Рибний день: 8 простих і доступних страв з риби

Риба багата на вітаміни, мікроелементи, легкозасвоюваний білок, а головне – у ній є жир, який містить надзвичайно важливі для здоров’я людини жирні кислоти омега 3 та омега 6. Як морська, так і річкова риба дуже корисні для людського організму. Тому лікарі та дієтологи рекомендують регулярно включати в свій раціон страви з риби, щоб серце було здорове, а нервова система та імунітет – міцними. Пропонуємо вам 8 простих і доступних страв з риби, які під силу приготувати навіть кулінарам-початківцям.


1. Хек у вершковому соусі

Інгредієнти: 2 кілограми хека, 400 грамів сметани, 150 грамів твердого сиру, 2 цибулини, 2 курячі яйця, столова ложка борошна, мелений чорний перець, зелень, сіль.

Рецепт. Рибу розморозити, промити, почистити і порізати на шматочки. Цибулю почистити, помити і порізати півкільцями, обсмажити до золотистості на олії. Сметану перемішати з яйцями до однорідної маси, додати гірчицю, подрібнену зелень і смажену цибулю, акуратно все вимішати. Борошно, мелений чорний перець та сіль перемішати, виваляти в цій суміші шматки риби і викласти в форму для запікання. Залити шматочки риби вершковим соусом і присипати потертим на крупній тертці сиром. Помістити в розігріту духовку і випікати при температурі 180º, поки не утвориться рум’яна скоринка.

хек

Рецепт хека під сирно-овочевою шубою в духовці 

2. Рибний паштет

Інгредієнти: 600 грамів філе пангасіуса, 3 курячі яйця, 2 цибулини, 1 морквина, 2 столові ложки оливкової або соняшникової олії, мелений чорний перець, сіль.

Рецепт. Філе пангасіуса розморозити, промити і порізати невеличкими шматочками. Цибулю і моркву почистити і порізати. Яйця зварити, почистити і порізати довільно, додати шматочки риби, цибулю, моркву і все подрібнити за допомогою блендера, додати олію, мелений чорний перець, сіль та ретельно перемішати. Форму для запікання слід обрати невеличку але глибоку, змастити її олією і викласти рибну масу. Запікати близько 50 хвилин при температурі 170º.

Рибний паштет

Рецепт закуски “Рибні кульки”

3. Котлети з рибної консерви

Інгредієнти: 1 банка сардини в олії, 2 курячі яйця, 2 цибулини, 2 картоплини, півсклянки рису, мелений чорний перець, сіль.

Рецепт. Картоплю помити і відварити до напівготовності, почистити від шкірки, охолодити, натерти на крупній тертці. Рис добре промити, залити склянкою води і варити поки волога не випарується, зняти з плити, охолодити. Цибулю почистити, помити і порізати невеликими кубиками, підсмажити до золотистого кольору. Рибну консерву викласти в миску і подрібнити за допомогою виделки, додати терту картоплю, рис, смажену цибулю, яйця, перець, сіль і ретельно перемішати. Якщо фарш надто рідкий можна додати трішки манної крупи. Сформувати невеличкі котлетки і смажити на середньому вогні до утворення золотавої, хрусткої скоринки.

Котлети з рибної консерви

Рецепт рибних котлет “Чудо-юдо” 

4. Карасі в сметані

Інгредієнти: 1 кілограм карасів, 200 грамів сметани, цибулина, пучок зелені, вершкове масло, панірувальні сухарі, мелений чорний перець, сіль.

Рецепт. Рибу розморозити, почистити, видалити зябра і промити під проточною водою, висушити за допомогою паперової серветки. Рибу посолити, поперчити і обваляти в панірувальних сухарях, підсмажити на сковорідці з обох боків до золотистості. Цибулю почистити і порізати кільцями. Форму для запікання змастити вершковим маслом, викласти рибу, поверх неї покласти кільця цибулі, поперчити посолити і полити сметаною. Поставити в духовку на 40 хвилин і запікати при температурі 180º. Готову страву посипати подрібненою зеленню.

Карась в сметані

Рецепт карасів по-білоруськи 

5. Судак з овочами в горщиках

Інгредієнти: 1 судак, 100 мілілітрів мінеральної води, 700 грамів картоплі, 300 грамів моркви, 2/3 склянки сметани, вершкове масло, мелений чорний перець, сіль.

Рецепт. Горщики залити звичайною водою на 20 хвилин, а потім злити воду. Рибу почистити, промити і порізати на смужки, поперчити та посолити. овочі почистити, помити і порізати картоплю кубиками, моркву соломкою а цибулю півкільцями. Сметану перемішати з мінеральною водою, меленим чорним перцем і сіллю до однорідної маси. У горщик викласти спершу шар картоплі, шар моркви, цибулі, а наприкінці смужки риби. Все залити готовим соусом і закрити горщик кришечкою, поставити в холодну духовку. Запікати близько години при температурі 170º.

Риба з овочами в горщиках

Рецепт скумбрії запеченої в банці

6. Скумбрія варено-маринована нашвидкуруч

Інгредієнти: 3 скумбрії, по 5 горошин чорного і духмяного  перцю, 3 лаврові листки, 5 столових ложок олії, по 1 столовій ложці оцту, цукру і солі.

Рецепт. Рибу розморозити, почистити, промити під проточною водою, порізати шматками. В каструлю влити олію, викласти шматки риби, додати перець, лавровий лист, оцет, цукор, сіль і залити все 2 склянками гарячої води (окропом). Поставити на вогонь і коли закипить ще варити близько 15 хвилин. Найкраще смакує охолодженою.

Скумбрія нашвидкуруч

Рецепт скумбрії в білому вині з помідорами 

7. Дієтичні рибні котлети у духовці

Інгредієнти: 500 грамів рибного філе, 100 грамів вершкового масла, 100 мілілітрів молока, 2 шматочки білого хліба, цибулина, 1 куряче яйце, панірувальні сухарі, мелений чорний перець, сіль.

Рецепт. Філе риби промити, позбавитись від кісток, якщо такі є, і порізати шматочками. Хліб очистити від скоринки і замочити на 10 хвилин в молоці. Цибулю почистити, помити і порізати шматками. Рибу, цибулю і віджатий хліб двічі пропустити через м’ясорубку. Фарш поперчити, посолити, додати яйце, ретельно вимішати і поставити на годину в холодильник. З фаршу сформувати котлетки в середину яких покласти маленький шматочок вершкового масла, обваляти в панірувальних сухариках та покласти на деко чи форму для запікання, попередньо змащене олією. Запікати приблизно 20 хвилин при температурі 200º.

Дієтичні рибні котлети

Рецепт рибних котлет із рисом 

8. Шашлик зі скумбрії

Інгредієнти: 1 скумбрія, 4 столові ложки оцту, 4 столові ложки олії, 1 столова ложка цукру, 6 зубців часнику, перець чилі, мелений чорний перець, сіль.

Рецепт. Скумбрію розморозити, почистити, промити під протічною водою, натерти перцем і сіллю як ззовні так і в середині. Часник почистити, помити і подрібнити, перемішати з цукром, оцтом і олією, готовим соусом намазати рибу і залишити на годину маринуватись. Насадити скумбрію на шампур і смажити приблизно 15 хвилин над вугіллям, постійно перевертаючи.

Шашлик зі скумбрії

Рецепт рибного шашлика

А як ви полюбляєте готувати рибу? Діліться інформацією та рецептами з друзями в соціальних мережах.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора