18 страв для швидкого перекусу зі всього світу
У багатьох поняття «фаст-фуд» (англ. Fast food – швидка їжа) асоціюється з гамбургером та картоплею фрі. Нічого дивного, адже McDonald’s має свої мережі в 120 країнах і впевнено утримує лідерство. Однак місцеві традиції вуличної їжі кожної з цих країн не здають своїх позицій. Сьогодні, подорожуючи світом, мандрівники включають у туристичну програму поряд із відвідуванням національних історичних пам’яток обов’язкову дегустацію місцевої вуличної кухні.
1. Піца, Італія
Італійську національну швидку їжу готують у вигляді круглого відкритого коржа, на який кладуть різноманітну м’ясну та овочеву начинку, помідори і розплавлений сир (як правило, моцарелу).
2. Пельмені, Китай
Найпопулярніший серед китайців вуличний перекус – пельмені. Ці частування найулюбленіші в усьому Китаї і пропонуються місцевим мешканцям та туристам у найрізноманітніших варіаціях і смаках.
3. Млинці хоттеок, Корея
Корейський десерт, який готують просто неба на величезних жаровнях. М’які млинці з начинкою з нерафінованого цукру, кориці, подрібнених горіхів та насіння кунжуту печуть прямо на очах у голодних до їжі та видовищ іноземних туристів.
4. Локшина, Таїланд
Споглядання велетенського друшляка з локшиною на відкритому вогні – неабияке видовище для приїжджих. Перед такою виставою, що супроводжується невимовним ароматом, не встоїть жоден перехожий, який там опинився.
5. Смажені ковбаски, Німеччина
Всупереч поширеній думці про те, що на вулиці продають тільки другосортну їжу, німецькі фаст-фудівці пропонують для перекусу тільки найкращі види ковбаси. Любителі вуличної їжі в Німеччині (особливо на різних фестивалях і ярмарках) із задоволенням їдять братвурст, боквурст та інші вітчизняні ковбасні делікатеси, запиваючи їх живим пивом.
6. Свинина, Камбоджа
Свинина – один із найпоширеніших видів м’яса у світі. На першому місці по споживанню свинини в світі стоїть Австрія, за нею йде Іспанія і Данія. Камбоджійські вуличні торговці успішно використовують це, приманюючи на запах свинячого м’ясця туристів з усього світу.
7. Севіче, Перу
Севіче – популярна вулична страва у всій Латинській Америці, готується з суміші сирої риби та морепродуктів, маринованих у цитрусовому соку.
8. Круасан, Франція
Невелика булочка у формі рогалика з листкового або дріжджового тіста. Вміст жиру в тісті має бути не менше 82%. Круасани бувають як без начинки, так і з найрізноманітнішими солодкими і несолодкими наповнювачами – шинка з сиром, сир фета, шпинат, шоколад, різні креми, джеми. У Франції круасанами можна поласувати просто на вулиці. І вам обов’язково запропонують філіжанку кави або какао.
9. Курячі тельбухи, Філіпіни
Філіпінські вуличні торговці пропонують курячі нутрощі на шпажках. Нутрощі спочатку маринують, а потім смажать на грилі або просто сильно засмажують на пательні. Зазвичай ця страва подається із солодким, кислим або гострим соусом.
10. Курка і самоса, Індія
Відпочиваючим на індійських пляжах не загрожує померти з голоду. Тут завжди можна перекусити самосою, курятиною, продегустувати прохолодні напої та інші індійські вуличні смаколики.
11. Корнуельский пиріг з м’ясом, Великобританія
Традиційний для англійців легкий «обід на ходу» печуть з тіста, що розкачується у вигляді млинця, яким обгортають начинку. Усередину кладуть переважно яловичину, моркву, картоплю, цибулю. До речі, страва до наших днів прийшла ще з XVIII століття, із середовища англійських шахтарів. Кажуть, специфічну форму цим пирогам надавали для того, щоб гірники могли брати їх немитими руками.
12. Ямайські пиріжки, Ямайка
Справжню Ямайку неможливо уявити без знаменитих пиріжків із яловичиною – соковиті, зі шматочками м’яса, риби та овочів, з неповторним соусом та ароматом тропічних спецій.
13. Чевапчичі, Боснія і Герцеговина
Смажені ковбаски з перемеленого м’яса (яловичини, свинини) з цибулею і приправами – одна з найпопулярніших страв балканських народів. Чевапчичі подають з великою кількістю нарізаної кільцями цибулі і свіжим білим хлібом (пітою). На гарнір також подають порізані перець, помідори або смажену картоплю. У вуличному варіанті ковбаски загортають у тонкі гарячі коржі, поливаючи вершково-сирним соусом.
14. Омлет із равликів, Тайвань
Традиційні тайванські смаколики – гострий суп з локшиною, омлет з устриць та равликів, клейкий рис і рубець. Традиційні вуличні солодощі – фруктовий десерт «крижані бульбашки з чорносливу».
15. Сендвічі Банха Мі, В’єтнам
Сендвічі Банха Мі готуються з французького багета, який начиняють смачними м’ясними та овочевими нарізками. Ці кулінарні пережитки колоніального минулого із задоволенням наминають по всьому В’єтнаму, найчастіше на сніданок, дорогою на роботу.
16. Роли, Індія
Роли Колката Кати з яєць, свіжої ріпчастої цибулі, зеленого чилі, апетитних шматочків м’яса чи риби, запечених в індійській печі і загорнутих у пляцок “паратха”. Цю вуличну їжу нині перейняли й інші країни, але такої як тут, годі скуштувати деінде.
17. Буріто, Мексика
Традиційна вулична мексиканська страва складається з м’якого пшеничного коржа (тортильї), в який загортають різноманітну начинку: фарш, квасолю, рис, помідори, авокадо або сир. Іноді туди ж додається салат і сметана або томатний соус.
18. Сувлаки, Греція
Маленькі шашлички на дерев’яних шпажках типові для грецької кухні і дуже зручні для вуличної торгівлі. Зазвичай для приготування сувлаки використовують свинину (традиційно в Греції), рідше баранину і куряче м’ясо, мариноване в суміші оливкової олії, орегано, лимонного соку, солі і перцю.