього забою витримували кілька днів у крові, відбивали для м’якості і до весни пров’ялювали в осмолених ящиках у холодному приміщенні, посипавши сіллю, селітрою і сумішшю спецій (чорний перець, гвоздика, коріандр).

Інгредієнти

  • 1,5 кг свинячої корейки (спинної частини)

  • ½ склянки солі

  • ¼ склянки цукру

  • 5 зубців часнику

  • паприка, чорний, червоний перець та інші спеції за смаком.

Рекомендуємо також приготувати свинину запечену у фользі.

Приготування

  • Шматок м’яса, помити, висушити, чистити від плівочок. Змішати цукор, половину порції солі і обсипати цією сумішшю м’ясо.
  • Покласти в каструлю, накрити кишкою і поставити в холодне місце на 14-16 годин.
  • Дістати, ножем зішкребти сіль і цукор, промокнути корейку, витерти насухо. Посипати рештою солі.
  • Покласти в чисту каструлю і помістити в холод на 24 години.
  • Через 24 дістати, знову зчистити сіль і добре витерти насухо.
  • Натерти подрібненим часником, посипати спеціями і знову в холод на добу.
  • Дістати м’ясо, вдягнути на нього стару чисту панчоху, зав’язати на вузол і підвісити.
  • Приміщення, де знаходиться полядвиця, повинно бути темним, добре вентильованим, а температура повітря не повинна перевищувати 18 градусів.
  • В’ялити м’ясо від 5 до 10 днів.
  • Готову полядвицю порізати на тоненькі скибочки.
  • Зберігати сиро-в’ялену полядвицю в холодильнику.

Радимо також приготувати свинячу корейку під яблучним соусом. 

Вам сподобалося готувати сиро-в’ялену полядвицю? А як вам її смак? Прокоментуйте рецепт на сайті та поширте його серед друзів у соціальних мережах. Нехай смакує всім!

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.