Рибний день: 8 простих і доступних страв з риби
Риба багата на вітаміни, мікроелементи, легкозасвоюваний білок, а головне – у ній є жир, який містить надзвичайно важливі для здоров’я людини жирні кислоти омега 3 та омега 6. Як морська, так і річкова риба дуже корисні для людського організму. Тому лікарі та дієтологи рекомендують регулярно включати в свій раціон страви з риби, щоб серце було здорове, а нервова система та імунітет – міцними. Пропонуємо вам 8 простих і доступних страв з риби, які під силу приготувати навіть кулінарам-початківцям.
1. Хек у вершковому соусі
Інгредієнти: 2 кілограми хека, 400 грамів сметани, 150 грамів твердого сиру, 2 цибулини, 2 курячі яйця, столова ложка борошна, мелений чорний перець, зелень, сіль.
Рецепт. Рибу розморозити, промити, почистити і порізати на шматочки. Цибулю почистити, помити і порізати півкільцями, обсмажити до золотистості на олії. Сметану перемішати з яйцями до однорідної маси, додати гірчицю, подрібнену зелень і смажену цибулю, акуратно все вимішати. Борошно, мелений чорний перець та сіль перемішати, виваляти в цій суміші шматки риби і викласти в форму для запікання. Залити шматочки риби вершковим соусом і присипати потертим на крупній тертці сиром. Помістити в розігріту духовку і випікати при температурі 180º, поки не утвориться рум’яна скоринка.
Рецепт хека під сирно-овочевою шубою в духовці
2. Рибний паштет
Інгредієнти: 600 грамів філе пангасіуса, 3 курячі яйця, 2 цибулини, 1 морквина, 2 столові ложки оливкової або соняшникової олії, мелений чорний перець, сіль.
Рецепт. Філе пангасіуса розморозити, промити і порізати невеличкими шматочками. Цибулю і моркву почистити і порізати. Яйця зварити, почистити і порізати довільно, додати шматочки риби, цибулю, моркву і все подрібнити за допомогою блендера, додати олію, мелений чорний перець, сіль та ретельно перемішати. Форму для запікання слід обрати невеличку але глибоку, змастити її олією і викласти рибну масу. Запікати близько 50 хвилин при температурі 170º.
3. Котлети з рибної консерви
Інгредієнти: 1 банка сардини в олії, 2 курячі яйця, 2 цибулини, 2 картоплини, півсклянки рису, мелений чорний перець, сіль.
Рецепт. Картоплю помити і відварити до напівготовності, почистити від шкірки, охолодити, натерти на крупній тертці. Рис добре промити, залити склянкою води і варити поки волога не випарується, зняти з плити, охолодити. Цибулю почистити, помити і порізати невеликими кубиками, підсмажити до золотистого кольору. Рибну консерву викласти в миску і подрібнити за допомогою виделки, додати терту картоплю, рис, смажену цибулю, яйця, перець, сіль і ретельно перемішати. Якщо фарш надто рідкий можна додати трішки манної крупи. Сформувати невеличкі котлетки і смажити на середньому вогні до утворення золотавої, хрусткої скоринки.
Рецепт рибних котлет “Чудо-юдо”
4. Карасі в сметані
Інгредієнти: 1 кілограм карасів, 200 грамів сметани, цибулина, пучок зелені, вершкове масло, панірувальні сухарі, мелений чорний перець, сіль.
Рецепт. Рибу розморозити, почистити, видалити зябра і промити під проточною водою, висушити за допомогою паперової серветки. Рибу посолити, поперчити і обваляти в панірувальних сухарях, підсмажити на сковорідці з обох боків до золотистості. Цибулю почистити і порізати кільцями. Форму для запікання змастити вершковим маслом, викласти рибу, поверх неї покласти кільця цибулі, поперчити посолити і полити сметаною. Поставити в духовку на 40 хвилин і запікати при температурі 180º. Готову страву посипати подрібненою зеленню.
5. Судак з овочами в горщиках
Інгредієнти: 1 судак, 100 мілілітрів мінеральної води, 700 грамів картоплі, 300 грамів моркви, 2/3 склянки сметани, вершкове масло, мелений чорний перець, сіль.
Рецепт. Горщики залити звичайною водою на 20 хвилин, а потім злити воду. Рибу почистити, промити і порізати на смужки, поперчити та посолити. овочі почистити, помити і порізати картоплю кубиками, моркву соломкою а цибулю півкільцями. Сметану перемішати з мінеральною водою, меленим чорним перцем і сіллю до однорідної маси. У горщик викласти спершу шар картоплі, шар моркви, цибулі, а наприкінці смужки риби. Все залити готовим соусом і закрити горщик кришечкою, поставити в холодну духовку. Запікати близько години при температурі 170º.
Рецепт скумбрії запеченої в банці
6. Скумбрія варено-маринована нашвидкуруч
Інгредієнти: 3 скумбрії, по 5 горошин чорного і духмяного перцю, 3 лаврові листки, 5 столових ложок олії, по 1 столовій ложці оцту, цукру і солі.
Рецепт. Рибу розморозити, почистити, промити під проточною водою, порізати шматками. В каструлю влити олію, викласти шматки риби, додати перець, лавровий лист, оцет, цукор, сіль і залити все 2 склянками гарячої води (окропом). Поставити на вогонь і коли закипить ще варити близько 15 хвилин. Найкраще смакує охолодженою.
Рецепт скумбрії в білому вині з помідорами
7. Дієтичні рибні котлети у духовці
Інгредієнти: 500 грамів рибного філе, 100 грамів вершкового масла, 100 мілілітрів молока, 2 шматочки білого хліба, цибулина, 1 куряче яйце, панірувальні сухарі, мелений чорний перець, сіль.
Рецепт. Філе риби промити, позбавитись від кісток, якщо такі є, і порізати шматочками. Хліб очистити від скоринки і замочити на 10 хвилин в молоці. Цибулю почистити, помити і порізати шматками. Рибу, цибулю і віджатий хліб двічі пропустити через м’ясорубку. Фарш поперчити, посолити, додати яйце, ретельно вимішати і поставити на годину в холодильник. З фаршу сформувати котлетки в середину яких покласти маленький шматочок вершкового масла, обваляти в панірувальних сухариках та покласти на деко чи форму для запікання, попередньо змащене олією. Запікати приблизно 20 хвилин при температурі 200º.
8. Шашлик зі скумбрії
Інгредієнти: 1 скумбрія, 4 столові ложки оцту, 4 столові ложки олії, 1 столова ложка цукру, 6 зубців часнику, перець чилі, мелений чорний перець, сіль.
Рецепт. Скумбрію розморозити, почистити, промити під протічною водою, натерти перцем і сіллю як ззовні так і в середині. Часник почистити, помити і подрібнити, перемішати з цукром, оцтом і олією, готовим соусом намазати рибу і залишити на годину маринуватись. Насадити скумбрію на шампур і смажити приблизно 15 хвилин над вугіллям, постійно перевертаючи.
А як ви полюбляєте готувати рибу? Діліться інформацією та рецептами з друзями в соціальних мережах.