«Сніданок туриста» або Що приготувати у дорогу
Що взяти з собою в дорогу щоб було зручно їсти, зручно перевозити і зручно зберігати? Страви в дорогу можуть бути не лише з м’яса, а й пісні, а ще, їх можна приготувати чоловіку у відрядження. Я розповім який має бути сніданок туриста та поділюсь смачними рецептами їжі у дорогу за кордон.
Коли ви збираєтеся у далеку дорогу, важливо продумати все: що вдягнути, чим себе зайняти і що поїсти. З двома першими проблемами доведеться справлятися самотужки, враховуючи величину вашої валізи і туристичних планів. А от щодо дорожнього перекусу – пропонуємо кілька нехитрих, але дуже слушних правил.
Правило трьох «зручно»
Насамперед, все їстівне, що ви кладете до дорожнього рюкзака, повинно відповідати трьом вимогам: щоб було зручно їсти, зручно перевозити і зручно зберігати. Тому, для початку, ми визначимо основні якості дорожніх продуктів.
Легко і компактно
Страви на перекус, які ви плануєте взяти в дорогу, повинні бути компактними і легкими. Інакше всі ваші хвилювання в дорозі будуть пов’язані не з приємними враженнями від подорожі, а з переживаннями про те, щоб нічого з продуктів не впало, не витекло і нічого не забруднило.
Їжа тривалого зберігання
Продукти для подорожей не повинні швидко псуватися. В ідеалі вони повинні бути такими, щоб їх можна було довгий час зберігати без холодильника. Не танути на сонці і бути простими в приготуванні. Якщо треба порізати чи подрібнити, зробіть це заздалегідь.
Прочитайте про 18 страв зі всього світу для швидкого перекусу.
Заборона двох «С»
Дорожня їжа не повинна мати двох факторів, що починаються на літеру «С» – смороду і сміття. Навіть якщо ви обожнюєте пампушки з часником чи рибний пиріг – це не означає, що ваші аромати буде приємно вдихати сусідам по купе чи пасажирам автобуса. Їжа, від якої багато сміття, крихт і додаткової упаковки, – теж не найкращий варіант для дороги, особливо якщо ви подорожуєте в автівці.
21 найкращий рецепт оригінальних бутербродів – тут.
Здається, що їжі, яка б відповідала всім цим вимогам, просто немає. Але це не так. Майже всі продукти можна брати в дорогу, необхідно тільки знати, як і в якому вигляді їх краще включити в дорожнє меню.
Овочі та фрукти
Овочі – ідеальний варіант для перекусу в дорозі. Почищені та порізані соломкою морква, яблука, солодкий перець соломкою – корисна альтернатива усім чіпсам, сухарикам та насінню. Фрукти краще порізати відразу і скласти в пластиковий контейнер, який щільно закривається. Та не беріть дуже багато – по-перше, овочі і фрукти досить важкі, а по-друге з них може виділятися сік. Приготуйте порцію на один раз, наприклад, в якості полуденка. Це урізноманітнить ваш дорожній раціон і їх можна дати дитині в дорогу.
У контейнер можна порізати навіть овочевий салатик. Але в жодному разі не соліть його і не заправляйте. Соус для салату приготуйте окремо і налийте його в маленьку баночку з герметичною кришечкою. У дорозі відкрийте контейнер з салатом, полийте його соусом і з’їжте.
А ще овочі зручні для дорожньої сумки у вигляді оладок і котлет – з кабачка, гарбуза, моркви чи картоплі, так ви матимете корисні перекуси в дорозі. Такі туристичні наїдки смакують навіть холодними.
Сендвічі, роли, бутерброди
Бутерброди і сендвічі – це, мабуть, найпоширеніша їжа, яку зазвичай кладуть у дорожній наплічник. Зробити їх можна як з овочами, так з будь-яким м’ясом чи сиром. Соуси, приправи, будь-яка зелень до бутербродів – справа тільки вашої фантазії і гастрономічного смаку.
Хліб краще використовувати сірий, він менш калорійний і не так сильно кришиться. Або ж замість хліба можна взяти тонкий лаваш і загорнути в нього будь-яку нерідку начинку. Роли в дорозі дуже зручні – вони не менш ситні, ніж бутерброди, але набагато зручніші у споживанні.
Рецепт рулетів з сирною начинкою з лаваша.
М’ясо у дорозі
Тим, хто навіть під час подорожі не може обійтися без поживних м’ясних обідів, м’ясо радять запікати. Якщо ви готуєте м’ясо у фользі, то так і беріть у дорогу – разом із фольгою. Якщо ні, то перекладіть у фольгу і щільно запакуйте.
Готуючи м’ясо, не шкодуйте спецій – перець чорний і червоний, розмарин, орегано, коріандр, естрагон, імбир – це чудові натуральні консерванти. І запам’ятайте: м’ясо має бути добре пропечене, стейк із кров’ю в дорогу не годиться.
Рецепт шинки, запеченої у фользі.
Швидка їжа та напівфабрикати
У цьому списку – каші та вермішель швидкого приготування, паштети і плавлені сирки в герметичних упаковках, пакетики дитячого фруктового пюре. Сюди ж можна віднести і йогурт, але за умови, що він буде з мінімальною процентною часткою жиру в тарі, яка споживається за один раз. Такий йогурт легше засвоюється і довше не псується.
Дорожні снеки
Швидкий, легкий перекус доречний у будь-якій подорожі. Горішки, пастила, сухофрукти, мюслі в стаканчиках або у вигляді батончиків. Це не тільки смачні, але й дуже корисні снеки.
А десерт?
Ласунам у подорожі буде сумно, якщо не взяти хоча б одну шоколадку. Але влітку шоколад швидко тане, тому для теплої пори року це не найкращий варіант. Шоколад можна замінити натуральними льодяниками без барвників, невеликими мафінами, джемом або медом у порційних упаковках. Також можна в дорогу взяти зефір, пастилу або мармеладки.
Рецепт манних кексиків з курагою.
Правило «КЛМН»
КЛМН – це чарівна туристична формула, яка допомагає не забути в дорогу найнеобхідніше: кружку, ложку, миску й ніж. Окрім цього не забудьте про серветки (паперові та вологі), зубочистки, сміттєві пакети та одноразовий посуд.
Головне пам’ятати, що їжа в дорозі повинна бути зручною, смачною і корисною. За таких умов процес приготування до подорожі плавно і безболісно перетече у саму подорож – цікаву, захоплюючу і незабутню.